IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2020, 09:42   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ferulik Asit

Bu bitki bazli bilesigin yaslanma ve bazi hastaliklarla savastigi uzerine kanitlar bulunmaktadir. Ferulik asit, bazi bitkilerin hucre duvarlarinda bulunan organik bir bilesIktir. A vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidanlar acisindan zengin olan ferulik asit, en cok hucrelere zarar veren ve yaslandiran serbest radikalleri notralize ettigine inanilan yaslanma karsiti cilt kremlerinde bulunmaktadir. Ferulik asit ayrica besin takviyesi olarak agizdan alinabilir. Alternatif tip uygulayicilari, bunu yapmanin yuksek tansiyon, diyabet, kanser ve oksidatif stresten etkilenen diger hastaliklari onleyebilecegine veya tedavi edebilecegine inanmaktadir.
Takviyelerde bulunan ferulik asit genellikle tahil tanelerinden elde edilirken, sebzelerde, meyvelerde, tohumlarda ve fasulyelerde de bulunabilir. Ferulik asit kullanilan bazi bitkisel urunlerin yuksek konsantrasyonlarda bulunabilir Geleneksel Cin tibbinda da dahil olmak uzere, Dong Quai (Angelica sinesis), Sheng ma (Cimicifuga heracleifolia) ve Chuan Xiong (Ligusticum chuangxiong).

Saglik Acisindan Yararlari
Ferulik asit en cok cildi koruyucu ozellikleriyle bilinir. Topikal olarak uygulandiginda, ferulik asidin gunes hasarini tedavi ettigi ve yaslanma belirtilerini (ince cizgiler ve kirisIkliklar dahil) tersine cevirdigi bildirilmektedir. Ferulik asit daha az sIklikla oral bir takviye olarak alinir, ancak bazilari atletik performansi artirdigina ve yaslanma surecini yavaslattigina inanilmaktadir. Ayrica, ferulik asit bazi durumlarda asagida belirtilen belirli saglik kosullarinin onlenmesi ya da tedavisi icin kullanilmaktadir:
• Alzheimer hastaligi
• Ateroskleroz (“arterlerin sertlesmesi”)
• Kanser
• Yuksek kolestorol
• Hipertansiyon (yuksek tansiyon)
• Seker hastaligi
• Menopoz belirtileri
• Osteoporoz
Ferulik asit kullanimini destekleyen arastirmalar genellikle zayiftir. Bugune kadar, ferulik asidin yaslanmayi yavaslattigina veya herhangi bir tibbi durumu etkili bir sekilde tedavi edebilecegine dair cok az kanit bulunmaktadir. Bu, ferulik asidin tamamen faydasiz oldugu anlamina gelmez. Iste mevcut arastirmalardan bazilarinin bildirdigi yararlar su sekildedir:



Yuksek Tansiyon
Journal of Cardiovascular Pharmacology’de 2013 yilinda yapilan bir arastirmaya gore ferulik asit kan basincini dusurmeye yardimci olabilir. Arastirmacilara gore, sekiz hafta boyunca ferulik asit ile tedavi edilen hipertansif sicanlar, sistolik kan basincinda onemli bir dusus yasadi, bobreklere daha iyi kan akisi ve kalpte sol ventrikulde (kanin vucuda pompalandigi) sertlikte azalma gostermistir. Bu sonuclar olumlu bulguya ragmen, ayni etkinin insanlarda da elde edilip edilemeyecegi belirsizdir. Dahasi, farelerde kullanilan dozun (kilogram basina 50 miligram), 150 kiloluk bir erkegin gunde 3.400 miligramdan daha az almamasi gerektigi goz onune alindiginda, insanlarda guvenli olup olmayacagi bilinmemektedir.

Seker Hastaligi
Ferulik asit, pankreastaki (insulinin uretildigi yer) ve karacigerdeki (kan sekerlerinin depolandigi yer) iltihabi hafifleterek diyabetin daha iyi kontrolunu saglayabilir. European Journal of Pharmacology’de 2012 yilinda yapilan bir arastirmaya gore, ferulik asit ve resveratrol (baska bir bitki bazli antioksidan) kombinasyonu, farelerde nukleer faktor-kB (NF-kB) olarak bilinen bir bilesigin aktivitesini artirmistir. NF-kB, bircok islevi arasinda hucresel inflamasyonda kritik bir rol oynmaktadir. Bilim adamlari, karaciger ve pankreastaki iltihabi azaltarak, kombine ajanlarin farkli anti-diyabetik ozelliklere sahip oldugu sonucuna vardilar.
Olumlu sonuclara ragmen, ferulik asidin kendi basina ne kadar etkili oldugu ve bu etkilerin insanlarda kan sekeri seviyelerinde gercek dususlere donusup donusmeyecegi ve nasil donusebilecegi acik degildir. Daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir. Benzer calismalar, ferulik asidin, anti-diyabet ilaci olan metformin kullanan kisilerde glikoz toleransini iyilestirebilecegini ileri surmektedir.

Cilt Korumasi
Ferulik asidin cilt uzerindeki etkilerini cok az calisma test etmis olsa da, asiri gunese maruz kalmanin neden oldugu hasari onleyebilecegine veya en azindan azaltabilecegine dair bazi kanitlar vardir. PLoS One’da yayinlanan 2013 arastirmasina gore, ferulik asit ve E vitamini iceren topikal bir merhem, yogun ultraviyole B (UVB) radyasyonuna maruz kalan farelerde cilt lezyonlarinin sayisini yaklasIk % 20 azaltmistir. Tek basina kullanildiginda, E vitamini aslinda lezyon sayisini kabaca % 15 artirmistir. Bu, ferulik asidin gunes hasarini tersine cevirebilecegini dusundurse de, arastirmacilar hicbir zaman tek basina ferulik asit ile test edilen fareleri dahil etmemistir. Bu nedenle, calisma yalnizca ferulik asidin, E vitamininin ciddi sekilde gunesten zarar gormus ciltte neden olabilecegi zarari azaltabilecegini one surmektedir. Daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.

Alzheimer Hastaligi
Bazi hayvan calismalari, ferulik asidin, beyin plagi olusumunu destekleyen oksidatif stresi azaltarak Alzheimer hastalarinda bilissel islevi iyilestirebilecegini one surmektedir. Journal of Biological Chemistry’de 2019 yilinda yapilan bir arastirmaya gore, serebral amiloidoz (beyin plaklari) gelistirmek icin genetik olarak degistirilmis fareler, bir ferulik asit ve epigallocatechin gallate (EGCG) olarak bilinen bitki bazli bir bilesIk kombinasyonu ile tedavi edilmistir. 15 aylik tedaviden sonra, takviyelerin cogu ogrenme ve hafiza testinde bilissel bozuklugu tersine cevirdigi gorulmustur.
Olumlu bulgulara ragmen, ferulik asit ve EGCG’nin amiloidoz gelisimini durdurabildigine veya tersine cevirdigine dair hicbir kanit yoktur. Ayrica, ajanlarin bilissel bozukluk uzerinde ne gibi bir etkisi oldugu ve insanlar uzerinde bir etkisinin olup olmayacagi da bilinmemektedir. Daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.

Rahim Agzi Kanseri
Ferulik asit servikal kanser tumorlerinin buyumesini yavaslatabilecegini dair kanitlar mevcuttur, Uluslararasi Kanser Hucresi 2018 tarihli bir arastirmaya gore ferulik asit, mitozu (hucre bolunmesini) inhibe ederek test tupundeki rahim agzi kanseri hucrelerinin buyumesini durdurabilmektedir. Bu, kanser hucrelerinin normal servikal hucreleri istila etme yetenegini daha da azaltmaya yardimci olmus ve daha yuksek ferulik asit konsantrasyonlari daha iyi sonuclar vermistir. Ferulik asidin yapamadigi sey, apoptozu (programlanmis hucre olumu) induklemekti, yani tedavi etmek yerine rahim agzi kanserini kontrol etmeye yardimci olabilir. Daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.



Ferulik Asidin Olasi Yan Etkileri
Ferulik asit serumlari ve kremleri genellikle cogu cilt tipi icin guvenlidir. Hassas cilde sahip kisiler de urunlere tolerans gostermeyebilir ve hafif kizariklik ve tahris yasayabilir. Kepek veya yulaf ezmesine alerjisi olan kisiler, bu kaynaklardan elde edilen ferulik asit serumlarina karsi alerjik reaksiyon yasayabilir. Semptomlar hafif olma egilimindedir ve kizariklik, sisme, kasinti, kizariklik ve soyulmayi icerebilir. Ferulik asit serumu kullanmadan once, kucuk bir deri parcasi uzerinde biraz test edilmeli, kizariklik veya diger alerji semptomlarinin gorunup gorunmedigini gormek icin 24 saat beklenmelidir.
Agizdan alindiginda ferulik asidin uzun vadeli guvenligi hakkinda cok az sey bilinmektedir. Yiyeceklerden elde edilen organik bir bilesIk olarak, ferulik asidin guvenli oldugu varsayilir, ancak bir takviye uzerinde hangi noktaya kadar asiri doz alabilecegi bilinmemektedir. Ayrica hangi ilac etkilesimlerinin hangi dozlarda gerceklesebilecegi de bilinmemektedir. Ornegin, Journal of Ethnopharmacology’de 2013 yilinda yapilan bir arastirma da, ferulik asidin farelerde antikoagulan Plavix’in (klopidogrel) kan konsantrasyonunu artirdigini ve kanama ve morarma riskini artirdigi tespit edilmistir. Bugdaydan elde edilen ferulik asidin colyak hastaligi veya gluten duyarliligi olan kisilerde reaksiyonlari tetikleyip tetikleyemeyecegi bilinmemektedir.
Arastirma eksIkligi goz onune alindiginda, yan etkilerin ve etkilesimlerin izlenebilmesi icin, ferulik asit alip almadiginizi veya almayi planlayip planlamadiginizi doktorunuza bildirmeniz onemlidir. Ferulik asidin cocuklarda, hamile kadinlarda veya emziren annelerde guvenligi belirlenmemistir.

Dozaj ve Hazirlama
Ferulik asit cilt bakim urunleri, bircok eczanede ve ust duzey kozmetik tezgahlarinda oldugu gibi cevrimici olarak da bu beraber formule edilmis bulunmaktadir. Bazi ferulik asit serumlari, buna gore yuksek bir fiyat etiketi ile luks bir cilt bakim urunu olarak satilirken, ayni bilesenlere sahip daha ucuz urunlerden daha iyi calistiklarina dair hicbir kanit yoktur. Ferulik asit takviyeleri internette ve bazi eczanelerde ve diyet takviyeleri konusunda uzmanlasmis dukkanlarda da bulunabilir.
Ferulik asit takviyelerinin uygun kullanimina iliskin bir kilavuz yoktur. Cogu, gunde bir kez yiyecekle birlikte veya yemeksiz alinan 250 miligram tabletler halinde satilmaktadir. Takviye alinirken, urun etiketinde yazilan dozun asla asilmamasi tavsiye edilmektedir. Insanlar uzerinde daha yuksek doz kullanimin daha iyi sonuclar verecegine iliskin hicbir ispat bulunmamaktadir. Ferulik asit kullanmayi dusunenler kendisi icin uygun olup olmadigini oncelikle doktoruna danismalari onerilmektedir. Ferulik asit, seker hastaligi, yuksek tansiyon veya diger herhangi bir kronik tibbi durumu tedavi etmek icin standart olarak kullanilan ilaclarin yerine asla kullanilmamalidir.
Amerika BirlesIk Devletleri’nde diyet takviyeleri kati bir sekilde duzenlenmediginden, kalite bir markadan digerine degisebilir. Kalite ve guvenligi saglamak icin, ABD Farmakopesi (USP), ConsumerLab veya NSF International gibi taninmis bir sertifika kurulusu tarafindan bagimsiz olarak test edilmis markalari tercih edilmelidir. Buna ek olarak, alerji olabilecegi ilave icerikleri kontrol etmek icin her zaman urun etiketine dikkat edilmelidir. Bu, ozellikle bazilarinda kontakt dermatite neden olabilen E vitamini bakimindan zengin serumlar icin gecerlidir. Aynisi, gluten intoleransi olan kisileri etkileyebilecek bugday dolgu maddeleriyle yapilan oral takviyeler icin de gecerlidir. Cilt bakimi icin tasarlanmis ferulik asit serumlari ve tozlari asla dahili olarak alinmamalidir.

Ferulik Asit Bakimindan Zengin Kaynaklar
Ferulik asit bircok tahilda, tohumda, meyvede ve sebzede bulunur. Yemek pisirme, depolandigi hucresel bolmeleri parcalayarak gidalardaki (ozellikle tahillardaki) ferulik asit miktarini artirabilir. Ferulik asit acisindan zengin yiyeceklerden bazilari sunlardir:
• Elma tohumlari
• Arpa
• Kepek
• Turuncgiller
• Misir
• Patlican
• Keten tohumu ekmegi
• Lacivert fasulye
• Yulaf ezmesi
• Patlamis misir
• Pirinc
• Pirinc kepegi yagi
• Cavdar ekmegi
Ferulik asit takviyeleri ile karsilastirildiginda, gidalardan elde edilen ferulik asit, bagirsakta daha kolay emildigi icin daha fazla biyo yararlanima sahiptir. Buna karsilik, serbest ferulik asit (bitki hucrelerine bagli degildir) buyuk olcude cozunmez ve zayif bir sekilde emilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:31.