IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Eylül 2020, 10:24   #1
Standart Kuresel Anksiyete Mucadelesi: Koronavirus

Butun dunyayi etkisi altina alarak hizini azaltmadan hizla yayilmaya devam eden Koronavirus salgini, insanlarin yasam pratiklerini de buyuk oranda etkilemeye devam ediyor. Surec icerisinde insanlar, kisitlamalar, yasaklar, maske ile yasama gibi duruma adaptasyon saglama noktasinda birtakim sorunlarla da basa cikmak durumunda kaliyor. Fiziksel olarak neden oldugu hasarlarin yani sira, beklenmedik ve olagandisi bir sekilde hayatimiza giren, hayat pratiklerimizi etkisi altina alan virus kokenli bu salgin, ayni zamanda zihinsel dengemizi ve duygu durumumuzu da ciddi olcude etkiliyor. Bu surec icerisinde siddeti degismekle birlikte cogu insanda anksiyete, takinti, kaygi gibi durumlar da basa cikilmasi zor bir noktaya ulasabiliyor.

Uzmanlar belirli sinirlar dahilinde kaygi faktorunun insan yasaminin devamliligi icin gerekli oldugunu soylerken; ilerleyen ve kisinin yasamini ciddi oranda kisitlayan duzeye geldiginde oldukca



tehlikeli boyutlara ulasabilecegini vurguluyor. Normal duzeyde sayilabilecek bir kaygi durumu, bireyin yasam butunlugunu guvenli bir sekilde devam ettirebilmek, mantikli analizler yaparak karar alabilmek noktasinda yarar saglarken; bu durum saplanti, takinti ve ileri duzeyde anksiyete sorunlarina yol actiginda bireyin mantik mekanizmasini da devre disi birakabiliyor. Bu noktada bireyin kaygi durumu ile basa cikabilmek adina yapabilecegi birtakim pratiklere hakim olmasi da oldukca onemli bir hal aliyor.

Yogun Kaygi BagisIklik Sistemine Etkisi
Kuresel bir korku, panik, kaygi ve bilinmezlik duygularinin ansizin yukselmesine sebep olan pandemi ile mucadele noktasinda alinabilecek onlemlere gecmeden once duruma daha genis bir acidan bakmak daha dogru olacaktir. Yapilan calismalar, bahsedilen kaygi ve anksiyete durumunun psIkolojik etkilerine daha yogun vurgu yapmaktadir; ancak durum yalnizca basit bir kaygi durumundan oteye gidebilmektedir. Insan vucudu kaygi durumuyla basa cikabilmek icin gelistirdigi pek cok yontemin yan etkilerine de maruz kalabilmektedir. Suphesiz bahsedilen bu kuresel salgin, bagisIklik sistemi ile yakindan iliskili. Virusle mucadele noktasinda ihtiyac duydugumuz savunma mekanizmamiz, yogun stres ve kaygi durumunda baskilanmakta ve viruse karsi bizi daha savunmasiz hale getirebilmektedir. Bu nedenle kaygi ve korku notasinda zihinsel butunlugumuzu nasil saglayacagimizi bilmek ve aliskin olmadigimiz pandemi sureci ile nasil basa cikacagimizi bilmek oldukca fayda saglayacaktir.

Gundemi Guvenilir Kaynaklardan Takip Edin
Erisimin kolaylasmasi ve mevcut gelisimlerle birlikte internet uzerinden bilgi paylasiminda bulunabilmek oldukca kolay hale gelmistir. Ancak beklenmedik bir anda insanlari panige surukleyen korona salgini sonucunda var olan bilgi kirliligi ciddi boyutlara da ulasmis durumdadir. Konu ile ilgili pek cok yanlis bilgi, asilsiz haber ve kaynagi belirsiz paylasimlar da kisileri ciddi bir panik havasina sokmaktadir. Bu noktada yapilacak en dogru hamle, bilgiyi resmi kaynaklardan takip ederek yaratilan felaket senaryolarindan zihnimizi uzak tutmak olacaktir.

Kayginin Yukseldigi Anlarda Nefes Egzersizi Yapin
Kaygi durumu basit bir kavram olarak algilansa da, yogun bir baski sonucunda kontrolden cikabilme ihtimali yuksek olan bir duygu durumudur. Bu noktada kisinin nabzi yukselmeye baslar ve kendini rahatsiz hisseder. Icinde bulundugu durum, daha yogun bir kaygiya sebep olur ve islerin kontrolden cikisi kolaylasir. Bu nedenle nefesi kontrol altina almak ve vucudu stabil hale getirmek sanilandan cok daha onemli hale gelir.

Bu asamada uygulayabileceginiz basit nefes egzersizleri bulunmaktadir. Oncelikle rahat bir pozisyona gecip dik bir sekilde oturun. Burnunuzdan 4 saniye sureyle aldiginiz derin nefesi 7 saniye tutun. Sonrasinda agzinizdan yavasca 8 saniye icerisinde verin. 4-7-8 kurali olarak gecen bu yontem ile nabziniz yavaslamaya baslarken; vucudunuzun kontrolunu almaniz da kolaylasir. Ancak, yontem kullanilirken arka arkaya 3 seferden fazla yapmamaya ozen gostermeniz gerekmektedir.



Ayni zamanda yapilacak olan nefes egzersizi ile parasempatik sinir sistemi adi verilen ve vucudun sakinlesmesini, gevsemesini saglayan sistem devreye girer. Bu sayede bagisIklik sisteminizin baskisi hafifler ve verecegi yanit cok daha etkili hale gelir.

Onlemlerinizi Asiriya Kacmadan Alin
Yapilan butun calismalarin ortak oaydasi, sosyal mesafe, maske kullanimi ve kisisel hijyen noktasinda toplanmaktadir. Bu uc kurala dikkat etmek de virusun bulasma yollarini buyuk oranda kapatmaktadir. Ancak; maske kullanimi ve sosyal mesafenin yaninda bahsedilen kisisel hijyeni saglamak kisiler icin asiri boyutlara ulasabilmektedir. El yikama durumu dahi bir takinti olusturabilmekte ve bireylerde bir noktadan sonra obsesyon haline gelebilmektedir. Bu nedenle asiriya kacmadan, kisisel hijyeninize dikkat ederek, maske kullanimini aliskalik haline getirip sosyal mesafeyi koruyarak, uyku duzeninizi, beslenme aliskanliklarinizi saglikli bir zemine yerlestirerek virusten guclu hale gecebilir; kendinizi cok daha iyi hissedebilirsiniz.

Pandemi Surecinin Olumlu Yanlarina Odaklanin
Elbette oldukca yorucu ve yipratici bir surecten gecmekteyiz. Ancak bu noktada bir cogumuz farkinda olmasak bile pek cok sey ogrenmis durumdayiz. Ozellikle sokaga cikma yasaklarinin oldugu, evlerimizde gecirdigimiz karantina donemlerinde farkinda olmasak dahi psIkolojik bir olgunluk gelistirmis durumdayiz.

Gunluk hayat kosusturmasi icerisinde kendine zaman ayiramayan pek cok insan aslinda hayata kisa bir mola vererek nefes aldi gibi dusunmek mumkundur. Bu donemde kendini ve yeteneklerini kesfeden, manevi yonlerini gelistiren, sorumluluk alma noktasinda gelisim gosteren, evde sevdikleri ile zaman gecirme firsati buldugunu belirten, bireysel cikarlarin yaninda toplum cikarlarinin onemini fark ederek toplumsal bir empati duygusu gelistirdigini soyleyen pek cok insan vardir. Humanist kuramlarin soyledigi uzere insan biriciktir ve her bireyin bu donem icerisinde farkinda olarak ya da olmayarak elde ettigi pek cok kazanim mevcuttur. Onemli olan bu kazanimlarinizi analiz ederek fark etmek ve surecin olumlu yanlarina odaklanmaktir.

Kabullenmeyi Saglayin
Viruse karsi asiri korku, panik ve kaygi durumunun yerine, durumu kabullenmeyi ve onunla yasamayi ogrenmeyi deneyin. Kontol edemedigimiz, ongoremedigimiz durumlarla savasip, onlari dusman olarak algilamak yerine; kabullenip, hayatimizin bir parcasi haline getirebilirsek surecle mucadele halimiz de kolaylasacaktir. Icinde bulundugumuz durumu panik halinde karsilayip kontrolsuzce davranmak yerine, gerekli onlemleri alarak, maske, mesafe ve hijyeni saglayarak kabullenebiliriz. Bu sayede zihnimizin uzerindeki yuk kalkacak ve zihinsel butunlugumuz daha saglikli saglanacaktir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:38.