IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2020, 10:22   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ac Karnina Kahve Icilebilir mi? Ne Tip Sorunlara Sebep Olabilir?

Kahve, bircok ulkede sudan sonraki ikinci sirada yer alan populerligi yuksek bir icecektir. Kahvedeki kafein yorgunlugu azaltma ve uyanik hissedilmesini saglamanin yani sira, ruh halini, beyin islevini ve egzersiz performansini artirabilir, kilo kaybini kolaylastirabilir, kalp hastaliklari, Alzheimer ve tip 2 diyabet gibi hastaliklara karsi koruma saglayabilir. Bircok ulkede insanlar sabah uyandiginda ilk olarak kahve icmeyi sever. Sabah icilen bir fincan kahvenin uyanikligi artirdigi dusunulebilir fakat arastirmalar gostermektedir ki kahve icmek icin gunun en iyi zamani sabah degildir. Uzmanlarin bir kismi sabah hicbir sey yemeden kahve icmenin sagligi bozabilecegini iddia etmektedir. Bu makale ac iken kahve icilip icilemeyecegi ve olasi olumsuz etkilerini aciklamaktadir.

Kahve Sindirim Sorunlarina Neden Olabilir
Arastirmalar, kahvenin midede asit uretimini uyarabildigini gostermektedir. Bu sebeple bircok kisi ac iken kahve icmenin ozellikle baska hicbir besin alinmadiginda asit uretimini artiracagini ve mide astari icin zararli olacagini dusunmektedir. Aslinda bazi arastirmalar, ac veya degil, kahve icilmesi ile sindirim problemleri arasinda sIki bir bag bulamamistir. Insanlarin sadece az bir bolumu kahveye asiri duyarlidir, yasadiklari mide eksimesi, hazimsizlik, kusma gibi sempromlarin siddeti ve sIkligi kahvenin ac mi yoksa yiyecekle birlikte mi icildiginden bagimsiz bir sekilde sabittir. Buna ragmen vucudun kahveye nasil yanit verdigi onemlidir ve dikkat edilmelidir. Ac iken kahve ictiginde sindirim sistemi problemleri yasayan fakat yemek ile birlikte ictiginde yasamayanlar alimlarini kendi durumlarina gore ayarlamalidir. Gunluk olarak kahve icmek yanlis bir sey olmasa da asit reflu, gastroozofageal reflu hastaligi (GORH), irritabl bagirsak sendromu (IBS) veya inflamatuar bagirsak hastaligi (IBD) olan insanlar kahve konusunda dikkatli olmalidir. Normalde asit reflusu veya GORH olan kisilerin kahve alimini azaltmasi onerilmektedir cunku kafein, ozofagus ve mide arasindaki alt ozofagus sfinkteri etrafindaki basinci azaltir ve sonuc olarak reflu semptomlari artabilir. Bununla birlikte, cok sayida calisma kahvenin kendisinin her zaman artan GORH semptomlari ile iliskili olmadigini gostermistir. Bu yuzden hastalara birkac hafta kahve icmemesi, sonra tekrar icmeye baslamasi ve semptomlari izlemesi ya da kafeinsiz kahveye gecmesi, kahveyi badem sutu, hindistancevizi sutu veya az yagli sutle seyreltmesi onerilir cunku kalsiyumun arttirilmasi asitligi azaltmaya yardimci olmaktadir.



Kortizol Seviyelerini Yukseltebilir
Sabahlari ilk olarak kahve yudumlamanin sirkadiyen ritmi sabote etmesi bir baska sorundur. Insan vucudunda “stres hormonu” olarak adlandirilan kortizol adli bir hormon uretilir, cunku stresli veya korkulu iken ortaya cikma egilimindedir. Bobrek ustu bezlerinden uretilen kortizol kan sekerini, kan basincini ve metabolizmayi duzenler. Kortizolun surekli asiri seviyelerde olmasi yuksek tansiyon, kemik kayni, kalp hastaligi ve tip 2 diyabet sorunlarini tetikleyebilmektedir. Bu hormon ayni zamanda sabahlari uyandirmaya ve geceleri dinlendirmeye yardimci olan, sirkadiyen saat olarak bilinen dogal, gun boyu suren hormonal dongunun onemli bir bilesenidir. Vucut kortizolu serbest biraktiginda, daha uyanik ve enerjik hissedilmektedir. Kortizol seviyeleri, uyandiktan sonraki saatlerde dogal bir sekilde zirve yapar, ilerleyen saatlerde azalir, uykunun ilk evrelerinde yeniden zirveye ulasir. Kafein kortizol uretimine mudahale etme egilimindedir. Kahvenin kortizol hormonu uretimini uyardigi bilinmektedir. Bu nedenle, bazi insanlar, kortizol seviyelerinin zaten yuksek oldugu sabah ilk sey olarak kahve icmenin tehlikeli olabilecegini iddia etmektedir fakat duzenli kahve icen kisiler arasinda kahveye cevap olarak kortizol uretimi daha dusuk gibi gorunmektedir ve bazi arastirmalar kortizol hormonunda artis olmadigini gostermektedir. Su da var ki cok sIk icilmese bile kortizol hormonu seviyelerinde gorulen bir artisin gecici oldugu gorulmektedir. Kisacasi, kortizol hormonundaki uzun sureli yuksek seviyelerin kahve alimindan daha cok Cushing sendromu veya baska saglik sorunlarindan kaynaklanma olasiligi daha yuksektir.

Kahve Icmek Hangi Saatler Uygundur?
Gun boyunca uc kez (sabahin erken saatlerinde, gunun ortasinda ve aksamlari) kortizol seviyeleri yukselir. En fazla uyarici etkinin elde edilmesi icin, uzmanlar kahvenin sabahin ortasinda (saat 10 gibi) veya ogleden sonra (saat 14.00 ile 17.00 arasinda) icilmesini onerir. Uyandiktan yaklasIk uc ila dort saat sonra kafein almak daha cok ise yarayacaktir. Gunun bu noktasinda, vucudun kortizol seviyesi (uyanik hissettiren stres hormonu) dusuktur. Sabah kahve icmeden calisamayanlar elbette icmeye devam edebilir. Yukarida aciklanan sabah ortasi teorisine herkes uymamaktadir. Bazi uzmanlar tuketilen zamanin degil tuketilen kahve miktarin onemli olduguna inanmaktadir.

Diger Olasi Yan Etkileri
Kahvenin yemekle birlikte icilip icilmedigine bakilmaksizin bazi olumsuz etkileri olabilir. Ornegin, icilen kafein bagimliliga sebep olabilir, genetik durumlari nedeniyle bazi kisiler kahveye karsi daha hassas olabilir. Bunun nedeni, duzenli olarak kahve aliminin beyin kimyasini degistirebilmesidir, bir sure sonra ayni etkilerin olusmasi icin daha yuksek miktarda miktarda kafein alimi gerekir. Fazla kahve icmek huzursuzluk, kaygi, kotuye giden panik ataklar ve kalp carpintisi gibi durumlara neden olabilir. Fazla kahve icenlerin bir kisminda bas agrisi, migren ve yuksek tansiyon gorulebilir. Yine de ac iken, gune kahve ile baslamanin sayilan yan etkilerin gucunu ve sIkligini etkiledigini gosteren kanit bulunmamaktadir. Yine de uzmanlarin cogu kafein aliminin gunde 400 mg (4–5 fincan) ile sinirlandirilmasi gerektigi konusunda hemfikirdir. Kafeinin etkileri yetiskin bireylerde 7 saat kadar devam edebilir, ozellikle gunun gec saatlerinde icilen kahve uykuyu bozabilir. Kafein kadinlarda plasentadan gecebilir ve etkileri hem hamilelerde hem de gelismekte olan bebeklerinde normalden daha uzun (16 saat) devam edebilir. Hamilelere kahveyi gunde sadece 1 veya 2 fincanla (240 veya 480 mililitreyle) sinirlandirmasi tavsiye edilmektedir.

Rutin Duruma Gore Ayarlanabilir
Insanlarin cogu sabahlari bir sey yemeden once kahve icmeyi keyifli bulur. Konuyla ilgili mitlere karsin kahveyi ac iken icmenin zarar verebilecegini gosteren kanitlar cok azdir. Aksine, ne sekilde tuketilirse tuketilsin muhtemelen vucutta ayni etkilere sahiptir. Yine de, ac karnina kahve icerken sindirim sorunlari yasayanlar yiyecekle birlikte icmeyi denemelidir. Olumlu yonde gelisme fark edildiginde, rutin yeniden ayarlanabilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:47.