IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Aralık 2020, 12:32   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ters Zoonotik Hastaligin Bulasmasi

Insan patojenlerinin yaklasIk % 60’i zoonotik bir kokene sahip oldugundan, zoonotik hastaliklar dunya capinda bir halk sagligi sorununu temsil etmektedir. Zoonozu teshis etmek icin cok cesitli patojenlerin tanimlanmasina izin veren kulture bagimli ve immunolojik temelli yontemler dahil olmak uzere cesitli metodolojiler gelistirilmistir. Ancak bazilari bu yaklasimlarla kolayca tespit edilememektedir. Ek olarak, molekuler testler gelistirilmis ve tek bir patojeni veya bunlarin karisimlarini tanimlamak icin tasarlanmistir. Bu baglamda, metagenomik, bir mikrobiyal toplulugu olusturan farkli mikroorganizmalarin genom dizilerini elde etmek icin bir alternatif olarak gelir. Metagenomikler, laboratuar kosullarinda yetistirilemeyen mikrobiyomlari ve viromlari karakterize etmek icin kullanilmistir.


Ters Zoonotik Hastaligin BulasmasiTers Zoonotik Hastaligi Bulasmasi
Zoonotik hastaliklar, enfeksiyonun hayvanlardan insanlara bulasmasiyla iliskilendirilmistir, ancak bazi patojenler insandan hayvanlara bulasabilir. Zooantroponoz, cift yonlu zoonoz, antroponoz, antropozoonoz, insandan hayvana hastalik gecisi ve ters zoonoz, herhangi bir insan patojeni hayvanlari enfekte ettiginde atifta bulunulan terimlerdir. Insan parazitlerinin hayvanlara ilk bulasmasi 2000 yilinda yayinlanmistir. Genel olarak, antropozoonoz ve ekolojisi yeterince calisilmamistir; ancak dunyada onemli bir saglik sorunu olarak tanimlanmaktadir. Mikrobacteri tuberculosis, M. bovis, staphylococcus aureus, metisiline direncli bakteriler, streptococcus pneumoniae, kampilobakcter sp, salmonella sp, shigella sonnei, s. boydii, s. flexneri, escherichia coli, oxacillin’e direncli bakteriler ve helikobakter pilori, ciftlik hayvanlarinda, vahsi yasamda ve evcil hayvanlarda ters zoonoza neden olan bazi bakterilerdir.


Virusler ayrica insanlardan hayvanlara bulasan ters zoonotik ajanlar, ornegin hepatit E, kizamik, insan metapnomovirus, influenza A (H1N1), rotavirus, insan herpesvirus 1 ve 4 ve insan adenovirus AF olarak rapor edilmistir. Bakteriler (% 38) ters zoonozun yaygin etkenleridir ve diger virusler (% 29), parazitler (% 21) ve mantarlar (% 13) da insandan hayvana hastalik bulasmasinda rol oynamaktadir. Bu tur bulasma Antarktika disindaki tum kitalarda incelenmis ve yurutulmustur. Kuzey Amerika en yuksek prevalansa sahip bolgedir. Ana bulasma yollari fomit, oral temas, aerosoller ve asilamayi icerir.
Vahsi yasamdan insanlara bulasmayi aciklamak icin iki bulasma modeli tanimlanmistir. Birincisinde, vahsi yasamdan kaynaklanan viral bir hastalik nadiren insanlara bulasir ve daha sonra bu insanlardan insanlara yatay olarak bulasabilir. Bu modelde, virus insanlarda dongusunu surdurur. Simian Immun Yetmezlik virusu bu paternin en onemli ornegidir. Ikinci model, herhangi bir eklembacakli araci olarak iki veya daha fazla hayvan ve insani icerir. Bu durumda, insandan insana bulasma cok nadirdir, ornegin, bati nil virusu. Ters zoonoz uretmek icin mevcut olanlar dahil olmak uzere patojen bakteriler, parazitler, virusler ve mantarlar, hasta hayvanlarin ve insanlarin metagenomik profil analizi ile tanimlanabilir. Metagenomik ayrica patojen populasyonlarinin dinamik ve ekolojisi hakkinda yeni ve faydali bilgiler saglayabilir. Transkriptomik olarak diger kuresel calismalar, farkli konakcilarda patojenlerin farkli transkripsiyonel seviyelerini onerebilir. Bu arastirma, farkli ev sahipleri icin ozel tedaviler tasarlamak icin onemli bilgiler verir.


Virusler yaklasIk olarak 200 insan patojen turunu icermektedir ve her yil yeni patojen virusleri yilda iki oraninda kesfedilmektedir. Viral tropizm kapsamli bir sekilde tartisilmaktadir cunku bazi virusler, kus ve domuz influenza epidemileri gibi turler arasinda hizla sicrayabilir. Bu noktalar, viral ters zoonozu incelemek ve antropozoonozda yer alan mutasyonlari ve viral yeni ozellikleri belirlemek icin cekicidir. Bazi yazarlar, 36 ila 562 viral patojenin kesfedilmeyi bekledigini bildirmektedir. Muhtemelen bazilari hayvan hastaligina neden olabilir.



Ters Zoonotik Hastaligin BulasmasiMetagenomik ve Gozetim Programlari
Bu bolumde bahsedildigi gibi, metagenomik, farkli vahsi, evcil hayvan ve insanlardan viromlari ve mikrobiyomlari incelemek icin guclu bir yaklasim saglar. Bu tur konakcilarda yeni ve yeniden ortaya cikan bulasici ajanlarin tespiti, yalnizca bulasici hastaligin ekolojisi ve epidemiyolojisi ile ilgili olarak halk sagligi ile ilgili bir bilgi kaynagi olmakla kalmamaktadir. Ve ayni zamanda uygun surveyans programlarinin kurulmasina da izin verir. Insanlarda bulasici hastaliklarin bulasmasini onlemek basta gelismekte olan ulkelerde hala dunya capinda bir tehdit olmaya devam etmektedir. Nufusun artmasi, zoonotik hastaliklari kolaylastirmak icin buyuk bir riski temsil etmektedir. Ayrica, insan yerlesimlerinin daha once yerlesim olan bolgelere dagilimi, bulasici hastaliklarin bulasmasini kolaylastirarak bulasici ajanlarin gorulme sIkligini, cografi dagilimini ve dahil edilmesini etkiler.


Haagmans ve ekibi, orta sogu solunum sendromu koronavirus’un (MERS-CoV) insanlara bulasmasinda develerin rolunu gostermislerdir. Bu tarihler, zoonotik ajanlarin rezervuari olarak kabul edilmeyen hayvan turlerinde metagenomik calismalarin onemini gostermektedir. Ek olarak, eklembacaklilar, vahsi ve evcil hayvanlar gibi yeni konakcilari icerebilen bulasici hastaliklarda surveyans programlarini iyilestirebilir.
Epidemiyolojik surveyans programlarina, ozellikle bu hastaliklarin insidansinin arttigi gelismekte olan ulkelerde, yeterli ve zamaninda mudahaleye izin veren ekonomik kapasite, altyapi, arastirma ve disiplinlerarasilik eslik etmelidir. Latin Amerika’nin farkli ulkelerindeki saglik bakanliklarinin katilimini iceren Pan Amerikan Saglik Orgutu tarafindan bir arastirma yapilmistir. Bu arastirma da ulkelerde ortaya cikan bulasici hastaliklarla ilgili en buyuk ihtiyacin, bu tur hastaliklar icin tani ve laboratuvar yeteneklerinde yattigini gostermislerdir. Kuduz, leptospirosis, bruselloz, bati nil virusu, sigir sungerimsi ensefalopatisi, ebola virusu hastaligi ve kus gribi surveyansi icin kosullardir. Bu baglamda, metagenomik insan sagligi icin potansiyel olarak tehdit olusturabilecek yeni turlerin tespiti icin potansiyel bir aractir. Ayrica ortaya cikan hastaliklarin surveyansinda kullanilmaktadir.


Ters Zoonotik Hastaligin BulasmasiAnaliz edildigi gibi, metagenomik hayvanlarda ve insanlarda viromlar ile mikrobiyomlarin incelemek icin guclu ve kullanisli bir yaklasim saglar. Metagenomik calismalardan elde edilen ilgili bilgiler, zoonotik hastaliklar ve insanla iliskileri hakkinda yeni vurgular saglar. Bu nedenle metagenomik, yeni viruslerin ve diger zoonotik ajanlarin, hatta insan patojenlerinin varligini tespit etmek icin teshis faaliyetlerinde kapsamli olmalidir. Metagenomik ayrica mikrobiyal populasyonlarin, topluluklarin yapisal bilesimi ve farkli zoonoz sirasinda bunlari nasil degistirebilecegi hakkinda bilgi saglar. Bu nedenle, kulturden bagimsiz yontemler, zoonotik tanida yeni firsatlar acar cunku bunlar karmasIk orneklerle calismaya, iliskili mikrobiyota ve viromu ayrintili olarak tanimlamaya izin verir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:20.