IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Eylül 2020, 10:55   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Vucut Asimetrisi

Vucut asimetrisinde bazen kisiden kisiye degisen ufak farkliliklar olabilir. Mesela sol el acikligi bir santimetre daha uzun olabilirken, aynada bakildigi zaman sag kulak memesi biraz daha sarkik gorunebilir. Veya bir gogsun digerinden buyuk olmasi gibi asimetrik degisIklikler bazi kisilerde bulunabilir. Ornekleri verilen tum bu farkliliklar cogunlukla normaldir ve genellikle endiselenecek bir durum yoktur. Ancak bazen, iyi huylu olsa bile abartili fiziksel farkliliklar onemli olabilir. Farkli boyutlarda gogusleri olan bazi kadinlar, bu gorunumden rahatsizlik duymakta ve gorunumunu daha simetrik hale getirmek icin estetik ameliyat olmak istemektedirler. Hatta eller veya bazi uzuvlar (kollar ve bacaklar) gibi vucudun bazi kisimlarinin boyutundaki farkliliklar o kadar onemli olabilir ki, daha ciddi bir hastaligin belirtisi olabilirler. Bu yazida bazi uzuvlarda gorulen farkliliklar ve nedenleri uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Rahim Ici Buyume Geriligi ve Gelisimsel Istikrarsizlik
Rahim ici buyume kisitlamasi (IUGR) , obstetrik populasyonun yaklasIk yuzde besini etkiler ve prematuriteyi takiben dogmamis bebeklerde ikinci onde gelen olum ve hastalik nedenidir. IUGR terimi, gebelik yasina gore kucuk (SGA) icin patolojik bir terimdir ve simetrik veya asimetrik olabilir. Bircok SGA bebeginin normal oldugunu ancak yapisal olarak kucuk oldugu unutulmamalidir. IUGR, hastaligi veya hastaligi temsil eden SGA’yi ifade etmektedir. Asimetrik IUGR genellikle bebegin plasenta yoluyla yeterli oksijen ve beslenme almadigi plasenta yetmezliginden kaynaklanmaktadir. Bu bozulmus plasental kan akisi, sigara, alkol, ilaclar, ilaclar, yuksek tansiyon ve genetik bozukluklar gibi bircok seye bagli olabilir.
Asimetrik IUGR’ye sahip bir fetus, verilen kanla en iyi sekilde gelisme gostermeye calisir. Saglikli kan akisi organlara yonlendirilerek bas cevresi korunur. Bununla birlikte, daha kucuk bir karaciger boyutu nedeniyle karin cevresi azalir, uzuvlar ciliz ve daha az yag oldugu icin cilt incedir. Dogumda, kas kutlesi azalmis ciliz uzuvlar asimetrik gorunebilir. Asimetrik IUGR, uzuvlar gibi aynalanmis vucut parcalarinin boyut olarak farkli oldugu anlamina gelmez, ancak bu bir sonuc olabilir. Daha ziyade, buyume modelinin asimetrik oldugu ve cogu enerjinin beyin ve kalp gibi hayati organlara yonlendirildigi anlamina gelir.
Fetusun telefi edemeyecgi sekilde plasental kan akisi oldugunda veya sonradan bozuldugunda simetrik IUGR, fetusun kalp ve beyin gibi organlarinin bile gelisiminde bozulmalara neden olur. tekduze buyume kisitlamasiyla sonuclanabilir. Bu gelisme, ciddi bir komplikasyon olan bas cevresi azalmasi ile kanitlanir. IUGR’nin gelisimsel istikrarsizligin klinik son noktasini temsil etmesi olasidir. Mutasyon, fizyolojik veya radyasyon stresinin rahim icinde gelisimsel dengesizliklerinin veya rahatsizliklarinin, bir fetusun genetigini veya gorunumunu daha kucuk olculerde degistirebilecegi kucuk bir riskler icerir. Fakat bu degisimlerde her ne kadar kucuk olsa da fark edilebilir cinstendir. Mesela kulaklar, eller ve gogusler gibi cift organlarda farkliliklar gorulebilir. Bu kucuk farkliliklar herhangi bir engelle sonuclanmayabilir, ancak onlarla dogan kisiler icin fark edilebilir veya endise verici olabilir. Baska bir deyisle, rahim ortami biraz bile bozuksa, bu rahatsizligin veya gelisimsel dengesizligin el, ayak ve meme boyutunda kucuk farkliliklara neden olmasi mumkundur.



Neden Bir Gogus Digerinden Daha Buyuktur?
Pek cok kadinda meme asimetrisi gorulur. Goguslerin farkli hacimlerde veya farkli sekillerde olmasi yaygindir. Ayrica, bir memede asiri miktarda meme dokusu (supernumerer meme) gelisebilir.
Asimetrik memeler en sIk normal bir bulgu olmasina ragmen, ozellikle malignitenin nadir oldugu genc kadinlarda estetik tedavi secenekleri vardir. Ergen kizlarda meme asimetrisini duzeltmek icin meme cerrahisinin kullanilmasiyla ilgili bazi arastirmalar olsa da, bir kadinin elektif meme ameliyati almadan once gelisimini bitirip ergenlikten yetiskinlige cikmasi en iyisidir. Sonuc itibari ile ergenlik bir degisim yasanan donemdir ve meme asimetrileri bu gelisimde geliserek ortadan kalkabilir. Diger bir deyisle, sorun kendiliginden cozuldugunde ameliyat olmaya gerek yoktur. Meme asimetrisini duzeltmek icin cerrahi secenekler arasinda meme diklestirme, meme kucultme ve meme buyutme yer almaktadir. Ek olarak, son yillarda lipofilling, estetik ve rekonstruktif bir prosedur olarak yeniden gundeme gelmistir. Lipofilling ile bir kadinin kendi vucudundan alinan yag veya otolog yag alinir, islenir ve memeye asilanir. Lipofilling’in gecmisine bakildiginda ilk olarak 1987’de Amerikan Plastik ve Rekonstruktif Dernegi bu prosedure karsi bir tavsiye belirten bir yayin yapmistir. Bu prosedurun yara izi kalmasina ve meme taramasina mudahale edebilecegi konusunda endiseler dile getirilmistir.
Zamanla uzmanlar, lipofilasyona bagli yara izi ile ilgili bu tur endiselerin temelsiz oldugunu ve bu prosedurun meme kucultme gibi diger ameliyatlardan daha fazla (ve muhtemelen cok daha az) yara izi birakmadigini fark etmislerdir. 2009’da Amerikan Plastik Cerrahlar Dernegi lipofilling konusundaki pozisyonunu tersine cevirmistir. Duzensiz gogusler yaygin ve normal bir bulgu olmasina ragmen, farkli gogus hacimleri ile meme kanserini iliskilendiren bazi geriye donuk arastirmalar yapilmistir. Bununla birlikte, bu tur derneklerin daha ileri calismalarla desteklenmesi gerekir.

Neden Bir El Digerine Gore Daha Buyuktur?
Bazi insanlarin farkli buyuklukte elleri vardir ve bir eli digerinden daha buyuktur. Ayri ayri bakildiginda, her el normal orantili gorunebilir. Nadir olsa da, bu fenomenin olasi patolojik nedenleri arasinda hemihipertrofi (hemihipplazi) veya yerel devlik yer alir. Hemihipertrofi sadece eli degil, tum uzvu (kol veya bacak) da etkileyebilir. Lokal devacilik genellikle, biri ust ekstremitenin arteriyovenoz fistulu olabilen cesitli genetik veya edinilmis etiyolojilere bagli olarak ortaya cikmaktadir. Hemihipertrofi ayrica nadir genetik sendromlarda veya Beckwith-Wiedemman sendromu ve Proteus sendromu gibi durum gruplarinda bir takim isaretler olarak gorulebilir. Hemihipertrofi, norofibromatozis tip 1 ile de ortaya cikabilir. Bu sendromlar karmasIktir ve cocuk doktorlari, genetikciler ve ortopedi cerrahlari tarafindan yonetilir. Onemli olarak, iliskili tumorlerin varligi ekarte edilmelidir.
Hemihipertrofi teshisinde yuzde bes kadar kucuk bir boyut farki faydali olabilir. Bununla birlikte, genellikle ebeveynler, farkliliklar daha buyuk oldugunda tibbi yardim almak istemektedirler. Ilgili bir kayda gore, kas dengesizlikleri de uzuvlarda asimetriye neden olabilir. Ornegin, kisi vucudun bir tarafini digerine gore daha fazla calistirma egilimindeyse, bu kol veya bacak kas gruplarinda belirgin kas dengesizliklerine neden olabilir. Kas dengesizlikleri kendi basina patolojik degil, cevreye verilen fizyolojik bir tepkidir.
Sonuc olarak; pek cok insanin farkli buyuklukte elleri, ayaklari, kollari ve gogusleri vardir. Minimal asimetrilerin nedenleri genellikle tamamen iyi huyludur ve ilgili olandan daha yenidir. Daha nadir olarak, belirli vucut kisimlarindaki daha buyuk farkliliklar, bir doktor tarafindan teshis ve tedaviyi gerektiren gercek tanimlanabilir kosullara isaret edebilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:10.