IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Eylül 2020, 08:58   #1
Standart Bagirsak Tikanikliginin Nedenleri

Bagirsak tikanikligi, sivilarin ya da yiyeceklerin ince bagirsaklardan ya da kalin bagirsaklarindan gecmesine engel olan bir tikanikliktir.

Bagirsak tikanikliginin sebepleri arasinda ameliyattan sonra karinda olusan lifli doku bantlari, iltihapli bagirsak, bagirsaklardaki enfekte keseler, kolon kanseri ve fitiklar sayilabilir. Tedavi olunmadiginda da bagirsagin tikali bolumleri olebilir ve bu da cok ciddi sorunlari beraberinde getirebilir.



Bagirsak Tikanikliginin Belirtileri Nelerdir?
Bagirsak tikanikligi belirtileri su durumlari icerir:
• Istah kaybi,
• Krampli karin agrilari,
• Kabizlik,
• Kusma,
• Karin sismesi,
• Bagirsak hareketine ya da gaz gecisine sahip olamama durumu gibi belirtiler bagirsak tikanikliginin baslica belirtileridir.

Bagirsak Tikanikliginin Nedenleri Nelerdir?
Bagirsak tikanmasi tam olabilecegi gibi, kismi bir engel nedeniyle de olabilir. Bunun yaninda bagirsak tikanikligina sebep olan etken, bagirsak kaslarinin bagirsak hareketlerini yerine getirememesi ve mekanik bir engele bagli olarak da gelisebilir. Bunun sebebi ise bagirsagin kasilabilme yetenegini kaybetmesidir.

Mekanik engeller, bloke eden nedenler olup bagirsagin onunde yer alan besin maddelerinin ilerlemesini engeller. Bagirsak kaslarinin duzenli olarak calismamasi ve besin maddelerinin ve artiklarinin bagirsakta ilerleyememesi durumunda ise mekanik bir engel yoktur. Boylesi bir durumda kaslar duzenli olarak calismadigi icin bagirsak tikanikligi bas gostermektedir.
Bagirsak tikanikliga sebep olabilecek diger durumlari su sekilde siralayabiliriz:

• Gecirilmis karin ameliyatlari ile gelisen karin icinde meydana gelen yapisIkliklar,
• KasIk fitiklari,
• Karin ici fitiklari- karin on duvari fitiklari,
• Iltihabi bagirsak hastaliklari,
• Bagirsaklarin kendi etrafinda donmesiyle olusan bagirsak dugumlenmeleri,
• Bagirsak kanserleri ve polipleri
• Bazi vakalarda gerceklesen bagirsak icine dusmus safra taslari,
• Divertikuler hastaliklarda bagirsak duvarinda meydana gelen enfeksiyonlara bagli olarak bagirsak duvarinin kalinlasmasi,
• Bazi vakalarda bagirsagin bir kisminin ilerleyip, kendinden sonra gelen bagirsak boslugunun icine girmesi,
• Diskinin kalin bagirsagin en son bolumunde sertlesmesi ya da taslasmasi sonucu meydana gelen tikaniklik,
• Bagirsak icindeki bazi yabanci cisimlerin ya da sindirilmemis olan gida artiklarinin bagirsagi tikamasi gibi nedenler bagirsak tikanikliginin nedenleri arasindadir.

Bagirsak Tikanikligi Turleri
Bagirsak tikanikliginin birden fazla turu mevcuttur. Bu turleri de temel olarak fonksiyonel, mekanik ve yalanci bagirsak tikanmasi olarak ayirmak mumkundur:



Fonksiyonel Bagirsak Tikanikligi
Fonksiyonel bagirsak tikanmasinda en fazla gorulen klinik tablo, omurgada ya da karinda ameliyat sonrasi ve bazi ilaclari aldiktan sonra, bagirsak felci ya da refleks olarak bagirsak durmasinin gorulmesidir. Karin bolgesinde meydana gelen apandisit, safra kesesi iltihabi, pankreas iltihabi ve peritonun iltihabi gibi bagirsak iltihaplari gecici bagirsak tikanmasina neden olabilir.

Mekanik Bagirsak Tikanmasi
Bu kategoride bagirsak gecisi tamamiyla disaridan bloke edilir. Bu durum, onceki operasyonlardan sonra bagirsaklara baski yapan tumorler ya da karindaki yapismalar nedeniyle mumkundur. Ayrica tikaniklik bagirsaktaki hastaliklardan dolayi da meydana gelebilir. Bunun sebepleri arasinda ornegin artan yas ile birlikte bagirsaktaki tumorler, inflamasyon sebebiyle daralma, konjenital daralmalar, zayif kan kaynagi sebebiyle daralma ya da bagirsaktaki yabanci cisimler gosterilebilir. Gobek/kasIk ya da skar kirigi icinde sIkismis olan bagirsak da bu tarz bir bagirsak tikanikligina sebep olabilir.

Yalanci Bagirsak Tikanikligi
Yalanci bagirsak tikanikligi, fiziksel bir tikaniklik icermez. Bu acidan kas ya da sinir problemleri bagirsaklarin koordineli olan kas kasilmalarini bozar, sivilarin ve yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca yaptigi hareketleri yavaslatir ya da durdurur. Bu durum da bagirsagin herhangi bir bolumunu ciddi sekilde etkileyebilir.

Bagirsak Tikanikligi Teshisi Nasil Yapilir?
Bagirsak tikanikligina tani koyabilmek amaciyla kullanilan prosedur ve testler sunlardir:
Fizik muayene: Doktor oncelikle hastaya tibbi gecmisini ve yasadigi problemleri soracaktir. Daha sonra da hastaligi degerlendirebilmek adina fizik muayene yapacaktir. Karinda sislik ya da bir yumru varsa da bu durum bagirsak tikanikligini suphelendirebilir. Bu nedenle de doktor, steteskop yardimiyla bagirsak seslerini dinleyebilir.

Rontgen: Doktor, bagirsak tikanikligi teshisini dogrulamak adina karin rontgeni onerebilir. Ancak, bazi bagirsak tikanikliklari rontgenler kullanilarak gorulemez.



Bilgisayarli tomografi: Kesitsel goruntuler uretmek adina farkli acilardan cekilen bilgisayarli tomografi, bir dizi olan X-isini goruntusunu birlestirir. Cekilen goruntuler ise standart olan bir X-ray’den daha fazla ayrinti icerir ve bagirsak tikanmasini gosterme imkani daha yuksektir.
Ultrason: Geclerde ve cocuklarda ve bagirsak tikanmasi olustugunda, ultrason standart olarak tercih edilen bir goruntuleme turudur.

Baryum veya hav lavmani: Bir baryum veya hava lavmani temelde, supheli tikanma sebepleri icin yapilabilecek kolonun gelismis bir goruntulemesidir. Bu prosedur esnasinda, doktor rektum yoluyla kolona sivi ya da hava baryum yerlestirir. Bir baryum ya da hava lavmani aslinda sorunu cogu zaman duzeltebilir. Bu yuzden de baska bir tedaviye ihtiyac kalmaz.

Bagirsak Tikanikligi Tedavisi Nasil Yapilir?
Tedavi icin oncelikle bagirsak tikanmasinin nedenine gore bir tedavi plani yapilmasi gerekir. Bagirsak tikanikligin sebebi mekanik bir engel ise engeli kaldirmak icin de ameliyat yapilmasi gerekir. Ameliyatta da mekanik engel tamamiyla ortadan kaldirilir. Ornek vermek gerekirse bu engel eger bagirsak kanseri ise kanserli olan bolge cikarilir, karin ici yapisIklik ise yapisIkliklar acilir, bagirsagin kendi ekseni etrafinda donmesi ise yasanan bu durum duzeltilir, fitik icinde bir bagirsak sIkismasi ise de bagirsak fitik icinden cikarilarak fitik tamiri yapilir. Ozetle engel olan nedene uygun olarak bir ameliyat planlanir. Ancak tikanikligin sebebi mekanik bir engel degilse, yani engel kaslarin fonksiyon bozukluguysa buna sebep olan durum duzeltilmelidir. Ornek verecek olursak bazi ilaclarin kas hareketlerini engellemesi ya da hastanin ileri derecede elektrolit ve sivi kaybetmesi bu duruma sebep olabilir. Eger bu sebepler duzeltilir durumdaysa tikaniklik durumu da kendiliginden toparlanir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:37.