IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Eylül 2020, 08:53   #1
Standart Havada Bulunan Virusler Ve Bulasan Hastaliklar

Havadaki virusler, tipik olarak enfekte bir kisi oksurdugunde veya hapsirdiginda havada asili kalabilirler. Ve daha sonra, baska bireyler tarafindan solunurlar ve yeni enfeksiyonlarla sonuclanirlar. Ve bu havadaki virusler hem hayvanlari hem de insanlari etkileyebilirler. Hava yoluyla bulasan bir virus daha kolay yayilma egilimindedir ve baska yollarla yayilan patojenlere (mikroskobik hastalik nedenleri) gore kontrol edilmesi daha zor olabilir. Bu yazida havada asili kalan virusler ve turleri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Havadaki Virus Turleri
Havadaki viruslerin turu ve sayisi astronomiktir. Soguk alginligina neden olanlar gibi bazi virusler hizli bir sekilde mutasyona ugrayabilirler (degistirebilir). Bu nedenle, asagidaki liste kapsamli degildir, ancak en yaygin hava yoluyla bulasan virus turlerinden bazilari hakkinda ornekler vermeyi amaclamaktadir:
• Rinovirusler (soguk alginligi semptomlarina neden olur, ancak soguk alginligina neden olan tek virus degildir)
• Influenza virusleri (tip A, tip B, H1N1)
• Sucicegi virusleri (sucicegi neden olur)
• Kizamik virusu
• Kabakulak virusu
• Hantavirus (kemirgenlerden insanlara bulasabilen nadir bir virus) 4
• Viral menenjit
• Siddetli akut solunum sendromu (SARS)
Koronavirusler (COVID-19) dahil olmak uzere bazi viruslerin havadan bulasabilir oldugu bilimsel olarak kanitlanmamistir. Fakat bulasmayacagina dair de kesin kanitlar yoktur. Yei bir oldu oldugu icin gun gectikce yeni arastirma sonuclari cikmaktadir.



Bakterilerin Neden Oldugu Havadaki Hastaliklar
Sarbon hastaligi gibi bakterilerin neden oldugu belirli hava kaynakli hastaliklar vardir. Semptomlar ve tedavi patojene gore degisIklik gostermektedir ancak bu hastaliklarin bir kismi antibiyotik ve asilarla tedavi edilebilir. Bu hastaliklarin teshis ve tedavi surecleri genellikle su sekilde yurumektedir:
• Teshis: Doktor havadan bulasan bir virusten suphelenirse, hastanin bogazini temizleyerek tukuruk ornegi alabilir. Kan testleri veya diger vucut sivilarinin analizi bazen havadaki viruslerin teshisinde yardimci olabilir.
• Tedavi: Genellikle hava yoluyla bulasan virusler ilacla tedavi edilemez. Bununla birlikte hava yoluyla bulasan virus turu grip ise, Tamiflu gibi antiviral ilaclar semptom baslangicindan sonraki 48 saat icinde alinirsa uzunlugunu kisaltabilir.
• Belirtileri Yonetmek: Havadaki viruslerin neden oldugu semptomlari yonetmek icin recetesiz satilan bircok ilac kullanilmaktadir. Ornegin vucut agrilari, bogaz agrisi ve ates, asetaminofen gibi recetesiz satilan agri kesiciler kullanilarak hastalik yonetilebilir. Oksuruk ve soguk alginligi ilaclari da semptomlari yonetmek icin kullanilabilir ancak ozellikle baska ilaclar aliniyorsa dikkatli kullanilmalidir. 2 yasin altindaki cocuklara verilmemelidir.
• Dinlenme: Havadaki bir virusten dolayi hastalik yasaniyorsa vucudun yeterince dinlenmeye ihtiyaci vardir. Iyilesene kadar evde kalinmali ve bolca uyunmalidir. Ise ya da okula gidilmemelidir.
• Receteli ilaclar: Bazi durumlarda antiviral ilaclar recete edilebilir. Ornegin, bazen influenza enfeksiyonlarinin suresini ve siddetini kisaltmak icin verilen FDA onayli dort antiviral vardir; bunlar Tamiflu (oseltamivir fosfat), Relenza (zanamivir), Rapivab (peramivir), Xofluza (baloxavir marboxil)’dir. Agir vakalarda, zaturre gibi ikincil enfeksiyonlari onlemek icin antibiyotikler recete edilebilir. Ikincil enfeksiyonlar, bagisIklik sistemini viral enfeksiyondan zaten zayifladigi icin ortaya cikabilir. Ikincil enfeksiyonlar bazen ilk havadaki viral enfeksiyondan daha tehlikeli olabilir.

Havadaki Virusler Nasil Bulasir?
Havadaki virusler, esasen aerosol hale gelebilecek kadar kucuktur. Enfekte bir kisi, onlari oksurme, hapsirma, nefes alma ve konusma yoluyla yayabilir. Duyarli kisi, asilama veya onceki enfeksiyon yoluyla viruse karsi bagisIklik saglamamis veya altta yatan bir hastaligi veya enfeksiyon kapma olasiligini artiran zayiflamis bir bagisIklik sistemine sahip olabilen kisidir. Bazi hava kaynakli virusler vucuttan ayrildiktan sonra yuzeylerde bir veya iki saat yasayabilir. Daha sonra yuzeye dokunulmasi, gozler, burun veya agzin ovalanmasi ile enfeksiyonlar bulasabilir.
Genel olarak, havadaki viruslerin cogu, konakcilarinin vucudunu terk ettiklerinde oldukca kararsizdir. Bununla birlikte, enfekte vucut sivilarinin damlaciklari, bulasma rolu acisindan kucumsenemez ve bu yolla enfeksiyonu onlemek icin kesinlikle onlemler alinmasi gerekir. Hava, hava yoluyla bulasan herhangi bir hastaligin bulasmasinda onemli bir faktordur. Bu nedenle bu hastaliklarin cogunun bir mevsimi vardir. Ornegin, grip genellikle disarinin soguk oldugu aylarda zirveye ulasir ve insanlar yetersiz havalandirmayla kapali alanlarda hapsedilebilir. Ilave olarak, gunesten gelen ultraviyole (UV) isIk bulasici partikullere zararlidir, bu nedenle havadaki virusler bol gunes isigi alan uzun yaz gunlerinde daha az bulasicidir. Yagis ve nem seviyeleri de onemli bir rol oynar, yuksek nem seviyeleri havadaki hastaliklarin yayilmasini kolaylastirir.

Havadaki Viruslerden Nasil Korunmalidir?
Havada bulunan viruslerden korunmak icin alinabilecek bazi onlemler vardir. Bu tedbirlerle hastaliklardan korunmak ve hastaligin seyrini yavaslatmak mumkundur. Bu yollari su sekilde siralayabiliriz:
• Asilar: Kizamik, kabakulak ve sucicegi gibi hava yoluyla bulasan virusler icin asilar mevcuttur. Asilar, bu viruslerin neden oldugu enfeksiyonlarin ve olumlerin azaltilmasinda hayati onem tasimaktadir. Kisinin kendini veya baskalarini korumasinin en iyi yolu asi olmaktir.
• Iyi Havalandirma: Havadaki viruslerin yayilmasini onlemek icin iyi havalandirma sarttir. Modern hastanelerde, yuksek teknolojili havalandirma sistemleri, enfeksiyonun yayilmasini onlemek icin havayi yuksek oranda cevirir. Kapi ve pencereler kullanilarak dogal havalandirma da bazi durumlarda (ozellikle kirlilik veya boceklerin sorun olmadigi yerlesim alanlari) yardimci olabilir. Evdeki havalandirma sisteminin uygun sekilde bakimini yapmak veya ozel filtreler eklemek de hastaligin yayilmasini onlemeye yardimci olabilir.
• Hijyen: Tum bulasici hastaliklarda oldugu gibi, hava yoluyla bulasan viruslerin yayilmasini onlemek icin uygun hijyen sarttir. Ozellikle oksururken veya hapsirirken agzin ve burnun daima bir mendille veya dirsekle kapatilmasi gerekir. Ellerinizi sIk sIk yikanmali ve hasta olanlar evde kalmalidir. Enfekte bir kisinin yaklasIk 1,5 metre yakininda olundugunda, havadaki virusleri kolayca soluyabilecegi tahmin edilmektedir. Bu viruslerle enfekte oldugu bilinen herkesten saglikli bir mesafeyi korumak iyi bir fikirdir.
• Maske: Bircok insan, cerrahi maskelerin veya diger yuz maskelerinin, hava yoluyla bulasan bir hastaliga yakalanmalarini engelleyip engellemeyecegini merak etmektedir. Hastalik Kontrol ve Onleme Merkezleri (CDC), bu amacla saglik hizmeti ortaminin disinda saglikli kisiler icin herhangi bir turden maskenin rutin olarak takilmasini onermemektedir. Bununla birlikte, zaten hasta olanlar, baskalarinin hastalanmasini onlemek icin yuz maskesi takabilir. Fakat son kovid-19 salginindan sonra gunluk hayatta maske takilmasinin hastaligin onlenmesi ve yayilmasinda etkileri tartisilmis, maske kullanimina onem verilmistir.

Gecmisteki Havadaki Virus Salginlari
1963’te kizamik icin bir asinin gelistirilmesinden once, bu hava yoluyla bulasan virus inanilmaz derecede bulasiciydi. Amerika BirlesIk Devletleri’nde tahmini 3 ila 4 milyon enfeksiyona neden olmustur, enfekte olanlardan tahminen 400 ila 500’u olmus, 48.000’i hastaneye kaldirilmistir. Kabaca 1000’i ensefalit (beynin sismesi) adi verilen tehlikeli bir komplikasyon yasamistir.1918’de dunya, modern tarihin en olumcul salgini yasamistir. Ispanyol gribi olarak bilinen, grip virusu H1N1’den kaynaklanmis ve dunya nufusunun tahmini ucte biri enfekte olmustur. Bu virus dunya capinda yaklasIk 50 milyon insanin olumune neden olmustur.
Diger taraftan, hava kaynakli baska bir hastalik olan soguk alginligi ise halk arasinda onemli bir korku uyandirmakta basarisiz omustur. Cogu insan yasamlari boyunca birkac soguk alginligi yasamistir ve semptomlar nadiren ciddilesir. Yukarida listelenen en yaygin iki virus olan soguk alginligi ve gribi iceren cogu enfeksiyon vakasi, evde sivilarla ve dinlenerek tedavi edilebilen rahatsiz edici semptomlar uretir. Daha ciddi vakalarda antiviral ilaclar kullanilabilir ve dehidratasyon veya solunum problemleri ortaya cikarsa hastaneye yatis gerekebilir. Bir bireyin yasi ve altta yatan sagligi da, bir kisinin ne kadar ciddi bir sekilde hastalanmasinda onemli bir rol oynamaktadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:40.