IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Web Dünyasından Röportajlar Web sitesi alanında çalışmalar yapan webmaster'larımız ile ilgili röportajlara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

54Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Ekim 2021, 18:12   #1
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Webmaster '' Creative '' ile Röportajımız

Webmaster '' Creative '' ile Röportajımız

( Saruhan ) Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğin için kendi adıma ve İRCRehberi.Net yönetimi adına teşekkür ederim.

( Creative ) Şahsınız nezlinde ircrehberi.NET ailesine şahsıma göstermiş olduğunuz teveccüh için ben teşekkür ederim. Umarım keyifli bir röportaj olur ve tüm okuyan arkadaşlarımız sıkılmadan keyif alarak okur.

( Saruhan ) Doğru Web Tasarımı Nasıl Yapılır?

( Creative ) Şunu belirtmeliyim ki herkesin doğrusu ve çizgisi farklıdır. Genel itibari ile web tasarım yaparken hedeflenen konu ve kitleye
uygun bir tasarım yapmak gerekir. Kullanıcıların vakit geçireceği zaman dilimi göz önüne alınarak önce kullanıcının nereye odaklanmasını istiyorsak
buna uygun bir düzen, göz yormayacak bir renk, ilgi çekici grafikler ve tabiki okunulabilirliği artırmak için kullanmamız gereken font en önemli unsurlar.
İnternet dünyası sürekli geliştiği için kattığınız her yenilik bir süre sonra eskiyor bu neden teknolojiye ve yeni çıkan yazılım ve update'lere uygun aynı zamanda
"interaktif" yani etkileşimi bol, hızlı ve uyumluluk sorunu olmayan tasarımlar genelde doğru web tasarımı olarak adlandırılır benim için. Bu konuyu aslında uzun bir şekilde konuşmak mümkün fakat değerli okurlarımızıda sıkmamak gerekir diye düşünüyorum.


( Saruhan ) Teşekkür Ederiz. Peki Web Sitesi Tasarım Kriterleri Nedir?

( Creative ) Bu sorunun cevabı aslında karma karışık ve dipsiz bir kuyu :). Dünya üzerinde hitap edilen kullanıcı kitlesi hiç birzaman aynı alışkanlıklara hakim olamıyor. Yani Amerika'daki bir kullanıcı ile Türkiye'de bulunan kullanıcının
interneti kullanma alışkanlığı kesinlikle aynı değil. Bu sebeple ana kriterler hariç ( Örneğin sol üstteki logo yada anasayfa'ya yerleştirilmiş iletişim bilgileri ) bölgesel olarak değişiklik gösteriyor bence.
Tabi tasarımı ele aldığımızda domainden web hostingine kadar herşey bir kriter aslında. Domain'in uzun kısalığından tutun da web hostinginizin özelliklerine varana kadar çeşitli kriterler mevcut.
Detaya inmeden anlatmak gerekirse daha local bir cümle ile anlatayım. Türkiye'de büyük alışveriş sitelerini düşündüğünüz zaman neredeyse birebir aynı tasarım düzenini ve kullanım panelini görürsünüz.
Biz buna ne diyebiliriz? Tabiki internet kullanıcılarının alışkanlıklarına uygun hazırlanmış dinamik web sayfaları. Bir kullanıcı siteye ilk girdiğinde nereye bakar? Sorusu bize bu kriterleri birer birer
oluşturmamızda yardımcı oluyor. Bu soruyada teknik kriterler harici cevap vermeyi uygun görüyorum.


( Saruhan ) Google reklamı nasıl verilmeli?

( Creative ) Sevgili Saruhan, google ads çok global bir dünya ve bu dünya içinde kendi alanınıza uygun local bir kitleyi yakalamak istiyorsunuz. Akla ilk gelen google.com üzerinde gördüğünüz metin reklamları oluyor genelde ancak
google bu dar kalıbı aşalı çok uzun zaman oldu. Youtube reklamları olsun, Gmail üzerinde sponsor reklamlar olsun, görüntülü reklamlar gibi kalabalık bir mecrada kendimize uygun reklam kampanyasını oluşturmaya çalışıyoruz.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki eğer bu alanda bilginiz yoksa güvenilir ve kaliteli bir uzmanla çalışmakta kesinlikle fayda görüyorum. Paranızı çöpe atmamış olursunuz. Tabi kendi oluşturacağımız reklamlarda anahtar kelime analizi
kitle analizi, hangi ülkeye hitap edeceğinizi, dönüşümleri analiz etmeyi ve nasıl bir reklam kampanyası oluşturacağımızı bilmek çok önemli. Şahsi alanıma girmediği için bu konu yanlış bilgi vermekte istemiyorum tabiki.


( Saruhan ) İlk soruda kullanıcı odaklı tasarıma değinmiş iken Kullanıcı Deneyimini Yükselten Web Sitesi Tasarım Kurallari nelerdir ?

( Creative ) Biz buna UX Design diyoruz, yani kullanıcı odaklı tasarım. Site içerisinde sunulan ürün yada hizmete kullanıcının rahat bir şekilde ulaşmasını amaçlarız. Bu sayede kullanıcının ürün yada hizmet ile etkileşimini artırırız.
Bu tip projelerde en büyük iş tasarımcılara düşüyor. Herhangi bir içerik üzerine tasarım yapılırken tasarımcılar Ne? ve Neden ? soruları üzerinde çok fazla zaman harcarlar. Proje sonunda UX tasarımlar ortaya çıkar. Yani kısacası faydalı ve kullanılabilir tasarımlar diyebiliriz.


( Saruhan ) Web tasarıma olan ilginin başlamasından ve günümüze kadar olan gelişimindeki faktörler nelerdir? Siz nasıl değerlendiriyorsunuz ?

( Creative ) Aslında teknoloji'nin gelişimiyle doğru orantılı olarak ilerliyor herşey. Eskiden önem arz etmeyen birçok şey artık çok daha önemli hatta olmazsa olmazlardan. Örneğin responsive tasarım teknoloji'nin gelişmesiyle birlikte
ortaya çıkmış bir zorunluluktu. Bu hıza bir şekilde ayak uydurmak gerekiyor. Teknolojik cihazlar geliştikçe web tasarım dünyasıda bir o kadar genişleyip gelişmek zorunda. Yeni araçlar, yeni yazılımlar, yeni düzenlemer ile daha hızlı, daha okunabilir, insanların ihtiyaçlarını en hızlı karşılayabilecek şekilde tasarımlar ortaya çıkartmaya çalışıyoruz ve zorundayız. Daha çok bir maraton gibi çeşitli algoritmalara sürekli ayak uydurmak zorundasınız ve bu yarışın içinde kalmalısınız.


( Saruhan ) Özgün içerik size ne ifade ediyor ve nasıl bir doğru yol izlenir?

( Creative ) Tam alanım olmamakla birlikte naçizane fikrimi belirtmem gerekirse eğer "unique" dediğimiz de her hangi bir konu üzerinde benzeri bulunmayan anlamlı kelimeler topluluğu diyebiliriz. :) Bu tip içerikleri üretmek için baz alınan tek konu google ve bu çok acımasız birşey. Tekelleşmiş bir dünya düşünün bu dünya içerisinde yapmaya çalıştığınız ancak bir çok insanında sizle aynı şeyi yapmaya çalışması gibi bişey bu.
Tabi bu işi profesyonel olarak yapan içerikler, makaleler yazan. Araştırmacı gerçek insanları ayrı tutuyorum. Şahsi fikrim bu işin tek doğru yolu olduğu. Araştırmak, araştırmak, araştırmak. Tabi bunu sadece internet üzerinden yapmak bence çok saçma. İşin doğru yolunu üstadlara bırakmak gerekir diye düşünüyorum.


( Saruhan ) İçerik Yönetim Sistemleri Nedir?

( Creative ) Kısaca biz buna CMS diyoruz. Genellikle açık kaynak kodlu ve geliştirmeye açık sistemler topluluğudur ve bir çok farklı alanda, farklı konuda internet sitesileri kurabiliyor olmamız açısından yardımcı hazır sistemler diyebiliriz.
Dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan ve birçok kişininde bildiği bir sistem Wordpress'tir. Aslında temel amacı yazılım bilgisi bulunmayan ancak hızlı bir şekilde hazır sistem üzerinde web sitesi açmak isteyen kullanıcıların tercih ettiği yazılımlardır. Günümüzde bir çok büyük firmanında tercihleri arasında bulunmaktadır. Daha hızlı index alıyor olması ve sürekli güncellemeler ile destek veriliyor olması insanlara daha cazip geliyor.


( Saruhan ) Şu soruda sorulması ve cevaplanip aydınlatmış olmamız gerekir diye düşündüğünüz bir konu var mı ?

( Creative ) Evet, hangi alanda hizmet verdiğime dair bir soru sorulsun isterdim açıkcası. Şahsım "Front-end Developer" yani ön yüz geliştiriciyim.
Bir web sayfasını HTML - CSS - JAVASCRİPT dilleri kullanılarak geliştirilmesi anlamını taşır. Ben hep bunu bir bebeğin kıyafetlerini(cicilerini) giydirmek olarak tabir ederim.


( Saruhan ) İrcrehberi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

( Creative ) Uzun bir süre aktiflik gösteremesemde IRCRehberinin ilk üyeleri arasında sayılırım. Samimi bir ortama ve bilinçli bir yönetim kadrosuna sahipsiniz.Umarım daha uzun yıllar bu platform üzerinde güzel olaylara hep birlikte tanıklık etme fırsatımız olur. Değerli oMeN kardeşimede tarafsız bir kimlik ile olaylara yaklaşamından ötürü teşekkür ediyorum. Forumun büyümesini an be an takip etmiş biri olarak başarılarınızın devamını dilerim.

( Saruhan ) Duygu ve düşünceleriniz için kendi adıma ve İRCRehberi.Net adına teşekkür ederim. İslerinde muvaffakiyet ve başarılarını daimliğini dileriz.
________________

Webmaster '' Creative '' ile Röportajımız
 
Alt 25 Ekim 2021, 18:18   #2
Emektar
GuPSe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize saglik

 
Alt 25 Ekim 2021, 18:23   #3
Mix
★ GeneraL ★
Mix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğinize sağlık, çok güzel röportaj olmuş. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başarılar dilerim.

 
Alt 25 Ekim 2021, 18:54   #4
Mutena
Ruyanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeklerinize Sağlık , başarilarının devamını dilerim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ,
Tebrikler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

"hakikâte giden yolda, meşakkatsiz bir varış yoktur."




 
Alt 25 Ekim 2021, 18:55   #5
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeginize saglik basarilar dilerim

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 25 Ekim 2021, 23:30   #6
hepSi bir yaLan . . .
ZaLim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ikinizinde yüreğine sağlık, güzel bir röportaj olmuş.

________________

Fuego, sonrisas, realidad y dolor . . .
Bırak elinde ki kalemi diyorlar,
bırak şeytan doldurur.
Ve bugün imge dediğin her şey,
bir anda bizim gibi bir katil olur.
.


hepSi bir yaLan . . .
 
Alt 25 Ekim 2021, 23:58   #7
Efe
Efe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile tanışmamız üzerinden uzun zaman geçmedi ama iyi ki tanımışım dediğim insanlardan.

 
Alt 26 Ekim 2021, 00:06   #8
Dike Değil Dayk
Dike - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğinize sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] enişte @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kanka

çok uzun bi kısmını okuyamadım:p

 
Alt 26 Ekim 2021, 07:19   #9
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok güzel bir röportaj olmuş öncelikle emeğine sağlık. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , webmaster biraz meşakkatli gibi görünse de sizler gibi insanlar oldukça her zaman yeni işler göreceğiz gibi. Başarılar diliyorum, ayrıca röportaj içinde teşekkür ederiz..

________________

~ E & B ~
 
Alt 26 Ekim 2021, 08:55   #10
Standart

Emeğinize sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok keyifli bir röportaj olmuş.
En başından bu yana sadece tasarımlarıyla değil, fikir ve görüşleriyle de yanımızda olan @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başarıların daim olsun, tebrik ederim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:44.