IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2020, 09:47   #1
Standart Orak Hucreli Anemi Nedir?

Orak hucreli anemi hastaligi, hemoglobin yapisinin bozulmasina bagli olarak ortaya cikan ve kanda bulunan kirmizi kan hucrelerinin ciddi bir oranda azalmasiyla olusan genetik bir hastaliktir. Organlar ve dokular yeterli oksijen alamadiklari zaman hasar gorurler ve bunun sonucunda da kansizlik meydana gelir. Tum bunlarin ardindan da vucut enfeksiyonlara karsi acik bir hale gelir. Bunun yaninda, yapisi bozulan hemoglobin de kirmizi kan hucrelerinin yuvarlak seklini bozarak orak sekli almasina neden olur; bu da bazi ince damarlarin tikanmasina neden olur.

Saglikli olan kirmizi kan hucreleri yuvarlaktir ve vucudun butun alaninda kolay bir sekilde hareket ederler. Fakat orak hucreli anemide yer alan hucreler orak seklinde olup yapiskan ve serttir.
Bu hastaliga yakalanan kisiler hasarli olan kirmizi kan hucreleri uretirler. Uretilen bu hucreler ise saglikli olan kan hucreleri gibi cok uzun sure yasayamazlar. Ayrica bu hucreler kan damarlarinda sIkisip kan akisini yavaslatir veya engellerler. Bu tikaniklik da organ ve dokulara oksijen ulasmasini engelleyip cok siddetli agri ataklarina neden olur ve organlara zarar verebilir. Az sayida saglikli olan kirmizi kan hucresi de anemiye sebep olur.



Orak hucreli anemi hastalarinin cogunda hastaligi tedavi edecek bir yontem yoktur fakat mevcut tedavilerle agrilar hafifletilebilir ve bu hastaligin yol acabilecegi problemler onlenir.

Orak Hucreli Anemi Belirtileri Nelerdir?
Hastaligin belirtilerinden bazilari; hematolojik kriz, agrili kriz, ciddi akciger enfeksiyonu, agrili istemsiz ereksiyon ve dalak sekestrasyonudur. Orak hucreli anemi hastaliginda meydana gelen dalak sekestrasyonunda dalak, devamli bir harabiyet sonucunda kuculme gostermistir. Fakat bazi hastalarda dalak tam tersi olarak cok buyuk olur ve genellikle kendi icine kanar. Yasanan bu durum ise oldukca ciddi bir tablodur. Bu sebeple dikkatle izlenmesi gerekir. Bunun disinda uzun sureli olan orak hucreli anemide ortaya cikan bircok bulgu daha vardir. Bu bulgular ise sunlardir:

• Buyume ve gelismede problemler,
• Eklem ve kemik hastaligi,
• Kalp-damar hastaligi,
• Santral sinir sistemiyle ilgili bozukluk,
• Sindirim sistemi hastaliklari,
• Solunum sistemi hastaliklari,
• Bacak ulseri,
• Goz problemleri gibi hastaliklar orak hucreli anemi hastalarinda meydana gelebilecek olan hastaliklardir.

Orak Hucreli Anemide Kullanilan Tani Yontemleri
Orak hucreli anemi hastaliginin tanisi, detayli bir fiziksel muayenenin ardindan yapilacak olan su kan tetkikleriyle birlikte konulur:

Tam Kan Sayimi
Tam kan sayiminda kanda yer alan kan hucrelerinin sayisi tespit edilir. Bu test, enfeksiyonlarin tespiti ve kansizlik acisindan oldukca onemlidir.



Periferik Yayma
Periferik yayma testinde kan hucrelerinin sekli mikroskop yardimiyla incelenir.

Oraklasma Testi
Oraklasma testinde ise kirmizi kan hucrelerinin, bazi kimyasallarla tepkimesi sonrasinda oraklasip oraklasmadigi gozlemlenir.

Hemoglobin Elektroforezi
Kirmizi kan hucrelerinde bulunan hemoglobin, orak hucreli anemi hastaligina sahip kisilerde bazi ozellikleri nedeniyle farklidir ve elektroforez sayesinde de bu farkliliklar ortaya cikarilarak teshis konur.

Bu hastaligin tasiyicisi veya hastasi olmak evlenmeye ve cocuk sahibi olmaya hicbir engel teskil etmez. Hastaligin yogun goruldugu yerlerde nikah oncesinde bazi tahliller mecburi olarak istenmekte fakat evlenmeyi engellememektedir. Burada amac yalnizca evlenecek ciftlerin bilgilendirilmesidir. Ayrica kan testi yapilmadan da tasiyicinin ortaya cikarilmasi mumkun degildir. Bunun yaninda tasiyicilarin cogu da bu test yapilmadan asla tasiyici olduklarini ogrenemezler. Bu sebeple yuksek risk grubunda olan kisiler, kendilerinin tasiyici olduklarini ya da olamadiklarini anlamak adina mutlaka kan testini yaptirmalidir.

Orak hucreli anemi hastaliginin erken teshisi icin ise riskli olan ebeveynlerde genetik danisma, bunun yaninda iki ebeveynin de hastaligin tasiyicisi olmasi durumunda preimplantasyon genetik tani ayrica gebelik doneminde de cesitli taramalar yapilmaktadir.



Gebeligin 19 ya da 20. haftasinda ise alinan fetal kan testi, kordiosentez ve amniyosentez ile de kesin tani konulur.

Orak Hucreli Anemide Uygulanan Tedavi Yontemleri
Tedavinin amaclari, agriyi gidermek, organ hasari ve komplikasyonlari en alt seviyeye indirmek ve meydana gelebilecek enfeksiyonu onlemektir. Bu hastaliga sahip olan yenidoganlar, zaturre ve diger enfeksiyonlari engellemek adina sIk sIk uzun sureli olan penisilin tedavisine alinir. Eriskinler ve cocuklar, krizlerin sayisini azaltan ya da olusan krizlerin siddet seviyesini hafiflettigi saptanmis olan bir hidroksiureyle tedavi edilebilir. Bu sayede krizleri tetikleyen vucudun susuz kalmasi, asiri zorlanma, asiri isi degisIklikleri, sigara icimi, irtifa degisIklikleri ve stres benzeri olusan durumlardan kacinarak bu krizlerin sayisi en dusuk duzeye indirilebilir.

Aplastik nobetler, inme, sisme dalaklar, akut gogus sendromu ve bazi zamanlar agir krizlerin kan nakilleri ya da kan degisimleriyle tedavisi, orak olan hucrelerinin sayisini azaltmayi ve eritrosit sayisini artirmayi saglar. Ancak birden fazla yapilan kan nakli de asiri demir yuklemesi nedeniyle tedaviyi gerektirebilir. Ayrica organ yetmezligi olan kisiler de dalaklarinin cikartilmasi gibi bir tedaviye de ihtiyac duyabilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:37.