IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


5Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By ihaveanidea
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By ihaveanidea
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Ağustos 2020, 09:32   #1
Standart Anafilaksi

Anafilaksi, belirti verdigi anda mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir alerjik reaksiyondur. Anafilaksi, bagisIklik sistemi araciligiyla bireyin girmesine sebep olabilecek kimyasallar salmasi sebebiyle gerceklesir. Bu durumda bireyin tansiyonu ani bir sekilde duser ve solunumu daralir, bu da bireyin nefes almasina ve vucudun oksijen gereksinimini karsilamasina engel olur.

Anafilaksinin Nedenleri Nelerdir?
Normal sartlarda bagisIklik sistemi, vucudu korumak adina antikorlar uretir. Aslinda bu durum vucut icinde zararli virus ya da bakteri meydana geldiginde son derece gerekli olan bir durumdur. Fakat bazi insanlarin bagisIklik sistemleri, normal hayatta alerjik reaksiyona sebep olmayan maddelere karsi da asiri tepki gosterir. Bu alerjik durumlar ise genel anlamda hayati tehdit edecek bir sekilde vucuda zarar vermez, fakat agir bir sekilde gecirilen alerjik reaksiyonlar, anafilaksiye neden olabilir.



Cocuklarda en yaygin gorulen anafilaksi tetikleyicileri genel olarak; fistik, ceviz, balik, sut ve kabuklu deniz urunleri gibi besinlerden kaynakli olan gida alerjileridir.

Yetiskinlerde gorulen anafilaksi tetikleyicileri ise; yine ayni besinlerin yaninda, antibiyotikler, aspirin ve diger agri kesiciler ile intravenoz iceriginde kontrast maddesi olan bazi ilaclar, bal arisi, esek arisi ya da ates karincasi gibi bazi bocek turlerinin sokmasi, orumcek zehirlenmeleri ve lateks bulunur. Nadiren de olsa, bazi kisiler aerobik egzersizlerden ve yuruyus gibi fiziksel aktiviteden ya da kosudan kaynakli olarak anafilaksi gelistirir.

Anafilaksi riskini arttiran bircok faktor mevcuttur. Bu faktorler arasinda ise gecmiste anafilaksi gorulmesi de vardir. Bir kisi gecmiste hafif anafilaktik reaksiyon gecirse bile, alerjiye sebep olan maddeye yeniden maruz kaldiktan sonra cok daha siddetli bir anafilaktik reaksiyon gecirebilir.
Astim veya halihazirda var olan birtakim alerjiler de kisileri anafilaksi riskine sokar. Bunlarin yaninda mastositoz ve cesitli kalp hastaliklari da anafilaksi riskini fazlasiyla arttirir.

Anafilaksi Belirtileri Nelerdir?
Anafilaksi semptomlari genel olarak bir alerjen ile karsi karsiya geldikten birkac dakika sonra meydana gelir. Fakat bazi vakalarda alerjene maruz kaldiktan yarim saat ya da daha uzun bir sure sonrasinda da meydana geldigi gorulmustur.

Anafilaksi belirtileri arasinda hizli ve zayif bir nabiz sekli gorulebilir. Bunun yaninda dokuntu, kasinti, kurdesen ve kizariklik ya da soluk cilt de dahil cilt reaksiyonlariyla dusuk tansiyon da gorulebilir.



Solunum yollarinin ve nefes borusunun daralmasi, sismis dil ya da bogaz da yaygin gorulen bir anafilaksi bir belirtisidir.

Bulanti, ishal, kusma, bas donmesi ve bayilma da anaflaktik belirtileri arasinda yer alir. Bu anafilaktik reaksiyon da solunumu ya da kalp atisini durdurabilir.

Anafilaksi Nasil Onlenir?
Anafilaktik tepkiyi onlemenin yolu, bu ciddi reaksiyona sebep olan nesneler ve maddelerden kacinmaktir. Bunun icin de belirli ilaclara ya da diger maddelere karsi tibbi bir uyariyi iceren kolye ya da bilezik takilabilir.

Anafilaksi riski tasiyan kisi yaninda her zaman receteli ilaclarin yer aldigi bir acil durum kiti bulundurmalidir. Doktor da bu kitin iceriginde neler bulunmasi gerektigi konusunda da onerilerde bulunmalidir. Eger hastanin yaninda bir adrenalin oto enjektoru varsa, bu adrenalin otoenjektorunun son kullanma tarihine bakilmali ve suresi dolmadigindan emin olunmalidir.
Her turlu basvuru ve tibbi mudahalede sirasinda elde bulunan ilac reaksiyonlari hakkinda tibbi personel bilgilendirilip uyarilmalidir.

Eger mevcut alerji isirgan ve sokan boceklere karsi ise de bu hayvanlarin yakininda cok dikkatli olmak gereklidir. Dogrudan toprak ya da cimlerin uzerinde ciplak ayakla yurunmemelidir ve giyim icin de pantolon ve uzun kollu gomlek cesitleri tercih edilmelidir. Ayrica kiyafetlerde parlak renklerden uzak durulmali, parfum, kolonya ya da kokulu losyonlar kullanilmamalidir. Acik havada uzun bir sure acikta kalmis ve ici gozukmeyen bardaklar ya da kutulardan da bir sey icilmemelidir. Bunun yaninda isirgan bir bocegin etrafinda sakin kalinmali ve yavasca o ortamdan uzaklasilmalidir.



Eger kisinin gida alerjisi varsa da alinan ve yenilen butun yiyeceklerin uyarilari ve etiketleri dikkatli bir sekilde okunmalidir. Gecmiste guvenilir olan besinlerin bile uretim durumlari zaman icinde degisIklige ugrayabilir, bu sebeple sIk sIk alinan yiyeceklerin etiketlerini kontrol etmek onemlidir.

Bir mekanda yemek yerken, yenilecek yemegin ne sekilde hazirlandigini sormak ve bu yemegin icerdigi malzemeleri de ogrenmek gereklidir. Cunku alerjik tepkimeye sebep olan yiyecek veya bu yiyecegin hazirlanmasinda faydalanilan mutfagin ve gereclerin duzgun bir sekilde temizlenmeden kullanilmasi bile bireyi ciddi bir reaksiyona sokabilir.

Anafilaksi Teshisi Nasil Konulur?
Anafilaksinin teshisi ve yonetimi oldukca karmasIktir. Bu sebeple doktorlar, anafilaksi teshisinde bulunabilmek icin belirli gidalar, bocek sokmalari, ilaclar ve lateks gibi durumlar sirasinda alerjik reaksiyonlarla karsi karsiya kalinip kalinmadigi hakkinda birtakim sorular soracaktir.
Bu sorulari hastaya yonelten doktor, teshisi dogrulamak adina da anafilaktik reaksiyon ardindan enzimin miktarini olcmek icin bir kan testi isteyebilir. Daha sonra da hastaya alerjik tetikleyicileri belirlemek uzere kan ve deri testleri de yapilabilir.

Anafilaksi Tedavi Yontemleri Nelerdir?
Anafilaksi tedavisinde ilk kullanilacak ilac ve tedavinin en onemli asamasi adrenalindir. Hayat kurtarici olan adrenalin ise mutlaka kas icine yapilmalidir.
Anafilaksi cok ani gelisen ve hayati tehdit eden bir reaksiyon olmasi sebebiyle hastalarin herhangi birine gereksinim duymadan kendilerinin yapabilecegi otomatik ozel enjektorler yapilmistir. Her hasta veya hasta yakini kesinlikle bu ozel enjektoru yaninda bulundurmalidir ve gerektiginde bu enjektoru uyluk bolgesine uygulamalidir. Ardindan da bir saglik kurulusuna basvurarak tedavisini devam ettirmelidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 27 Ağustos 2020, 09:39   #2
Standart

Besinlerin yanısıra bazı aşılar da anaflaktik şoka sebep olabiliyor. O nedenle herhangi bir aşı vurulduğunuzda doktorunuz bir müddet hastaneden ayrılmamanızı söylüyorsa ayrılmamalısınız.

 
Alt 27 Ağustos 2020, 09:51   #3
Standart

Alıntı:
ihaveanidea Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Besinlerin yanısıra bazı aşılar da anaflaktik şoka sebep olabiliyor. O nedenle herhangi bir aşı vurulduğunuzda doktorunuz bir müddet hastaneden ayrılmamanızı söylüyorsa ayrılmamalısınız.
bilgilendirme icin tşkler : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 27 Ağustos 2020, 10:28   #4
Standart

Alıntı:
CeReN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bilgilendirme icin tşkler : )

Rica ediyorum, elinize sağlık..

 
Alt 27 Ağustos 2020, 12:42   #5
Standart

Alıntı:
ihaveanidea Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Rica ediyorum, elinize sağlık..
tşkler ki.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:48.