IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Aralık 2020, 11:30   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Serebral Palsili Cocuklarda Salya Tedavisinde Pediatrik Botox Enjeksiyonu

Uzmanlar serebral palsili cocuklarda asiri salya akmasini kontrol etmeye yardimci olmak icin tukuruk bezlerine Botox enjekte edilmektedir. Bu uygulamada hedeflenen bezleri belirlemek ve enjeksiyonlari yonlendirmek icin ultrason goruntulemeyi kullanilmaktadir. Bu prosedur cok az veya hic hazirlik gerektirmez, ancak olusabilecek kaygiyi hafifletmek cocuk sayet bu proseduru anlayabilecek yasta ise aciklanma yapilmasi gerekir. Enjeksiyonlar, salyayi alti aya kadar etkili bir sekilde azaltabilirken, gerektigi takdirde tekrarlayabilir.

Pediatrik Botox Enjeksiyonu Nedir?

Asiri salya akmasini tedavi etmek icin cocuklarin tukuruk bezlerine botulinum toksini tip A (Botox ®) enjekte edilmektedir. Yapilan Botox tukuruk bezlerinin aktivitesini azaltir. Enjeksiyon, cocugun urettigi tukuruk miktarini azaltabilir. Doktorlar genellikle bu enjeksiyonlari ayakta tedavi bazinda yaparlar. Bu prosedur tipik olarak sedasyon veya genel anestezi kullanir. Bu, enjeksiyon sirasinda cocugun rahat olmasini saglamak icindir. Doktorlar genellikle hedef bezleri (submandibuler ve/veya parotis tukuruk bezleri) belirlemek ve enjeksiyonlari yonlendirmek icin ultrason kullanirlar. Prosedur tipik olarak iki ila dort salgi bezine enjeksiyon saglar.



Pediatrik Botox Enjeksiyonu Yaygin Kullanimlari Nelerdir?
Serebral Palsili Cocuklarda Salya Tedavisinde Pediatrik Botox EnjeksiyonuTukuruk bezlerine Botox enjeksiyonlari asiri salyayi azaltabilir. Salya, asiri tukuruk uretiminden kaynaklanabilir ve serebral palsi gibi norolojik durumlardan da kaynaklanabilir. Bu tur durumlar tukurugu agizdan yutma ve temizleme yetenegini zayiflatabilir. Bu da tukuruk olusumuna ve asiri salya akmasina neden olabilir. Hayatin ilk iki yilinda salya akmasi normaldir. Bundan sonra cocuklar icin sorunlara neden olabilir:


• Hava yolundan asagi inen tukurukten bogulma
• Akciger enfeksiyonlari
• Agiz cevresindeki cilt ve dis sorunlari
• Sosyal leke
Enjeksiyonlar, iki ila uc hafta icinde salyayi azaltmalidir. Etkiler alti aya kadar surebilir. Doktorunuz proseduru gerektigi gibi tekrarlayabilir.


Pediatrik Botox Enjeksiyonuna Nasil Nasil Hazirlanilir?
Oncelikle proseduru cocuga anlatmak icin onun anlayabilecegi tarzda anlatilmasi gerekir. Cocuklar ne bekleyeceklerini bildiklerinde daha az kaygili hissedecekler. Islem sirasinda kendisini rahat hissetmeleri icin ilac verilebilecegi belirtilmelidir. Bunun yaninda islem yapacak uzmana cocugun aldigi tum ilaclari bildirilmelidir. Ayrica herhangi bir alerji, gecirdigi son hastaliklar veya diger tibbi durumlar hakkinda bilgilendirilme yapilmalidir.Serebral Palsili Cocuklarda Salya Tedavisinde Pediatrik Botox Enjeksiyonu

Bu islemin yapilabilmesi icin cocugun genel anesteziye ihtiyaci olabilir. Islemden birkac saat once cocugun yemeyi icmesi kesmesi gerekir, bu islem sirasinda ve sonrasinda kusma riskini azaltir. Islem gununde cocugun saglikli olmasi onemlidir. Ayrica islemden bir iki gun once kendini hasta hissetmeye baslarsa veya atesi varsa uzmana bildirilmelidir, cunku islemin yapilmasini yeniden planlamasi gerekebilir. Kan sulandirici, aspirin, ibuprofen gibi ilaclar kanama riskini artirabileceginden cocuk bu ilaclardan herhangi birini aliyorsa, birakmasi veya ara vermesi gerekir.


Pediatrik Botox Enjeksiyonu Ekipmani
Botox enjeksiyonlarinda iz birakmayan cok kucuk bir igne kullanilir. Ultrason tarayicilari bir bilgisayar konsolu, video goruntuleme ekrani ve takili bir donusturucuden (prob) olusur. Elde tutulan kucuk prob bir mikrofona benzemektedir. Uzman, bezi gormelerine ve igneyi icine yonlendirmelerine izin vermek icin probu cilde yerlestirir.

Pediatrik Botox Enjeksiyonu Nasil islemektedir?

Botox, belirli bir bakteri turu tarafindan uretilen bir toksindir. Kucuk, seyreltilmis miktarlarda kullanmak guvenlidir. Uzman sinirden kasa giden sinyali engellemek icin ana tukuruk bezlerine enjekte ederler. Bu, bezleri daha az aktif hale getirir.

Pediatrik Botox Enjeksiyonu Nasil Uygulaniyor?
Prosedur tipik olarak 30 dakika ila bir saat gerektirir. Cocuk muhtemelen enjeksiyonlardan once sedasyon veya anestezi alacaktir. Ve bu kaygiyi azaltmaya yardimci olur. Ayrica islem sirasinda hareketten kaynaklanan komplikasyon riskini azaltmaya yardimci olur. Doktorlar genellikle intravenoz (IV) ilac enjeksiyonundan sonra solunum gazi yoluyla genel anestezi verirler. Hastalarin tipik olarak genel anestezi sirasinda ne olduguna dair hicbir anilari yoktur. Derin sedasyon/monitorize anestezi bakiminda, sedatifler genellikle damar yoluyla bir IV kateter yoluyla verilir. Hastalar normalde kendi baslarina nefes alabilirler.


Minimal/orta derecede sedasyon icin, cocuga kaygiyi azaltmak icin ilac verebilir. Ancak cocuk sorulan sorulara yanit verebilecek ve gerektiginde talimatlari uygulayabilecek sekilde olur. Anestezi veya sedasyon altina girdiginde, uzman enjeksiyonlari gerceklestirir. Tukuruk ureten cene ve agiz yakinindaki bezleri bulmak icin ultrason goruntulemeyi kullanir. Saha sonra steril bir alan saglamak icin cildi temizler. Ultrason rehberliginde deri yoluyla bezlere kucuk bir igne sokulur. Igne yerlestirildikten sonra, bosluga az miktarda botox enjekte edilir. Ve kan damarlarindan ve sinirlerden kacinmak icin cok dikkatli olunur.
Tipik olarak, doktor dort tukuruk bezini enjekte edecektir. Bunlar cogunlukla kulagin onundeki deri yoluyla (parotis bezini hedef alarak) ve cenenin altina (submandibuler bezi hedef alarak) yerlestirilir. Islem sonrasi delinme yerlerini bir bandajla kapatilirken, herhangi bir kesi veya dikis gerekli degildir. Anestezi veya sedasyonun etkiisinin atilabilmesi icin kisa bir sure cocuk izlemeye alinir. Tipik olarak, islemden yaklasIk bir ila iki saat sonra eve gidebilir.



Pediatrik Botox Enjeksiyonu Sirasinda ve Sonrasinda
Genellikle bir IV kateter yoluyla cocuklara sakinlestirici uygular. Damaryolu yerlestirdiginde cocuk hafif bir baski veya keskin bir kistirma hissedebilir. Genelikle iki yasindan kucuk cocuklari sakinlestirmek icin ara sira oral ilaclar kullanabilir. Uzman enjeksiyonlari yonlendirmeye yardimci olmak icin proseduru ultrason kullanarak gerceklestirecektir ve cocugunuz sakinlestigi icin herhangi bir aci hissetmez. Cocugunuza bir cesit sedasyon uygulanmissa, iyilesme suresi boyunca bolumde kalmasi gerekir. Ve gun icin herhangi bir aktivite sinirlamasi olmasi gerekiyorsa uzman tarafindan bilgilendirme yapilir.


Cocugun enjeksiyon bolgesinde agri ve morarma yasayabilir. Bu normaldir ve agri sadece bir veya iki gun sonra gecmektedir. Islemden 24 saat sonra bandajlar cikarilabilirken, bandajlari cikardiktan sonra cocuk dus alabilir veya banyo yapabilir. Maksimum etki iki ila uc hafta sonra gorulebilirken, sonuclar genellikle uc ila alti ay surmektedir.

Pediatrik Botox Enjeksiyonu FaydalariSerebral Palsili Cocuklarda Salya Tedavisinde Pediatrik Botox Enjeksiyonu
• Enjeksiyonlar minimal invaziv, guvenilir ve etkilidir.
• Prosedur cerrahi bir kesi gerektirmez, sadece deri ponksiyonu ile yapilir. Cocugun deri deligini kapatmak icin dikise ihtiyaci olur ve igne enjeksiyonuna bagli iz kalmayacaktir.


• Cogu durumda, islem enjeksiyondan sonra agrili degildir.
• Iyilesme hizlidir.
• Doktor islemi gerektigi gibi tekrarlayabilir.
Pediatrik Botox Enjeksiyonu Riskleri
• Minimal kanama
• Dusuk enfeksiyon riski (vucudun bir bolumunu enjekte etmek icin bir igne kullanildiginda her zaman dusuk bir enfeksiyon riski vardir)
• Yuz kaslarini tukruk bezlerinin yakininda gecici olarak hareket ettirememe. (Uc ila alti ay suren gecici yuz sarkmasi)


• Tukuruk uretimindeki onemli dususten kaynaklanan agiz kurulugu.
• Botox un bezin disina sizmasina bagli yutma gucsuzlugu .
• Nadir de olsa anesteziden kaynaklanan yan etkiler ve alerjik reaksiyonlar ortaya cikabilir. Bazi hastalarda mide bulantisi, kusma ve bas donmesi olabilir. Bu yan etkiler genellikle hafif, kisa ve tedavi edilebilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:37.