IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Mayıs 2020, 09:45   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gumus Dugme Bitkisinin Saglik Acisindan Faydalari

Gumus dugme bitkisi tarihsel olarak bas agrisi ve migren icin “dogal aspirin” olarak kullanilmistir. YaklasIk 400 kisi uzerinde yapilan 3 klinik calismada, Gumus dugme bitkisi ekstrakt, ataklarin sayisini ve siddetini, yatak istirahati gerektiren ataklarin sayisini ve kusma sIkligini azaltmistir. Sik migreni olan 69 kadin uzerinde yapilan bir baska calismada, atesbocegi ve akupunktur kombinasyonunun agri yonetimi ve yasam kalitesi uzerinde tek basina bu stratejilerden herhangi birine gore daha iyi etkileri olmustur.

Migren
Ates bocegi ve zencefil (LipiGesic ve Gelstat) kombinasyonlari 89 kisi uzerinde yapilan 2 calismada da etkili olmustur. Benzer sekilde, ates ve sogut ozutunun (Mig-RL) baska bir kombinasyonu migren ataklarini onledi ve 12 kisilik kucuk bir calismada yogunlugunu azaltmistir. 17 kisi uzerinde yapilan kucuk bir calismada, dondurularak kurutulmus atesi olan kapsuller bas agrisi, bulanti ve kusmanin kotulesmesini onlemis, ancak atesten plaseboya gectiklerinde migren semptomlari ve eklem sertligi olan yoksunluk benzeri bir sendroma neden olmustur.
Bununla birlikte, Gumus dugme bitkisi ekstrakt (0.5 mg parthenolide standartlastirilmistir) 50 kisi uzerinde yapilan bir calismada migren semptomlarini iyilestirmemistir. 49 kisi uzerinde yapilan bir baska calismada, riboflavin ve magnezyum ile kombine edilen atesbocegi, migren ataklarinin onlenmesinde sadece riboflavine gore hicbir fayda saglamamistir. Ates boceginin aktif bileseni olan partenolid, kemirgen sinirlerinde (trigeminal noronlar) migren agrisini azalttigi mekanizma olabilecek agri sinyallerini bloke etmistir.
Sonuc olarak, bazi karisIk sonuclar olmasina ragmen, kanitlar, atesin (hem tek basina hem de diger bitkisel ozlerle birlikte) migren ataklarinin siddetini ve sIkligini azaltmaya yardimci olabilecegini dusundurmektedir.



Cilt Sagligi
Saglik ve guzellik sirketleri, cesitli topikal urunlerde partenolit tukenmis atesi kullanmaktadir. Partenolid ciltte tahrise neden olabilir (kontakt dermatit), ancak partenolide tukenmis ates, bu istenmeyen etkiye neden olmadan kizariklik/lekelenme, puruzluluk, ustura yaniklari ve UV hasarina yardimci olabilir.
• Gul hastaligi: 8 kisi uzerinde yapilan kucuk bir calismada, topikal partenolit tukenmis ates, tahris edicinin neden oldugu cilt kizarikligini azaltmistir. % 0.5, % 0.75 ve % 1,0 konsantrasyonlari kizarikligi sirasiyla % 28, % 39 ve % 68 azaltmistir. Topikal parthenolide tukenmis ates, ayrica farelerde cilt iltihaplanmasini (dermatit) azaltmistir. Migren gul hastaligi hastalarinda daha yaygindir. Her ikisi de trigeminal sinir tarafindan innerve edilen bolgelerde sorunlara neden olan enflamatuar durumlardir. Kemirgenlerde yapilan bir calisma, partenolid gumus dugme bitkisi kosullara yardimci olabilir.
• UV hasari: 12 kisi uzerinde yapilan kucuk bir calisma, partenolitten yoksun atesin UVB radyasyonunun neden oldugu kizarikligi azalttigini bulmustur. UV ile induklenen serbest radikal (hidrojen peroksit) olusumunu azaltarak, enflamatuar sitokin (IL-1 alfa) salinimini bloke ederek ve DNA onarim enzimlerini artirarak yardimci olmustur. Partenolitten yoksun birakilan ates, kemirgenlerdeki UV hasarinin neden oldugu cilt kalinlasmasini da azaltmistir. Iki kucuk klinik calisma ve bazi hayvan calismalari, bu cilt rahatsizligi olan kisilerde atesin kullanimini desteklemek icin acikca yetersizdir. Bu on sonuclari dogrulamak icin daha buyuk, daha saglam klinik calismalara ihtiyac vardir.

Antienflamatuvar
Gumus dugme bitkisi, bin yil boyunca dogal bir anti-enflamatuar ilac olarak kullanilmistir. Yunan doktor Pedanius Dioscorides bunu “tum sicak iltihaplar ve sicak sislikler” icin kullanmistir. Hepatitli farelerde, atesin bir bileseni olan partenolid, enflamatuar sitokinler IFN-gama, TNF-alfa, IL-17A, IL-1beta ve IL-6’yi azaltmis ve karaciger fonksiyonlarini iyilestirmistir. Ek olarak, partenolid multipl sklerozlu farelerde IL-17,TNF-alfa ve IFN-gama duzeylerini azaltarak beyin iltihaplanmasini azaltmistir. Partenolid enflamatuar barsak hastaligi (farelerde kolon inflamasyonu gelistirilmis IBD engelleyerek), NF-KB’yi, TNF-alfa ve IL-1 -beta azaltmistir.
Ayrica kistik fibrozlu farelerde NF-kappaB aktivasyonunu bloke ederek inflamasyonu azaltmistir. Artritli sicanlarda, partenolid eklem iltihaplanmasini azaltmistir. Deri hucrelerinde yapilan bir calismada, partenolid NF-bloB’yi bloke ederek inflamasyonu azaltmistir. Gumus dugme bitkisi, partenolitten yoksun olsa bile iltihabi azaltabilir. Partenolit tukenmis ates, iltihapli molekullerin nitrik oksit, PGE2, TNF-alfa, IL-2, IL-4 ve IFN-gama’nin beyaz kan hucrelerinden salinmasini engellemistir. Ayrica farelerde cilt iltihabi (dermatit) gelistirmistir. Bu, atesin, partenolid disinda, enflamasyonu etkili bir sekilde azaltabilecek bilesenlere sahip oldugu anlamina gelmektedir.

Antioksidan
Gumus dugme bitkisi, ferrik, oksijen, hidroksil ve peroksinitratlar gibi serbest radikalleri parcalayabilen bilinen bir antioksidandir. Partenolit tukenmis ates, C Vitamini’nden daha guclu bir antioksidandir. Insan hucrelerinde sigara dumaninin neden oldugu oksidatif hasara karsi korunmustur. Partenolid ayrica sicanlari toksine bagli oksidatif strese ve karaciger hasarina karsi korumustur.

Agri
Partenolid, hayvan ve hucre temelli calismalarda prostaglandin sentazini (PHS) inhibe ederek inflamasyonu ve agriya neden olan prostaglandinleri azaltmistir. Farelerde ates, uykuya veya davranis degisIkligine yol acmadan akut kimyasal olarak induklenen agriyi azaltmistir. Gumus dugme bitkisi cicek ozu, kemirgenlerde akut, inflamatuar, eklem ve noropatik agriyi azaltmistir. Kemoterapiye bagli agriya karsi da etkiliydi. Bununla birlikte, yaprak ekstresi cok daha az etkilidir.

Endise ve Depresyon
Gumus dugme bitkisi ozutu farelerde kaygi ve depresyonu azaltmistir.



Ilac Zehirlenmesi
Sicanlarda partenolid, kokainin dopamine duyarli noronlar uzerindeki etkilerini bloke etmistir. (beynin ventral tegmental bolgesinde)

Kan Pihtilari
Hucre temelli calismalarda, partenolid trombosit uretimini arttirmis, ancak aktivasyonlarini azaltmis ve muhtemelen kan pihtilarini onlemistir.

Alerjiler
Gumus dugme bitkisi ozutu alerjiye neden olan mast hucrelerinden histamin salinimini bloke etmistir.

Antibakteriyel
Gumus dugme bitkisi ucucu yag, hucre bazli calismalarda zararli bakterilerin buyumesini engellemektedir. Ciceklenme asamasindan yapilan yag, yuksek kafur iceriginden dolayi en guclu antibakteriyel aktiviteye sahiptir.

Kanser
Partenolid, cilt tumorlerinin gelisimini geciktirdi ve UVB radyasyonuna maruz kalan farelerde sayilarini azaltmistir. Bu bilesIk ayrica test tuplerinde losemi, lenfoma, multipl miyelom, karaciger, meme, akciger, kolon, deri, mesane ve beyin kanseri dahil olmak uzere bircok kanser hucresi tipine zarar vermis veya yok etmistir. Bununla birlikte, 12 kanser hastasi uzerinde yapilan bir calismada, atesin kan testlerinde ortaya cikacak kadar partenolid bulunmadigi ve hastaliga karsi herhangi bir etkisi bulunmadigi bulunmustur.

Romatizmal Eklem Iltihabi
Romatoid artritli 41 kadin uzerinde yapilan klinik bir calismada, dogranmis atesi (70-86 mg) eklem agrisi, hareketlilik ve inflamasyonu iyilestirmede plasebodan daha etkili degildir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:00.