IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Eylül 2020, 09:27   #1
Standart Pankreas Nakli Nedir ?

Pankreas nakli, genellikle Tip 1 diyabet tedavisine yanit vermeyen hastalara uygulanan, olen bir donorden alinan pankreasin nakil edilme prosedurudur. Cunku bu hastalar, insulin uretimi ile ilgili ciddi sIkayetler yasamakta ve ortadan kaldirilmasi da mumkun gorulmemektedir. Iste bu surecte doktorlar tarafindan kalici bir tedavi olarak, pankreas nakil yapilmasi onerilir. Nakil islemi icin uygun pankreas bulmak adina, once organ bekleme listesine hastanin kaydi yapilir ve organ beklemeye baslar. Bu genellikle birkac yil kadar uzun surecek bir surectir. Nakil ameliyati gerceklestikten sonra ise, vucudun yeni organi reddetmesini onlemek icin hayatinin geri kalaninda bagisIklik sistemini baskilayici ilaclar almasi gerekir.
Cogu durumda pankreas nakli cok etkili bir cozum olsa da, bagislanan bir organi beklemek stresli bir surectir ve ameliyat ciddi riskler icerebilir. Bu yuzden nakil surecini baslatmadan once pankreas naklinin avantaj ve dezavantajlarini bilmek gerekir. Bu yazida pankreas nakli ile ilgili bilgiler bulunmaktadir.

Pankreas Naklinin Nedenleri
Tip 1 diyabet hastalarinin cogu, insulin enjeksiyonlari ve pompalari ile iyi kontrol edilen glikoz seviyelerini koruyabilirler. Hastaligin ciddiyeti hastanin cok hasta oldugu noktaya ulastiginda ve ilac daha iyi hastalik kontrolu saglayamazsa, pankreas nakli gerekebilir. Basarili bir pankreas naklinden sonra, yeni pankreas vucudun ihtiyac duydugu insulini saglayarak insulin tedavisine artik ihtiyac kalmayacaktir. Amerikan Diyabet Dernegi’ne (ADA) gore pankreas nakli icin nedenler sunlardir:
• Tip 1 diyabetin bir sonucu olarak cok yuksek veya cok dusuk glikoz veya ketoasidoz gibi sIk, akut ve ciddi metabolik komplikasyonlar
• Insulinin goz hastaligi, siddetli noropati ve bobrek yetmezligi gibi akut komplikasyonlari onleyememesi
• Onemli fiziksel veya duygusal zorluklar nedeniyle bir hastanin insulin tedavisine uyamamasi
Pankreas nakli, kisinin dusuk insulin direncine ve dusuk insulin uretimine sahip oldugu nadir durumlar disinda, genellikle tip 2 diyabet hastalari icin bir tedavi secenegi degildir. Tum pankreas nakillerinin yalnizca yaklasIk% 9’u tip 2 diyabetli kisilerde yapilmaktadir.



Kimlere Pankreas Nakli Yapilamaz?
Her turlu organ nakli ciddi riskler icerir ve pankreas mevcudiyeti cok sinirlidir, bu nedenle yalnizca gercekten uygun olan kisiler nakil icin adaydir. Pankreas nakli icin uygun olmayan kisiler sunlardir:
• Kanserli insanlar
• Kanser tedavisi gordukten sonra tekrarlama riski yuksek veya orta derecede olan kisiler
• Tedavi edilmemis sistemik enfeksiyonu veya kronik enfeksiyonu olan kisiler cunku bagisIklik sistemini baskilamayi guvensiz hale getirir
• Terapiye uyma yeteneklerini etkileyen psIkososyal kosullari veya kimyasal bagimliligi olan kisiler

Pankreas Nakli Turleri
En yaygin pankreas nakli turu, bir donorden pankreasin cikarilmasini ve aliciya bir kisminin veya tamaminin nakledilmesini icermektedir. Cogu zaman, bir hasta ayni anda bobrek nakli gecirmektedir. Pankreas nakli prosedurleri turleri sunlari icermektedir:
• Yalnizca pankreas nakli: Diyabetli ve bobrek hastaligi erken olan veya hic olmayan kisiler, soliter pankreas nakli icin aday olabilir. Bu ameliyat, pankreasi artik duzgun calismayan bir aliciya saglikli bir pankreasin bir kisminin veya tamaminin yerlestirilmesini icermektedir.
• Kombine bobrek-pankreas nakli: Bobrek yetmezligi olan seker hastalari icin cerrahlar bazen ayni anda bir bobrek ve bir pankreasi nakletmektedirler.
• Bobrek nakli sonrasi pankreas nakli: Donor bobregi pankreastan once mevcutsa oncelikle bobrek nakli yapilir. Pankreas nakli daha sonra bir organ uygun hale gelir gelmez yapilmaktadir.
• Pankreas adacik hucresi nakli: Bir pankreas adacik hucre nakli sirasinda, bir vericiden pankreas cikarilir ve alicinin bobregindeki bir damar yoluyla yalnizca organin adacik hucreleri nakledilir. Bu prosedur hala arastirilmaktadir ve Amerika BirlesIk Devletleri’nde yalnizca ABD Gida ve Ilac Dairesi (FDA) tarafindan onaylanan klinik calismalarda uygulanmaktadir.
2019 yilinda Amerika BirlesIk Devletleri’nde 143 pankreas nakli ve 872 eszamanli pankreas/bobrek nakli ile birlikte gerceklestirilmistir.
Donor Secim Sureci
Test, bir pankreas nakline ihtiyac oldugunu gosteriyorsa, nakil listesi kayit gerceklestirilir. Yukarida listelenen ADA niteliklerine ek olarak, bu karari verirken dikkate alinacak faktorler bazi baska faktorlerde vardir. Bu faktorler sunlardir:
• Ameliyattan sag cikma ve iyi bir sonucla iyilesme becerisine sahip olmak
• Ameliyat sonrasi ihtiyac duyulan ilaclari yonetebilir olmak
• Ameliyati karsilayabilir olmak
Kisi pankreas nakli icin aday olarak kabul edildiginde, BirlesIk Organ Paylasim Agi (UNOS) bu sureci kolaylastirir ve bekleme listesinde bir hastanin sirasini belirler. Bilgisayar eslestirme sistemi vardir. Bir organ tahsis edilmeden once asagidaki faktorler dikkate alinir:
• Donor ve alicinin kan grubu, vucut tipi ve diger tibbi faktorler acisindan uyumlulugu
• Uygun organ boyutu dikkate alinmalidir. Ornegin bir cocuk icin pankreas, cogu yetiskin icin uygun olmayacaktir.
• Nakilin nerede olacagi konusu dikkate alinir. Cunku donor ve nakil hastaneleri arasindaki mesafe onemlidir cunku organ nakilleri en cok koruma ve nakil suresi kisa oldugunda basarili olur. Genel olarak, yerel adaylar daha uzak hastanelerde listelenenlerden once organ teklifi alir.

Pankreas Nakli Icin Organ Bekleme Suresi
Bir pankreas icin bekleme oldukca uzun olabilir, bu ortalama olarak yaklasIk uc yil kadardir. Bu, uygun bir donorun uygun hale gelmesinin ne kadar surdugune baglidir. Ne yazik ki, nakil icin mevcut olan pankreasa sayisi azdir. Su anda, bagiscilar tarafindan saglanandan daha fazla insan saglikli bir pankreasa ihtiyac duymaktadirlar. Bir alici icin pankreasin uygun oldugu dogrulandiginda aliciya bildirilir ve nakil merkezine rapor etmesi istenir.
Bagislanmis bir pankreasin hazir olmasini beklenirken, nakil oldugunda veya nakil ameliyati onceden planlanmissa, basarili bir nakil sansini artirmak icin mumkun oldugu kadar saglikli kalmak onemlidir. Bunu saglamak icinde bazi noktalara dikkat etmek gerekir. Bu noktalardan bazilari sunlardir:
• Ilaclarin recete edildigi sekilde alinmasi
• Diyet ve egzersiz yonergelerine uyulmasi ve saglikli kilonun korunmasi
• Sigara iciliyorsa, birakmak icin bir plan yapilmasi. Birakma konusunda yardima ihtiyac olursa uzman yardim alinmasi
• Gereken tum doktor ve kontrol randevularinin alinmasi ve istikrarli olarak gidilmesi
• Duygusal olarak kendini iyi hissetmek icin aktiviteler yapilmasi, aile ve dostlarla zaman gecirilmesi

Bagisci Turleri
Pankreas nakillerinin cogu, olen bir donorden alinan butun bir organ kullanilarak yapilir. Bazi durumlarda, canli bir vericiden alinan pankreasin bir bolumu kullanilabilir; bunlar tipik olarak aliciya yardim etmek isteyen bir arkadas veya akraba olan bir donorden gelmektedir. Diyabetli kisiler donor olamaz, belirli enfeksiyonlari veya kronik hastaliklari olanlar bagis yapamaz. Bu ancak yasayan veya olen kisiler icin gecerli bir durumdur.

Pankreas Nakli Nasil Yapilir?
Pankreas nakli ameliyati, tek basina pankreas nakli veya ayni anda bobrek ve pankreas nakli yapmaniza bagli olarak genellikle yaklasIk uc ila alti saat surmektedir. Cerrahi ekip prosedur boyunca hastanin kalp atis hizi, kan basinci ve kan oksijen seviyenizi izlenerek, ilgili tum izleme sistemleri takip edilir. Pankreas yerlestirme ameliyati, hastanin entube edilmesi, ventilatore yerlestirilmesi ve genel anestezi verilmesiyle baslamaktadir. Hasta uyudugunda prosedur baslayabilir.
Cerrah, karnin ortasindan asagi dogru bir kesi atarak, daha sonra yeni pankreasi ve vericinin ince bagirsaginin kucuk bir kismini karnin alt kismina yerlestirir. Donor bagirsak, alicinin ince bagirsagina veya mesanesine baglanir ve donor pankreasi kan damarlarina baglanir. Ayni zamanda bobrek nakli de ggerceklestiriliyorsa, yeni bobregin kan damarlari alicinin karninin alt kismindaki kan damarlarina baglanacaktir.
Dogal pankreas olarak adlandirilan alicinin kendi pankreasi, sindirime yardimci olacagindan, onu cikarmak icin belirli bir neden olmadikca aslinda yerinde kalir. Tipik olarak, nakledilen pankreas, karin bolgesinde daha derin bulunan orijinal pankreastan daha gobek deligine daha yakin durur. Bu yerlestirme, gerekirse yeni organdan bir biyopsi alinmasina izin verecek sekilde yapilir. Bagislanan pankreas bagirsak ve kan damarlarina baglandiktan sonra kesi kapatilir ve hasta iyilesmeleri sirasinda yakindan izlenmek uzere yogun bakim unitesine (YBU) goturulur.



Pankreas Naklinde Olasi Komplikasyonlar
Pankreas nakli ile iliskili riskler, bircok standart ameliyattan daha onemlidir, cunku hastalar genellikle ameliyattan once daha hasta olur ve prosedur karmasIktir. Ozel olarak genel anestezi ve bu prosedurle iliskili olanlar da dahil olmak uzere, hastalarin herhangi bir ameliyat gecirirken karsilastiklari standart risklerden bazilari sunlardir:
• Enfeksiyon
• Zayif glikoz kontrolu
• Kanama
• Kan pihtilari
• Yeni organin reddi
• Organ yetmezligi
• Mide bulantisi
• Kusma
• Ishal
• Anesteziye tepki
• Ventilatorden ayirmada zorluk
• Kan pihtilari
• Kanama
• Enfeksiyon
• Kandaki asiri seker (hiperglisemi) veya diger metabolik problemler
• Sizinti veya idrar yolu enfeksiyonlari dahil olmak uzere idrar komplikasyonlari
• Bagislanan pankreasin basarisizligi
• Bagislanan pankreasin reddi
Pankreas nakli geciren kisi ameliyat sonrasi sonra birkac gun yogun bakimda kalir. Ve iyilesmeye devam etmek icin eve gitmeden once en az yedi gun hastanede kalinir. Cogu hasta, ameliyattan sonraki dort ila alti hafta icinde normal aktivitelerine geri donebilir. Donorle aradaki olasi en iyi eslesmeye ragmen, bagisIklik sistemi yeni pankreasi reddetmeye calisacaktir. Bundan kacinmak icin, bagisIklik sistemini baskilamak icin baskilayici ilaclar kullanmaya gerek vardir. Bu ilaclar vucudu enfeksiyona karsi daha savunmasiz hale getirdiginden dolayi doktorlar ayrica antibakteriyel, antiviral ve antifungal ilaclar da yazabilir. Immunsupresanlarin (kalsinorin inhibitorleri) yan etkileri sunlari icerir:
• Kemik incelmesi (osteoporoz)
• Yuksek kolestorol
• Yuksek tansiyon
• Mide bulantisi, ishal veya kusma
• Gunes isigina duyarlilik
• Siskinlik
• Kilo almak
• Sismis dis etleri
• Akne
• Asiri sac uzamasi veya dokulmesi
Vucudun yeni pankreasi reddediyor olabileceginin belirtileri ve semptomlari sunlari icerir:
• Gobek agrisi
• Ates
• Ekim bolgesinde asiri hassasiyet
• Artan kan sekeri seviyeleri
• Azalan idrara cikma
• Mide bulantisi
• Kusma
• Koyu idrar
• Azalan idrar cikisi
Herhangi bir organ reddi belirtisi yasarsa, derhal nakil ekibinize haber verilmelidir. Pankreas nakli alicilarinin islemden sonraki ilk birkac ay icinde akut bir red atagi yasamalari alisilmadik bir durum degildir. Bunu yasaniyorsa, organi korumak icin yogun ret ilaclariyla tedavi icin hastaneye donmek gerekecektir. Yeni pankreas nakli basarisiz olursa, insulin tedavisine devam edebilir ve ikinci bir nakil dusunebilir. Bu karar, kisinin mevcut sagligina, ameliyata dayanma yetenegine ve belirli bir yasam kalitesini surdurme beklentilere bagli olacaktir.
Pankreas nakli, saglik ve esenlik uzerinde omur boyu etkisi olan cok ciddi bir prosedurdur. Cogu kisi icin nakil, cok ciddi bir soruna bir cozumdur ve yasam kalitesinde buyuk bir iyilesmeye yol acar. Nadir olarak, nakil komplikasyonlara, kotu sagliga ve bazilari icin glikoz kontrolunde hicbir iyilesmeye yol acabilir. Pankreas hastaliginin mevcut etkisini, bir nakil ile gelen avantaj ve komplikasyonlarla karsilastirmak ve prosedur hakkinda mumkun oldugunca cok sey ogrendikten sonra dikkatli bir sekilde karar vermek onemlidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:10.