IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Aralık 2020, 11:50   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Pediatrik (Cocuklarda) Bilgisayarli Tomografi (BT)

Pediatrik bilgisayarli tomografi (BT), cocugun ic organlarinin, kemiklerinin, yumusak dokularinin ve kan damarlarinin ayrintili goruntulerini olusturmak icin ozel rontgen ekipmani kullanan hizli, agrisiz bir muayenedir. Karin agrisini teshis etmeye veya travma sonrasi yaralanmayi degerlendirmeye yardimci olmak icin kullanilabilir.

Cocuk BT’si Nedir?
Daha yaygin olarak CT veya CAT taramasi olarak bilinen bilgisayarli tomografi, tanisal bir tibbi goruntuleme testidir. Geleneksel rontgenler gibi, vucudun icinin birden cok goruntusunu veya resmini uretir. BT taramasi esnasinda olusan kesitsel goruntuler, birden cok duzlemde tekrar bicimlendirilirken, uc boyutlu goruntu bile elde edilebilir. Bu goruntuler bir bilgisayar monitorunde goruntulenebilir, filme basilabilir, 3D yazici ile basilabilir veya bir CD veya DVD’ye aktarilabilir. Bt goruntulerde kemik, yumusak doku, ic organ, ve kan damarlarinin goruntulenmesinde geleneksel rontgene gore cok detay saglar. Yeni doganlarda, bebeklerde ve daha buyuk cocuklarda BT taramalari yapilabilir.



Bilgisayarli Tomografinin Cocuklarda Yaygin Kullanim Alanlari
BT, yaralanma veya hastalik nedeniyle cok cesitli durumlarin teshisine yardimci olmak icin kullanilir. Cocuklarda BT tipik olarak karin agrisinin nedenlerini teshis etmek, travma sonrasi yaralanmayi degerlendirmek, kanseri teshis etmek ve evrelemek icin kullanilirlar. Bunun yaninda kanser tedavisine yaniti izlemek ve bulasici veya enflamatuar bozukluklari teshis etmek ve izlemek icin kullanilirlar. Vucuttaki kan damarlarini degerlendirmek icin BT de yapilabilir. BT ile cocuklarda, hatta yeni dogmus bebeklerde bile kalp ve kan damarlarinin cok ayrintili resimlerini elde etmek mumkundur. Gogus rontgeni disinda, gogsu degerlendirmek icin BT en yaygin kullanilan goruntuleme prosedurudur. Gogus BT’si sunlari degerlendirmek icin kullanilir:


• Zaturree gibi enfeksiyonlardan kaynaklanan komplikasyonlar
• Akcigerde ortaya cikan veya oraya uzak bir bolgeden yayilan bir tumor
• Bronslarin iltihaplanmasi gibi hava yolu hastaligi (solunum yollari)
• Dogum kusurlari
• Kan damarlarina veya akcigere travma
BT, karaciger, bobrek ve dalak dahil olmak uzere karindaki onemli organlarin hastaliklarini veya yaralanmalarini goruntulemek icin cok uygundur. CT bazen su amaclarla kullanilir:
• Apandisit teshisi


• Karin tumorlerini veya dogum kusurlarini tespit etmek
Pelvik bolgede BT taramalari yardimci olabilir:
• Pelviste kistleri veya tumorleri tespit etme
• Idrar yolundaki taslari degerlendirme
• Pelvik kemiklerin hastaligini degerlendirme

Cocuklar BT Taramasi Icin Nasil Hazirlanmali?

Pediatrik (Cocuklarda) Bilgisayarli Tomografi (BT)Cocuklar muayenede rahat ve bol giysiler giymelidir. Islem sirasinda giymesi icin bir onluk verilebilir. Takilar, gozlukler, isitme cihazlari, kalici olmayan tutucular ve sac tokasi gibi metal nesneler BT goruntulerini etkileyebileceginden dolayi muayeneden once cikarilmasi gerekebilir. Bu, BT taramasini yapacak uzman olan BT teknologu ile tartisilabilir. Ozellikle muayenede yatistirici veya anestezi kullanilacaksa, cocugun birkac saat onceden hicbir sey yememesi veya icmemesi istenebilir. Sedasyon veya anestezi ile yapilacagindan muayeneden birkac saat once yemek yemesine muhtemelen izin verilmeyecektir. Genel olarak, yakin zamanda hasta olmus cocuklara sakinlestirici veya anestezi uygulanmamaktadir. Durum buysa veya cocugun hastalanabileceginden supheleniliyorsa, BT muayenesini yeniden planlamak icin doktor ile gorusulmesi gerekir.


Ayrica, cocugun aldigi ilaclar ve ozellikle intravenoz (IV) iyotlu kontrast (veya iyotun kendisi) veya oral kontrast maddeler gibi herhangi bir alerjisi varsa doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Alerji bilgileri, BT incelemesi sirasinda BT teknisyeni veya hemsiresi ile de tartisilmalidir. Cocugun bilinen bir kontrast madde alerjisi varsa, uygun hazirligin yapilabilmesi icin muayeneden once doktoru ve teknisyeni bilgilendirmelidir. Ayrica doktora cocugunuzun sahip olabilecegi yeni hastaliklar veya diger tibbi durumlar ve kalp hastaligi, astim, diyabet, bobrek hastaligi veya tiroid sorunlari oykusu varsa da bildirilmelidir. BT incelemesi icin bu kosullardan cocuga kontrast madde uygulanip uygulanmayacagi karari degistirebilir.


Cocuklara BT Nasil Uygulaniyor?
Teknisyen, hastayi BT muayene masasina, genellikle sirtustu duz, bazen de baska pozisyonlarda yatarak konumlandirarak baslar. Hastanin dogru pozisyonunu korumasina ve muayene sirasinda sabit durmasina yardimci olmak icin kayislar ve yastiklar kullanilabilir. Cocugu pozisyonlandirma sirasinda herhangi bir rahatsizligi bildirmesi icin cesaretlendirmek gerekir, cunku muayene sirasinda cok hareketsiz durmasi onemlidir. Cocuk dogru bir sekilde konumlandirildiginda, BT teknisyeni taramaya baslamak icin pencereden gorulen bitisIk odaya gidecektir.
Kontrast madde kullaniliyorsa, muayene turune bagli olarak, yutulacak, intravenoz yoldan (IV) enjekte edilecek veya nadiren lavmanla uygulanacaktir. Daha sonra, taramalar icin dogru baslangic konumunu belirlemek icin masa tarayici icinde hizla hareket edecektir. Daha sonra, gercek BT taramasi gerceklestirilirken masa makine icinde yavasca hareket edecektir. BT taramasinin turune bagli olarak, makine birkac gecis yapabilir. Tarama sirasinda, ozellikle gogus taramasi yapiliyorsa, hastalardan nefeslerini tutmalari istenebilir.


Alti yasindan buyuk cogu cocuk, kocluk ve pratige ihtiyac duymalarina ragmen, taramayi tamamlamak icin nefesini yeterince uzun sure tutabilir. Kucuk cocuklar nefeslerini taramayi tamamlayacak kadar uzun sure tutamayabilirler. Bu durumda, kucuk cocuklarin tarama sirasinda sessizce ve duzenli nefes almasi daha iyidir. Muayene tamamlandiginda hastadan, teknisyenin goruntulerin radyologun okuyabilecegi kadar yuksek kalitede oldugunu belirlemesi icin beklemesi istenecektir.

Cocuklarda BT Islemi Sirasinda ve Sonrasinda

Pediatrik (Cocuklarda) Bilgisayarli Tomografi (BT)BT cekme genellikle agrisiz, hizli ve kolaydir. Cok dedektorlu BT ile hastanin yatmasi gereken sure azaltilir. Taramanin kendisi agriya neden olmasa da, cocugun birkac dakika hareketsiz kalmak zorunda kaldigi icin biraz rahatsizlik hissedebilir. Intravenoz kontrast madde kullanilirsa, cocugun IV yerlestirildiginde, genellikle el veya kola hafif bir igne batmasi hissedecektir.
Cocugun kontrast madde enjeksiyonu sirasinda sicak, yanma gibi bir his ve agzinda birkac dakika suren metalik bir tat olabilir. Bazen bir hastada kasinti ve kurdesen gelisir ve bunlar gerekirse ilacla giderilebilir. Sayet cocuk sersemlesirse veya nefes almakta gucluk cekerse, daha siddetli bir alerjik reaksiyona isaret edebileceginden, teknisyene veya hemsireye haber verilmesi gerekir. Ayrica intravenoz kontrasta karsi herhangi bir tepki yasarsa, gelecekte saglik uzmanlarina soyleme kesinlikle unutulmamalidir.


Eger cocuk kontrast madde yutarrsa, soda veya meyve suyuyla karistirilsa bile tadi hafif rahatsiz edebilir; ancak cogu hasta oral kontrasti kolaylikla tolere edebilir. Kontrast maddesinin lavmanla verildigi ender durumlarda karin bolgesinde dolgunluk hissi yasayabilir ve siviyi disari atma ihtiyacinin artmasi beklenebilir. Bu durumda, hafif rahatsizlik uzun surmeyeceginden cocugun sabirli olmaya tesvik edilmesi gerekmektedir.
Cocuk tarayiciya girdiginde, uygun sekilde konumlandirilmasini saglamak icin ozel isIklar kullanilabilir. Modern BT tarayicilari ile goruntuleme islemi sirasinda BT tarayicisi kendi etrafinda donerken, yalnizca hafif vizilti, tiklama ve vizilti sesleri duyacaktir. Teknisyen, BT taramasi yapmak icin odadan cikar ve bununla birlikte, cocugu her zaman gorebilecek, duyabilecek ve onunla konusabilecek bir konumda yer alir. Bazi durumlarda bir ebeveynin odaya girmesine izin verilebilir, ancak radyasyona maruz kalmayi onlemek icin kursun onluk giymesi gerekecektir. Dogrudan BT tarayicisinin disindaki radyasyon dozu cok dusuktur. Eger anne hamile olabileceginden supheleniyorsa, baska birinin cocugunun yaninda olmasi daha saglikli olacaktir.


Bazi goruntuleme tesisleri, hareketsiz tutamayan kucuk cocuklarda genel anestezi veya bilincli sedasyon kullanabilir. Bu durumda, cocuk uyuyana kadar ebeveyninin muayene odasinda kalmaniza izin verilebilir. Cocugun makul olcude uyanik oldugundan emin olmak icin muayeneden sonra biraz daha uzun bir bekleme suresi olabilir. Genel olarak, bir BT incelemesinden sonra cocuk normal aktivitelerine donebilir. Muayene icin bir cesit sedasyon aldiysa, gecme suresi boyunca bolumde kalinir ve o gunku aktivite kisitlamalarina iliskin talimatlar uymasi gerekir.


Cocuklarda BT Isleminin Faydalari
• Cocuklari incelemek icin cok dedektorlu bir BT unitesi kullanmak, eski BT tarayicilardan daha hizlidir ve sedasyon ve genel anestezi ihtiyacini azaltir.
• Daha da hizli taramayi mumkun kilacak yeni teknolojiler giderek daha fazla kullanilabilir hale gelmektedir. Cocuklar icin bu, daha kisa goruntuleme sureleri ve net goruntuler elde etmek icin hareketsiz tutmak icin gereken daha az zamana gerek oldugu anlamina gelir. Ayrica, daha kisa tarama sureleri, cocuklarin muayenenin kritik kisimlarinda nefeslerini tutmalarini kolaylastiracaktir.
• BT taramasi agrisiz, invazif degildir ve dogrudur.


• BT’nin onemli bir avantaji, kemik, yumusak doku ve kan damarlarini ayni anda goruntuleme yetenegidir.
• Geleneksel rontgenlerin aksine, BT taramasi bircok doku turunun yani sira akcigerler, kemikler ve kan damarlarinin cok ayrintili goruntulerini saglar.
• BT incelemeleri hizli ve basittir; acil durumlarda, ic yaralanmalari ve kanamayi hayat kurtarmaya yardimci olacak kadar hizli bir sekilde ortaya cikarabilirler.
• BT’nin cok cesitli klinik problemler icin uygun maliyetli bir goruntuleme aracidir.
• BT, hasta hareketine MRG’den daha az duyarlidir.


• MRG’den farkli olarak herhangi bir implante tibbi cihaz varsa BT yapilabilir.
• BT goruntuleme gercek zamanli goruntuleme saglar ve igne biyopsileri ve vucudun bircok bolgesinde, ozellikle akcigerler, karin, pelvis ve kemiklerin igne aspirasyonlari gibi minimal invaziv prosedurlere rehberlik etmek icin iyi bir aractir. Bazen ultrason, cocuklarda bu prosedurlerde bir goruntuleme yontemi olarak BT’nin yerini alir.
Pediatrik (Cocuklarda) Bilgisayarli Tomografi (BT)• BT taramasi ile belirlenen bir teshis, kesif cerrahisi ve cerrahi biyopsi ihtiyacini ortadan kaldirabilir.
• BT incelemesinden sonra hastanin vucudunda radyasyon kalmaz.


• BT taramalarinda kullanilan X-isinlarinin aninda yan etkileri olmamalidir.
Cocuklarda BT Isleminin Riskleri
• Iyot iceren kontrast maddelere karsi ciddi alerjik reaksiyon riski cocuklarda nadirdir ve neredeyse her zaman hafiftir ve radyoloji bolumleri bunlarla basa cikmak icin iyi donanimlidir.
• BT goruntuleri elde etmek icin radyasyon gereklidir. Yuksek duzeyde radyasyonun kansere neden olabilecegi bilinmektedir. Bununla birlikte, BT taramalari dusuk seviyeli bir maruziyetle sonuclanir. Bu tur seviyelerin kansere neden olup olmadigi tartismalidir, ancak mumkun oldugu icin cocuklarin BT taramasindan alabilecegi radyasyon miktarini sinirlamak icin her turlu caba gosterilmektedir. Radyasyona maruz kalmayi sinirlamanin en iyi yollarindan biri, acikca ihtiyac duyulmayan BT taramalarindan kacinmaktir. Baska bir strateji de ayni bilgiyi verebilecek MRI veya ultrason gibi diger testleri dusunmektir. Diger onlemler, taranan alani olabildigince kisitlamak ve BT ayarlarini muayenenin nedenine, incelenen vucut bolgesine ve cocugun boyutuna gore “ince ayar” yapmaktir. Radyologlar genellikle gerekli tanisal bilgileri saglayacak en dusuk radyasyon dozunu kullanmaya calisirlar.
• Her zaman genel anestezi veya sedasyondan kaynaklanan bir komplikasyon riski vardir. Yakin izleme de dahil olmak uzere cocugun refahini korumak icin her turlu onlem alinacaktir.
• Cocuklar radyasyona karsi daha duyarli olduklarindan, yalnizca tani koymak icin gerekliyse BT calismasina sahip olmali ve kesinlikle gerekmedikce BT calismalarini tekrar etmemelidir.



Cocuk BT’sinin Sinirlamalari Nelerdir?
Cok iri olan bir kisi, geleneksel bir BT tarayicinin acikligina sigmayabilir veya hareketli masa icin agirlik limiti, (genellikle 450 pound)uzerinde olabilir. Ultrason veya manyetik rezonans (MR) goruntuleme gibi diger goruntuleme yontemleri, vucudun bazi bolgelerinin bazen BT taramasiyla elde edilenler kadar iyi veya daha iyi olan resimlerini saglayabilir. Birlikte calisarak, birinci basamak hekiminiz veya cocuk doktor ve radyolog cocuk icin hangi muayene turunun en iyisi olduguna karar verecektir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:37.