IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2020, 09:46   #1
Standart Immun Sistem ve Beslenme Uzerindeki Etkisi

Immun, kelime anlami ile kisinin vucut mekanizmasinin savunma hucrelerini olusturdugu gibi ayni zamanda da beslenme ile dogrudan ilisigi olan ana vucut sistemlerinden bir tanesidir. Bu anlamda dusunuldugunde her bireyin vucut – kitle endeksi goz onune alinarak immun sistemine gore beslenme haritasi cikarilabilir.

Immun haritalari goz onune alindigi zaman, kisinin yasadigi cevre, beslenme aliskanliklari ve ayni zamanda vucut fazlaliklari da degerlendirilmelidir. Beslenme aliskanliklarini bu sisteme gore belirlemeden once immun sistemi daha yakindan incelemek gerekir. Vucudun disaridan gelebilecek zararli etkenlere veya vucut icerisinde olusabilecek zararli etkenlere karsi gelistirdigi savunma hucreleri bulunur. Bu savunma maddeleri hem virus – bakteri savunmasi saglar hem de besinler araciligi ile bulasan zararli etmenleri harekete gecerek mumkun mertebe yok eder.



Vucut kendisi uretmedigi maddelere antijen adini verir. Disaridan vucut icerisine gelen antijen maddeler immunite hucreleri araciligi ile yok edilir. Yahut bagisIklik kazanir. Bu duruma ise immun – bagisIklik ortak kazanimi adi verilir. Bu durum goz onune alindiginda bir kisinin parazit, virus, bakteri ve mantar gibi yabanci mikroorganizmalar tarafindan ele gecirilip bu organizmalar tarafindan hastalik etmeni ile karsilasmasi durumunda birden fazla etken goz onunde bulundurulmalidir.

Bu etmenler asagida sirasi ile belirtilmistir:

Bir yas uzeri cocuklarda agiz ici mantar olusumu
Buyume ve gelime gerilemesi
Intravenoz araciligi ile antibiyotik bilesen kullanma gerekliligi
Sekiz hafta sure ile etkisiz antibiyotik bilesen kullanimi
Soyagacinda primer immun yetmezlik saptanmis olmasi
Bir yil icerisinde kanitlanmis 2 kez ustuste pnomani hastaligi
Yukarida da belirtilmis olan etmenleri gozlenen bireylerde immun yetmezlik durumu baslangici saptanir ve bu tip durumlarda arastirma hastaneleri ile immunoloji kurumlari arasinda hasta tedavisi icin en dogru yol saptanir. Ayrica yukarida belirtilmis bulgulari gosteren 0 – 9 yas araligi cocuklarda farkli fiziki bulgulara da rastlanmaktadir. Bu spesifik anormali durumlar ile karsilasilmasi durumuna sebep buyuk olcude kromozom bozukluklari oldugu gibi kucuk olsa da degerlendirilmesi gereken bir baska husus da immun sistem cokme durumudur.

Ayrica her kisinin immun sistem hastaligi beslenme aliskanliklari ile de iliskilendirilebilir. Cunku beslenme sekli ile immun sistemin calisma mekanizmasi %90 birbiri ile baglantili alanlardir. Ozellikle son yillarda yapilan arastirmalara gore iyi beslenme seklinin hedefi hem saglikli fiziki gorunum icin hem de vucut sistemlerinin gelisimi icin onemli bir rol oynamaktadir.

Sizler de takdir edersiniz ki beslenme onemi yalnizca vucudun protein, yag ve karbonhidrat oraninin karsilanmasi icin gerekli degildir. Alinan vitamin, mineral, yag, karbonhidrat ve proteinlerin vucut direncini artirarak saglikli bir kitle endeksi olusmasini saglamak amaci da saglar. Bu sebeple cevresel ve genetik egilimler sonucu olusan bagisIklik sorunlarinin onu bir nebze de olsa kesilmis olur.



BagisIkligi Destekleyen Besin Ogeleri
Sizler de takdir edersiniz ki bir kisinin dogumundan olumune kadar en etkili immun destekleyicisi suphesiz ki anne sutudur. Anne sutunde bulunan demir (Fe-II) bilesenleri, omega ve fosfor (P) zenginligi ile kisi savunucu hucrelerinin olasi bir durumla basa cikma durumunda yuksek kalitede gelisimi saglar. Ayrica omega – 3 ve omega – 6 bilesenleri iceren balik ve turevi bilesenler, insan sinir sisteminde onemli bir rol oynamaktadir. Bu rol ayrica insan gozu icerisinde yer alan retina tabakasinin da beslenmesini saglar. Deniz ve deniz urunlerinde bulunan besin bilesenleri bebegin dogumundan hayatinin sonuna kadar immun sistemlerini desteklemektedir.

Havuc Kompleksi ile Immun Gelisimi
Havuc besin maddesi, kolay erisilebilir ve cogumuzun tercih etmedigi bir besin olsa da icerisinde yer alan antioksidanlar araciligi ile aslinda bagisIklik sistemi hastaliklarini da tedavi edici bir besin urunleridir. Ayrica icerisinde yer alan karoten bileseni sayesinde de ozellikle meme ve kolon kanseri onleyicisi olarak uzmanlarin tavsiye gidalari icerisinde yer alir.

Ayrica karoten iceren havuc, kolesterolu de duzenleyerek kalp hastaliklarinin onunu keserek bireyin daha standart saglikli bir hayat surmesini saglar. Ayrica havucun uzmanlar tarafindan belirlenen faydalari arasinda dusuk kan basinci riskini artirmak, goz sagligini korumak ve agiz ici yaralarini tedavi etmek gibi ozellikleri de bulunmaktadir.

Sarimsak, Yogurt ve Kefirin Gelisime Etkisi
Son yillarda yapilan arastirmalara gore probiyotik iceriklerin bagisIklik kuvvetlendirici etkisi bulundugu gozlemlenmektedir. Ayrica duzenli sarimsak tuketimi ile birlikte kefir ve yogut tuketimi de saglanirsa enflamatuvar hastaliklarin da tedavisi daha erken surece cekilmektedir.

Zencefil ve Yesil Cay
Yesil cay bilinen uzerine hem toksIk atma etkisine sahip hem de bagisIklik ve immun sistem destekleyicisi olarak uzmanlar tarafindan tavsiye edilen bir iceriktir. Ayrica gunde 2-3 fincan tuketilmesi tavsiye edilen yesil cay iceriklerini demlerken icerisine atilan taze zencefilin de diuretik etki yaratarak kisinin hm istenen kiloya inmesini hem de zinde kalmasini saglamaktadir.

Zencefil icerisinde bulunan C vitamini, manganez, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi icerikler kisinin mineral ve gunluk alinmasi gereken vucutta depolanmayan vitaminlerin de alinmasini saglar.

Yukarida da belirtilen uzere bu besin iceriklerinin her biri gereken oranlarda vucuda alindiginda hem zinde hem saglili hem de istenilen fiziki gorunum elde edilirken ayni zamanda da kisinin bagisIklik ve immun sistemini destekleyici nitelikte adimlar atilmis olur.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:47.