IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Ekim 2020, 10:43   #1
Standart TMS Tedavisi Nedir?

TMS beyindeki noronlari uyaran bir yontemdir. Bu tedavi yontemiyle disaridan guclu fakat kisa bir manyetik alan ile beyin aktivitesi degistirilmektedir. Hizla degisim gosteren manyetik alanlar yoluyla dokularda induklenen elektrik akimlari uyarima neden olur. Bu sekilde, distan elektrotlara ve ameliyata gereksinim duyulmaksizin, beyin aktivitesi tetiklenir ya da module edilebilir. Bu bakimdan beynin isleyis tarzini haritaya doken TMS yontemi norolojide arastirma ve tani acisindan oldukca guclu bir arac olarak gorulmektedir.

Tekrarlanan, transkraniyal manyetik uyarim yani tTMS, kaygi bozuklugu, depresyon gibi rahatsizliklarin tedavisinde umut vaat etmektedir. Bu sebeple de EKT’ye alternatif ve oldukca iyi bir secenektir. Bu yontemde kullanilan manyetik darbeler, hastanin kafatasindan agrisiz bir bicimde gecerek beynin bolumleri arasindaki iletisimi saglayacak olan beyin hucrelerini uyarir. Yontemin nasil calistigi tam anlamiyla bilinmese de stimulasyonun, depresyon semptomlarini hafifletebilecek kalici bir etkiye sahip oldugu gorulmektedir.



TMS Hangi Tur Hastaliklarda Kullanilabilir?
ABD‘de transkraniyal manyetik stimulasyon tedavisi yalnizca major depresif bozuklugu tedavisinde kullanilmistir. TMS terapi, ilac ve yardim teknikleri gibi tedavilerin etkisiz oldugu ya da ilac durumunda yan etkilerin siddetli olarak goruldugu durumlarda kullanilan bir yontemdir. Bu bakimdan bircok Avrupa ulkesinde TMS, su kosullarda onaylanmistir:

• Travma Sonrasi Stres Bozuklugu,
• OKB gibi anksiyete bozukluklari,
• Sizofreni,
• Inme rehabilitasyonu,
• Alzheimer hastaligi,
• Parkinson hastaligi,
• Nikotin bagimliligi,
• Kronik agri gibi rahatsizliklarda TMS rahatlikla uygulanan bir yontemdir.

TMS Kimlere Uygulanmamalidir?TMS Tedavisi Nedir?
TMS tedavisinin uygulanmasina engel teskil edecek herhangi bir tibbi veya psIkolojik bir durum yoktur. Ancak yeterince arastirma yapilmadigindan ve dikkat edilmesi gerektiginden uygulanmasi tavsiye edilmeyen bazi durumlar vardir. Bu durumlardan biri ise epileptik gecmisi olan insanlardir. Ayrica dis implanti, vagus sinir implanti, dis protezi, kulak implanti, kalp pili, herhangi bir protez, kalp stendi, kalpte kapak replasmani yapilmis kisiler, insulin pompasi bulunanlar ya da herhangi bir beyin rahatsizligi nedeniyle sant operasyonu yapilmis olan kisilerde uygulanmasina yonelik bir arastirma ve yayin soz konusu degildir. Bu yuzden bu tur insanlarda kullanilmamasi gerekmektedir. Bunun disinda kullanilmasi kesinlikle yasak olan bir durum yoktur.

TMS Tedavisi Nasil Uygulanir?TMS Tedavisi Nedir?
TMS tedavisi, genel olarak bir doktor ofisinde ya da klinikte yapilir. Etkili bir tedavi olmasi icin de bir dizi seans gerektirir. Seanslar da dort ila alti hafta suresince haftada bes defa gunluk olarak yapilir. TMS tedavisi baslamadan hemen once, doktorunuzun miknatislari basiniza yerlestirmek icin en iyi bolgeyi tanimlamasi gerekecektir. Ilk seansiniz yaklasIk 60 dakika kadar surecektir ve bu seans sirasinda tedavi odasina goturulup uzanmis sekilde bir sandalyede oturmaniz istenecektir. Prosedur sirasinda da takmak icin kulakliklar verilecektir. Daha sonra basiniza elektromanyetik bir bobin yerlestirilip uyarici darbeler uretmek adina bu bobin, tekrar tekrar kapatilip acilacaktir. Bu durum, genel anlamda birkac saniye boyunca suren dokunma ya da tiklatma sesi ve daha sonra bir duraklamayla sonuclanir. Bunun yaninda alninizda bir dokunma hissi de duyacaksiniz.

Doktorunuz parmaklariniz ya da elleriniz segirene kadar da manyetik dozu artirarak gerekli olan manyetik enerji miktarini belirleyecektir. Bu durum, sizin icin dogru olan dozu belirlemede bir referans noktasi olarak kullanilir. TMS tedavisi esnasinda, yan etkilere ve semptomlariniza bagli olarak da stimulasyon miktari degistirilebilir.



TMS Tedavisinde Yaygin Olarak Gorulen Yan Etkiler Nelerdir?
TMS tedavisinde gorulen yan etkiler, genel olarak hafif ya da orta duzeyde olan yan etkilerdir. Bu etkiler de seans uzerinden kisa bir zaman gectikten sonra iyilesir ve diger seanslarla da zaman icinde azalir. Tedavide yaygin olarak gorulen yan etkiler ise sunlari icerebilir:

• Stimulasyon yerinde meydana gelen kafa derisi rahatsizligi,
• Bas agrisi,
• Bas donmesi,
• Yuz kaslarinin karincalanmasi, segirmesi ya da spazmlari,

TMS Tedavisi Nedir?TMS Tedavisinde Yaygin Olmayan Yan Etkiler Nelerdir?
TMS tedavisinde bu tur yan etkiler nadir olarak gorulur. Bunlar ise sunlari icerebilir:

• Nobetler,
• Isitme kaybi (Tedavi esnasinda kulak korumasi yetersiz olursa),
• Mani (bipolar bozuklugu olan kisilerde).

TMS Tedavisi Ne Zaman Cevap Verir?
TMS tedavisinde, tedaviye baslanmasindan itibaren en gec iki hafta icerisinde iyilesme gozlemlenir. Hastalarin bir kismi tedavinin ikinci haftasindan baslayarak terapotik faydayi fark ederler.



Depresyon semptomlarinda da anlamli azalmalar elde etmek amaciyla, gec cevap veren kisilere ucuncu hafta ek seanslar uygulanmasi gerekebilir. Hastalar yaklasIk olarak 8-12 ay sonra da idame terapisine girerler. Ancak bu zaman dilimi de her hastaya gore farklilik gosterir. Idame terapisi ise ortalama olarak ilk basta tamamlanmis olan tTMS seans sayisinin yarisidir.

TMS Tedavisi Nedir?TMS Tedavisinin Kiside Yarattigi Etki Ne Kadar Surer?
TMS tedavisinin yarattigi etkinin suresi konusunda yapilan arastirmalar birbirinden farkli bilgiler ortaya cikarmaktadir. Bazi arastirmalara gore bu tedavinin etkisi oldukca kisadir. Yani etkiyi hizlandirmasi ve uzun sure etkisinin olmasi noktasinda herhangi bir netlik yoktur. Ancak tedavi, kisinin hali hazirda kullanmis oldugu ilac tedavisine direkt ve indirekt bir katkida bulunmaktadir. TMS tedavisinde ilac direnci ortadan kaldirildiktan sonra da kisi klasIk protokole ve ilac tedavisine devam eder. Bununla birlikte tek basina uygulanan TMS tedavisi tavsiye edilen bir yaklasim degildir. Cunku bu tedavide amac, mevcut olan tedaviyi hizlandirmak ve guclendirmektir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:03.