IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
Seçenekler Stil
Alt 14 Nisan 2020, 11:42   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Mitomani nedir, ne anlama geliyor?

Mitomani hastaligi gundeme geldi. Konuyla ilgili olarak arastirmalar yapiliyor. Kisinin, ruhsal nedenlerle, gercekleri carpitmayi, degistirmeyi hastalik durumuna getirmeesi durumu olan mitomaninin ayrintilari haberimizde...

Mitomani nedir? sorusu gundeme oturdu. Vatandaslar tarafindan merakla arastirilan mitomani nedir sorusu ilgiyle araniyor. Iste Mitomani hakkinda merak edilen bilgiler...

MITOMANI NEDIR?

Mitomani, kisilerde kendi soyledigi yalana inanma hastaligidir. Bu tur hastalar hatalarini ortmek icin surekli yalana basvururlar. Bir sure sonra soyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya baslarlar. Zaman icinde kendi vicdanlarindan uzaklasmaya basladikca, gercek bir varlik elde etmek amaciyla yalan soylemeye devam ederler. Cevrenizde sucluluk psIkolojisiyle hareket ederek, sucunu bastirmaya calisan kisiler vardir.

Mitomani olarak adlandirilan bu durumdaki kisiler, cikar elde etmek ya da cevresinin ilgisini cekmek icinde yalana basvururlar. Bu yapidaki kisiler bir makami elde etmek icin bile yalan soyleyebilirler. Mitoman kisiler icin yalan soylemek yasamlarinin rutin davranisi haline gelmistir. Soylemis olduklari yalanlarin ortaya cikmasi durumunda, bundan herhangi bir sucluluk hissetmezler. Mitomani kisiler icin yalan soylemek olagan bir davranistir.

Bu kisiler sessizlige tahammul edemezler. Bulunduklari ortamda yalan ve abartilarla birlikte konusmaya girerler. Ilk baslarda kisilerin soyledikleri yalanlar kolay anlasilmaz. Ancak yalanlarin tek tek ortaya cikmasindan sonra, cevresindekiler bu yalanlara inanmamaya baslar. Bu kisiler gercek mutlulugu yakalayamadigindan, is ve arkadas cevrelerini surekli degistirirler. Yalanlarini duzeltme amaclari olmaz. Kisilerde pismanlik mekanizmasi islemez. Eger kisiler yalanlardan sonra pismanlik duyuyorsa, bunlar Mitomani hastasi degildir.


Mitomani ozellikleri nelerdir?

Bu kisiler cogu zaman yalan soylediklerinin farkinda olur, ancak bazen yalanlarina kapilabilirler. Bu yuzden sunumlarini daha etkili yaparlar. Mitomanlar hareketli ve sosyal kisilerdir. Bazen cana yakin ve sevimli bile olurlar. Fakat onun yalanlarini ortaya cikardiginizda, agresif ve alingan taraflarini gorebilirsiniz. Bu kisilerin yalanlarinda sureklilik vardir, ancak tutarlilik yoktur.


Kurgular yapsalar bile, aciklari bulunmaktadir. Cocukluk doneminden yetiskinlik donemine kadar herhangi bir surecte ortaya cikan mitomani, kiside yalan soylemek icin guclu bir istek olusturur. Yalani soylemek icin israrci olmak, yalan soylemek icin buyuk bir istek duymak mitomanlik icin yeterlidir. Kisi yalan soylemekten buyuk bir haz duyar, bu onun icin kisisel kazanclarin en buyugudur. Bu yuzden tedavi buna uygun sekilde yapilmaktadir.
Mitomani nasil tedavi edilir?

Bu kisiler kendisinde bir sorun oldugunu dusunmediginden, tedavi olmayi istemez. Bu nedenle kisilerin hastaligini genellikle yakinlari ortaya cikarir. Onlari tedavi olmasi icin ikna etmeye calisirlar. Bunu yaparken yumusak davranilmali, kisi kirilmamalidir. Tedavi sirasinda psIkiyatristler oncelikle hastayi tanimak ister, neden yalan soyledigini anlamak isterler. Konusmalardan sonra guven ortami olustugunda, hasta kisinin eksIk duygu ve guveni yerine koyulur. Tedavinin iyi yapilmasi halinde, hastaligin yeniden tekrarlamasi cok dusuk bir olasiliktir. Tekrarlama durumunda ise hasta bunun daha kolay farkina varacak ve tedavi olmayi isteyecektir.


Mitomaniye zemin hazirlayan psIkiyatrik sorunlar nelerdir?

Kisilik bozukluklari
Narsistik bozukluklar
Asosyal kisilik yapisi
Cocukluk donemlerinde istismara ugramak
Histerik kisilik yapisi

Mitoman kisiler basit seylerde ve gereksiz yerlerde yalana basvururlar. Asla baskalarini kandirmak icin yalan soylemezler. Yalanlar gelisiguzel seklide soylenir, bunun icin bir plan yapmazlar. Bu kisilerin en buyuk sorunu esleriyle olur. Kisiler kendilerini yalan soylemekten alikoyamaz. Fakat tedavisi yapilabildiginden, kisilerin bunun farkinda olmalari ve tedaviye yonelmeleri gerekir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:05.