IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2020, 09:42   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bagirsak Bakterileri Uykuyu Nasil Etkiler?

Arastirmalar, saglikli bagirsak ve uyku arasinda bir baglanti oldugunu gostermektedir, ancak birini iyilestirmeye yonelik mudahalelerin digerine yardimci olup olamayacagi henuz belli degildir. Bagirsak, bir kisinin ruh halini, istahini, stres seviyesini ve uykuyu etkileyebilecek sekilde beyinle iletisim kurmasina izin veren birkac sinyal mekanizmasina sahip gibi gorunmektedir.
Bagirsak mikrobiyomu, her insanin sindirim sisteminde bulunan trilyonlarca bakteri toplulugudur. Ve son on yilda, mikrobiyom ve insan sagligi uzerindeki rolu uzerine yapilan arastirmalar, tip biliminin en sicak ve en aciklayici alanlarindan biri haline gelmistir. Hemen hemen her hafta yapilan yeni bir calisma bagirsak bakterileri ve bunlarin insan vucudunun islevi ile baglantisi hakkinda yeni bilgiler sunmaktadir.

Beyin ve Bagirsak Iliskisi
Bagirsaklarin neden uykuyla alakasi oldugunu anlamak icin, oncelikle bagirsaklarin beyinle cok yakin ve koklu bir iliskiye sahip oldugunu bilmek gerekir. Mikrobiyomu inceleyen uzmanlar, bagirsaklardaki “bagirsak-beyin ekseni” dedikleri durumun en azindan kismen uykuyu etkiledigini bildirmektedirler. Beyin vucudun komuta merkezidir, bu yuzden vucudun her bir parcasindan ve sisteminden surekli bilgi gonderip alir. Ancak bagirsak ve beyin arasindaki baglantinin ozellikle guclu ve karmasIk olduguna dair kanitlar vardir. Los Angeles’taki California Universitesi’nde tip, fizyoloji ve psIkiyatri profesoru ve Mind-Gut Connection’in yazari olan Emeran Mayer gore bagirsak mikroorganizmalarinin, bir kisinin ruh halini, istahini, stres seviyesini ve daha fazlasini etkileyebilecek sekilde beyinle iletisim kurmalarina izin veren birkac sinyal mekanizmasina sahip oldugunu soylemektedir.
“Hipotezlerimizden biri, bu bakterilerin beyne geri donen metabolitler uretmesidir” seklinde aciklama yapmistir. (Metabolitler, gidanin parcalanmasindan kaynaklanan kucuk molekullerdir.) Diger bir olasilik, bagirsak bakterilerinin beynin tespit ettigi ve tepki verdigi bagisIklik sistemi kimyasallarinin salinmasini tetikledigidir. Arastirmacilar hala beynin ve bagirsagin nasil etkilesime girdigiyle ilgili nitritli ayrintilari cozerken, Mayer bugune kadar kurulan seyin beynin mikrobiyomdaki degisIkliklere yanit verdigini soylemektedir. Buna gore, mikrobiyomdaki degisIklikler uyku ile iliskili gorunmektedir.



Uyku Aninda Bagirsakta Neler Olur?
Cell dergisinde Aralik 2016’da yayinlanan bir rapora gore, mikrobiyom kompozisyonunun gece gunduz dalgalandigina ve bu dalgalanmalarin vucudun bazi uyku genlerinin programlanmasinda rol oynadigina dair kanitlar vardir. Bu uyku genlerinden bazilari, vucudun yorgun veya uyanik hissetme zamani geldiginde bunu soyleyen ic saatini yani vucudun sirkadiyen dongulerini duzenlemektedir. Yani bu kanitlara gore “Vucudun biyolojik saati mikrobiyal saatle sinerji icinde calismaktadir.” 2018’de Mikrobiyoloji ve uykusuzluk uzerine PsIkiyatri’deki Frontiers’da yayinlanan bir arastirmanin yazarlari, bir kisinin uyku duzeni ile ilgili problem yasamasi mikrobiyomlarini degistiriyor gibi gorunmektedir. Ve mikrobiyomdaki degisIklikler uykuya yardimci olabilir veya zarar verebilir.
Uyku uzerine 2019’da sunulan bir calisma da dahil olmak uzere daha fazla arastirma (hem Amerikan Uyku Tibbi Akademisi hem de Uyku Arastirmalari Dernegi) bagirsakta turler acisindan daha fazla cesitlilik oldugunu gostermistir. Mevcut bakterilerin orani, gelismis uyku kalitesi ve dusuk uyku hali ile iliskilidir. (Bagirsaktaki bakterilerin daha fazla cesitliliginin, obezite, gastrointestinal hastalik, bazi kanserler ve norolojik bozukluklar gibi diger saglik sorunlarina karsi da koruyucu oldugu bulunmustur.) Ve Ocak 2017’de Davranis Norobiliminde Frontiers’da yayinlanan bir calismada saglikli bakterilerin buyumesini tesvik eden sindirilemeyen lifler olan prebiyotiklerle beslenen stresli sicanlarin, normal bir diyetle beslenen sicanlardan geceleri daha saglikli uyudugunu kesfedilmistir. (Arastirmacilar, bir stres durumuna neden olmak icin gun boyunca farelerin kuyruklarina sok uygulamislardir.)
Arastirma bulgulari uyku ve bagirsak mikrobiyomunun gercekten iliskili oldugunu ve saglikli bir bagirsagin saglikli uykuyu destekledigini gostermektedir. Ancak uzmanlar, mikrobiyom sagliginin desteklenmesinin yapmaktan daha kolay oldugunu ve bagirsak sagligini iyilestirmenin uyku problemlerini cozup cozemeyecegi konusunun basit bir cevaba sahip olan bir soru olmadigini dile belirtmislerdir.

Diyet Mudahaleleri ve Probiyotikler Uyku Sorunlarinin Cozulmesine Yardimci Olabilir mi?
Bu sorunun cevabi net degildir, cunku kesinlik kazanmamistir. Ancak en son yapilan bilimsel calismalardan bazilari, mikrobiyomun saglikli bir sekilde degistirmenin probiyotik bir takviye atmak kadar basit olmadigini ileri surulmektedir. Mesela gectigimiz on yil boyunca, birkac umut verici calisma, probiyotik takviyenin, iyi bakteri ve kotu bakterileri gelisiguzel bir sekilde oldurme egilimi gosteren bir antibiyotik kurunden sonra bir kisinin mikrobiyomunun geri donmesine yardimci olabilecegine dair kanitlar bulmustur.
Ancak Eylul 2018’de Cell dergisinde yayinlanan bir baska calismada tam tersini tespit edilmistir. Bu calismada, ozel olarak hazirlanmis bir probiyotik bakteri kokteyli, insanlarin antibiyotik ilaclarindan sonra mikrobiyomlarinin saglikli yeniden kolonilesmesine mudahale etmistir. Bu tur celiskili sonuclar, mikrobiyomun sagliginin iyilestirilmesinin karmasIk ve ongorulemez bir is oldugunu gostermektedir (ve klinik uygulamada bu tur mudahaleler konusunda uzmanlarin neden henuz fikir birligi olmadigini aciklayabilir).
Mayer, kemirgen modellerinde, probiyotiklerin surekli olarak fayda sagladigini soylemektedir ve bu calismalarin cogu medyada onemli olcude yer almistir. Ve bu bulgular probiyotik ureten sirketlerin urunlerini “arastirmaya dayali” veya “kanita dayali” olarak etiketlemelerine olanak saglamistir. Ancak gercek insanlara probiyotik vermenin faydalarinin cok daha az tutarli oldugunu ve bazi nadir durumlarda istenmeyen yan etkilere yol actigini soylemektedir. Eylul 2018 Hucre calismasinin bu endisenin kaniti oldugunu soylemektedir.
Pro veya prebiyotik bir takviye almanin, bir kisinin bagirsak mikrobiyomunun sagligini iyilestirmeye yardimci olabilmesi mumkun olsa da (bununla birlikte, uykulari iyilesse se) Mayer, sonucun kesin olmaktan uzak oldugunu soylemektedir. Ayrica bagirsak mikrobiyomunun yapisi, kisiden kisiye degisen muazzam bir varyasyon sahip olduguna dikkat cekilmektedir. Bu nedenle bir kisi icin ise yarayan bir baska kisi icin ise yaramayabilir. Bu da demek oluyor ki bagirsak sistemi tam olarak anlasilamayan cok karmasIk bir ekosistemdir.
Sleep 2019 toplantisinda sunulan bir baska calisma da, daha kisa sureler ve alistiklarindan farkli zamanlarda uyuyan bireyler arasinda, bagirsak bakterilerinde daha fazla cesitlilik oldugunu (fekal metabolomun veya yapan bakteriler tarafindan uretilen kucuk molekullerin olculmesiyle gozlemlendigi gibi), zayif uyku donemlerinden sonra bagirsak mikrobiyomu uyanik kalma yetenegiyle artmistir. Yapilan calisma sadece 15 yetiskin bulunmaktaydi, dolayisiyla sonuclar cikarmak icin cok kucuk bir calismadir. Ancak arastirmacilar, saglikli bir bagirsak mikrobiyomunun, isleri yeterli ve duzenli uyku almalarini sinirlayan mesleklerdeki insanlar icin cok onemli olabilecegini belirtmislerdir. (saglik calisanlari ve ordu uyeleri gibi).
Bir kisinin bakteri durumu ve diski goruntusu, o kisi uykudan yoksun birakildiginda veya olagandisi uyku-uyaniklik programlarina uymasi istendiginde degisir. Calismada, bu bakteri degisIkliklerinin uyanik ve uyanik kalma problemleriyle de iliskili oldugu tespit edilmistir. Bu durum tip camiasinin mikrobiyom-uyku iliskisini arastirmasinin ilk gunlerinde tespit edilmis olup, sonralari doktorlarin kisinin daha iyi uyumasina yardimci olabilecek ozel olarak tasarlanmis bir probiyotik onerdigi durumlarda iyilesebilir. Fakat henuz gelisme olarak bu duzeye gelinmemistir.
Bu arada Mayer, bagirsak sagligini tesvik eden stres yontimi gibi faktorlere dikkat edilmesi ve uygulanmasini onermektedir. Ayrica kefir ve lahana tursusu gibi dogal probiyotik olan yiyeceklerin haftada iki veya uc kez tuketilmesi gerektigi konusunda vurgu yapmaktadir. Cunku bunlarin her birinin farkli bir mikrop kombinasyonu vardir ve bu yuzden eger tuketilirlerse, muhtemelen bagirsak sagligini gelistirme de faydasi gorulecektir. Ayrica, insanlar bu yiyecekleri yuzyillardir tuketmektedir, dolayisiyla guvenligi konusunda da bir endise yasanmamaktadir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:30.