IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2020, 10:26   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Zeytinyaginin Beklenmeyen Yan Etkileri

Her seyin, iki yonu vardir; faydasi ve zarari. Zeytinyagi bir istisna degildir. Gida ve cilt bakim dunyasinin en iyilerinden biri olarak nitelendirilen bu yagin bircok saglik ve guzellik avantaji vardir. Zeytinyaginin da, dikkat edilmedigi takdirde sagliga onemli zarar verebilecek bazi dezavantajlari olabilir. Bu yazida zeytinyaginin yan etkileri hakkinda bilgiler bulunaktadir.

Sivilce Neden Olabilir
Yagli asiri kullanimi cilde zarar verebilir ve akne olasiligini artirabilir. Zeytinyagi agir bir yagdir ve cilt tarafindan hizla emilmez, dolayisiyla cilt uzerinde kalin bir tabaka olusturur ve gozenekleri tikar. Dolayisiyla cilde sIk sIk uygulanirsa, tum kir, toz ve sebumu sIkistirarak yapiskan bir yuzeye donusur. Bu surec, istenmeyen sivilce ve sivilcelerin ortaya cikmasina yol acabilir. Bu nedenle, cilde zeytinyagi uygulamasi cok sIklikla onerilmez. Puruzsuz ve nemlendirilmis bir cilt elde etmek icin haftada iki kez yeterlidir. Ayrica yagli cildi olanlar icin, dogal olarak yapiskan ve yagli yapisi nedeniyle tamamen kacinmak daha iyidir.



Alerjiye Neden Olabilir
Birkac kisi zeytinyagina akut alerjik reaksiyonlar oldugunu bildirmistir. BU yuzden alerjik bir cilde ahip olan kisiler icin uzak durulmasi onerilir. Cunku bu yagi uygulamak mevcut durumu agirlastirabilir ve zeytinyagi, kontakt dermatit, egzama, solunum alerjileri vb. Gibi ciddi alerjilere neden olabilir. Esas olarak yagin topikal uygulamasi sirasinda veya sonrasinda gorulur. Alerjiye yatkin olanlar, yiyeceklerindeki bilesenlerden biri olarak zeytinyagi olan bir sey tukettikten sonra da bu sorunla karsilasabilirler. Duzenli olarak tuketmeden once zeytinyaginin faydalarini ve yan etkilerini bilmek her zaman daha iyidir. Burada belirtilen belirtileri fark ederse, derhal doktora danisilmalidir.

Tahrise Neden Olabilir
Daha once aciklandigi gibi, yagli cilde sahip insanlar zeytinyagindan tamamen kacinmalidir. Yagli cilt, kontrolsuz bir sebum salgisinin sonucudur. Zeytinyagi dogal olarak yagli ciltle birlestiginde, ciltte ciddi tahrise, kizarikliklara ve sislige neden olabilir.

Bebeklerin Cildine Zararli Olabilir
Bebekler cok hassas bir cilde sahiptir ve zeytinyagi kullanmak biraz riskli olabilir. Deride kizariklik, kizariklik ve tahris gibi belirtilere neden olabilir. Bunun nedeni, ozellikle yeni doganlarda, bebegin bu yaga alerjisi olup olmadigini henuz bilinmemesidir. Bu yuzden eger masaj yapmak icin bir yag kullanimi isteniyorsa hindistancevizi yagi gibi farkli ve daha hafif yaglar secilmelidir. Fakat illa zeytinyagi kullanmak isteniyorsa daima kaliteli sizma zeytinyagi kullanilmalidir.

Kuru Ciltler Icin Uygun Degildir
Zeytinyagi cok kuru cilde sahip olanlar icin iyi bir secenek degildir. Yapilan bircok calismada, zeytinyaginda bulunan oleik asidin, kuru cilde sahip olan kisilerde cildin dogal nemlendirme yetenegini kirdigi sonucuna varilmistir.

Siyah Noktalara Neden Olabilir
Son derece yapiskan ve yagli dogasi ile zeytinyagi, yuzde bolgesinde siyah noktalarin buyumesine yol acabilir. Daha once aciklandigi gibi, yagli zeytinyagi kir ve olu cilde sIkisan bir tabaka olusturur. Bu da siyah noktalarin olusumuna yol acabilir.



Doymus Yagla Iliskili Hastaliklar
Zeytinyagi zengin tekli doymamis yag kaynagidir. Bu yagin her yemek kasigi yaklasIk % 14 doymus yag ve 120 kalori icerir. Bu cok buyuk bir miktardir ve 4 oz tavukgogsunden doymus yagdan neredeyse uc kat daha fazladir. Islenmemis zeytinyaginin duzenli tuketimi ateroskleroz, obezite, kalp krizi, inme, meme kanseri ve kolon kanseri gibi olumcul hastaliklarin riskini artirabilir.

Trans-Yagla Iliskili Hastaliklar
Zeytinyagi genellikle yuksek basinc ve isida rafine edilmektedir veya kismen hidrojene edilmektedir. Bu islem molekuler yapisini degistirir ve zeytinlerde bulunan saglikli omega-3 yag asidini yakmaktadir. Ayrica ‘iyi kolesterolu’ azaltarak ve kotu olan kolastrolu artirarak kan dolasimindaki kolesterol duzeylerini de etkiler. Bu, uzun vadede kardiyovaskuler hastalik riskini artirmaktadir.

Kan Sekerini Dusurur
Bu yag kan sekerini normal seviyenin altina dusurebilir. Zeytinyagi, insulin direncinin artmasina yol acar; kan sekeri seviyelerine karsi aktivitesinin ana nedeni budur. Asiri tuketim sizi hipoglisemi, terleme, titreme, halsizlik gibi cesitli saglik komplikasyonlarina egilimli hale getirebilir.

Kan Basincini Dusurur
Zeytinyaginin kalbi saglikli tuttugu bilinmektedir. Ancak, calismalar zeytinyaginin asiri tuketiminin kan basincinda buyuk bir dususe neden olabilecegini bulmustur. Bas donmesi, sersemlik, inme ve bobrek yetmezligi gibi bircok soruna karsi savunmasiz olundugu icin genel saglik icin zararlidir.

Iltihaplanmaya Neden Olabilir
Yag yuklu zeytinyagi vucutta iltihaplanma olasiligini artirir. Bagirsaktan kan dolasimina silomikron adi verilen buyuk yag acisindan zengin lipoprotein parcaciklarina eklenen lipopolisakkaritlerin (LPS) salinmasinda hayati bir rol oynayan yuksek miktarda oleik asit (yaklasIk % 78) icerir. Kanda LPS arttikca, bagisIklik hucrelerinin neden oldugu iltihaplanma derecesi de artmaktadir. Ek olarak, zeytinyagi, enflamatuar sitokinler gibi kronik inflamasyonla baglantili daha yuksek seviyelerde belirtecleri de tesvik etmektedir.

Safra Kesesi Taslari ve Tikanikligina Neden Olabilir
Zeytinyaginin ciddi yan etkilerinden biri, safra kesesini tikayabilecegi veya agrili safra kesesi taslarina neden olabilecegi icin cok fazla zeytinyagi tuketmekten uzak durulmalidir. Karacigerler safra kesesi icinde biriken safra uretir. Ancak, vucut asiri yag tuttugunda ve gunluk diyete zeytinyagi eklendiginde, bu depolanan safra yaglari salgilamaya ve emulsifiye etmeye baslar. Sonucta tas veya tikanma ile sonuclanir.

Ishale Neden Olabilir
Zeytinyaginin yuksek yag icerigi sindirim bozukluklarina neden olabilir ve ishal gibi gastrointestinal problemleri tetikleyebilir. Herkes tarafindan zeytinyaginin guclu mushil ozellikleri bilinmektedir, yani bu demek oluyor ki yuksek miktarlarda tukettiginde, sindirim sistemi tarafindan tamamen sindiremez hale gelir. Sonuc olarak kucuk ila orta siddette diyare gelisebilir.

Yuksek Kalorileri Degerleri Zararli Olabilir
Gereksiz kilo alimi, cok fazla zeytinyagi tuketiminin en onemli yan etkilerinden biridir. Zeytinyagi, diger tum sivi ve kati yaglar gibi, ana kalori kaynagidir. Her 16 ons zeytinyaginin, iki gunluk kalori gereksinimine esit olan kaloriler icerdigini bilmek gerekir, Bu pound basina 4.000 kalori ile ile rafine sekerden cok daha fazladir (sekerin pound basina 1.725 kalori). Bu yuzden tum yemeklerin asla zeytinyaginda pisirilmemesi ve sadece salatalarda kullanilmasi daha guvenli bir secenektir.
Zeytinyagi sadece onerilen seviyelere gore tuketildiginde mukemmel ve saglikli bir secenektir. Her seyde oldugu kararinda uygulamak gerekir cunku fazlasi zarar verebilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:53.