IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2020, 10:20   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ameliyat Sonrasi Kilo Almanin Nedenleri Nelerdir?

Ameliyat olduktan sonra kilo almanin ve vucudun cok fazla sivi tutmasinin bircok neden vardir Ancak bu nedenler icinde rol oynayan en onemli faktor yakin tarihli bir cerrahidir. Bu kilo artisi genellikle hastanin ameliyattan sonraki takip doneminde ortaya cikmaktadir. Boyle bir durum, ozellikle bir C kesitinden sonra hamilelik sonrasi kilo alimidir. Aslinda, gebelik riski degerlendirme izleme sistemi’ne (PRAMS) gore, gebelik sonrasi kilo alimi son zamanlarda % 70 artmistir.
Bademcik ameliyati kadar kucuk bir prosedur bile vucudun ekstra kilo almasini saglayabilir. Bu yazida, herhangi bir ameliyat sonrasi kilo alimi ve bu konuda neler yapabilecegine dair bilgiler bulunmaktadir.

Ameliyat Sonrasi Kilo Almanin Sebebi Nedir?
Ameliyattan sonra kisi kilo aliyorsa hemen panik yapmamalidir. Sadece bu ekstra aldigi kilolarin nedenini bulmasi ve uzerinde biraz calismasi gerekir. Iste ameliyattan kilo almanin bazi sebepleri:
Su Tutma (Odem)
Su tutma tibbi olarak postoperatif odem olarak bilinir. Ameliyat sonrasi kilo aliminin en onemli nedenlerinden biridir. Odem, plazma proteinlerinin yeniden dagitilmasinin neden oldugu dokular arasinda sivi birikmesidir. Ameliyat sonrasi doku hasari, vucut bolmeleri arasinda buyuk miktarda sivi kaymasiyla sonuclanir, bu da interstisyel boslukta sivi birikmesine, yani vucuttaki organlar arasindaki bosluga yol acmaktadir. Bu sivi retansiyonu ekstremitelerde lokalize olabilir veya genellestirilebilir ve kisinin daha kilolu gorunmesine yol acabilir.
Stres
Hem fiziksel hem de psIkolojik stres, kilo alimina neden olabilecek hormonal dengesizligi tetikleyebilir. Uzun sureler boyunca stres, adrenal bezleri yukler ve daha fazla kortizol hormonu salgilamalarina neden olmaktadir. Kalp cerrahisi geciren kisiler uzerinde yapilan bir calismada, cerrahiye bagli stresin hem kortizol hem de antidiuretik hormon (ADH) sekresyonunu arttirdigi bulunmustur. Artan ADH seviyeleri bobrek fonksiyonlarini bozabilir ve su tutulmasina neden olabilir.
Travma
Cerrahi travma sIklikla metabolik, immunolojik ve endokrin degisIkliklere yol acmaktadir. Travma, uzucu veya rahatsiz edici olaylara bedensel bir tepkidir. Ameliyat sonrasi travma genellikle vucudun dengesini bozar ve hormonal dengesizlik yaratir. Bu, vucudu daha da vurgulayan hipotalamik-hipofiz-adrenal eksenin bozulmasina yol acmaktadir. Uzun sureli gozlemsel bir calisma, TSSB’si olan (travma sonrasi stres bozuklugu) kadinlarin daha fazla kilo alma egiliminde oldugunu ve asiri kilolu veya obez olma riski daha yuksek oldugunu tespit etmistir.
Dinlenme
Ameliyat sonrasi iyilesme bol miktarda dinlenmeyi gerektirir. Dusuk aktivite ve tam dinlenme, vucudun bazal metabolizma hizini (BMR) yavaslatabilir ve bu da kilo alimina neden olabilir. Enerji harcamasi dogrudan kisinin BMR’ni ve aktivite seviyesiyle ilgilidir. Ameliyattan sonra dusuk fiziksel aktivite, BMR ve kalori harcamasini azaltabilir ve bu da kilo alimina yol acabilir. Doktorlar vucudun metabolik sistemini yenilemek icin iyilesme asamasindan sonra her zaman yavas fiziksel aktivite ile baslanmasini onermektedir.
Yuksek Yagli ve Sekerli Yiyecekler
Herkes sevdigi yiyecegi tuketmekten zevk alir, ozellikle sevdigi bir kisi ameliyat geciren kisiler onu mutlu etmek icin sevdigi yiyecekleri yapabilirler. Fakat ameliyat sonrasi bazi yiyecekleri tuketmek kilo alimina neden olabilir cunku kisinin metabolizmasi normale gore daha yavas calisir. Ameliyat sonrasi ozellikle yuksek seker ve yuksek yagli gidalar gibi yavas metabolizma ile birlestiginde siskin hissedilmesine yol acabilir.
Ilac
Doktorlar genellikle ameliyat sonrasi iyilesme icin ilac recete ederler. Bu ilaclarin cogu, kisinin gucunu yeniden kazanmasini ve daha hizli iyilesmeye tesvik etmesini yardimci olan takviyelerdir. Ayrica metabolik sistemini etkileyen ve kilo alimina neden olan bazi ilaclar da recete edebilirler.



Ameliyat Sonrasi Kilo Alimini En Aza Indirmek Icin Alinacak Onlemler
Ameliyattan sonra genellikle cogunluk kilo alma egiliminde olur. Iyilesme surecinde yasanan bu durumda 5-6 kilo almak normal olmakla birlikte, bunun otesinde herhangi bir sey uzun vadeli sorunlara yol acabilir. Bu yuzen bu kilo alimini onlemek icin bazi puf noktalara dikkat etmek gerekir. Iste dikkat edilmesi gerekenler:
• Ameliyattan sonra yogun egzersiz hareketleri yapilamaz, fakat biraz hareket etmeye baslanabilir. Ameliyat olan kisi metabolik sistemi yenilemeye yardimci oldugu icin hareket ederek kendini aktif tutabilir.
• Kan dolasimi icin bazi germe egzersizleri uygulamak faydali olabilir. Alt ekstremitelerde odem olusmasini onlemek icin ayak bileklerini veya ayaklari saat yonunde ve tersine dondurulebilir.
• Haftada bir kez sevilen yiyecekleri az az tuketmek zararli olmayabilir, fakat miktarina dikkat etmek gerekir.
• Diyete atkuyrugu, maydanoz ve ebegumeci gibi otlar eklemek vucudun su tutmasini azaltmaya yardimci olabilir cunku bunlar dogal diuretiklerdir.

Ameliyat Sonrasi Kilo Vermek Icin Diyet DegisIklikleri
Yagsiz Proteine Odaklanma
Protein, iyilesme surecinde onemli bir rol oynamaktadir. Doku hasarini onarmaya ve iyilestirmeye yardimci olur, bagisIkligi arttirir ve iyi bir metabolik hizi korur. Bu yuzden ameliyat sonrasi her ogunde diyete daima kaliteli protein eklemeye odaklanilmalidir. Kilo alimini onlemek icin, birlikte yagsiz protein tuketmek az yagli beslenmek faydali olur. Diyetinize derisiz beyaz et, yagsiz sigir eti, yumurta, balik, bakliyat, fasulye, baklagiller ve az yagli sut urunleri gibi bitki proteinleri eklenebilir. Buharda pisirme gibi saglikli pisirme yontemlerini denenmeli ve salatalara protein eklenmelidir.
Daha Fazla Sebze ve Meyve Tuketmek
Sebze ve meyveler asiri kilo alimini onlemeye yardimci olabilecek su ve lif icerir. Kadinlar genellikle C kesisi yapildiktan sonra karin yagindan sIkayetcidir. Bu, fareler uzerinde yapilan bir calisma ile kanitlanmistir. Bu nedenle, daha fazla cozunur lif tuketmek bu konuda yardimci olabilir. Ayrica, sebze ve meyveler fazla suyu vucuttan bosaltmaya yardimci olabilecek dogal diuretiklerdir. Diyete salatalik, karpuz, limon, kuskonmaz, karahindiba yapraklari ve isirgan otu yapraklari eklenmelidir. Ispanak, brokoli, lahana, karnabahar, domates, biber, mantar, patlican ve diger yesil yaprakli sebzeler de mukemmel secimlerdir. Bununla birlikte, diyetteki bu degisIklikleri yapmadan once doktor veya beslenme uzmaniyla gorusulmesi onerilir ve alinan herhangi bir ilac varsa onlarin bilgilendirilmesi saglanmalidir.
Su Tuketmeye Dikkat Etmek
Asiri kilolu kadinlar uzerinde yapilan bir arastirma, bol su icmenin metabolik hizini ve sindiriminizi iyilestirdigini bulmustur. Yeterli su alimi, su tasarrufunu durdurmak icin bobreklere bir sinyal gondererek fazla sivi tutulmasini onlemektedir. Ancak kisinin ciddi bobrek sorunlari varsa, su alimini arttirmadan once doktora danisilmasi tavsiye edilir.
Ameliyat sonrasi kilo alimi konusunda endiselenmemek gerekir. Onlemler almak ve saglikli bir yasam tarzi surdurmek, bu ekstra kilolari atmanin, kisinin kendisini formda ve saglikli tutmasinin anahtaridir. Ameliyat sonrasi iyilesme birkac kilo alimina ragmen, uygun bir diyet, azaltilmis stres ve bol miktarda su alimi ile kisinin formuna geri donmesine yardimci olabilir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:50.