IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Eylül 2020, 08:40   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Perthes Hastaligi Nedir?

Cocuk ortopedisi alaninda ozellikle son yillarda daha sIk gorulmeye baslanan Perthes hastaligi, cocukluk cagina ozgu olan bir kalca hastaligidir. Bu hastalik, femur adindaki bir uyluk kemiginin bas bolumunde bilinmeyen bir nedenle gerceklesen kan dolasiminin bozulmasina bagli olarak ortaya cikar. Bunun sonucunda kemik dokusu olumu gerceklesir ve bu durum perthes hastaligi ile karakterizedir. Perthes genel olarak, sadece bir uylugu etkilerken bazen her iki tarafta birden gelistigine de rastlanir ve yasanan bu durum da farkli hastaliklarla karistirilmasina sebep olabilir. Bu hastaligin 1,5 – 15 yas araligindaki her cocukta gorulme imkani vardir ancak en yaygin goruldugu yas araligi ise 4- 10 yas arasidir. Kiz cocuklarina oranla erkek cocuklarda 4 kat daha fazla gorulen bu hastalikta genel olarak yurume esnasinda aksama, diz ve kalca bolgesinde olusan agrilar nedeniyle hekime basvurulur. Bu asamada yapilacak olan tani testleri ile birlikte Perthes tanisi konulan cocuklarda omur boyu takip ve tedavi gereklidir. Hastaligin iyilesmesi ise uzun yillar alabilir. Hastaliga bagli olarak da cocuklarda kalca kisminda sekil bozukluklari, femur kisaligi ve kikirdak doku hasari gibi sorunlar gelisebilir.
Perthes hastaliginin ortaya cikisi, iyilesme sureci ve iyilesme surecinden sonraki surecte devamli olarak hastalar muayeneden gecip hastaligin boyutu ve hasta iyilestikten sonra tekrardan hastaligin nuks olup olmadigi belirli araliklarla incelenmelidir.

Perthes Hastaligi Belirtileri Nelerdir?
Perthes hastaliginin baslangicindaki belirtileri genellikle hafiftir ve bu sebeple cocuklar ya da ebeveynler tarafindan onemsenmez. Hastalik bazen belirti vermezken kimi zaman da hafif kalca ve diz agrisi seklinde kendini gosterir. Hastalik ilerledikce de belirtilerin siddeti artar. Hastaligin yaygin olarak gorulen diger belirtileri ise sunlardir:



• Topallama,
• Diz ve kalca bolgesinde agri,
• Bacaklarda sisme,
• Bacak kisaligi,
• Bacak capinda incelme,
• Eklem hareketlerinde gucluk gibi belirtiler perthes hastaliginda yaygin olarak rastlanan bulgulardir.

Gorulen bu semptomlar olgudan olguya da degiskenlik gostermektedir. Bununla birlikte hastalik surecinde gorulen semptomlar, donem donem siddetlenip daha sonra da hafifleyebilir. Bu hastaligin belirtilerinin, bazi durumlarda belirgin olmayisi sebebiyle hasta ve ebeveynler fark edemedigi icin cocukluk doneminde sebepsiz bir sekilde meydana gelen agrilar icin kesinlikle bir cocuk ortopedistine basvurulmalidir.

Perthes Hastaligina Neden Olan Durumlar Nelerdir?
Perthes hastaligin kokeni tam olarak bilinememektedir. Ancak yine de perthes hastaligi belirli faktorlerle alakali olarak gelisir:

Eklem zari yangisi gecirmis olmak: Cogu insanda yasanan bu durum, hastaligi en fazla etkileyen durumlardan biridir. Bunun nedeni ise eklem icinde hissedilen bazi baskilardir. Kalcada gerceklesen gecici eklem zari yangisinin tam tersine, bu rahatsizlik cok daha uzun bir sure kendini gosterir.

Bunyesel faktorler: Bu durum kilo, boy ve kemik yogunlugundaki olgunlukla iliskili faktorlerdir. Bu nedenle bunyesel faktorler, hastalikla ilgili en guclu teoriler arasindadir.



Bolgede tekrarlanan ufak yaralanmalar: Siddet iceren oyunlar, perthes hastaliginin erkeklerde kadinlara oranla neden daha fazla goruldugunu aciklar niteliktedir.

Cevresel faktorler: Bu hastalik genel olarak beslenme eksIkligi olan cocuklarda daha fazla gorulur. Ayrica aile icinde sigara icen kisiler mevcutsa, bu durum da perthes hastaligina yol acabilir.

Perthes Hastaliginin Evreleri
Hastalik, temel olarak 4 evre biciminde gelisir ve ilerleme kaydeder. Birinci evrede cogunlukla hastada herhangi bir semptom gozlenmez ve hastalik sadece farkli amaclarla yapilan radyolojik goruntulemeler sirasinda tespit edilebilir. Erken donem belirtilerinin gozlemlendigi evre ise, ikinci evredir. Genel olarak hastanin bir hekime basvurdugu evre de ikinci evredir. Ucuncu evrenin bitimine dogru uyluk kemigi basinin bir kisminda ya da tamaminda da kemik dokusu olumu oldukca belirgin bir bicimde gozlenir. Vucudun olu olan dokulari yenileme durumu kemik dokusunda gecerli olan bir durumdur. Ancak bu sirada femur basinin kalca ekleminde yer alan yuvasi icerisinde kalmasini basarmak oldukca onemlidir. Bunun disindaki amac ise, vucudun olu olan kemik dokusunu yenilemesini saglamaktir.

Perthes Hastaliginda Nasil Tani Koyulur?
Perthes hastaliginda tani, fizik muayene, anamnez ve radyografi ile birlikte koyulur. Hastaliktaki olgularin buyuk bir kisminda MR ya da tomografiye ihtiyac duyulmaz. Ancak MR tetkiki, perthes hastaliginin erken donemlerinde tani koyulmasini saglayabilmektedir. Yapilan radyolojik bulgu sonuclarinin normal olmasi ve hastadaki aksamanin 7 ila 10 gunluk bir sure icinde gerceklesmesi durumunda MR tetkikine gereksinim duyulabilmektedir.

Perthes Hastaliginin Tedavisinde Neler Yapilir?
Perthes hastaliginda, femur adi verilen uyluk kemigi basinin beslenmesinin bozulmasi nedeniyle femur basinin bir kismi veya tamaminda nekroz denilen kemik olumu gorulur. Ancak vucut tarafindan, nekrotik kemik ortadan kaldirilarak yeni bir kemik yapimi saglanir. Yeniden yapim surecinde de kemik daha gucsuz ve yumusak oldugu icin de dusme, atlama ve ziplama gibi travmalarda bas kemiginde cokme ve kiriklar gorulebilir. Cunku yeniden yapilanana femur basi, almis oldugu basiya gore bir bicim alir. Bu sebeple tedavide femur basi, kalca ekleminin yuva kisminda tutulmasi amaclanir ve bu sekilde kuresel bir yapida gelisimi hedeflenir.



Tedavide ana amac ise eklem hareket acikliginin iyi bir sekilde korunmasidir. Ozellikle agrili donemlerde antiemflamatuvar ilaclarla ve istirahat ile tedavi onerilir. Hastaliginin iyilesme sureci 2-2.5 sene kadar surmektedir. Yasanan bu surecte ise cocugun asiri bir sportif aktivitelerde bulunmasi, temas sporuna katilimi ve yuksekten atlamasina mumkun mertebe engel olunmalidir. Bunun yaninda cocugun gunluk aktivitelerinde herhangi bir kisitlanmaya gidilmez.

Femur basini yuvada tutmak adina bacaklar acik bir pozisyondaki alci uygulamasi, cerrahi uygulamalar ve birtakim ortezler kullanilmasi Cocuk Ortopedistleri araciligiyla kullanilan yontemlerdir. Hastalik surecinin uzun olmasi, cocuklarin alci ya da ortez tedavisine uyumunu zorlastirmaktadir. Bu sebeple bircok ortopedist gerek duyulan olgularda cerrahi tedaviye yonelirler.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:47.