IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Aralık 2020, 12:30   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yumurtalik Kanserinin Tedavi Yontemleri

Yumurtalik kanserinde yumurtalik hucreleri buyuyerek kontrolsuz bir sekilde bolunurler. Bu yuzden hucreler yumurtalikta bir tumor olusturabilir ve bunlarin bir kismi kopabilir ve vucudun diger bolgelerine yayilabilir. Bu kanser, bir kadinin ureme sistemini ilgilendiren tum kanserler arasinda en olumcul olanidir. Yumurtalik kanserinin cogu menopoz sonrasi gelisir ve bu kanserlerinin yaklasIk yarisi 60 yasin uzerindeki kadinlarda gorulur. Ne yazik ki yumurtalik kanserlerinin sadece yuzde 15’i hastaligin yumurtalikla sinirli oldugu ve en kolay tedavi edildigi erken bir asamada teshis edilir. Erken evrede teshis edilen kadinlarin en az bes yil yasama sansi yuzde 92’dir. Teshisin tum asamalarinda faktoring yapildiginda, kanser olan kadinlarin yaklasIk yuzde 45’i teshis konulduktan sonra bes yil hayatta kalir. Hayatta kalma orani kanserin evresi arttikca duser ve karin disina yayilan kanser bes yillik sag kalim orani yuzde 17’dir. Ayrica 65 yas alti olan daha genc kadinlarin bes yillik hayatta kalma orani yasli kadinlardan daha yuksektir.


Yumurtalik Kanserinin Tedavi YontemleriYumurtalik Kanseri Tedavi Yontemleri
Yumurtalik kanserini tedavi etmenin ilk adimi, kanserli buyumenin mumkun oldugunca cogunu ve kanserin yayildigi herhangi bir dokuyu ortadan kaldirmaktir. Muhtemelen laparoskopi veya kesifsel laparotomi ameliyati yapilir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Laparoskopi sirasinda, yumurtaliklara, diger pelvik organlara ve dokulara bakmak icin ince, isIkli bir tup kullanilir. Bu tup, karindaki kucuk bir kesiden sokulur ve goruntuleri bir video monitorune gonderir. Laparoskopi, yumurtalik kanserinin ne kadar yayildigini belirlemeye yardimci olan ameliyati veya diger tedavileri planlamaya yardimci olabilir.


• Laparotomi sirasinda, midede bir kesi yapilir ve tumor cikarilir. Daha sonra tumorun kanserli olup olmadigini teshisi icin bir biyopsi yapilir. Doku gercekten kanserli ise, mumkun oldugunca tumorun, etkilenen doku ve organlari en kisa surede cikarilmalidir.
Genellikle bu islemler, yumurtaliklardan birinin veya her ikisinin ve fallop tupunun cikarilmasini icerir. Bir yumurtalik cikarilmasina tek tarafli salpingo-ooferektomi ve her iki yumurtaliklarin alinmasina bilateral salpingo-ooferektomi denir. Bir fallop tupunun cikarilmasina ise tek tarafli salpenjektomi, her ikisinin de cikarilmasina bilateral salpenjektomi denir. Ayrica bu tur kanserin yayilma egiliminde oldugu uterusu ve omentumu cikarilabilir. Yapilab bi islemlerde lenf dugumleri hastalik belirtileri acisindan kontrol edilir ve kanser hucrelerinin kontrol etmek icin karin boslugundaki cesitli yerlerden doku ornekleri alinabilir. Bununla birlikte tumor kucultme adi verilen bir prosedur tumorun mumkun oldugu kadar cogunu cikarilmasi onemlidir, cunku bu hayatta kalma oranini arttirir.


Hastalik yumurtaliklarin otesine yayilmissa, ameliyat sonrasi kemoterapi kullanilir ve radyasyon tedavisi bu kanserin ilk tedavisinde nadiren kullanilmaktadir. Ameliyattan sonra, tipik olarak her uc ila dort haftada bir uygulanan alti kur kemoterapi ve ardindan kurler arasinda bir dinlenme suresi vardir. Antikanser ilaclar ve kemoterapi kan dolasimi yoluyla vucudun hemen her yerine ulasir. Kanseri tedavi etmek icin kullanilan ilaclar farkli sekillerde verilebilir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Agiz yoluyla
• Kas, damar veya bir artere enjekte yoluyla
Bazi kemoterapiler dogrudan karin bosluguna verilir ve buna intraperitoneal kemoterapi denir. Hem intravenoz hem de intraperitoneal kemoterapinin kombinasyonunun, ilk kemoterapi goren yumurtalik kanseri tanisi almis kadinlarla ilgili uc buyuk, iyi tasarlanmis calismada sagkalimi artirdigi gosterilmistir. Ameliyattan sonra karin icinde kalan cok az hastaligi olan kadinlar, intraperitoneal kemoterapi icin en iyi adaylardir. Yumurtalik kanseri icin kemoterapi genellikle her uc ila dort haftada bir intravenoz olarak verilen iki veya daha fazla ilacin kombinasyonundan olusur. Standart tedavi, karboplatin veya cisplatin gibi platin bilesigi ve paklitaksel (Taxol) veya dosetaksel (Taxotere) gibi bir taksanin bir kombinasyonudur. En yaygin kombinasyon karboplatin ile paklitakseldir ve bunlar asagidaki gibidir:



Paklitaksel (Taksol)
Paklitaksel, ilerlemis yumurtalik kanseri icin birinci basamak tedavidir. Baslangicta Pasifik porsuk agacinin kabugundan gelistirilen paklitaksel, genellikle diger antikanser ilaclarla birlikte intravenoz infuzyon yoluyla verilir. Ayrica paklitaksel’i intraperitoneal olarak da verilebilir. Cogu kanser ilaci gibi paklitakselin de ciddi yan etkileri olabilir. En ciddi yan etkisi, enfeksiyonla savasan kan hucreleri ureten buyuk kemiklerin merkezindeki yumusak, sungerimsi doku olan kemik iligine verilen hasardir. Bu nedenle vucudun, enfeksiyondan korumak icin yeterli beyaz kan hucresi uretemeyebilir ve buda vucudu enfeksiyonlara karsi daha savunmasiz hale getirir. Bu nedenle, paklitaksel alirken, kalabaliklardan, soguk alginligi, grip veya diger enfeksiyonlari olan kisilerden uzak durulmasi tavsiye edilir. Paklitaksel yaygin yan etkiler vardir ve bunlar asagidaki gibidir:


• Sac kaybi
• Dis eti kanamasi
• Ellerde ve ayaklarda yanma veya karincalanma
• Bulanti ve kusma (nadiren)
• Eklemlerde veya kaslarda agri
• Deri dokuntusu veya kasinti
• Yorgunluk
Bazi durumlarda, kisiler genellikle birinci veya ikinci tedavide paklitaksele alerjik reaksiyon gelistirir. Yan etkilerinin cogunu en aza indirmeye veya hatta onlemeye yardimci olmak icin tedaviden once ilaclar verilir. Ayrica paklitakselin intraperitoneal infuzyonu sirasinda biraz rahatsizlik hissedilebilir.


Karboplatin (Paraplatin)
Bu kemoterapi ilaci ayrica intravenoz infuzyon yoluyla, genellikle paklitaksel ile kombinasyon halinde uygulanir. Karboplatin ve sisplatin ayrica intraperitoneal olarak da infuze edilebilir. Infuzyona baslamadan once bulanti ve kusmayi azaltmak icin ilaclar verilir. Bununla birlikte diger olasi yan etkileri vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Agri
• Ishal
• Kabizlik


• Tat degisIkligi
• Sac dokulmesi veya kirilgan sac
• Dusuk kan sayimi
• El ve ayak parmaklarinda uyusma, yanma veya karincalanma
• Bobrek fonksiyonundaki degisIklikler (sadece sisplatin)
• Azalmis isitme (yalnizca cisplatin)
Tum yan etkiler verilen ilaclara, doza ve hastanin bireysel tepkisine baglidir ve cogu yan etki, tedavi durdurulduktan sonra sona erer. Kemoterapinin bircok yan etkisi yillar icinde ilaclarin iyilestirilmesi, ilaclarin verilmesi veya bulanti gibi yan etkileri onlemek icin diger ilaclarla on tedavi yoluyla azaltilmistir. Kemoterapi alan kadinlar icin istahsizlik ciddi bir sorun olabilir. Yine de dengeli beslenmek onemlidir, cunku arastirmalar dengeli beslenen kadinlarin tedavinin yan etkilerine daha iyi dayanabildiklerini bulmustur. Dengeli beslenmek, kilo kaybini onlemek icin yeterli kalori almayi, diyette cilt, sac, kas ve organlari yenilemek ya da onarmak icin yeterli protein olmasi anlamina gelir. Bircok kadin gun boyunca birkac kucuk ogun yemenin uc buyuk ogun yemekten daha kolay oldugunu bildirmektedirler.


Yumurtalik Kanserinin Tedavi YontemleriKemoterapi donguleri arasinda, enfeksiyon riskinin azaltmak ve beyaz kan hucresi sayisinin normal seviyelere geri getirmeye yardimci olmak ilac enjeksiyonlari recete edilir. Eller sIk sIk ve iyice yikamak, soguk alginligi belirtileri olan kisilerden ve kalabaliklardan uzak durmak, pismis sebzeler ve iyi yikanmis meyveler yemek gibi temel onlemlere de devam edilmelidir. Standart kemoterapi ilaclarina ek olarak, mevcut baska ilaclarda bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:


• Topotekan (Hycamtin): Bu ilac, ilk veya sonraki kemoterapi basarisiz olduktan sonra metastatik yumurtalik kanserini tedavi etmek icin kullanilir. Bu, insan DNA’sinin replikasyonu icin gerekli olan bir enzimi inhibe ederek kanser hucrelerini olduren nispeten yeni ilac turunun ilklerinden biridir. Antikanser ilaclarin uygulanmasinda deneyimli bir saglik uzmani tarafindan infuze edilir veya intravenoz olarak verilir.
• Lipozomal doksorubisin (Doxil): Bu ilac, paklitaksel veya karboplatine yanit vermeyen metastatik yumurtalik kanserini tedavi etmek icin de kullanilir. Doksorubisin lipozomu kanda diger kemoterapi ilaclarina gore daha uzun sure kalir, bu nedenle tumore ulasmak, kuculmek ve ilerlemesini geciktirmek icin daha fazla zamani vardir. Ayrica ilac alimi birakildiktan yillar sonra bile uzun sureli doksorubisin lipozom kullaniminda ciddi kalp hasari riski vardir. Ve ayaklarin dibinde ve avuc iclerinde sisme veya su toplanmasi da yasanabilir.


• Gemsitabin (Gemzar), sIklofosfamid (Cytoxan), vinorelbin (Navelbine), ifosfamid (Ifex) ve etoposid (VP-16) dahil olmak uzere ek kemoterapi ilaclari da kullanilabilir.
Kemoterapinin tibbi mudahale gerektirebilecek ciddi yan etkileri vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Siddetli kabizlik veya ishal
• Nefes almada zorluk
• Ates, titreme, oksuruk veya idrar sIkligi
• Agiz yaralari
• Bulanti kusma


• Enjeksiyon bolgesinde agri, sisme, kizariklik veya tahris
• Karin agrisi
• Olagandisi kanama veya morarma, ciltte kirmizi lekeleri kesin
• Olagandisi yorgunluk veya halsizlik

Hormon Tedavisi
Hormon tedavisi, belirli kanserleri tedavi etmek icin hormonlari bloke eden ilaclarin kullanilmasini icerir. Hormon tedavisi nadiren epitelyal yumurtalik kanserini tedavi etmek icin, fakat daha cok yumurtalik stromal tumorleri icin kullanilir. Yumurtalik kanseri icin hormon tedavisi, tamoksifen, luteinize edici hormon salgilayan hormon (LHRH) agonistleri ve aromataz inhibitorlerini icerir.


Hedefe Yonelik Tedavi
Hedefe yonelik tedavi, kanser hucrelerini hedefleyen ve saglikli hucrelere verilen zarari sinirlayan nispeten yeni bir tedavi seklidir. Bevacizumab (Avastin), bazen yumurtalik kanseri tedavisi icin kullanilan bir anjiyogenez inhibitoru olarak bilinen hedefli bir ilactir. BRCA1 veya BRCA2 genindeki bir mutasyondan kaynaklanan yumurtalik kanseri icin ozel olarak kullanilan bir baska hedefe yonelik tedavi olaparib’dir (Lynparza). Bu ilac, poli (ADP) -riboz polimeraz inhibitorleri (PARP’ler) adi verilen bir ilac sinifindadir. Bununla birlikte ilac tedavisi bittikten sonra, takip bakimina devam edilir. Bu tipik olarak duzenli kan testlerini icerir, muhtemelen CA-125 gibi tumor belirtecleri icin testler, ultrason calismalari, semptom izleme veya daha nadiren kanserin geri donmediginden emin olmak icin ikinci bir biyopsi gerekebilir.


Yumurtalik Kanserinin Tedavi YontemleriYumurtalik Kanserini Onleme
Yumurtalik kanserini onlemenin bilinen bir yolu yoktur, ancak risk seviyesini bazi yollarla azaltilabilir. Bu yollar asagidaki gibidir:
• Ooferektomi de her iki yumurtalikta cikarilir. Bu prosedur, ideal olarak 35 yasina kadar yapilir ve yalnizca asiri derecede yumurtalik kanseri riski olan veya genellikle sadece dogurganligi tamamlamis kadinlarda uygulanir. Kanser riskini onemli olcude azaltirken, tamamen ortadan kaldirmaz ve yumurtalik kanserine neden olan ayni hucrelerden kaynaklanan birincil periton kanseri riski dusuktur.


• Bes yil veya daha uzun sure oral kontraseptif kullanmak kanser riskini yuzde 50’ye kadar azaltabilir.
• Ne kadar cok cocuk sahibi olunursa yumurtalik kanser riski o kadar dusuk olur. Bununla birlikte saglik uzmanlari, sadece yumurtalik kanseri riskini azaltmak amaciyla ne zaman cocuk sahibi olunacagi hakkinda karar vermeyi onermezler. Ayrica ilac almanin yumurtalik kanseri riski uzerinde hamilelikten daha buyuk etkisi vardir.
• Tup ligasyonuna sahip olmak, hamileligi onlemek icin fallop tuplerinin baglandigi cerrahi bir prosedurdur. Bazi arastirmalar, dogurganliktan sonra tup ligasyonu yapildiginda, yumurtalik kanseri riskini azaltabilecegini gostermektedir. Ancak bu prosedur, yalnizca yumurtalik kanseri riskini azaltmak icin degil, yalnizca gecerli tibbi nedenlerle yapilmalidir.


• Rahmin alindigi bir operasyon olan histerektomi yaptirmak da yumurtalik kanser riskini azaltabilir. Ancak, sadece yumurtalik kanseri riskini azaltmak icin histerektomi yaptirilmamalidir. Tibbi bir nedenle histerektomi yapildiginda, ailede yumurtalik veya meme kanseri oykusu oldugunda ve 40 yas uzeri kisiler, yumurtaliklarin alinmasi konusunda konusmalidir.
• Tup ligasyonu ve histerektominin yumurtalik kanseri riskini neden azalttigini kimse kesin olarak bilmemektedir. Bir teoride, bu prosedurlerin kansere neden olan bazi maddelerin vucuda vajinadan girmesini, rahim ve fallop tuplerinden yumurtaliklara gitmesini engelleyebilecegidir. Diger bir teoride, her iki prosedurun de bir sekilde koruyucu olan yumurtaliklara kan akisini bozmasidir.


Ayrica yapilan guncel arastirmalar, genital bolgede talk pudralarina maruz kalma ile yumurtalik kanseri riskinin hafif arttigini gostermektedir. Yumurtalik kanseri, kadinlar arasinda jinekolojik kanser olumlerinin onde gelen nedenidir ve en sIk gorulen dokuzuncu kanser turudur. Bu kanserlerin yalnizca yuzde 15’i, kanser yumurtalikla sinirli kaldiginda erken bir asamada teshis edilir. Cogu vaka, kanser vucudun diger bolgelerine yayildiktan sonra teshis edilir ve bu da basarili bir sekilde tedavi edilmesini zorlastirir. Ayrica her 71 kadindan biri hayatinin bir noktasinda yumurtalik kanseri gelistirebilir. Ve kanser yumurtalik disina yayilmadan teshis ettirecek kadar sansli olan az sayidaki kadin icin, teshisten bes yil sonra hayatta kalma sansi yuzde 89 ila yuzde 94 kadar yuksektir. Yumurtalik kanserine yakalanma icin onemli bir risk faktoru de, meme, endometriyal veya kolon kanseri oykusudur. Sonuc olarak bu kanseri teshis etmenin tek kesin yolu, ameliyat sirasinda elde edilen dokunun mikroskobik degerlendirmesidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:57.