IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2020, 12:10   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Donuk Omuz Sikayetlerini Iyilestirmek Icin Uygulanan Tedavi Yollari

Bazi uzmanlar cok agrili olan donuk omuz vakalarini steroidlerle (kortikosteroidler gibi), uyusturan ilaclarla veya agri kesicilerle, nadiren de olsa, iltihapli eklem kapsulunu gevsetmek icin artroskopik ameliyatla tedavi etmeyi secerler. Agri cok kotulestiginde, iyilesmek ve gecici olarak agriyi dindirmek icin yardimci olacak recetesiz satilan bir agri kesiciler (ibuprofen gibi) kullanabilir. Ancak nihayetinde, agrinin geri gelmesini onlemek icin altta yatan durumu cozmeye odaklanmak gerekir.
Donuk omuz tedavisine yonelik dogal bir yaklasim, guvenli ve hedefe yonelik egzersizler uygulayarak, omuzu esneterek, dogal agri kesici tedaviler kullanarak ve iltihabi azaltarak yavas yavas hareket araligini iyilestirmeyi icerir. Washington Universitesi Ortopedi ve Spor Hekimligi Departmani, cogu sert omuzun, hastanin kendi evinde yuruttugu basit bir egzersiz programiyla basariyla yonetilebilecegini belirtmektedir. Donuz omuz sIkayetlerini hafifletilecek hatta iyilestirebilecek dogal yollar vardir. Bun dogal yollardan bazilari sunlardir:


Omzu Isitmak ve Germek
Donuk omuz icin omuz egzersizlerine baslamadan once, etkilenen bolgedeki kan akisini artirmak ve daha fazla yaralanmayi onlemek icin omzunuzu iyice isitmak gerekir. Donuk bir omuzu tedavi etmek soz konusu oldugunda sabir cok onemlidir, bu nedenle iyilesmek ve yavasca ilerlemek icin zaman ayrilmasi gerekir. Amac, omzu nazikce, guvenli bir sekilde ve asamali olarak yeniden hareket ettirmektir, ancak bu bazen aylar surebilir, bu yuzden acele edilmemelidir.
Omzu germenin ve isitmanin en etkili yollarindan bazilari, 10 ila 15 dakika boyunca isi uygulamak, ilik bir dus almak veya banyo yapmak (biri Epsom tuzu dahil) ve mumkunse omuzu kucuk dairesel hareketlerle nazikce hareket ettirmeye baslamaktir. Kendi sicak su yapacagi isi torbasiyla bunu yapabilirken veya ticari bir isitma yastigi kullanabilir.


Omzu gererken, hafif bir germe hareketinden sonraki agriya odaklanmamalidir. Yogunlugu degerlendirmenin iyi bir yolu, germe hareketleri bitirdikten sonra agrinin gecip 10-15 dk icinde gecmedigine dikkat etmelidir. Gevsedikten ve kaslarin gevsemesine izin vermelidir. Sert omuz kaslarini nazikce hareket ettirmeli ve hareketleri zamanla artirilmalidir. Bu sekilde esneklik artmaya baslayacaktir. Bu basit omuz germe hareketlerinden bazilarini gunde 2 ila 3 kez yavasca uygulamaya devam etmelidir. Yapilmasi gereken hareketler su sekildedir;
• Oturur ya da uzanan pozisyonda kollari tam yukari kaldirmak
• Bir kapiyi acip kapatarak, kolu harici olarak dondurme alistirmak
• Uzanir pozisyonda kollarinizi disa dogru ve acip kapatmak



Omuz Hareketliligini Iyilestirmek Icin Egzersizler
Donuk Omuz Sikayetlerini Iyilestirmek Icin Uygulanan Tedavi YollariHarvard Tip Fakultesi’nden arastirmacilar, sert omuz kaslarini isittiktan ve gevsemeye devam etmesi icin derin nefes almanin yardimci olabilecegini belirtmektedirler. Ayrica bazi onerilen omuz kol egzersizlerinin yapilmasi onerilmektedir ve en az 5 kez tekrarlanmalidir. Omuz gerilmelidir ve hafif bir gerginlik hissetme noktasina getirilmelidir, ancak ciddi bir agri hissetmeye baslanirsa geri cekilmelidir. Ilk birkac hafta, esnekligi ve hareketliligi iyilestirmeye calisilmali, sonrasinda da omzun gucunu artirmak icin direnc egzersizleri yapmaya calisilmalidir. Yapilmasi tavsiye hareketler sunlardir;


• Sarkac germe: Omuzlar gevsemis sekilde ayakta durulmali ve problem ol kol asagi sarkitilmalidir. Kol her yonde yaklasIk 10 kez kucuk bir daire seklinde sallamaya baslanmalidir. Baslangicta bu hareket gunde bir kez yapilmali ve sertlik fark edildiginde azaltilmalidir. Her gun daha fazla tekrar eklenmeli veya birden fazla seti tamamlanmalidir. Ayrica az miktarda agirlik eklemek (elinizde 3 ila 5 kiloluk bir dambil tutmak) veya kol salincaginin capini yavasca artirmak icin calisilmalidir. Bu omzun daha fazla acilmasina yardimci olur.
• Havlu gerdirme: Kucuk bir havlu alinmali (yaklasIk 3 fit uzunlugunda) ve her iki tarafini da sIki bir sekilde tutulmalidir. Havlu sirtin arkasindan gecirilirken kolun biri asagiya dogru biri de yukari dogru gerilmelidir. Bu esneme gunde 10 ila 20 kez tamamlanmalidir.


• Parmak yuruyusu: Oncelikle bel hizasinda bir duvar veya sehpa onunde durulmali, kol hafifce bukulmelidir. Omuz sertligi olan kolun parmak uclari ile duvar veya sehpa ustunde parmak yuruyusu yapilmalidir. Parmak yuruyusu yaparken parmak uclari hafifce bukulmelidir. Bu hareket gunde 10 ila 20 kez yapilmalidir.
• Capraz vucut erisimi: Etkilenen kol, saglam kol kullanilarak dirseginden tutulmali kaldirilmalidir. 15 ila 20 saniye boyunca kol gittikce yukariya dogru kaldirilmali ve bas hizasinin ustune cikarilmalidir. Bunu, omzun hareketliligi arttikca farkli noktalara ulasmaya calisarak gunde 10 ila 20 kez yapilmalidir.
• Koltuk alti gerdirme: Etkilenen kolu gogus hizasindaki bir rafa tutunur vaziyette durulmalidir. (alistirma yapmak icin tezgah ustu iyi bir yerdir). Koltuk altini acmak icin dizler hafifce bukulmeli ve duzeltilmelidir. Her seferin comelerek dogrulmali ve en az gunde 20 defaya tekrarlanmaya calisilmalidir.


• Disa ve ice dogru rotasyon: Bu guclendirme ve rotasyon egzersizleri arti direnc kullanilarak yapilir. Bu yuzden hareketlilik duzeldiginde ve agri azaldiginda yapilmalidir. Once etkilenen omuz isitilmali ve gerilmelidir, daha sonra disa dogru donus ve guc icin, ellerin arasinda lastik bir egzersiz bandi tutulmalidir. Sonra etkilenen kolun alt kismini 15 ila 20 kez disari dogru dondurulmelidir. Ice dogru donus icin, lastik egzersiz bandinin bir ucunu kapi kolunun etrafina gecirilmeli ve bant vucuda dogru gunde 15 ila 20 kez cekilmelidir.


Fizik Tedavi
Donuk Omuz Sikayetlerini Iyilestirmek Icin Uygulanan Tedavi YollariYukarida aciklanan bu egzersizler evde yapilabilecek kadar basit olsa da, agri devam ederse ve hareket etmeyi veya normal calismayi zorlastirirsa baska tedavi yollarinin denemesi gerekir. Cunku etkilenen bu kolun hareket acikligini, gucunu ve esnekligini iyilestirmek icin belirli egzersizler ve uzamalar yaptirabilecek belirli fizik programlara dahil olunmasi gerekebilir. Bunun icin bir fizyoterapiste basvurulmasi yeterlidir. Bazi kisilerde bulunan, donuk omuz sIkayetlerinde ameliyata basvurmamak icin 4 ila 12 haftalik fizik tedavi alinmasi gerekebilir. Bu noktada hareket araligi genellikle normale doner.


Dogal Olarak Agriyi Kesmenin Yollari
Donuk omzu yavas yavas hareket ettirmeye odaklanan egzersizler bu rahatsizligin sIkayetlerini azaltmada en etkili cozumdur. Ancak bu egzersizler agriyi artirabilir ve rahatsizliga neden olabilir. Bu onemde ilaclar almak yerine ucucu yaglarla masaj gibi evde yapilabilecek cozumlerle donuk omuz sIkayetleri azaltilabilir. Kan dolasimi hizlandirmak, iltihabi azaltmak ve agriyi azaltmak icin etkilenen omza nane yagi kullanmak genellikle etkilidir. Masaj terapisi, fizik tedavi, magnezyum kremi ve akupunktur da sisligi kontrol etmeye ve hareket araligini iyilestirmeye yardimci olabilir.


Enflamasyonu Azaltma ve Komplikasyonlari Onleme
Donuk omuz tedavisinde enflamasyonu uzun vadede kontrol etmeye ve yaralanmalarin tekrar olusmasini onlemeye yardimci olmak icin, iyilestirici bir diyet yemek ve iyilesmeyi hizlandiracak anti-inflamatuar takviyeleri almak yardimci olur. Anti-inflamatuar takviyeler ve sifali bitkiler zerdecal, omega-3 yag asitleri, magnezyum ve CoQ10 icermesi gerekir.
Iltihapla mucadeleye yardimci olan yiyecekler arasinda her tur taze sebze ve meyve, probiyotik acisindan zengin yiyecekler (yogurt, kombu cayi, kefir ve kulturlu sebzeler), otla beslenen sigir eti, balik eti, organik yumurta ve findik, tohum gibi saglikli yaglar bulunurken ayrica, avokado, hindistancevizi ve zeytinyagi) Ayrica yuksek duzeyde zihinsel stres, asiri kilolu veya obez olma, uzun sure oturma, sigara icme, kimyasal veya toksine maruz kalma ve araclardan kaynaklanan yuksek miktarda titresime maruz kalma gibi sagliksiz yasam kosullari gibi iltihaplanmaya katkida bulunan diger faktorleri de sinirlandirmaya calisilmalidir.


Donuk Omuz Sikayetlerini Iyilestirmek Icin Uygulanan Tedavi YollariAktif Kalmak
Donuz omuz sIkayetlerinde birkac hafta veya aylarca yapilan germe hareketleri ve egzersizler sonrasi, muhtemelen daha duzenli bir hareket programina devam edilmelidir. Egzersize devam etmeden once uzman bir doktora danismak her zaman iyi bir fikirdir ve normal aktivitelere donuldugunde ise belirtilere ve agrilara goz ardi edilmemelidir. Egzersizden en fazla faydayi elde etmek icin daima isinma hareketleri yapilmali ve gerildiginden ve sogudugundan emin olunmalidir. Ayrica omuz agrisinin geri geldigini fark edilirse yogunluk azaltilmalidir.


Donuk omuz sIkayetleri eger kisiyi egzersiz yapmaktan veya zevk hobilere ayak uydurmaktan alikoyuyorsa, bunun nedeninin oncelikle hareketsiz yasam kosullari oldugu unutulmamalidir. Duzenli egzersiz, eklemleri esnek tutmaya yardimci olur ve guvenli bir sekilde yapildiginda yaralanmalari onler. Egzersizin eklemler ve dokular uzerinde dogal bir “kayganlastirici” etkisi vardir, ayrica lenfatik sistem sivisini uyarir ve bagisIklik fonksiyonunu guclendirir. Bu nedenle bilinmelidir ki bir eklem veya kas kullanilmadigi takdirde kaybedilmeye mahkumdur.
Dogru zaman geldiginde, duzenli bir egzersiz programina donulmelidr ve her gun aerobik gibi egzersiz yapmaya odaklanilmalidir. Tempolu yuruyus, kosu, bisIklete binme, devre antrenmani veya ani antrenmanlar, yuzme, su aerobigi ve merdiven cikma gibi hareketli yasam icin faydali duzenli olan egzersizler iltihabi azaltmanin, dolasimi iyilestirmenin ve yaslanmanin etkileriyle savasmanin iyi yollaridir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:30.