IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Web Dünyasından Röportajlar Web sitesi alanında çalışmalar yapan webmaster'larımız ile ilgili röportajlara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

90Beğeni(ler)


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Şubat 2022, 13:31   #1
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Webmaster ExCaLuBuR ile Röportajımız


Webmaster ExCaLuBuR ile Röportajımız



Reyhan : Selamlar ExCaLuBuR, nasılsın öncelikle.?


ExCaLuBuR : Merhaba , tşk ediyorum iyiyim sen nasılsın ?


Reyhan : Bende çok şükür iyiyim, evet ben röportaj boyunca Ex desem olur mu acaba.? ;d nickin çok zor.


ExCaLuBuR : Her daim iyi olursun umarım . Hay hay olur tabiki :)


Reyhan : Tamam Ex ben seni zaten tanıyorum ama okurlarımıza kendini biraz anlatabilir misin.? Kimdir Ex, ne iş yapar.? Nelerden hoşlanır.?


ExCaLuBuR : Uzun yıllardır irc alemi içinde kendi çapında web/ircd alanlarında uğraşan alel ade biri diyelim. Adım Ercan , mesleğim sanal alemde ki ilgi alanlarımdan çok farklı kısaca inşaat ve beton firmaları için üretim yapıyorum diyelim.


Reyhan : Peki sanal hayatın nasıl başladi.? Kim tavsiye etti, ne kadar süredir sanaldasın.?


ExCaLuBuR : Abartılı gelmez umarım cidden ilk zamanlarımı neredeyse hatırlamayacak kadar uzun yıllar önce diyebilirim. İnternet Cafe'lerin yeni yeni açıldığı dönemlerde mIRC Script 'in büyüsü ile başlayan , kısa vadede işin teknik kısmına merak sarmayla devam eden ve dahi 2000 yıllarda belki eskiler hatırlar Webgrup IRCd Web Hosting ismi ile Shell hizmeti vermeye dayanan baya farklı senaryoları bulunan bir yolculuk sanal alem hayatım.


Reyhan : 2000 de daha ben 5 yaşında olduğum için oralari hatirlayamiyorum, tabi Çok uzun bir yolculuk olmuş, ne öğrendin bu kadar uzun süredir sanalda deseler nasıl özetlerdin.?


ExCaLuBuR : Yaş detayı ile beni bitirdin şu an :) Ne öğrendiğime gelince teknik açıdan işin detayı ile uğraşmayanlardan bir kaç kademe önde profesyonel olarak bu işi yapanlardan da bir o kadar geride bilgi sahibiyim diyebilirim. Zira demin de söylediğim gibi benim asıl mesleğim ile bu alan çok farklı. Bunun yanı sıra uzun süre sanal alem içinde bulunan her insanın sayabileceği sanal alemin artı ve eksileri doğal olarak yıllar içinde benimde gördüğüm standart bilgiler. En özet cümlem sanal alemde kendim olarak kalmaya çabalamam sanırım tanıyan kişiler de bunda hem fikir olacaklardır.


Reyhan : Kendi olarak kalabilen çok az kişi var. Bir nickin altinda 10 kişilik taşıyanı da gördük, 10 nickin altinda bir kişilik taşıyanı da..Zor ama tahammül sınırı zamanla azaliyor buralarda. Evet o zaman asıl sorularımıza gelelim. Seo ile ilgilenmeye ne zaman karar verdin.? Seviyor musun.?


ExCaLuBuR : Seo ve benzeri web ircd ile alakalı işleri dediğim gibi uzun yıllar evvel IRCd Shell hizmeti verdiğim zamanlardan kalma temel bilgiler ve daha sonrasında Sohbet siteleri başta olmak üzere kendi sitelerimi kendim yaparak karşıma çıkan ihtiyaçları araştırıp denemeler yaparak öğrendim. Röportaj devamı boyunca tüm sorularınıza vereceğim cevapların kişisel deneyimlerim ve fikirlerim olduğunun altını çizelim zira ben profesyonel olarak seo ve benzeri alanlarda hizmet vermiyorum.. Ücret karşılığı yaptığım herhangi bir iş yoktur.


Reyhan : Anladim Ex, bireysel olarak ne gibi işler yaptin peki.? Sunucun var onu biliyorum, onun dışında neler yaptin.?


ExCaLuBuR : Son dönemde sadece IRC Sohbet sunucu ve sitesi ile zamanım doğrultusunda uğraşıyorum . Haricin de kendi işletmeleri olan eş dost tanıdıkların ricası olursa elimden gelen doğrultuda firmaları için wordpress altyapısı ile siteler yapmaktayım. Ürün tanıtımlarını yapabilecekleri firmaları hakkında detayların bulunduğu ufak çaplı kısa sürede bitirebileceğim siteler olursa yardımcı olmaya çalışıyorum. Son dönemler de bir de forumunuz başta olmak üzere ki IRCRehberi bunlar arasında en severek paylaşım yaptığım platformdur, web ile alakalı bilgilendirici benimde araştırdığım veya direk bilgim dahilindeki gerekli gördüğüm paylaşımlar ile zamanımı geçiriyorum.


Reyhan : Böyle cevaplar aldiğim zaman sahibi benmişim gibi mutlu oluyorum, çok teşekkür ederiz.. İrc dünyasında help, sales gibi bir çok alan var neden web.? Webi diğerlerinden ayıran güzel yönleri nelerdir.?


ExCaLuBuR : Öncelikle her alanda emek vermiş insanlara saygım olduğunu belirterek , web konusundaki tercihimin temelinde WordPress unsurunun yattığını belirteyim. Sıfır bilgi ile web sitesi yapabileceğimiz bir CMS Sistemi olarak hayatımıza girmesi , dünya çapında ilerlemesi , çok çeşitli modifikasyon ve tema seçenekleri cezbetti. Birde uğraştıkça bir şeyler öğrendikçe ortaya güzel işler çıkarma hazzı reel hayatında üretici olan biri olarak beni yeterince kendisine çekti. Özellikle tema editlemek ,düzenlemek gibi işlerden büyük keyif aldığımı söyleyebilirim .


Reyhan : Gerçekten güzel işler çıkıyor özellikle temalarda bazen bende ya şu keşke şöyle olsaydi diye fikir veriyorum artik ne kadar uygulanir bilemem, çok anlamasam da yapılan işleri okumaya takip etmeye çalışıyorum. Peki Google sıralamasinda her yol mübah mı yoksa Google'in çizgileri önemli mi.?


ExCaLuBuR : Bence , Google Arama Motoru algoritması bir çok etken temele dayalı ve bunlardan üçünü , beşini yaptım sitem artık sıralamada böyle çıkar şöyle çıkar gibi düşünceler yanlış. Söylemde çok basit ve pratik bilgilerin daha anlaşır şekilde temel işlemleri gerçekleştirmenin size geri dönüş olarak sıralamada yer verme garantisi yoktur.
Bunu çok detaylı açmaya kalkarsak iş uzar. Sürekli güncellenen bir sistem , rakipler , yeni siteler , anahtar kelime algoritmaları yanı sıra temiz kod yazılımı kalem kalem baktığımızda çok fazla işlem mevcut.
Ve kesinlikle benim görüşüm her yol mübah olmamalı eğer olursa işin sonunda pişman olacağınız işlemler yaptığınızı fark edeceksiniz . Özellikle sohbet siteleri için söylüyorum bunu bazı etik kuralları göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.


Reyhan : Google dan devam etmem gerekirse Google'in sevdiği marka olarak indekslemeyi nasıl yaparız peki.? Yani hızlı indeksleme alma konusunda kullanıcılara ne önerirsin.?


ExCaLuBuR : Bunu yine temelinde ben yaparım / yaptım olarak cevaplayamam. Fikri olarak işin temelinde markalaşmak için önce ürettiğinize özen göstermelisiniz. Bu da bizim ilgi alanımızda içerik üretmekten geçiyor. Düz bir makale yazmaktan bahsetmiyoruz ya da başlığı konu girişi ve sonucu birbirinden farklı kişisel düşüncelere dayalı olmayan baştan aşağı hesaplanmış bilgilendirici , içeriğin başlığından anahtar kelime seçimine kadar hesapladığı içeriklerden bahsediyoruz. Harici olarak kullanıcıları sitenize ne kadar çekebildiğiniz hangi konularda çekebildiğinizle ilgili detaylı analizleri google webmaster araçları başta olmak üzere takip ettiğinizde doğru yollarda ilerlemeniz imkansız değil.
Hızlı index almanın dez avantajlarından kaçınmakta fayda olduğunu belirtmek isterim . Bunun aynı hızda dibi görme olasılığı da çok yüksektir temel ilerleme yolları dışına çıkarak aşırı backlink çalışmaları gibi işlemlerden kaçınmakta fayda var ki bu siteleri spam' a bile düşürebilir.


Reyhan : Hızlı bir yükseliş hızlı bir düşüşü birlikte getirebilir yani. Yavaş yavaş ilerlemek gerekli demek ki. Kaliteli bir backlink nasıl yapılır peki.?

ExCaLuBuR : Çok fazla tekrara düşmeden anlatmaya çalışayım. Temelinde içerik üretimi yatar. Neden yazınızı, içeriğinizi paylaşsınlar , ne kadar özen gösterdiniz ,anlatmak istediğiniz konuyla ne kadar alakalı ve milyonlarca benzeri yazıdan farkı ne bunları düşünerek ilerlemek gerekir. Temel de içerik hazırlarken sizden dış bağlantı paylaşmanız istenir ki bunu yaparken tercihinizin wikipedia vb. kaliteli siteler olması önerilir. Tam olarak içeriğiniz buna yakın kalitede olduğu takdirde doğal backlink sahibi olacaksınız. Tabi ki bunu sosyal medya vb. sitelerle kendinizde abartmadan desteklemelisiniz.


Reyhan : Bu konu gayet iyi anlaşıldı diye düşünüyorum, peki sence bir sitenin günlük ziyaretçisi minimum kaç bin olmalı.?


ExCaLuBuR : Net bir rakam veremem, çok samimi şekilde şunu diyebilirim ki kendi sohbet sunucumda dahi 100'ler 1000'ler gibi beklentisi olmayan biriyim . Günlük ziyaretçi sayısının önemi kadar ziyaretçinin ne kadar süre kaldığı , alt sayfa ve konularınıza ne kadar zaman ayırıp ilgi gösterdiği daha önemli diye düşünüyorum. Herhangi bir başlık etiketi sayesinde kullanıcıyı siteye çekebilirsiniz bu kişileri içeride tutamadığınız takdirde bir süre sonra sitenize + olarak fayda sağlamayacaktır.


Reyhan : Haklısın, giriş çıkıştan çok kalış süresi ve site içindeki makaleleri yorumlamak da önemli. En azından sunucular için böyle. Peki, teknik optimizasyon olarak yani Semrush + Screming Frog + Ahrefs hakkında bizlere ne gibi önerileriniz olabilir.?


ExCaLuBuR : Hazıra konarak kısa vadede ilerlemek anlık olarak kazanç gibi gelse de zaman içerisinde hem maddi hem manevi emeğinizin boşa çıktığı hissiyatı ile bu işlerden soğumamak adına , her şeyden önce bu araçların ve yapıların tam olarak ne işe yaradığını bilmek okumak anlamak gerektiği kanaatindeyim . Her biri gerekli faydalı içerik üretiminde yönlendirici ve sıralamada istediğiniz yerlere gelmenizde destekleyici. Vurgu yapmak istediğim konu ise hangi araç neyi neden , ne maksatla yapıyor önerisinin amacı nedir bunlara yoğunlaşıldığı takdirde optimizasyon konusunda çok farklı bakış açısına sahip oluruz.
Basit örnek ile ; Hazır bir Seo , Site Check programında ki önerilere sabit kalarak işlem yapmak sizi standart kalıplar içerisinde bırakır. Size önerdiği işlemi kavrayabilmek ve bunu manuel yollar ile çözebilmek ise sitenize seviye atlatır görüşündeyim.
Tabi ki pro olarak bu işlerle uğraşan kişiler varken çokta ahkam kesmemek gerek .


Reyhan : Peki ; bi de bir site biliyorum diyelim , php ile oluşturulmuş bir bot yazmış ve aklınıza gelebilecek bütün sitelerdeki makaleleri, resimler dahil çekiyor ve özgün yazan sitelerin sıralamasında bile onlardan önde çıkıyor günlük 7500 k hiti olduğu görünüyor alexa da, bunun sebebi nedir.?


ExCaLuBuR : Bu da çok kapsamlı , kod bilgisi başta olmak üzere ,domain yaşı, yayın süresi , bu tarz paylaşımlar ile domain adının uyumu , çekilen içeriklerde ki tahmini söylüyorum bir iki ufak da olsa kalem oynatması ve az evvel bahsettiğimiz siteye günlük hiti alırken çektiği içerikler ile kullanıcıların ilgisini çekebilmesi ve konulara dahil edebilmesi.
Bu konuda da net olarak olay budur demek de hata olur kanaatindeyim en belirgin sebepleri dilim döndüğünce sıralamaya çalıştım.


Reyhan : Çok teşekkür ederiz alan bilgileriniz için, bilgilendirici ve çok keyifli bir röportaj oldu. Sanalda ya da forumda bize dostlar sayar misin.? Bu alanda ya da değil seni sen yapan kişiler. Onları da buradan anmış olalim.


ExCaLuBuR : Ben çok teşekkür ederim , zaman ayırıp değer verdiğiniz için . Dostlara gelince kimseyi kırmak istemem yıllar içerisinde çok kişi ile arkadaş olma fırsatı bulduk isim isim her birini an itibari ile hatırlamak anmak imkansız şimdiden her birinden özür dilerim . Lakin @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çoğu kişinin de bildiği üzere ortağım ve en hakiki dostlarımdan biridir çok uzun yıllara dayanan arkadaşlığımızı reel hayata da taşıdığım nadir insanlardandır. Haricinde tanışmasam dahi forumunuzda saygı duyduğum kişiler aktif olan bir kaç kullanıcı ve tabi ki son olarak Senin ile @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] in dost olarak yeri ayrıdır.


Reyhan : Çok teşekkür ederim, senin de yerin bende öyle zaten dememe bile gerek yok Son olarak eklemek istediğin bir şey var mi.?


ExCaLuBuR : Benim son sözüm çoğunluğun da hem fikir olduğunu düşündüğüm IRC Forum Platformu olarak gösterdiğiniz başarının devamı ve ilerleyerek büyümesi. Kısa vadede elde ettiğiniz başarılara yenilerini eklemeniz dileklerimle.


Reyhan : Amin inşallahh. Çok teşekkür ederiz sende zaten emektarlarımızın başında geliyorsun hala böyle düşündüğün ve yanımızda olduğun için çok teşekkürler.
Hep birlikte daha iyiye


ExCaLuBuR : Çok merci efendim layık görüldüğümüzde üstümüze düşeni yapabilmişizdir umarım . Saygılar.
________________

bazen insanlar iyilesmek istemez.
cünkü ,
icindeki acı sevdiklerinin son hatirasidir..


per aspera ad astra ✨
 
Alt 18 Şubat 2022, 13:38   #2
Emektar
Murat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] & @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeginize Yüreğinize Sağlık Güzel Bir Röportaj Olmus.

 
Alt 18 Şubat 2022, 13:48   #3
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim
güzel sorulariyla ve dolu dolu cevaplariyla cok güzel bi röportaj olmus.
basarilarin daim olsun @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
emeginize saglik

________________

Hope. . . ✨
 
Alt 18 Şubat 2022, 13:50   #4
Ada
Banlı Üye
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] çok samimi ve bilgilendirici bir Röportaj olmuş emeğine ve yüreğine sağlık canım.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] IRC hayatınızda başarılarınız daim olsun.
Güzel röportaj için teşekkürler.

 
Alt 18 Şubat 2022, 13:56   #5
Emektar
GuPSe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Röportajda ki konudan hiç bir sey anlamasamda bana cok uzak bir konu olsada ortada buyuk bir emek var gerek röportaj gerekse @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] un katkıları icin tebrik ediyorum başarilariniz daim olsun .)

 
Alt 18 Şubat 2022, 13:59   #6
Mix
★ GeneraL ★
Mix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çok güzel röportaj. Bu reportajı bekliyordum. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] & @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğinize sağlık.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başarılarının devamını dilerim. :)

 
Alt 18 Şubat 2022, 14:11   #7
Standart

En başta düşünüp zaman ayırdığı icin @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'a ve sonrasında kıymetli vaktinizi ayırıp yorumda bulunduğunuz için sizlere ben tsk ediyorum iyi forumlar.

________________

06/02/2023 İnsan olan herkesin kalbi acıdı.
 
Alt 18 Şubat 2022, 15:13   #8
Hayat Çok Kısa
Sihirbaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık

 
Alt 18 Şubat 2022, 16:09   #9
Tebessüm sadakadır ツ
Jokerman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başarıların daim olsun ((=

 
Alt 18 Şubat 2022, 19:30   #10
Standart

Gerçekten dolu dolu ve akıcı bir röportaj olmuş.
Emeklerine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cım

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] röportaj için teşekkür ederiz, başarılarınızın devamını dilerim.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:40.