IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By ihaveanidea
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2020, 09:45   #1
Standart Poria Mantarlari

Poria (Poria cocos), geleneksel Cin tibbinda (TCM) tibbi bir tonik olarak uzun suredir kullanilan bir mantar turudur. Meyan koku yaninda, muhtemelen Cin’de en cok recete edilen geleneksel ilaclardan biridir. Poria, bagisIklik sagligini gelistirmek icin bir tonik olarak kullanilir ve bazilari tarafindan anksiyete ve uykusuzluktan kansere, hatta Alzheimer hastaligina kadar cok cesitli hastaliklari ve bozukluklari onledigine veya tedavi ettigine inanilmaktadir.
Tipik olarak mantar liflerinden (basligin altindaki iplik benzeri zarlar) elde edilen bu daha az bilinen tibbi mantar, hem kurutulmus formda hem de besin takviyesi olarak mevcuttur. Poria mantari geleneksel Cin tibbinda fu ling olarak adlandirilir ve Bati’da Cin koku veya Cin tuckahoe olarak da bilinir.

Saglik Acisindan Faydalari
Binlerce yildir Poria mantarlari, idrar sokturucu, yatistirici ve tonik etkileri icin dogu ilaclari olarak kullanilmistir. Poria, polisakkaritler (bagisIklik fonksiyonunu gelistirdigi bilinmektedir) ve triterpenoidler (antioksidan etkileri olan bir bilesIk sinifi) dahil olmak uzere sagligi iyilestirdigi dusunulen birkac madde icerir. Geleneksel Cin tibbinda, Poria mantarlarinin asagidakiler de dahil olmak uzere cesitli yaygin ve nadir hastaliklarin onlenmesine veya tedavisine yardimci olduguna inanilmaktadir. Tedavisine yardimci oldugu hastaliklar sunlardir:
• Alzheimer hastaligi
• Kaygi
• Oksuruk
• Kanser
• Seker hastaligi
• Ishal
• Yorgunluk
• Yuksek kolestorol
• Uykusuzluk hastaligi
• Bobrek enfeksiyonu
• Senil demans
• Tinnitus
• Idrar sorunlari
Geleneksel Cin tibbindaki popularitelerine ragmen, herhangi bir tibbi durumu onlemek veya tedavi etmek icin poria mantarinin kullanimini destekleyen cok az niteliksel kanit vardir. Bir dizi kucuk calisma, cogu dusuk kaliteli olmasina veya makul bir sonuca varmak icin istatistiksel kanitlardan yoksun olmasina ragmen, faydalara isaret etmistir. Yine de bazilari daha fazla arastirmayi gerektirecek kadar inandirici duzeydedir.



Alzheimer Hastaligi
On arastirma, Poria mantarlarinin Alzheimer hastaligina karsi savasmaya yardimci olabilecegini gosteriyor. Alman gazetesi Die Pharmazie’de 2009 yilinda yapilan bir arastirmaya gore, su bazli P. coco ozutu, farelerden elde edilen biyopsi yapilan beyin hucrelerindeki oksidatif stresi azalttigi ortaya cikmistir. Calismanin yazarlari, P. cocos’un beyni, Alzheimer hastaligi olan kisilerde beyin plaklarinin olusumuyla iliskili bir madde olan beta-amiloidin toksIk etkilerinden korumaya yardimci olabilecegini one surulmektedir. Olumlu bulguya ragmen, bunun test tupunun disinda olduguna dair hicbir kanit bulunamamistir.


Seker Hastaligi
Poria mantarlarinda bulunan triterpenler diyabete karsi etkili olabilir, Kanita Dayali Tamamlayici ve Alternatif Tip’ta yayinlanan 2011 tarihli bir arastirmanin ileri surdugu kanitlar bulunmaktadir. Arastirmaya gore, P. cocos’un kilogram basina 50 miligramlik bir dozda (mg/kg) verilen ham oral bir ozu, ardindan laboratuar farelerinde kan sekeri seviyelerini onemli olcude dusurmustur. Triterpenler, bilesIklerinin insulin duyarliligini artirdigina inanilan bu etki icin itibar sahibi bir kanittir. Teorik olarak, yemeklerle birlikte bir poria takviyesi almak, diyabet veya insulin direnci olan kisilerde kan sekeri dalgalanmalarini azaltabilir (ancak bu henuz arastirmada kanitlanmamistir).

Kanser
Birkac test tupu calismasi, Poria mantarinin, pankreas kanseri ve meme kanseri de dahil olmak uzere belirli kanser turleriyle savasmaya veya bunlari onlemeye yardimci olabilecek anti-tumor ozelliklerine sahip olabilecegini ileri surulmustur. Cells dergisinde 2018 yilinda yapilan bir arastirma, P. cocos ozutunun dort insan akciger kanseri hucre hattina sitotoksisite (hucre oldurme yetenekleri) sergiledigini bildirmistir. Bulgulara ragmen, canli bir tumore P. cocos enjekte etmenin herhangi bir sitotoksIk etkiye sahip olduguna veya ozu agizdan almanin kanseri onleyebilecegine veya tedavi edebilecegine dair hicbir kanit yoktur.

Poria Mantarinin Olasi Yan Etkiler
Insanlarda porianin etkilerini arastiran calismalarin eksIkliginden dolayi, bunlarin guvenligi, uzun vadeli riskleri veya olasi ilac etkilesimleri hakkinda cok az sey bilinmektedir. Mantarlar yuzyillardir geleneksel Cin tibbinda kullaniliyor olsa da, bu mutlaka guvenli olduklari anlamina gelmemektedir. Amerika BirlesIk Devletleri’nde takviyelerin ve bitkisel ilaclarin buyuk olcude duzenlenmedigini ve farmasotik ilaclarin yaptigi rutin testlerden gecmeleri gerekmedigi unutulmamalidir. Bu nedenle, ithal edilen dogal ilaclar kontaminasyon riski tasir ve / veya urun etiketinde listelenen icerikleri icermeyebilir. Hamilelik veya emzirme doneminde poria mantarlarinin guvenligi hakkinda pek bir sey bilinmemektedir. Kisi hamileyse veya emziriyorsa, tedbirli olmak ve herhangi bir sekilde poria mantarindan kacinmak isteyebilir.

Dozaj ve Hazirlama
Poria mantarlarinin uygun kullanimini yonlendiren hicbir kilavuz yoktur. Takviye formda alindiginda, Poria tabletleri veya kapsulu tipik olarak gunde bir kez 500 miligramdan gunde iki kez 1.200 miligrama kadar alinabilir. Genel bir kural olarak, ureticinin dozlama onerilerini asla asilmamalidir. Kurutulmus Poria mantarlari genellikle mantarlarin kaynar suda demlenmesi ile tonik olarak hazirlanir. Bazilari 10 gramlik posetlerde onceden paketlenmis granuller olarak satilir ve 50 ila 100 mililitre kaynar su ile karistirilir. Lezzet tatli ve yumusak olarak tanimlanir. Bazi kisiler sulandirilmis veya toz haline getirilmis mantarlardan yulaf lapasi, corbalar ve pirinc kekleri bile yaparak mutfakta kullanmaktadirlar.
Poria takviyeleri veya tozlari satin alirken, urun etiketinde listelenen malzemeleri icerme olasiligi daha yuksek olan taninmis markalari tercih edilmelidir. Bunlarin basinda, US Pharmacopeia (USP), NSF International veya ConsumerLab gibi bagimsiz bir sertifikalandirma kurulusu tarafindan gonullu olarak test edilmek uzere gonderilen ek maddelerdir. Bitkisel takviyeler endustrisinde sertifikasyon daha az yaygin bir uygulama olmasina ragmen, daha buyuk ureticiler tarafindan benimsenmeye baslanmistir.
Eger ithal tam kurutulmus Poria mantarlari satin alirsa, guvenli olduklarindan emin olmak zordur, cunku kapali bir kap icinde gelirler. Herhangi bir kuf veya nem belirtisi varsa, hemen atilmalidirlar. Ulusal Tamamlayici ve Butunlestirici Saglik Merkezi’ne gore, geleneksel Cin tibbinda kullanilan urunler, cok gevsek bir sekilde duzenlendikleri icin guvenlik endiseleri olusturmaktadir. Gecmiste, urunlerin agir metaller, bocek ilaclari ve hatta ilaclarla lekelenmis oldugu bulunmustur.
Geleneksel Cin ilaclarinin ABD Gida ve Ilac Dairesi (FDA) tarafindan diyet takviyeleri olarak siniflandirildigini hatirlamak onemlidir. Bu nedenle, ureticilerin tedaviler veya diger saglik yararlari hakkinda yaniltici iddialarda bulunmalari yasaktir. Poria tukettikten sonra herhangi bir yan etki (kusma veya ishal gibi) yasanirsa, acil servise muracaat edilmelidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 31 Ağustos 2020, 09:49   #2
Standart

Poria mantarını bilmem de kültür mantarı yemeyi özledim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hanım. Mangalın bir köşesine atacaksın onu...

 
Alt 31 Ağustos 2020, 09:51   #3
Standart

Alıntı:
ihaveanidea Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Poria mantarını bilmem de kültür mantarı yemeyi özledim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hanım. Mangalın bir köşesine atacaksın onu...
: )) Ben pek mantar turu seyleri sevmiyorum.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:54.