IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Eylül 2020, 08:32   #1
Standart Nazal Alerjinin Nedenleri Ve Tetikleyicileri

Alerjilerden kaynaklanan burun tikanikligi yaygin bir sorundur. Ne yazik ki alerji hastalari icin bircok cevresel faktor, tetiklenmeye neden olabilir. Bunlar “alerjenler” olarak bilinir ve vucudunuzun bagisIklik sisteminin asiri tepki vermesine neden olabilirler.
– Cimen
– Evcil hayvan tuyu
– Toz akarlari vb.
Bu cevresel faktorler zararsiz gibi gozukse de, alerjisi olanlar icin ciddi saglik risklerine yol acabilmektedir. BagisIklik sisteminiz sizi virusler ve zararli bakterilere karsi savunma mekanizmasi gelistirerek korumaktadir.

Anafilaksi
Anafilaksi alerji reaksiyon tipi nadir gorunse de oldukca siddetli olan bu alerjik reaksiyon tum vucut sagligini etkilemektedir. Anafilaksi alerjik reaksiyon tipi olumcul olabilmekle birlikte hizli sekilde ortaya cikmaktadir. Solunum problemlerine ve diger semptomlara neden olan diger maddelerle birlikte dokularin histamin salinmasina neden olmaktadir. Bu reaksiyon bazi akyuvar hucrelerinden protein salinmasindan meydana gelmektedir. Bu alerjik reaksiyonu her yas grubunda gorulmekle birlikte ozellikle yetiskin kadinlarda daha sIk rastlanmaktadir.
Belirtileri;
– Karin agrisi
– Bas donmesi
– Yutma guclugu
– Yuz sismesi
– Bilincsizlik



Astim
Anafilaksi gibi alerjik reaksiyonlarda oldugu gibi astim da ciddi vakalarda hayati tehdit edici olabilir. Astim genellikle solunum yollarinin iltihaplanmasina ve sIkilasmasina neden olur, bu da hirilti, oksuruk ve nefes darligi gibi semptomlara neden olmaktadir.
Astim ve alerjiler arasindaki iliski karmasIk olup bu iki durum cogu zaman birbiriyle iliskili gorunmektedir, cunku astimi olan bircok insan da burun alerjisi semptomlari gorulmektedir.

Saman Nezlesi
– Hapsirma
– Burun akintisi veya burun tikanikligi
– Gozlerde kasinti, kirmizi, sismis, sulu gozler-alerjik konjonktivit olarak bilinen bir durum
Gida alerjileri: Agzinizda karincalanma hissedebilirsiniz. Dil, dudak, bogaz veya yuzde sislikler olabilir.
Egzama: Atopik dermatit olarak da bilinir, bir cilt hastaligidir. Cogu egzama turu alerji degildir. Ancak alerjik reaksiyona neden olan faktorler oldugunda hastalik alevlenebilir.

Alerji Tetikleyicileri Nelerdir?
Alerjenler potansiyel olarak her yerde olduklarindan dolayi temas etmek oldukca kolaydir. Toz, evcil hayvaninizla oynamak ya da yilin belirli mevsimlerinde disarida olmak alerjik semptomlari tetikleyebilmektedir.
– Dokunma
– Yutma veya teneffus

Toz Akarlari
Toz akarlari en yaygin alerji tetikleyicileri arasinda yer almaktadir. Bu mikroskobik yaratiklar, ev tozunda bulunan insan derisi uzerinde yasamaktadirlar. Sicak, nemli yerleri severler ve hatta tertemiz evlerde hali, perde, dosemeli mobilya ve doldurulmus hayvanlarda bulunmaktadir.
Toz akarlari, burunda akinti, kasinti, surekli hapsirma, nefes darligi, nefeste hirilti, gozlerde kizariklik, goz yasarmasi gibi alerjik semptomlar gostermektedir.

Polen
Polen mevsimsel alerjilerin sebebidir. Havada tasinir ve otlarin, yabani otlarin ve agaclarin dollenmesine ve yayilmasina yardimci olur. Polen prevalansi mevsime gore tahmin edilebilir, ancak polen sayilari yildan yila ve bolgeden bolgeye degiskenlik gostermektedir. Polen tetikleyiciler astim hastalarini tetiklemekle birlikte, sinusler, akcigerler, ciltte hasarlara neden olabilir.



Vucudunuzun Alerjenlere Karsi Tepkisi
Bir alerjen vucudunuza girdiginde, bagisIklik sisteminiz tepki verir ve antikor uretmeye baslar. O kadar spesifik Antikor uretebilir ki, sadece belirli polen turlerini hedef alabilirler. BagisIklik sistemi bir alerjen tespit ettiginde, uygun antikorlarin daha fazlasini uretmektedir.
Bu antikorlar tek hedefli olup, her biri sadece bir tur alerjeni hedeflemektedir.
Alerjenlerle bircok sekilde temas edebilirsiniz: cilt, gozler, burun, agiz veya mide yoluyla… Bu, sinuslerinizin tikanmasina, cildinizin iltihaplanmasina, nefes almayi zorlastirmasina veya mide sorunlarina neden olabilir.
Alerji ataklariniz hafif ve rahatsiz edici, daha siddetli ve hatta hayati tehdit edici olabilir. Her sey vucudunuzun nasil tepki verdigine ve alerjenin sisteminize ne kadar girdigine baglidir.
Alerjiniz siddetli ise, anafilaksi adi verilen ciddi bir reaksiyonunuz olabilir. Bazi vakalar hayati tehdit edici olabilir ve acil dikkat gerektirir.

Vucudunuzun bagisIklik sistemi, genellikle zararli olmayan alerjenler adi verilen maddelere asiri tepki verir. Urtiker, kasinti, sisme, hapsirma ve burun akintisi olabilir.

Histamin Salinimi
Antikorlar bir alerjen buldugunda, mast hucrelerini uyarmaya baslarlar. Mast hucreleri, histamin de dahil olmak uzere daha fazla kimyasal salgilayan kan hucreleridir. Histamin iltihaplanmaya neden olur, yani kucuk kan damarlari sizar. Bu, sivinin kacmasina neden olur ve bu da burun akintisi, burun sismesi ve tikanikliga neden olur.
Bir veya her iki ebeveynin alerjisi varsa, genetik kodlamadan kaynakli cocuklarin da burun alerjileri ve alerjik durumlardan muzdarip olma olasiligi daha yuksektir.

Alerjik Reaksiyonlar Kalitsal midir?
Sagliginizla ilgili diger bircok sorun gibi, alerjiniz olsun ya da olmasin, ebeveynleriniz tarafindan belirlenir. Bir ebeveyn alerjik reaksiyonlara egilimli oldugunda, bir cocugun onlari alma sansi yaklasIk %50’dir ve her iki ebeveyn de etkilendiginde, cocugun riski %80’e kadar yukselmektedir.
Bununla birlikte, irk, yas, cinsiyet veya baska herhangi bir durumdan bagimsiz olarak herkes alerjik reaksiyonlar yasayabilir. Bununla birlikte, cocuklar yetiskinlerden daha fazla etkilenme egilimindedir.

Alerji Onleme
Alerjileri tamamen tedavi etmenin bir yolu olmadigindan, rahatlama bulmanin ve sagliginizi iyilestirmenin en iyi yolu alerjik reaksiyonlari onlemenin yollarini bulmaktir.
– Mumkun oldugunda alerji tetikleyicilerinden kacinin.
– Disari cikmadan once polen veya kuf raporlarini kontrol edin. Seviyeler yuksekse, bir yuz maskesi takmayi dusunun.
– Alerji mevsimi boyunca, yatmadan once dus alin, boylece saciniza polenlerin yapismasini onlemis olursunuz.
– Pencereleri kapali tutun.
– Bircok kisi alerjileri hafifletmek icin burun spreyi kullanir.



Burun Spreyleri ve Diger Ilaclar
Recetesiz (OTC) ilac, alerjik reaksiyonlarin semptomlarini kontrol etmeye yardimci olabilir. Bu tur ilaclar antihistaminikler ve dekonjestanlari icermektedir. Bu ilaclar haplar veya kapsuller, sivilar, goz damlasi veya burun spreyleri gibi farkli formlarda bulunabilmektedir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:47.