IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By Nevra


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Mayıs 2020, 10:41   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart B12 Vitamini EksIkligi Kilo Almaya Neden Olur mu?

Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, beynin ve sinir sisteminin normal isleyisinde onemli bir rol oynayan suda cozunur bir vitamindir. B12 vitamini kan hucrelerinin olusumunda, DNA sentezinde ve enerji uretiminde rol oynamaktadir. B12 vitamini eksIkligi, anemi, sinir bozuklugu ve dusuk enerji seviyeleri ile karakterizedir. Insanlar genellikle kilo almalarinin sorumlusu olarak B12 vitamini eksIkligini gosterirler. Bu yazida kilo almada B12 vitaminin bir etkisi olup olmadigina dair bilgiler sunmaya calisacagiz.

B12 Vitamini Nedir?
B-12 Vitamini (kobalamin), hucre metabolizmasi, kirmizi kan hucresi olusumu, DNA uretiminde vesinir fonksiyonunda onemli rol oynamakta olan suda cozunen bir vitamindir. B-12 vitamininin besin kaynaklari arasinda et, balik, kumes hayvanlari ve sut urunleri bulunmaktadir. B-12 vitamini de bazi gidalara eklenir ve oral takviye olarak bulunur. B-12 vitamini eksIkligini tedavi etmek icin B-12 vitamini enjeksiyonlari veya burun spreyi recete edilebilir. Vucut birkac yillik B-12 vitamini depolayabildiginden, eksIklik nadirdir. Bununla birlikte, vejetaryen veya vegan bir diyet uygulaniyorsa, bitki gidalari B-12 vitamini icermediginden eksIklige egilimli olunabilir. Yasli yetiskinler ve besinlerin emilimini etkileyen sindirim sistemi rahatsizliklari olan kisiler de B-12 vitamini eksIkligine duyarlidir.
Tedavi edilmedigi takdirde, B-12 vitamini eksIkligi anemi, yorgunluk, kas gucsuzlugu, bagirsak problemleri, sinir hasari ve duygu durum bozukluklarina yol acabilir. Gunluk B-12 vitamini miktari yetiskinler icin 2,4 mikrogram civaridir. Cogu insan dengeli bir diyetten yeterli B-12 vitamini alir. Bununla birlikte, yasli yetiskinler, vejetaryenler ve gidalardan B-12 vitamini emme yeteneklerini etkileyen kosullara sahip insanlar oral takviyelerin kullanimindan yararlanabilir. Sadece hamile veya emziren ve vejetaryen veya vegan diyetlerini takip eden kadinlar icin B-12 vitamini takviyeleri de onerilir.



Guvenlik ve Yan Etkiler
Uygun dozlarda alindiginda, B-12 vitamini takviyeleri genellikle guvenli kabul edilir. Yetiskinler icin gunluk tavsiye edilen B-12 vitamini miktari 2,4 mikrogram olsa dahi, daha yuksek dozlarda bile guvenli olarak alinabilir. Cunku vucut sadece ihtiyac duydugu kadar emer ve fazlalik idrardan atilir. Bir eksIkligi tedavi etmek icin kullanilanlar gibi yuksek dozlarda B-12 vitamini neden olabilir:
• Bas donmesi
• Bas agrisi
• Kaygi
• Mide bulantisi
• Kusma
Etkilesimler
Olasi etkilesimler sunlari icerir:
• Aminosalisilik asit: Sindirim problemlerini tedavi etmek icin kullanilan bu ilaci almak vucudunuzun B-12 vitamini emilimini azaltabilir.
• Kolsisin (Colcrys, Mitigare): Gut ataklarini onlemek ve tedavi etmek icin kullanilan bu anti-enflamatuar ilaci almak, B-12 vitamini emilimi azaltabilir.
• Metformin (Glucophage, Glumetza, Fortamet): Bu diyabet ilaclarini almak, B-12 vitamini emilimini azaltabilmektedir.
• Protonlar Inhibitorleri pompalamaktadir: Omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid) veya diger mide asidi azaltici ilaclar almak, B-12 vitamini emilimini azaltabilir.
• C vitamini (askorbik asit) takviyeleri: C vitamini ile B-12 vitamini almak, vucudunuzdaki mevcut B-12 vitamini miktarini azaltabilir. Bu etkilesimi onlemek icin, B-12 vitamini takviyesi aldiktan iki veya daha fazla saat sonra C vitamini alinmalidir.

B12 Vitamini EksIkliginin Belirtileri
Kisi B12 vitamini eksIkligi yasadiginda hucre bolunmesi de yavaslar. Bu yavas hucre bolunmesi nedeniyle, kirmizi kan hucreleri bagisIklik sistemi tarafindan buyutulur ve yok edilir. B12 Vitamini eksIkliginin birkac belirtisi bulunmaktadir, bu belirtilerden bazilari su sekildedir:
• Kronik Yorgunluk: B12 Vitamini eksIkligi, kalici bir yorgunluk ve yorgunluk hissine neden olabilir.
• Inkontinans: Mesane B12 vitamini eksIkliginden dolayi idrari tutamaz ve sizinti meydana gelir.
• Nefes darligi: Nefes darligi veya yavas nefes alma esas olarak B12’nin vucut tarafindan duzgun bir sekilde emilmemesinden kaynaklanmaktadir.
• Unutkanlik: Unutkanlik, norolojik sistem B12 vitamininden yoksun birakildiginda ortaya cikan yaygin bir semptomdur.
• Halusinasyonlar ve PsIkoz: B12 vitamini eksIkligine bagli ortaya cikabilecek asiri belirtiler halusinasyonlar ve zayif zihinsel durumlardir.

B12 Vitamini Kilo Almaya veya Kilo Vermeye Neden Olur mu?
B12 vitamininin kilo alimina veya kilo kaybina yol actigini gosteren cok az kanit vardir. Calismalar dusuk B12 vitamini seviyelerini obezite ile iliskilendirmektedir. Bununla birlikte, normal BMI araligi olan kisiler B12 vitamini ile negatif korelasyon gostermistir. Yapilan baska bir calisma, dusuk vitamin B12 seviyeleri riski olan cocuklarda ve ergenlerde obezite ile iliskili bulunmustur.
ABD populasyonu uzerine yakin tarihli bir calismada, yuksek serum B12 vitamini seviyelerinin vucut agirligi ile ters orantili oldugunu, ancak altta yatan mekanizmanin daha fazla arastirmaya ihtiyaci oldugu tespit edilmistir. NewYork’ta yapilan bir arastirma, uzun sureli B12 vitamini takviyesi almanin daha az kilo almaya yol acabilecegini belirtmektedir. Bununla birlikte, bir sonuca varmak icin daha fazla calismaya ihtiyac vardir.
Intravenoz kobalamin ile desteklendiginde makrositik anemisi ve diger klinik durumlari olan 15 yasinda bir erkek cocuk istah ve kiloda artis gostermistir. Mevcut kanitlar, B12 vitamini eksIkliginin kilo alimina yol sebep oldugunu ispatlamak icin yeterli degildir. Bununla birlikte, obezite sorunlari olan kisilerde dusuk B12 vitamini seviyeleri gozlenir.B12 vitamini eksIkligi belirtileri ve kilo degisIkliklerinden herhangi birini yasaniyorsa, diyete B12 vitamini bakimindan zengin gidalar dahil edilebilir.

B12 Vitamini Kaynaklari Nelerdir?
B12 vitamini almanin en dogal ve saglikli yolu, B12 vitamini iceren gidalar tuketmektir. B12 vitamini yonunden zengin besinler arasinda sunlar bulunur:
• Et ve tavuk
• Deniz urunleri
• Yumurtalar
• Sut ve sut urunleri
• Tahilli kahvaltilik gevrekler
Bu dogal kaynaklarin yani sira, B12 vitamini sevilerini normal seviyeler getirmeye yardimci olacak B12 vitamini kapsulleri, suruplari ve saglik iceceklerini de alinabilir. Ancak herhangi bir takviye veya ilac almadan once uzman bir doktora danisilmasi tavsiye edilmektedir. Protein emilimini etkilediginden B12 vitamini eksIkligi vejetaryenler arasinda daha yaygindir. Ancak B12 vitamini eksIkligini ve kilo alimini baglayan cok az kanit vardir. Aslinda, yuksek VKI’li kisilerin bazen dusuk B12 vitamini seviyeleri bulunmaktadir ve beklenmedik bir kilo artisi fark edilirse, nedeni belirlemek icin bir saglik uzmanina danisilmasi tavsiye edilmektedir.

Enerji uretimi icin biyokimyasal reaksiyonlari calistirmak icin B12 vitamini gerektiginden, dusuk B12 seviyeleri enerji uretimi eksIkligi nedeniyle kisinin kendini yorgun hissetmesine neden olabilir. Dusuk B12 vitamini ayrica kaygiya neden olabilir, cunku B12 vitamini sinirlerin fonksiyonlarini duzenlemektedir. Bu nedenle, dusuk B12 seviyeleri, depresyon, anksiyete ve halusinasyonlar gibi psIkiyatrik semptomlara neden olabilir. Ayrica B12 eksIkligi ile anemi arasinda fark olmadigini bilmek gerekir. Cunku kirmizi kan hucrelerinin islevlerini duzenledigi icin B12 vitamini eksIkligi anemiye yol acabilir.
 
Alt 28 Mayıs 2020, 10:42   #2
Helper
Nevra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bende var bu çok illet bir şey ;beyin

________________

*****

"Ardından karanlığın içinde bir kibrit yanmış.
Geçmiş, geleceğin üzerinde kendini ateşe vermiş.
Ve gelecek, geçmiş ile birlikte yok olmaya başlamış."

*****
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:00.