IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2020, 12:14   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Minimal Invaziv Akciger Cerrahisinde TorasIk Goruntulemedeki Gelismeler

Son birkac on yilda, BT, PET-CT ve standart gogus rontgeni goruntuleme gibi goruntuleme yontemleri, torasIk hastaligin non-invazif tanisal calismasinda anahtar rol oynamistir. Ek olarak, bu goruntuleme modaliteleri, torasIk cerrahi prosedurlerin ameliyat oncesi planlama surecinin onemli bir parcasi olmustur. Cesitli torasIk goruntuleme modaliteleri icin genis bir klinik endikasyon araligi olmasina ve tum farkli modalitelerin sagladigi bilgiler farklidir. Spesifik olarak, bu yazida cerrahi planlama ve navigasyon araclari olarak yenilikci preoperatif ve intraoperatif goruntuleme modaliteleri ve tibbi goruntulemedeki yeni gelismeleri hakkinda bilgiler yer almaktadir.

Uc Boyutlu Bilgisayarli Tomografi (3D-CT)
Onkolojik torasIk cerrahi ortaminda, plevral, mediastinal, gogus duvari veya vaskuler tutulum acisindan hastaligin yayginligini degerlendirmek icin standart bir gogus BT taramasi kullanilabilir. Ek olarak BT taramasi, akciger parankiminin rezeksiyonu planlandiginda pulmoner arterin, pulmoner venin ve bronsiyal yapilarin cerrahi anatomisini incelemek icin kullanilir. Daha modern cok kesitli BT tarayicilarin kurulmasi ve



Minimal Invaziv Akciger Cerrahisinde TorasIk Goruntulemedeki GelismelerSpesifik olarak, anatomik segmental pulmoner rezeksiyonlar durumunda, Cerrahi anatomi hakkinda daha iyi preoperatif bilgi saglayan daha dogru goruntuleme yontemlerine ihtiyac vardir. Son zamanlarda, cerrahi planlama araci olarak preoperatif uc boyutlu (3D) -CT rekonstruksiyonunun kullanimi hakkinda artan sayida bilimsel rapor yayinlanmistir. Bu calismalardan bazilarina gore, 3D-CT ile rekonstrukte edilmis goruntulerin preoperatif kullanimi uygulanabilirdir. Ayrica guvenlidir ve bazi durumlarda cerrahi anatominin daha iyi preoperatif anlasilmasi nedeniyle daha kisa operasyon suresi ile iliskilidir.


3D-CT goruntu rekonstruksiyonlari elde etmek icin, farkli yontemler tanimlanmistir ve cesitli yazilim paketleri mevcuttur. Bununla birlikte, CT taramalarinin 3D goruntulerini yeniden yapilandirmak icin yazilimin kullanimina iliskin sinirlamalar da vardir. Ornegin, pulmoner arter ile venin tanimlanmasi, ayrilmasi zorlu ve zaman alici bir surec olabilir. Dahasi, bazi durumlarda, 3B simulasyonlari olusturmak icin kontrastli bir CT taramasi gerekir. Ek olarak, rekonstruksiyon genellikle teknik destek ve radyoloji ile bilgi ve iletisim teknolojisi (ICT) uzmanlarinin yardimini gerektirir.
Oizumi ve ekibi, pulmoner segmentektomiyi ameliyat oncesi ve ameliyat sirasinda planlamak ve yonlendirmek icin 3 boyutlu rekonstruksiyonunun kullanimi uzerine bir calisma bildirmistir. 3D-CT rekonstruksiyonunun tanitilmasindan sonra, gerceklestirilen (oldukca) zor siniflandirilmis segmentektomilerin sayisinin onemli olcude arttigi, preoperatif 3D-CT simulasyonunun karmasIk segmentektomilerin cerrahi planlamasinin etkinligine oldukca katkida bulundugunu dusundurmustur. Ek olarak, torakoskopik segmentektomi geciren hastalarin retrospektif bir analizinde yazarlar, vakalarin % 19’unda ameliyat planinin degistigini bulmuslardir. Bu vakalarin orijinal cerrahi plani, ameliyat oncesi simulasyon sonuclarina gore yetersiz rezeksiyon marj mesafesi beklentisi nedeniyle degistirilmistir. Bu, ameliyat oncesi 3D simulasyonun sadece teknik fizibilite ve cerrahinin etkinligine degil, ayni zamanda onkolojik acidan karar verme surecine de katkida bulundugunu gostermektedir.


3D-CT simulasyonunun kullanimina iliskin artan sayida calisma yayinlaniyor olsa da, bunlarin cogu klinik sonuc parametrelerindeki farkliliklari bildirmemektedir. Ancak daha cok 3 boyutlu simulasyon ve cerrahinin teknik yonlerine ve fizibilitesine odaklanilmistir. Bununla birlikte, raporlarin cogu, lober pulmoner rezeksiyon baglaminda preoperatif 3D simulasyonun avantajlari oldugu kabul edilmektedir. Bu avantajlar asagidaki gibidir:
• Anatomik (vaskuler ve bronsiyal) anormalliklerin siniflandirilmasi ve tanimlanmasi
• Segmentektomi icin uygun olmayan cerrahi vakalarin belirlenmesi
• Daha az deneyimli gogus cerrahlarinin ve cerrahi asistanlarinin egitimi


• Uygun cerrahi rezeksiyon marjinin ameliyat oncesi tahminiMinimal Invaziv Akciger Cerrahisinde TorasIk Goruntulemedeki Gelismeler
• Asamali bir ameliyat oncesi cerrahi planlama
3D-BT aracili preoperatif cerrahi planlama ve (onkolojik) pulmoner cerrahinin intraoperatif rehberligi, daha dogru ve daha guvenli (sublobar) anatomik rezeksiyonlarin gelistirilmesine onemli olcude katkida bulunabilir. Yakin gelecekte bu teknoloji gogus cerrahisinde daha yaygin hale gelecektir. Ancak bu asamaya ulasmak icin bazi (cogunlukla teknik) sinirlamalarin asilmasi gerekir.


Sanal Gerceklik, Artirilmis Gerceklik ve Karma Gerceklik
Sanal gerceklik (VR), kullanicilarin bilgisayar tarafindan olusturulan sanal bir 3D arayuzle etkilesime girmesini saglayan bir teknolojidir. Daha da ilginci, artirilmis gerceklikte (AR), kullanici gercek fiziksel dunya ile VR dunyasinin ozelliklerini ust uste bindirebilir. Son olarak, karma gerceklik (MR), kullanicilarin hibrit bir fiziksel ve sanal dunya yaratmalarina izin verir. Ayrica fiziksel dunyadaki nesneleri sanal projeksiyonlarla etkilesim ve analiz etme olanagi sunar. Son zamanlarda, cerrahi intraoperatif navigasyon, VR, MR ve AR’ye dayali preoperatif cerrahi simulasyon gelistirilmistir. Ve beyin, karaciger, bobrek ve ortopedik cerrahi dahil olmak uzere cesitli cerrahi alanlarda basariyla kullanilmistir. 2D arayuzlerin aksine, VR, MR ve AR, yalnizca anatomik yapilarin gorsellestirilmesini saglamaktadir. Bu yeni arayuzlerin hem cerrah hem de hastaya fayda saglama potansiyeline sahip olabilecegi one surulmustur.


Cerrahlar icin bu fayda, gelismis preoperatif cerrahi planlama, daha iyi ve daha dogru intraoperatif goruntuleme rehberligi ve anatomik anormallikler hakkinda daha iyi preoperatif farkindalik yoluyla gelir. Hastalar, daha kisa ameliyat suresinden, daha kisa hastanede kalis suresinden ve daha iyi sonuclardan potansiyel olarak faydalanir. Ek olarak, AR, VR ve MR, cerrahi durumlari simule etme, cerrahlar ve asistanlar icin egitimi kolaylastirma imkani sunar. Gogus cerrahisi alaninda, bu modalitelerden bazilari son birkac yildir cerrahi asistanlari ve cerrahlari minimal invaziv akciger cerrahisi icin gerekli tekniklerde ustalasmalari icin egitmek amaciyla kullanilmistir. Ancak, cerrahi planlama veya akciger cerrahisi icin intraoperatif navigasyon icin AR, VR veya MR kullanimina iliskin cok az sayida rapor mevcuttur. Frajhof ve ekibi, son zamanlarda teknik olarak zorlu bir VATS sol ust lobektominin preoperatif planlamasinda AR, VR ve MR teknolojisinin kullanimi uzerine bir calisma yayinlamistir.


Rouzé ve ekibinin yaptigi baska bir calismada, koni isinli BT (CBCT) ile birlikte bir navigasyon araci olarak artirilmis gerceklik kullanilmistir. Arastirmacilar once lezyonlari intraoperatif olarak CBCT ile lokalize etmislerdir. Ardindan, yazilim kullanilarak nodulun 3 boyutlu rekonstruksiyonu olusturulmustur. Bundan sonra, pulmoner nodulun guclendirilmis bir floroskopik 3D goruntusu ameliyat masasinin onundeki bir ekrana yansitilmistir. Boylelikle cerrah, lezyonu intraoperatif olarak lokalize edebilmis ve guvenli bir wedge rezeksiyonu gerceklestirebilmistir. Ilginc bir sekilde, sanal bronkoskopi olarak bilinen, ozellikle hava yolu kitleleri ve stenozun degerlendirilmesinde tanisal bir yardimci arac olarak kullanilan, hava yollarinin VR 3D rekonstruksiyonunun kullanimina iliskin bazi raporlar mevcuttur.


Minimal Invaziv Akciger Cerrahisinde TorasIk Goruntulemedeki GelismelerSanal bronkoskopi, standart fleksibl bronkoskopi ile mumkun olmayan darliklardan uzak brons anatomisinin degerlendirilmesi gibi tanisal manevralara olanak sagladigindan tani surecine oldukca katki saglar. Ayrica, sanal bronkoskopi invazif olmayan bir yontemdir ve hastalar icin herhangi bir ek risk tasimaz. Bu avantajlara ragmen, sanal bronkoskopinin bazi kisitlamalar nedeniyle esnek bronkoskopinin yerini tamamen almasi beklenmemektedir. Ornegin, tumor sinirlari, yanlis pozitif sonuclara yol acabilecek intrabronsiyal sekresyonlar tarafindan yanlis degerlendirilebilir. Ayrica, kucuk mukozal anormallikleri, dinamik darliklari tespit etmek icin yeterince hassas, etkili olmadigini ve mukus tikaclarini bir kutleden ayirmadigini gostermistir Son olarak, sanal bronkoskopinin biyopsilere izin vermemesi sinirlamasi vardir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:17.