IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ekim 2020, 09:53   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Adenovirus 14 Nedir?

Soguk alginligina neden olabilecek birkac virus bulunmaktadir ve en yaygin olanlardan biri adenovirustur. Ayni sekilde, bircok farkli adenovirus turu vardir. Cogu, nispeten hafif olan ve sadece yaklasIk bir hafta suren bir soguk alginligina neden olurken, bir sustan kaynaklanan hastalik (adenovirus 14) cok daha endise vericidir. Adenovirus 14 olagandisidir cunku genc, saglikli insanlarin bile ciddi sekilde hastalanmasina ve birkac durumda olmesine neden olmaktadir. Bununla birlikte Adenovirus 14, cesitli medya kuruluslari tarafindan oldurucu soguk olarak da adlandirilmaktadir.

Belirtileri
Adenovirus 14 tipik olarak soguk alginligi benzeri semptomlara neden olmaktadir, ancak ayni zamanda zaturree gibi ciddi endiselere de yol acabilmektedir. Virus hizli ve siddetli bir sekilde ilerlediginde daha ciddi sonuclar ortaya cikmaktadir. Genel olarak adenovirusler, bircok semptom ve komplikasyona neden olmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Usume
• Bogaz agrisi
• Bronsit
• Akciger iltihaplanmasi
• Ishal
• Ates
• Konjunktivit (pembe goz)
Bunlardan herhangi birine sahip olmak, mutlaka adenovirus 14 olundugu anlamina gelmemektedir. Semptomlar ozellikle siddetli veya giderek kotulestiginde muhakkak saglik uzmanina gidilmelidir.



Adenovirus 14 Nedir?Nedenleri
Adenovirus 14 ilk olarak 1950’li yillarda tanimlanmistir, ancak mutasyona ugramis ve daha oldurucu formunda 2005 yilinda ortaya cikmistir. 2006’dan 2007 yilina kadar, adenovirus alt turu B2 serotip 14, New York, Oregon, Washington ve Teksas’taki salginlarda tespit edilmis ve 10 ile iliskilendirilmistir. Bu donemde olumler ve 140 solunum yolu hastaligi vakasi meydana gelmistir. O zamandan beri askeri alanda calisanda ve genel halkta ara sira ortaya cikan salginlarda bu virus tespit edilmistir. Bu oldurucu soguk tum soguk alginligi gibi, damlacik gecisiyle yayilmaktadir. Bu, virusun agiz ve burun salgilarinda yasadigi ve bu salgilar bir kisiden digerine gectiginde yayildigi anlamina gelmektedir. Bu, insanlarin dokunmak veya tokalasmak gibi yakin temasi oldugunda ortaya cikabilmektedir. Hapsirma, oksurme ve icecek veya mutfak esyalari paylasmak da damlacik bulasmasinin yaygin yontemleridir. Uzerinde adenovirus bulunan bir nesneye veya yuzeye dokunmak ve ardindan elleri yikamadan yuze dokunmak da enfeksiyona neden olabilmektedir. Daha az yaygin olmasina ragmen, adenovirusler ayni zamanda diski yoluyla ornegin cocuk bezini degistirirken veya suyla ornegin halka acik bir yuzme havuzunda yayilabilmektedir.

Teshis
Sadece soguk alginligi semptomlari oldugu icin adenovirus 14 test edilmesi gerekli degildir. Siddetli bir hastalik meydana geldiginde ve nedeni bulunamadiginda, saglik uzmani semptomlari degerlendirdikten sonra virusu test etmeye karar verebilmektedir. Ayrica doktor kisiyi zaturree, ust solunum yolu enfeksiyonlari veya konjunktivit gibi diger durumlar acisindan degerlendirmektedir.

Tedavi
Gunumuzde adenovirus icin FDA onayli bir tedavi plani bulunmamaktadir. Enfeksiyonlar genellikle hafiftir ve siddetli bir enfeksiyondan kaynaklanan komplikasyonlar HIV/AIDS ve kanser hastalari gibi zayiflamis bagisIklik sistemi olan kisiler icin bir endise yasanmadigi surece tibbi bakim gerektirmemektedir.

Adenovirus 14 Nedir?Onleme
Adenovirus 14’u ve benzer sekilde bulasan diger soguk alginligi, hastaliklari onlemek veya yaymaktan kacinmanin en iyi yolu hijyen kurallarina uymaktir. Bu hijyen kurallarindan bazilari asagidaki gibidir:
• Ellerin minumum 20 saniye sabun ile yikanmasi
• Suya ve sabuna erisim olunmadiginda el dezenfektani kullanmak
• Oksuruldugunde veya hapsirildiginda agzi kapatmak ve el yerine dirsek kivrimini kullanmak)
• Hasta kisilerin mumkun oldugu kadar izolasyona dikkat etmesi
• Burna, gozlere ve agza dokunmaktan kacinmak
• Dis fircasi veya fincan gibi kisisel kullanim esyalarini paylasmamak
Adenovirus 14, ciddi komplikasyonlara ve salginlara neden olabilecek tek tur degildir. ABD ordusu, bu olaylari azaltmak icin adenovirus 4 ve 7 icin disardan asker alimi yapmaktadir. Bununla birlikte, adenovirus 14 icin asi bulunmamaktadir.

Yeni EKC Enfeksiyon Kontrolu Kaynagi
CDC’nin yeni kaynagi EKC’yi Onle, goz kliniklerinde epidemik keratokonjonktivit (EKC) salginlarini onlemeye ve kontrol etmeye yardimci olmak icin yuzeylerin ve ekipmanin nasil dezenfekte edilecegine dair rehberlik saglamaktadir. EKC, siddetli ve oldukca bulasici bir viral konjunktivit (pembe goz) formudur. EKC’ye, cogu dezenfektana genellikle direncli olan adenovirusler neden olmaktadir. Adenovirusler genellikle solunum yolu hastaliklarina veya konjunktivite neden olmakta ve yil boyunca salginlar meydana gelebilmektedir. Adenovirus enfeksiyonlarinin ve salginlarinin daha yaygin oldugu yilin belirli bir zamani yoktur. Adenovirusler, Amerika BirlesIk Devletleri’nde ulusal olarak bildirilebilir bir hastalik degildir, yani klinisyenlerin vakalari test etmeleri, saglik departmanlarina veya CDC’ye bildirmeleri gerekmemektedir. Bu nedenle, bircok adenovirus salgini muhtemelen ya tespit edilememekte ya da rapor edilememektedir.
Adenovirus 14 Nedir?Salginlara neden olabilecek adenovirus turleri
Bildirilen sporadik vakalar ve adenovirus salginlari bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Adenovirus tipleri 3, 4 ve 7 en yaygin olarak akut solunum yolu hastaligi ile iliskilidir. Adenovirus tip 7, ozellikle zayiflamis bagisIklik sistemi olan kisilerde diger adenovirus turlerinden daha siddetli sonuclarla iliskilendirilmistir. Son 10 yilda, Amerika BirlesIk Devletleri’nde adenovirus tip 7 enfeksiyonundan ciddi hastalik ve olum vakalari bildirilmistir.
• 2007 yilindan beri ABD askeri acemileri ve genel halk arasinda akut solunum yolu hastaligi salginlariyla iliskilendirilen adenovirus tip 14 bulunmaktadir
• Epidemik keratokonjunktivite neden olabilen adenovirus tipleri 8, 19, 37, 53 ve 54’tur
• Genellikle cocuklarda gastroenterite neden olan enterik adenovirus tipleri 40 ve 41’dir
• Yeterli klor icermeyen kucuk goller veya yuzme havuzlari gibi su kutlelerinde yayilan ve konjunktivit ile atesli hastalik salginlarina neden olabilen bazi adenovirusler vardir ornegin 4 ve 7
Saglik Profesyonelleri,
• Adenovirusleri, ust solunum yolu hastaliginin ve pnomoni gibi alt solunum yolu hastaliklarinin olasi nedenleri olarak dusunulmelidir.
• Potansiyel olarak adenoviruslerin neden oldugu olagandisi hastalik kumelerini (orn. Solunum, konjunktivit) yerel saglik departmanina bildirilmelidir
• Salginlari onlemeye veya kontrol etmeye yardimci olmak icin adenoviruse ozgu uygun enfeksiyon kontrol onlemleri alinmalidir. Bu, aktif gozetimi, mumkun oldugunda hasta hastalari izole etmeyi, ziyaretcileri ve yeni kabulleri kisitlamayi, hastaliklari icin personeli izlemeyi ve hasta olduklarinda onlari eve gondermeyi, cevre temizligini, kisisel koruyucu ekipmani kullanmayi ve sIk sIk el yikama veya sterilize etmeyi icerebilmektedir.
Herkes adenovirus 14 olabilmektedir, ancak bagisIklik sistemleri zayiflamis olanlar, kucuk bebekler, yasli yetiskinler ve kronik hastaliklari olan kisiler, tipki herhangi bir hastalikta oldugu gibi virusten kaynaklanan komplikasyon riski daha yuksek olanlardir. Adenovirusler bazi kisilerde onemli hastaliklara sebep olabilirken, cogunlukla tedavi gerektirmeyen hafif seyirli bir hastaliktir. Oyle olsa bile, iyi hijyen aliskanliklari bu ve diger viruslerle enfekte olma riskini en aza indirmeye yardimci olmaktadir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:56.