IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Haziran 2020, 09:19   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tip 2 Diyabetliler Icin Saglikli Karbonhidratlar

Karbonhidrattan kacinmak zordur ve aslina bakilirsa buna da pek gerek yoktur. Cunku vucut karbonhidrati yakit olarak kullanmaktadir ve kisi Tip 2 diyabet olsa bile diyetinde saglikli karbonhidrat iceren gidalar secerek saglikli kalabilir. Cogu zaman karbonhidrat denildigi zaman cogu kisinin aklina seker gelmektedir. Oysa karbonhidratlar da nisasta ve degerli lif icermektedir, herhangi bir diyabet diyetinin bir parcasi olmalidir, cunku bircok besin acisindan zengin gidalardan olusmaktadir. Karbonhidratlar vucuda enerji saglamaktadir ancak tum karbonhidratlar ayni degildir. Diyabetli kisiler icin, rafine secenekleri ve basit sekerler uzerinde butun, islenmemis karbonhidrat secimi anahtar tercihlerdir. Bu temel besinlerin yani sira lif acisindan zengindir, kalp hastaliklari ve bazi kanser gibi hastaliklarin riskini azaltmaya, hem de saglikli vucut agirligi tesvik etmek icin yardimci olmaktadir.

BMJ dergisinde Haziran 2018 yilinda yayinlanan bir makalede, sebze, meyve, kepekli tahillar, baklagiller, findik ve sut urunleri acisindan zengin bir diyetin diyabet yonetiminde saglikli bir diyetin temel taslari oldugu belirtilmistir. Karbonhidrat onerilen miktari herkes icin farklidir ve ne kadar egzersiz yapildigi, vucut buyuklugu, yas ve cinsiyet gibi faktorlere baglidir. Ayrica vucudun ihtiyaci olan karbonhidrat dogru miktarini belirlerken kan sekeri durumu ve alinan ilaclari da dikkate almak onemlidir. Bu yazida karbonhidrat aliminda kan sekerini dengede tutmak icin saglikli olan kaynaklar hakkinda bilgiler bulunmaktadir.



Kalsiyum ve Protein Kaynagi: Sut
Sut ve diger sut urunleri laktoz seklinde seker icermektedir, diyabet diyetine dahil etmek icin onemli ve saglikli besin gruplaridir. Protein kas ve metabolik saglik icin gerekli iken kalsiyum kalp, kas ve kemik sagligi icin kritik bir mineraldir. Bircok kisi tam yagli sut icin tercih etmesine ragmen, uzmanlar yuzde 1 veya 2 sut yagi olarak etiketlenmis dusuk yagli sut, onermektedirler. Tam yagli sut sadece kalp hastaligi ve inflamasyon riskini artirmamakta, bunun yaninda doymus yag riskini de artirabilmektedir. Doymus yag daha yuksek duzeyde karbonhidrat icermektedir, ama doymus yag acisindan zengin diyetler insulin direnci daha yuksek bir duzeyle iliskili olmuslardir. ABD Tarim Bakanligina (USDA) gore tam yagli bir fincan sut 4.55 gram (g) doymus yag, 149 kalori ve karbonhidrat 12 g, icermektedir. Yuzde 1 yag iceren bir fincan sut ise 1,54 g doymus yag, 102 kalori ve 12 g karbonhidrat icermektedir. Sutun kendisi kemik olusturan kalsiyum ve enerji verici protein kaynagidir. Yine de, bazi diger RDs kilo kontrolu kan sekeri yonetmek icin cok kritik oldugu icin diyabetli kisiler icin yagsiz sut tavsiye edilmektedir.

Lif Bakimindan Zengin Olan Fasulye
Siyah ve barbunya fasulye gibi fasulye, diger bircok bitki kaynaklari ile karsilastirildiginda karbonhidrat bakimindan daha yuksek olabilmektedir, fakat diyabet diyetinde alimi tavsiye edilmektedir. Seker hastaligi olan kisilerin fasulye gibi yuksek lifli gidalar yemenin genel saglik ve vucut agirligi uzerinde olumlu bir etkisi olabileceginden duzenli olarak fasulye tuketmeleri onerilmektedir.

Mart 2016 yilinda The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayinlanan bir meta-analizde, diyete bir porsiyon bakliyat (fasulye dahil) ekleyen kisilerin, alti haftalik bir sure boyunca bakliyattan kacinan kisilere kiyasla yaklasIk bir pound daha fazla kaybettigi tespit edilmistir. Bununla birlikte fasulyenin bu kadar saglikli olmalarinin bir nedeni de lif icermesidir. Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’ne gore, kadin ve erkeklerin gunde sirasiyla 25 ve 38 gr lif almasi tavsiye edilmektedir ve fasulye bu hedefe ulasmak icin harika bir yoldur. USDA mesela siyah fasulyeleri ele alindiginda basina, 1/2 fincan 109 kalori, protein 7 g, lif 8 g ve karbonhidrat 20 g bulunmaktadir. Karbonhidrat ve lif icerigi fasulyeler arasinda benzerdir bu yuzden kisi hangisini seviyorsa tuketebilir.

Lif Bakiminda Yuksek Olan Meyveler
Diyabetli, olan kisiler meyve tuketimi konusunda endiselenmesi mumkundur cunku sekerle doludurlar. Palinski-Wade gore meyve, seker hastaligi olan kisilere yasak olmamalidir. Dogal olarak olusan meyve seker ile birlikte, vitaminler ve hastalikla mucadele antioksidanlar ile yani sira lifle doludur. American Journal of Lifestyle Medicine Ocak-Subat 2017 sayisinda yayinlanan bir makaleye gore, Amerikalilarin yuzde 95’i yetersiz besin alimindan dolayi artan kilo kaybi ile baglantili olmustur. (Dahiliye Yilliklari Subat 2015 yilinda yayinlanan randomize bir calismada tespit edildigi gibi) Dahasi plos medicine dergisinde Nisan 2017 yilinda yayinlanan bir calismaya gore, diyabetli kisiler arasinda, her gun taze meyve yiyenler, nadiren olenlere gore daha dusuk mortalite ve diyabete bagli vaskuler komplikasyonlar gelistirme riskleri bulunmaktadir. Meyve karbonhidrat kaynagi oldugundan, Palinski-Wade bir seferde bir porsiyon (taze meyve yaklasIk 3/4 fincan) tuketilmesini onermektedir ve kan sekeri duzeylerini dengelemek icin gun boyunca meyve alimi aralikli olmalidir. Hicbir meyve tamamen sinirlarin disinda degildir, ancak bazi meyvelerin bireyi nasil etkiledigini gormek icin kan sekerini izlemek gerekmektedir.

Cilek, Yaban Mersinin ve Ahududu
Cilek, yaban mersini ve ahududu seker hastaligi olan kisiler icin ideal meyvelerdir, cunku diger meyveler ile karsilastirildiginda seker ve karbonhidrat bakimindan daha dusukturler. Palinski-Wade gore en iyi ahudududur, cunku diger tum meyvelere gore en yuksek lif icerigine sahiptir, bu da kan sekeri yonetimi ve kilo kontrolu icin mukemmel bir secim haline getirmektedir. USDA gore sadece 1/2 fincan ahudududa 7 g karbonhidrat ve 4 g lif icermektedir. Ayrica yaban mersini tavsiye edilmektedir ve ahududu ile karsilastirildiginda karbonhidrati daha yuksek iken(USDA basina, 1/2 fincan 11 gram ve lif hemen altinda 2 g), iyi kalp sagligi baglantili konumdadir. Ornegin, Haziran 2019’da The American Journal of Clinical Nutrition’da yayinlanan bir calismada, gunluk 1 bardak yaban mersini yemenin kan akisini ve arteriyel fonksiyonu iyilestirdigi bulunmustur ve bunun son derece onemli oldugu bildirilmistir. Cunku Ulusal Diyabet, Sindirim ve Bobrek Hastaliklari Enstitusu’nun (NIDDK) belirttigi gibi diyabete sahip olmanin kisiyi kalp hastaligi riskine soktugu ortaya konmustur.



Onemli Besinler: Sebzeler
Sebze tuketmek saglik acisindan cok onemlidir. Diyetisyenler diyetinin en azindan yarisini nisastali olmayan sebzeler ile hazirlanmasi gerektigi konusunda oneri de bulunmaktadirlar.(bu yaprakli yesillik, brokolive biber gibi) Ayrica sebzeler daha az kalori icermenin otesinde genel sagligi da tesvik eden bircok yararlar icermektedir. Ornegin, karnabahar, lahana ve brokoli gibi sebzeler, glukozinolatlar icermektedir, glukozinolat ozellikleri ile bilesIkler kanser onlemeye yardimci olmaktadir. Tatli patates gibi, misir, ya da yesil bezelye bunlar nisastali sebzeler anlamina gelmemektedir, sinirli tuketilmelidir. Nisastali sebzeler ve kepekli tahillar ayni kategoriye dahildir. Ton baligi, yumurta, deri olmadan hindi veya tavuk gibi gidalar yagsiz protein icerdiginden emin olunmalidir

Zengin Karbonhidrat Kaynaklari: Kepekli Tahillar, Makarna ve Pirinc
Tahil bazli nisasta secimi yaparken, arpa gibi besleyici kepekli tahillar tercih edilmelidir. Ornegin quinoa, kepekli kuskus, rafine beyaz makarna ve beyaz pirinc yerine kepekli makarna ve kahverengi pirinc tuketilmelidir. Tahilrafine surecinde beyaz un ve beyaz pirinc dahil, besin, kepek ve mikrop lif kaybolmaktadir. USDA gore karbonhidrat sayilari genellikle birbirlerine yakindir. 1 fincan pismis kinoa 39 g karbonhidrat, 1 fincan beyaz pirinc yaklasIk 44 gram karbonhidrat icermektedir. Ancak, Kinoa da protein bulunmaktadir, beyaz pirincte ise vitamin, mineral ve lif bulunamamistir. Tam tahil satin aldigindan emin olmak icin, tam tahilli olmasina dikkat edilmelidir veya malzemeler etiketinde tahil adi bolumunde, tam tahil veya kepekli bugday listeleyen gidalar secilmelidir.

Ayrica kahverengi pirinc, yulaf ve bugday meyveleri de kepekli urunlerdir. Bununla birlikte baska bir oneri, tahil hatta kepekli tahillar kan sekeri artisini yavaslatabilmektedir. Palinski-Wade gore, bir ogune yavas sindirilmis besinler eklenen her an, karbonhidratlarin sekere donusturulup kan dolasimina emilme hizini yavaslatmaya yardimci olabilmektedir.o Tahillar ile bir yemek icin doymamis yaglar, protein veya daha fazla lif diyete eklenmelidir. Bu dilimlenmis avokado, nisastasiz sebzeler kahverengi pirinc ve bir kase kup tavuk gogsu, anlamina gelmektedir.

Tam Tahilli Ekmekler Diyabet Diyeti Icin Sigabilir
Bir dilim kepekli tahillar buyuk bir kaynak sunabilmektedir. Bir dilim rafine beyaz ekmek 14 g ve tam tahilli ekmegin bir diliminde ise yaklasIk 11 g karbonhidrat bulunmaktadir. Tam tahilli ekmekler saglikli lif, protein, vitamin ve mineral icermektedir. Dahasi Eylul 2018 yilinda The Journal of Nutrition dergisinde yayinlanan bir calismada, her porsiyon kepekli tahil icin diyabet riskinin erkekler ve kadinlar icin tip 2 diyabet riskinin sirasiyla yuzde 11 ve 7’lik bir dususu ile iliskili oldugu ortaya konmustur. Opting diyabet diyeti yapan kisiler kahvalti ve ogle yemeginde sandvic veya tost yapiminda tam tahilli ekmek ve kepekli tahillar tercih etmelidirler. Bir sandvic ekmek, azaltilmis sodyum et (hindi, tavuk veya biftek sigir eti) secilmelidir, ustune sebze ve hardal eklenmesi onerilmektedir.

Findik Saglikli Yag, Vitamin ve Mineraller icerir
Subat 2019 yilinda Circulation Researchdergisinde yayinlanan bir arastirmaya gore, tip 2 diyabetli kisilerin haftada bes porsiyon findik yiyen ancak ayda bir porsiyondan az yiyenlere kiyasla kalp hastaligi riski yuzde 17 daha dusuk oldugu bulunmustur. Dahasi, tip 2 tanisi konduktan sonra daha fazla findik yemeye baslayan kisiler, tuketimini ayni tutanlara gore erken olum riskini yuzde 27 daha dusuk oldugu bulunmustur. Arastirmacilara gore findik glisemik kontrolu artirabilmek, dusuk kan basinci, iltihabi azaltmak ve arter fonksiyonunu artirmaktadir. Bununla birlikte doymamis yaglar ile dolu, lif, E ve folat gibi vitaminler, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller icermektedir. USDA gore, ceviz 1 ons sadece 4 g, 1 oz badem 5,5 g ve 1 oz kabuklu antep fistigi 4 g karbonhidrat icermektedir. En buyuk avantajlarindan biri atistirmalik icin her an cantada tasinabilirligi acisindan mukemmel bir secimdir. Sadece yag icerigi nedeniyle kalorisi yuksek oldugu unutulmamalidir, bu yuzden saglikli bir diyabet diyetinin bir parcasi olarak tuketilmelidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:39.