IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Nisan 2020, 17:46   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronavirus ile Mucadelede Omega-3 Yag Asitleri Yardimci Olabilir mi?

Omega-3 yag asitleri, kalp hastaligi ve artrit potansiyel saglik yararlari icin kapsamli bir sekilde arastirilmistir ve bazi enfeksiyonlarla savasmaya yardimci olabileceklerine dair bazi kanitlar vardir. Bu yazida Omega-3 yag asitlerinin yeni koronavirus uzerinde herhangi bir etkisi olup olmadigina dair bilgiler bulunmaktadir. Yalniz bu yazinin bilgilendirme amacli oldugu ve koronavirus vakasinin devam eden bir salgin oldugu icin yeni bilgiler ciktikca bazi detaylarin degisebilecegi goz ardi edilmemelidir. Su an icin en iyi onlem sosyal mesafe, el yikama ve yuze dokunmaktan kacinmadir.

COVID-19 Pandemisinde Omega-3 Yag Asitlerinin Rolu Var mi?
Omega-3 yag asitleri, onemli anti-enflamatuar etkileri olan bir coklu doymamis yag turudur. Ornekler arasinda balik yaglarinda yaygin olarak bulunan EPA ve DHA ve bitki yaglarinda bulunan ALA bulunur. Omega-3 yag asitlerinin bircok saglik faydasi vardir. Mevcut koronavirus salgini ile enfeksiyonlarla savasma ve akciger fonksiyonlarini iyilestirme potansiyeli ozellikle onemlidir. Omega-3 yag asitlerinin COVID-19 pandemisini tedavi edebilecegini veya onleyebilecegine dair henuz bir kanit yoktur.
Bununla birlikte, bu yag asitlerinin bazi enfeksiyon turleri icin yararli olabilecegini, bazilarinda ise zararli olabilecegini gosteren calismalar vardir. Bu yazida, omega-3 yag asitlerinin bagisIklik sistemi ve akciger sagligi ile nasil etkilesime girdigine dair bilgiler bulunmaktadir.



Omega-3 Yag Asitleri Nasil Yardimci Olabilir?
Omega-3 yag asitleri, anti-enflamatuar etkileri ile bilinir. Enflamasyonu gibi cesitli mekanizmalar yoluyla etkileyebilirler:
• Enflamatuar bilesIklerin gen ekspresyonunun azaltilmasi
• Enflamasyonu etkileyen protein ve hormon konsantrasyonunu degistirmek
• Bir anti-enflamatuar bilesIk olan cozunenlerin uretilmesine yardimci olmak
EPA ve DHA yag asitlerinin bagisIklik sistemini enfeksiyonlarla daha iyi mucadele etmek icin uyarabilecegine dair bazi kanitlar da vardir. Ek olarak, EPA ve DHA’nin, cozuculer ve protinler gibi uretilmesine yardimci oldugu bazi bilesIkler, antibakteriyel ve antiviral ozelliklere sahiptir.

Omega-3 Yag Asitleri ve Enfeksiyonlari
Arastirmalar, omega-3 yag asitlerinin anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etkilerinin bazi enfeksiyonlarla savasmaya yardimci olabilecegini dusundurmektedir. Omega-3 yag asitleri EPA ve DHA, doku hasarini sinirlayabilir ve asagidaki bakterilerin neden oldugu enfeksiyonlarla savasmaya yardimci olabilir:
• P. aeruginosa
• S. aureus
• H. pylori
• S. pnomoni
• E. coli
• Streptococcus B
Bununla birlikte, omega-3 yag asitlerinin, bazi bakteriyel ve viral enfeksiyonlar dahil olmak uzere bazi enfeksiyon turlerini daha da kotulestirdigine dair kanitlar da vardir. Bazi durumlarda omega-3 yag asitleri bagisIklik sistemini baskilayabilir, bu da bagisIklik tepkisini bozabilir ve potansiyel olarak gibi daha kotu sonuclara yol acabilir:
• Tuberkuloz
• Zehirlenmeye neden olan mikrop
• Influenza A virusu (grip)
• Ucuk virusu
Bu kanitlarin neredeyse hepsinin hayvan ve test tupu calismalarina dayandigini belirtmek onemlidir. Daha ileri klinik arastirmalar yapilana kadar, bu etkilerin insanlarda meydana gelip gelmedigini soylemek mumkun degildir. Omega-3 yag asitleri bazi enfeksiyonlarda yardimci olabilir, ancak digerlerinde zararli olabilir.

Omega-3 Yag Asitleri ve Akciger Fonksiyonu
Bir dizi calisma, omega-3 yag asitlerinin oncelikle solunum yollarindaki iltihabi azaltarak akciger fonksiyonunu iyilestirebilecegini dusundurmektedir. Ornegin, astimi olan 642 kisiyle yapilan bir calismada, daha yuksek EPA ve DHA duzeylerinin, hava yolu hiperreaktivitesi riskinin azalmasi ile iliskili oldugu bulunmustur.1.280 hastayi iceren 12 klinik calismanin bilimsel bir incelemesi, omega-3 yag asidi takviyesinin akciger fonksiyonunu iyilestirebilecegini ve akut solunum sIkintisi sendromu (ARDS) olanlarda ventilator ihtiyacini azaltabilecegini bulmustur.
2.000’den fazla cocugun 7 klinik calismasinin bir baska bilimsel incelemesi, gebelik sirasinda omega-3 yag asitleri ile takviyenin cocukta hirilti ve astim insidansini azaltabilecegini dusundurmektedir. Bununla birlikte, omega-3 yag asitlerinin kullanimini destekleyen her calisma icin, sonuclari curuten baska bir calisma var gibi gorunmektedir. Bircok buyuk klinik arastirma, omega-3 yag asitleri ile takviyenin astim/KOAH, ARDS olanlar ve hamilelik sirasinda dahil olmak uzere akciger fonksiyonlarini etkilemedigini bulmustur. Bazi calismalar, omega-3 yag asitleri ile takviyenin solunum rahatsizligi olanlarda akciger fonksiyonunu iyilestirebilecegini, ancak genel olarak kanitlarin karisIk oldugunu gostermektedir.

Dozaj
Asagidaki dozlar kisisel olarak herkes icin gecerli olmayabilir ve kisinin doktoru balik yagi kullanmasini oneriyorsa saglik durumuna ve diger faktorlere gore doz belirlenebilir. EPA ve DHA’nin resmi olarak onerilen bir dozu yoktur, ancak cogu uzman gunde yaklasIk 1-3 gram almayi onermektedir. ALA esansiyel bir yag asidi olarak kabul edilir ve erkek yetiskinler en az 1,6 gram almali, kadin yetiskinler en az 1,1 gram almalidir.
Gida Kaynaklari
Ideal olarak, omega-3 yag asitleri diyetten alinmalidir. ALA’nin Bazi buyuk kaynaklari sunlardir:
• Keten tohumu yagi
• Chia tohumlari
• Ingiliz ceviz
Balik yaglarinin iyi kaynaklari (EPA ve DHA) icermektedir:
• Somon
• Ringa
• Sardalye
• Orkinos
Omega-3 yag asitleri belirli enfeksiyonlarla savasmaya ve akciger fonksiyonlarini iyilestirmeye yardimci olabilir. Bununla birlikte, arastirmalar bu yag asitlerinin bazi enfeksiyon turlerini daha da kotulestirebilecegini de gostermektedir. Arastirmalar, omega-3 yag asitlerinin mevcut koronavirus salgini uzerindeki etkisini arastirmamistir, ancak gelecekteki arastirmalar icin ilginc bir adaydir.
Simdilik, COVID-19’a karsi alabilecek en iyi onleyici tedbirler, sosyal uzaklasma, el yikama ve yuzunuze dokunmaktan kacinmayi iceren standart onlemlerdir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:56.