IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Eylül 2020, 08:43   #1
Standart Abdominoplasti (Karin Germe Ameliyati)

Abdominoplasti veya karin germe, ameliyatla yag ve cildi alarak karin gorunumunu sIkilastiran ve karin kaslarinin butunlugunu iyilestiren kozmetik bir cerrahi islemdir. Bu cerrahi, onemli kilo kaybindan sonra istenebilecegi gibi, karin bolumunu zayiflatmak isteyenlerin dusunebilecekleri birkac ameliyattan biridir. Bu cerrahi islemin sonuclarinin uzun vadeli olacagi garanti edilmese de, karin germe ameliyati sonrasi asiri kilo alimindan kacinmak, duz bir karin elde etmeye yardimci olmaktadir.

Karin Germe Ameliyati Nedir?
Karin germe ameliyati, fazla deri ve yagi kesip cildi tekrar dikerek karin gorunumunu duzlestirir. Prosedur ayrica gergin bir cekirdek gorunumu ve hissi vermek icin alttaki karin kaslarinin cerrahi olarak sabitlenmesini icerebilir. Bu buyuk ameliyat, minimal invaziv laparoskopik teknik (bir veya daha fazla kucuk kesi ve yapilari gorsellestirmek icin bir kamera yardimi ile) veya daha kapsamli bir acik yontem (cerraha gorunurluk ve ameliyata erisim saglayan bir veya daha fazla kesiyi iceren) kullanmaktadir. Bu islem iki sekilde yapilmaktadir;



Tam abdominoplasti:Genellikle buyuk karin kesi, yag ve derinin genis cikarilmasini ve yeni bir gobek muhtemelen olusturulmasini icerir.
Mini(Kismi)abdominoplasti: Kucuk bir insizyon, daha genis bir doku rezeksiyonu icerebilir ve gobek cevresinde bir kesIk icerir olmayabilir.
Ters karin germe gevsek deri karnin ust kismindan cikarildi kismi bir karin germe islemidir. Bazen kismi abdominoplasti, sadece alt karin bolgesinde lokalize olan deri ve yaglarin alinmasi icin kullanilir. Karnin onunden asagi dogru inen cift rektus abdominis kaslari ayrildiginda, bu diyastaz rektisi olarak tanimlanir. Bu kaslar, tam veya kismi karin germe prosedurunun bir parcasi olarak midenin gorunumunu sIkilastirmak icin birbirine dikilebilir. Herhangi bir karin germe ameliyati icin intravenoz sedasyon veya genel anestezi alinmasi gerekir ve karin germe kozmetik kaygilarla yapildigindan dolayi, ozel imkanlarla karsilanmasi gereken bir islemdir.

Kontrendikasyonlar
Cerrahi komplikasyon riski yuksekse, bu proseduru yaptirilmamasi tavsiye edilmektedir. Buyuk bir kronik hastaligi, kanama bozuklugu veya bagisIklik yetersizligi olanlarin, ameliyat sonrasi bazi sorunlarla karsilasma riski daha yuksektir. Ayrica sigara icmek ayrica karin germe ameliyati sonrasi postoperatif enfeksiyonlarla da iliskilidir. Bazen, buyuk bir enfeksiyon veya yeni saptanan bobrek hastaligi gibi sorunlar, bu sorunlar ameliyat gunu kesfedilse bile, saglik sorunu kontrol altina alinana kadar ameliyatin ertelenmesini gerektirebilir. Onemli kilo artisi veya kaybi bekleyenlerin veya hamile kalmayi planlayan kadinlarin, abdominoplastinin kozmetik etkilerini degistiren cilt, yag veya kas degisIklikleri yasayabilecegini bilmeleri onemlidir. Dolayisiyla bu kisilerde islem yasak olmamakla birlikte istenilen sonucu vermeyebilir.

Ameliyattan sonra kalici bir ameliyat sonrasi yara izi gorulebilir, ancak bu iz pelvik kemik boyunca alt karin boyunca uzanan dogal bir kivrimla birlikte devam eden bir izdir. Bu konuda cok endise duyanlar, karin germe cerrahisi yaptirmamasi daha dogru bir yaklasim olacaktir.

Karin Germe Cerrahisi Potansiyel Riskleri
Genel olarak, bu prosedurun sonuclari iyidir ve cogu insan sonuclardan memnundur. Ve sadece karnin alt kisminda bir yara izi birakmaktadir. Bununla birlikte, ameliyat ve anesteziyle iliskili olagan risklerin yani sira, abdominoplasti, ameliyat sonrasi ek sorunlar yasanabilir. Kisinin ameliyat oncesi doktoru ile tum bu konulari gorusmesi ve bilgi almasi, ameliyata daha bilincli karar vermesine yardimci olacaktir. Abdominoplasti komplikasyonlari icerebilir:

Yara enfeksiyonu
Karin seklinin asimetrisi
Deride siddetli yara izi veya renk degisIkligi
Gevsek cilt
Cerrahi bolgede uyusma veya agri
Istenen sonucun alinmamasi
Tam bir prosedur, kismi bir prosedurden daha fazla komplikasyona neden olabilir.



Karin Germe Ameliyatinin Amaci
Karin estetigi ameliyati tamamen estetik nedenlerle yapilir; amac daha duz ve daha tonlu bir karin bolgesine sahip olmaktir. Kisinin karni daha buyuk gorunuyorsa veya ozellikle gerginlige bagli cilt sarkiksa bu ameliyati yaptirmayi tercih edebilir. Veya eskiden fazla kilolu olanlar veya cogul gebelik yasayan kisilerde, kilo alip sonra onemli olcude kilo verildiyse cildin ve kaslarin elastikiyeti azalmis olabilir. Kilo verme ameliyati sonrasi dahil olmak uzere buyuk kilo kaybi, gevsek hissedilen bir cilde neden olabilir. Bu prosedur, kisinin onceki fiziksel gorumunden daha fazla tatmin ederse yasam kalitesini artirabilir, ancak fiziksel sagligini iyilestiremez. Abdominoplasti, diyet ve egzersizin yerini tutmaz ve onemli olcude kilo kaybina neden olmaz.

Karin germe ameliyati kilo verme ameliyati degildir. Abdominoplasti ile devam etmek isteyip istemediginize karar verirken, baska bir ameliyat turunun kisi kendisi icin daha uygun olup olmayacagini dusunmesi gerekir. Bu ameliyatin icerigi kisaca su sekilde tanimlanabilir;

Liposuction, cilt veya kasi cerrahi olarak yeniden sekillendirmeden yagin alinmasini icerir ve karinla sinirli degildir. Karin germe ameliyati gibi liposuction da kozmetik bir islemdir.
Panikulektomi, yag veya kasa cerrahi mudahale olmaksizin karin bolgesinden fazla derinin cikarildigi cerrahi bir islemdir.
Bariatrik cerrahi, asiri yeme ve fazla kalorilerin emilmesini onlemek icin sindirim sistemini cerrahi olarak yeniden yapilandirmayi iceren bir tur kilo verme ameliyatidir. Genellikle kozmetik nedenlerden ziyade obezitenin tibbi komplikasyonlarini onlemek icin yapilir.
Plastik Cerrahi Oncesi Gerekenler
Saglik sorunlarini degerlendirmek icin tam kan sayimi (CBC) ve elektrolit testleri dahil olmak uzere on laboratuar degerlendirmesi dahil,bu proseduru guvenle uygulayabilecegini guvence altina almak gerekir. Ve dolayisiyla bunu saglamak icin bazi preoperatif testlere ihtiyac vardir. Ek olarak doktor tarafindan kisinin kalp hastaligi veya akciger hastaligi gibi ameliyat riskine sokan onceden var olan bir tibbi sorunu olup olmadigi bilmesi gerekir. Ayrica guvenli bir sekilde abdominoplasti yaptirabilmek icin baska ameliyat oncesi testler de istenebilir.

Karin germe Ameliyatina Nasil Hazirlanilir?
Genellikle karin germe karari, aylar veya daha uzun suren bir surectir. Ameliyat olmak zorunda kalmadan istenilen gorunume sahip olmak icin kilo verme ve egzersiz stratejileri denenebilir. Karin germe ameliyati planlamadan once kisinin nispeten sabit bir kiloda oldugundan emin olmak gerekir, boylece islemin faydalari en ust duzeye cikarilabilir. Ameliyata hazirlanirken su faktorleri goz onunde bulundurmak gerekir;

Yer: Prosedur bir hastane veya bir cerrahi merkezdeki bir ameliyat odasinda veya ameliyathanede yapilmaktadir. Bu prosedur sonra kisi muhtemelen en az bir gece kalmasi gerekir. Ve daha az invaziv veya kismi bir prosedur uyguluyorsa, ameliyat yapildigi gun bile eve gidilebilir. Ameliyat oncesi doktor bunu hastaya bildirecektir.
Giyilmesi gereken: Prosedur icin bir hastane onlugu giyilmesi gerekir.
Beslenme: Karin germe ameliyatindan onceki gece yarisindan sonra bir sey yemek icmemek gerekir.
Ilaclar: Doktor, ameliyattan birkac gun once kan sulandirici ilaclarin kesilmesini isteyebilir. Eger alirsan oral steroid diyabet veya ilaclar, kendi karin germe ameliyati oncesi gunlerde bir duzeltilmis dozlama rejimini takip gerekebilir.
Karin Germe Operasyoni Oncesi Yasam Tarzi DegisIklikleri
Kisinin islemden once saglikli bir kiloda olmasi ve iyi beslenmesi gerekir, boylece iyilesme sureci iyilestirilmis olur. Ameliyattan onceki haftalarda doktorun veya beslenme uzmaninin diyetle ilgili konular gorusmek gerekir. Kisinin asiri kilo alma veya diyet yapma egilimi varsa, daha iyi bir iyilesme sureci ve saglikli kalmasi icin gereken besinlerin ve kalorilerin alindigindan emin olmak gerekir. Sigara icmek iyilesmeyi engellediginden, sigara iciliyorsa doktor sigaranin birakilmasini isteyebilir.



Karin Germe Ameliyati Nasil Yapilir?
Ameliyat oncesi kisiye tum yasamsal degerleri degerlendirilir(Kan degerleri, tansiyon vs) ve damar yolu acilir. Ayrica, ozellikle genel anestezi alinacaksa, mesanenin idrari serbest birakabilmesi icin bir idrar sondasi da yerlestirilir. Islemi sirasinda genel anestezi veya IV sedasyon (izlenen anestezi bakimi) olabilir:

Kismi abdominoplasti icin IV sedasyon kullanilabilir. Bu durumda, sizi uykulu hale getirmek icin IV’nize anestezik bir ilac enjekte edilecektir.
Genellikle, daha kapsamli bir cerrahi prosedur genel anestezi gerektirecektir. IV’unuze anestezik ilac takildigindan kisi kendi basina nefes alamayacak olcude kaslari felc olur. Bu nedenle ameliyat sirasinda mekanik yardimla nefes alabilmek icin hasta solunum tupu ile entube edilir.
Cerrahi ekibi, karnin etrafina, kesilerin yapilacagi alani ortaya cikaran bir ortu yerlestirirler. Cilt antiseptik bir solusyonla temizlenir ve cerrah, kesi yapmadan once kisinin karnindaki alanlari olcebilir veya isaretleyebilir. Ameliyat iki ila bes saat surebilir ve bu buyuk olcude kullanilan teknige baglidir. Kullanilan teknikler su sekildedir:

Tam abdominoplastinde iki kesi yapilarak isleme baslanir. Bunlardan biri bir taraftaki kalca kemiginden vucudun diger tarafindaki kalca kemigine kadardir ve kasIk bolgesine yakindir. Digeri ise gobek cevresindedir.
Kismi abdominoplasti isleminde ise, cerrah bir veya iki kucuk kesi yapacaktir. Bu laparoskopik olarak veya acik bir prosedurle yapilmaktadir.
Laparoskopik prosedur icin ise cerrah birkac kucuk kesi yapacaktir. Daha sonra ucunda cerrahi aletler bulunan laparoskopu, fazla yagi ve deriyi kesmek ve cikarmak icin yerlestirilmektedir.
Kesiler yapildiktan sonra cilt karin kaslarindan ayrilacaktir. Karin bolgesinden fazla yag alinacaktir. Ayrilirlarsa, karin kaslari birbirine cekilebilir ve yerine dikilebilir. Ayrilan deri kanadi daha sonra karin bolgesi uzerine gerilir. Bu daha sIki bir gorunum icin fazla deri alinir. Cerrah gobegi kesilere dahil ettiyse, dogal gorunecek bir pozisyonda yeniden yapilandirilacaktir. Fazla siviyi toplamak icin cildin altina cerrahi bir dren yerlestirilebilir. Bu, kaldirilmadan once birkac hafta yerinde kalacaktir. Kesiler daha sonra dikislerle kapatilir ve bolgeye steril bir pansuman uygulanir.

Ameliyattan Sonrasi Dikkat Edilecekler
Ameliyat tamamlandiktan sonra, anestezi durdurulur (IV) veya tersine cevrilir (genel). Hastanin nefes alimina yardimci olacak bir tup varsa, ameliyathaneden ayrilmadan once kisinin kendi basiniza nefes alabilmesi icin bu tup cikarilmaktadir. Hasta hayati belirtilerin izlenmeye devam edecegi ameliyat sonrasi bir alana goturulur ve izlenemeye alinir. Uyandiginda ve stabil oldugunda hemsire tarafindan kateterden idrar alinabilir veya hastanin surgu ile idrarini yapip yapamayacagi sorulabilir. Hastanin ayaga kalkip yardimla yurumesi birkac saat surer. Genelde ameliyattan onceki plana gore eve gider veya hastanede kalmaya devam edilir. Ameliyat sonrasi yaranin iyilesme surecinde su talimatlara dikkat edilmelidir:
Hastanede iken gorevliler tarafindan yapilan yara bakimi ogrenilmeli ve evde titizlikle uygulanmalidir.
Agri varsa, doktorun onerdigi agri kesiciler alinmalidir
Receteli ilaclari almaya devam edilecekse ne kadar devam edecegi konusunda bilgi alinmalidir.
Hasta hastaneden ancak guvenli bir sekilde hayatini devam ettirebilecegine emin oldugu zaman cikmalidir.
Iyilesmeden sonraki saatlerde ates veya siddetli agri gibi komplikasyon belirtileri yasanirsa, belirtilmeli ve gerekiyorsa hastanede daha uzun sure hastane de kalinmalidir. Herhangi bir tur karin germe ameliyatindan sonra iyilesme iki haftadan iki aya kadar surer. Bununla birlikte, genel olarak, buyuk bir yara varsa veya onemli miktarda deri ve yag alinmissa, bu daha uzun surebilir. Ameliyat sonrasi dikkatli olmak, komplikasyonlari onlemeye yardimci olur. Bolge temiz ve kuru tutulmali ve doktor tarafindan verilen talimatlara ozen gosterilmelidir. Gerektiginde pansumanin nasil degistirecegi ve pansumanin su gecirmez olup olmadigi konusunda titiz olunmalidir. Boylece banyo sirasinda alani kuru tutmak icin gerekli onlemleri alinmis olunur. Karin germe prosedurunden gorunen karin yara izi, ameliyattan bir yil sonrasina kadar onemli olcude kaybolmaya bilir. Ve onu gunesten korumak iyilesmeye yardimci olabilir.

Iyilesme donemi boyunca sisligi kontrol altinda tutmak icin bandajin uzerine ve giysilerin altina kompresyon giysisi giyilmesi gerekir. Agri, kizariklik, akinti, irin, ates veya titreme olursa, derhal doktora haber verilmelidir. Ayrica cerrahi dreniden akan (eger varsa) sivi miktari artarsa, kanli veya bulanik gorunmeye baslarsa da acil mudahale edilmesi icin acil servise gidilmelidir. Karin germe ameliyatindan sonraki haftalarda yorucu aktivitelerden kacinmali ve agir nesneleri kaldirmaktan kacinilmalidir.

Karin germe ameliyati, daha duz, daha sIki gorunen bir mideye sahip olmak isteyenlerim dusunebilecegi secmeli bir kozmetik ameliyattir. Bunun sizin icin dogru tedavi olup olmayacagina karar verirken kisinin akilda bulundurmasi gereken pek cok konu vardir. Bunlara iyilesme suresi, yara izleri ile ilgili endiseler dahildir. Bu ameliyatin artilari ve eksileri hakkinda detayli olarak dusunmeli ve oyle karar verilmelidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:03.