IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By Berru
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 24 Haziran 2020, 09:01   #1
Standart Cilt Kanseri Turleri Nelerdir?

Ciltteki bir nokta supheli gorunuyorsa, bir temel kural vardir: uzman bir doktora gorunmek. Cunku en tehlikeli melanom dahil cilt kanserlerinin ucu erken teshis ve tedavi edilirse yuzde 100’e yakin tedavi edilebilir. Dikkat edilmez ve tedaviye baslanmaz kendi haline birakilirsa, bir buyume daha buyuk, daha derin ve daha kotulesebilir. Hatta bazilari normal calismayi bozabilir, tehlikeli tipler yayilabilir ve hayati tehlike olusturabilir.
Cogu insan icin, bir doktor tarafindan yapilan yillik cilt muayeneleri ve duzenli olarak kendi kendine muayene, erken teshis icin gereklidir. Bircok dermatolog, insanlarin ayda bir kez (veya ozellikle risk yuksekse daha fazla) ciltte kendi kendine muayene yapmalarini onermektedir. Zemin boy aynasi ve el aynasi bulunan iyi isIklandirilmis bir odada yapilmasi gereken bu kontrol, 10 dakika civari surmektedir. Sac derisinden (gerekirse saci kaldirmak icin fon makinesi kullanarak) cildin her santimini hatta ayaklarinizin tabanina kadar cildin her bolumu incelenmelidir.
Bu kendi kendine muayeneler ne kadar sIk yapilirsa, kisi vucudundaki her cil, ben, bogaz, yumru ve lekeye ne kadar asina olursa yeni isaretler veya degisIklikler seklinde potansiyel sorunu daha iyi taniyabilir. Ayrica mevcut noktalarin boyutu, sekli veya rengi degistigi zaman fark edebilir. Kisi vucudunda bulunan leke, ben, yumrular icin bir kayit tutarsa hangisinin normal hanginin normal olmadigini belirleyebilir, riski fark edebilir.
Bazal hucreli karsinom, skuamoz hucreli karsinom ve melanom, tum cilt kanserlerinin buyuk cogunlugunu olusturur. Bu uc kanserin birkac ortak noktasi vardir:
• Cogunlukla gunes isigindan veya bronzlasma yataklarindan ultraviyole (UV) isinlarina asiri maruz kalma ile baglantilidir.
• Hepsi, kolayca cillenen veya yanan acik ten de dahil olmak uzere ayni ek risk faktorlerinin bircoguyla iliskilidir.
• En erken asamada tedavi edildiginde, hepsi neredeyse her zaman iyilestirilebilir.
Ancak her kanser turu farkli bir cilt hucresinden kaynaklanir ve benzersiz bir sekilde gelisir. Her biri ayrica vucudun diger bolgelerine yayilma olasiligina ve ilerlemesindeki tehlike durumuna gore degisir.

Bazal Hucreli Karsinom
Cok yaygin olarak gorulen bazal hucre kanseri, her yil Amerika BirlesIk Devletleri’nde teshis edilen yaklasIk 4.3 milyon vaka ile tum cilt kanseri vakalarinin yaklasIk yuzde 80’ini olusturmaktadir. Bu kanser, cildin en dis tabakasinda (epidermis) bulunan bazal hucrelerde gelisir. Bazal hucreler surekli olarak bolunur, epidermiste hareket eder ve yassilasir, yassi bir hucre adi verilen farkli bir cilt hucresine donusmektedir. Bazal hucreli karsinom genellikle vucudun aliskanlikla gunese maruz kalan bolgelerinde, ozellikle yuz, kulaklar, boyun, kafa derisi, omuzlar ve sirtta gorulur. Ellerin ustude bir sorun bolgesi olabilir.
Nadiren, bazal hucre kanseri vucudun gunese maruz kalmayan bir kisminda gelisir ve arastirmacilar neden oldugunu bilmemektedirler. Bazal hucre kanseri cok yavas buyur. Bununla birlikte, tedavi edilmezse, bir buyume onemli olcude genisleyebilir ve derinlesebilir, cirkinlesebilir veya fonksiyonel sorunlara neden olabilir. Bazal hucreli karsinomun hayati tehdit edici hale gelmesi olasi degildir. Ancak hayati tehdit edici ciddiyette olabilirde: ABD’de bu kanser her yil yaklasIk 3.000 olumlu vaka ile sonuclanir. Bazal hucre kanseri gelisen insanlar, ozellikle buyume burun veya kafa derisinde ise, baska bir kanser alma riski yuksektir. Nuksler genellikle iki yil icinde gerceklesmektedir.



Skuamoz Hucreli Karsinom
Diger kanser turune gore daha derine inebilen skuamoz hucre kanserleri, tum cilt kanseri vakalarinin yaklasIk yuzde 20’sini olusturur ve ABD’de her yil yaklasIk bir milyon vaka teshis edilir. Kanser, epidermisin ustunde bulunan yassi hucreleri etkilemektedir. Vucut surekli olarak eski skuamoz hucreleri atar ve bunlari yenileriyle degistirir. Bazal hucreli karsinom gibi, skuamoz hucre turu genellikle yuz, kulaklar, boyun, dudaklar, kafa derisi ve ellerin ustu gibi gunese duzenli olarak maruz kalan alanlarda gelisir.
Bu bolgelerdeki cilt genellikle kirisIkliklar, yaslilik lekeleri ve kirik kan damarlari dahil olmak uzere diger gunes hasari belirtilerini gosterecektir. Skuamoz hucre kanseri, ozellikle Afrikali Amerikalilarda onceden var olan enflamatuar cilt rahatsizliklari veya yanik izleri bulunan bolgelerde buyuyebilir. Bu karsinomlar mukoza zarlarinda veya genital bolgede de gelisebilir. Genital bolgedeki yassi hucreli kanserlerin cogu, belirli insan papilloma (HPV) virus tipleri ile enfeksiyon ile iliskili olabilir. Bazal hucreli karsinom ile karsilastirildiginda, skuamoz hucre kanserinin daha derin cilt katmanlarina donusme ve yayilma olasiligi daha yuksektir. Metastaz riski cok dusuk olmakla birlikte, gercek: Skuamoz hucre kanseri ABD’de her yil yaklasIk 15.000 kisiyi oldurmektedir.
Genital bolgede teshis edilen skuamoz hucre kanseri bu olumlerin neredeyse yarisini olusturmaktadir. Bircok doktor keratoakantom adi verilen kubbe seklindeki tumorleri yassi epitel hucreli kanser turu olarak kabul etmektedir. Bu buyumeler bazen gunese maruz kalmis ciltlerde gelisir. Keratoakantomlar hizli bir sekilde genislerken, buyumeleri tipik olarak yavaslar. Bazi tumorler kendiliginden gecerken bazilari buyumeye devam edebilir ve birkac tanesi de vucudun diger bolgelerine yayilabilir.

Yassi Hucre Prekanserleri
Asagidaki durumlar skuamoz hucreli karsinomun potansiyel belirtileridir; hatta bazilari bu kanserin cok erken formlari olarak dusunulebilir. Hepsi icin en buyuk risk faktoru asiri UV isinlarina maruz kalmasidir.
• Aktinik veya gunes keratozlari: Bu kaba, pullu, hafif yukselmis buyume tipik olarak guneste onlarca yil gecirmis yasli insanlarda gelisir. Bazi tahminlere gore, yassi hucreli kanserlerin yuzde 40 ila 60’i tedavi edilmemis aktinik keratoz olarak baslamaktadir.
• Aktinik keilit: Bu, alt dudakta gelisen, kuru, catlak, pullu ve soluk veya beyaz deri ile sonuclanan bir aktinik keratoz turudur.
• Lokoplaki: Bu durum agiz icindeki mukoza zarlarini etkiler ve dil, dis etleri veya yanaklarda beyaz lekelere neden olmaktadir.
• Bowen hastaligi: Bu durum, sedef hastaligina veya egzamaya benzeyen kirmizi-kahverengi, pullu bir yama olarak gorunebilir. Nedeni gunese maruz kalma veya arsenik maruziyeti olabilir, ancak diger tetikleyiciler radyasyon, kimyasal kanserojenler, genetik, travma veya belirli HPV viruslerine maruz kalmayi icermektedir.

Melanom
Nadir gorulen ama potansiyel olarak olumcul olan Melanom, bazal hucre ve skuamoz hucreli karsinomlarla karsilastirildiginda nadirdir ve tum vakalarin sadece yuzde 1’ini olusturur. 2018 yilinda teshis edilen melanom sayisinin 178.560 oldugu tahmin edilmektedir. Bu kanser, bircogu zararsiz olan mollerden de sorumlu olan melanositler olarak adlandirilan epidermiste pigment ureten hucrelerde gelismektedir. Ancak cok sayida molun olmasi bir melanom risk faktorudur. Melanom diger cilt kanserlerinden daha tehlikelidir cunku yayilma olasiligi daha yuksektir.
Immunoterapi, tumorlerin genetigine odaklanan hedefe yonelik tedaviler ve diger tibbi atilimlar, gelismis melanomlu kisilerin yasamlarini sadece aylarca degil yillarca uzatmaktadir. Ancak metastatik melanom hala yenilmesi zor bir hastalik olabilir. 2018’de melanomaya atfedilebilecek tahmini olum sayisi 9.320’dir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 24 Haziran 2020, 09:03   #2
Standart

Ne bronzlaşmaya geliyor ne de beyaz ciltli olmaya Allahım koru ;uzl

________________

*Samimiyetiniz değil

-Pazarlığınız içten !
 
Alt 24 Haziran 2020, 09:11   #3
Standart

Alıntı:
Berru Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ne bronzlaşmaya geliyor ne de beyaz ciltli olmaya Allahım koru ;uzl
amin

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:51.