IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 21 Aralık 2020, 12:37   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gargara Yapmak Tansiyonu Yukseltir Mi?

Gargara icindeki antiseptik bilesIkler, kan basincini korumak icin onemli olan yararli oral bakterileri yok edebilir ve boylece yuksek tansiyon seviyelerine katkida bulunabilir. Antiseptik klorheksidin iceren gargaranin gunde iki kez kullanilmasi, bir hafta sonra sistolik kan basincinda onemli bir artisla iliskilendirilmistir. Ayri bir calismada, gunde iki kez veya daha fazla gargara kullananlar, daha az sIklikla kullananlara veya hic kullanmayanlara gore yuksek tansiyon gelistirme olasiligi daha yuksektir. Tukuruk mikrobiyomunda “buyuk bir degisim”, klorheksidin gargara kullanimindan sonra, daha asidik kosullari tetikleyerek, artan dis curuklerini ve daha dusuk nitrit bulunabilirligini ve kalp sagligini etkileyen oral nitrat azaltici bakterileri tetikledigini fark etmistir.
Optimum agiz ve genel saglik icin, agizdaki saglikli mikroplarin yasamasi gerekmektedir ve bunu yapmanin en onemli yolu antimikrobiyal gargaralar kullanmamaktir. Muhtemelen bagirsaklardaki bakterilerin saglik acisindan onemli bir rol oynadiginin ve kalp sagligindan beyin islevine kadar her seyi etkilediginin herkes tarafindan bilinmektedir. Agizdaki bakteriler de dahil olmak uzere vucudun herhangi bir yerindeki bakteriler de onemlidir ve onemli olan sadece bagirsak bakterileri degildir.


Ne yazik ki, insanlara uzun zamandir dis hekimleri tarafindan agizdaki bakterileri oldurmek ve nefesi tazelemek icin gargara kullanmalari tavsiye edilmektedir. Ancak bagirsaklarda oldugu gibi, agizdaki saglikli bakteriler oldurulurse bu genel sagligi riske sokabilir. Gargara icerisindeki antiseptik bilesIkler, kan basincini korumak icin onemli olan faydali oral bakterileri bile yok edebilir ve boylece yuksek tansiyon seviyelerine katkida bulunabilir.

Agizdaki Bakteriler Nitrik Oksit Yoluyla Kan Basincini Etkiler mi?

Gargara Yapmak Tansiyonu Yukseltir mi?Agizdaki bakterilerin, kan damarlarinin ic yuzeyinde depolanan ve endotel adi verilen cozunur bir gaz olan nitrik oksit (NO) yoluyla kan basincinda rol oynadigi dusunulmektedir. NO, vucut boyunca onemli bir sinyal molekulu olarak hareket ettigi amino asit L-arginin’den endotel hucrelerin icinde uretilir.
NO, saglikli endotel fonksiyonunu ve kalp sagligini tesvik etmenin yani sira damarlarin ve arterlerin genislemesine yardimci olarak saglikli kan akisini destekler. Bu da hayati onem tasiyan oksijenin ve besinlerin vucutta serbestce dolasmasina verir. NO ayrica, tum metabolik islevler icin enerji kullanimindan sorumlu olan hucrelerin enerji deposu olan mitokondriyal saglikda koruyucu bir rol oynamaktadir.


Pancar ve yesil yaprakli sebzeler gibi yiyeceklerde bulunan diyet nitratlari cigneme sirasinda agiz bakterileri tarafindan nitritlere donusturulur. Teksas Baylor Tip Fakultesi molekuler ve insan genetigi bolumunden Ph.D. Nathan Bryan liderligindeki arastirmacilar, diyette nitratin NO bulunmasinin saglikli, dengeli bir oral mikrobiyomun donusume nasil yardimci oldugunun ayrintilarini aciklamistir.
Oral mikrobiyom, temel bir kardiyovaskuler sinyal molekulu olan nitrik oksit (NO) olusumuna katkida bulunarak insan kan basinci fizyolojisinde onemli bir simbiyotik islev saglama potansiyeline sahiptir. NO, insan vucudu tarafindan argininin NO’ya donusturulmesi yoluyla uretilir. Oral mikrobiyal topluluklarin, besinsel nitrati bakteriyel nitrat reduktazlar yoluyla nitrite indirgeyerek konakci NO uretimini desteklemesi onerilmektedir. Indirgenmemis diyet nitrat, nitratin enterosaliver dolasimi olarak adlandirilan fizyolojik bir surec olan tukurukte agiz bosluguna verilir.



Gargara Kan Basinci Seviyesini Nasil Yukseltir?
Gargara ile ilgili sorun, cogunun 1970 yilindan beri dis hekimligi pratiginde kullanilan ve genis spektrumlu antibakteriyel aktiviteye sahip olan klorheksidin gibi antiseptikler icermesidir. Antiseptik maddenin periodontal hastalik ve dis curukleri ile iliskili bakterileri azalttigi ve agiz kokusunu azalttigi gorulmustur, 4-Bircok dis hekiminin hastalarina gunde bir veya iki kez onu iceren gargaralarla calkalamalarini onermelerine yol acmistir.
Gargara Yapmak Tansiyonu Yukseltir mi?Klorheksidin (CHX) bir kabarcik icinde hareket etmez, ancak sadece kotu bakterileri etkiler. Ayni zamanda saglikli bir mikrobiyom icin agzin ihtiyac duydugu bakterileri de etkiler. Bryan ve meslektaslari, calismalari icin, 26 calisma katilimcisinda klorheksidin iceren gargara kullaniminin oral bakterileri ve kan basincini bir hafta boyunca gunde iki kez nasil etkiledigini belirlemek icin 16 S rRNA gen siralamasi ve analizi kullanmistir.


Agiz calkalama suyunun gunde iki kez kullanilmasi, bir hafta sonra sistolik kan basincinda onemli bir artisla iliskilendirilirken, gargara durdurulduktan sonra, kullanimdan kurtulmak, dilde nitrat azaltici bakterilerde bir zenginlesme ile sonuclanmistir. Dil uzerinde canli bakterilerin 10’dan fazla turun farkliliklar kullaniminin bir hafta sonra, daha dusuk mikrobik cesitliligin de dahil olmak uzere, agiz calkalama kullanimdan sonra not edilmistir. Burada istirahat halindeyken, bakteriyel nitrit reduktaz gorece yuksek duzeyde olan dusuk sistolik kan basinci cikmistir.
Bryan, bir haber bulteninde, agiz boslugunda NO ureten bakterilerin varliginin normal kan basincini korumaya yardimci olabileceginin gosterilmesi, yuksek tansiyonla yasayan 100 milyondan fazla Amerikaliya yardim etmek icin baska bir hedef gostermistir. Vucudun tamaminda yeterli miktarda NO dolasimi olmadan kimsenin iyi olamayacagini biliyoruz. Yine de, 200 milyondan fazla Amerikalinin her gun yaptigi ilk sey, NO olusumuna yardimci olan ‘iyi bakterileri’ yok eden antiseptik bir gargara kullanmaktir. Bunlar bir zamanlar iyi aliskanliklarin iyiden cok zarar verebilecegini dusundurmektedir.


Uc yil boyunca 1.028 kisiyi izleyen bir calisma da dahil olmak uzere diger arastirmalar, benzer gargara risklerini ortaya koymustur. Gunde iki kez veya daha fazla gargara kullananlar, daha az sIklikla kullananlara veya hic kullanmayanlara gore yuksek tansiyon gelistirmeye daha meyillidir. Bilimsel Raporlarda yazan baska bir arastirma ekibi sunlari kaydetmistir;
Saglikli deneklerde CHX kullaniminin oral bakterilerin nitrat azaltma aktivitesini en az% 80 azaltabildigi belirlenmistir. Bu da daha dusuk nitrit bulunurluguna ve kan basincinda artisa yol acarak agiz mikrobiyomu, saglikli bireylerde ve hipertansif hastalarda kardiyovaskuler sagligi duzenleyebilir anlamina gelmektedir.


Gargara Agiz Mikrobiyomunu Rahatsiz Etkiler mi?
Klorheksidin gibi sert antiseptiklerle agizdaki bakterilerin gelisiguzel oldurulmesinin, kan basinci seviyelerinin otesinde bile genis kapsamli etkileri vardir. Agiz calkalama suyunun gunde iki kez kullanilmasi, prediyabet ve Tip 2 diyabet riskinin artmasiyla iliskilendirilmistir, ornegin yine nitrik oksit olusumu icin kritik olan oral bakterileri etkileyerek, bu da bireyleri diyabet gibi metabolik bozukluklara yatkin hale getirmektedir.Gargara Yapmak Tansiyonu Yukseltir mi?
Agiz calkalama suyunda agiz mikrobiyomu duzenli olarak antiseptiklere maruz birakmanin sorunlu oldugu daha acik hale gelmistir. Bu durumda arastirmacilar, gunde iki kez yedi gunluk kullanimdan sonra klorheksidin agiz gargarasinin birden cok etkisini arastiran bir ekip de dahil olmak uzere konuya daha fazla ilgi gostermislerdir.


Otuz alti kisi, bir hafta boyunca gunde iki kez bir dakika sureyle plasebo gargara kullanmislar, ardindan bir hafta boyunca ayni protokolu kullanarak CHX gargara kullanmislardir. Klorheksidin gargara kullanimindan sonra tukruk mikrobiyomunda “buyuk bir degisim” kaydedilmistir. Bu da daha asidik kosullari tetiklemis, dis curuklerinin artmasina neden olmus, daha dusuk nitrit bulunurlugu ve kalp sagligini etkileyen oral nitrat azaltici bakterileri etkilemistir.
Klorheksidin iceren agiz bakim urunleri, agir hastalar da dahil olmak uzere hastanede yatan hastalarda agiz sagligini korumak icin yaygin olarak kullanilmaktadir. Ancak arastirmacilar, dusuk seviyelerde klorheksidin agiz bakimina (300 miligram veya daha az) maruz kalan hastalari, maruz kalmayanlarla karsilastirdiklarinda, klorheksidin urunlerini alanlarin olum riski artmistir. Bu veriler, belirli populasyonlarda kanitlanmis bir yarari olmadigi halde, hastanede yatan hastalarda klorheksidin agiz bakiminin gelisiguzel yaygin kullanimina karsi cikiyor” sonucuna varmislardir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:02.