IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
Seçenekler Stil
Alt 13 Nisan 2020, 13:27   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kandaki Lipopolisakkarit Seviyelerini Yukselten Nedenler

Lipopolisakkaritlerin (LPS) ates indukleyici etkisi iyi bilinmektedir ve insan kani bu pirojene son derece duyarlidir. Son zamanlarda, LPS iceren gida takviyelerinin ve probiyotik ilaclarin bagisIklik uyaricilari olarak guvenligi sorgulanmistir, ancak bu urunler agizdan alinir ve sindirilmemis sindirime ulasmaz. Endotoksemi patolojik bir durum oldugu icin endiseler anlasilabilir, ancak LPS veya Gram-negatif bakteriler iceren probiyotik urunlerin oral alimi, bilimsel kanitlara dayanarak bir saglik riski olusturmaz, bunun yaninda bazi yasam kosullari ve durumlar lipopolisakkarit duzeylerini yukseltebilir. Bu yazida kandaki lipopolisakkarit seviyelerini yukselten nedenler hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Enfeksiyon
Kandaki yuksek LPS durumu (endotoksemi), buyuk miktarda gram negatif bakteri kana girdiginde enfeksiyon sirasinda en ciddi sekilde ortaya cikar. Hastaneler, bir enfeksiyon veya prosedurden sonra sag kalimini tahmin etmek icin hastalarinin LPS duzeylerini olcmektedirler. Endotoksemiye neden olan bir enfeksiyon ornegi, agizdan yuksek LPS seviyelerinin kana girdigi ve sistemik inflamasyona neden oldugu periodontittir. Endotoksemiye neden olan bir baska yaygin enfeksiyon, vucuttaki LPS seviyelerini yukseltmek icin burun ve bogazin arkasindan yayilabilen Neisseria meningitidis’tir . Bu, beyni ve omuriligi cevreleyen zarlarin (menenjlerin) iltihabi veya menenjit gibi meningokok hastaliklarina yol acmaktadir.

Sizdiran Bagirsak Sendromu
LPS buyuk molekullerdir ve saglikli bir insanin bagirsagindaki kucuk bosluklardan gecemeyecek kadar buyuktur. Bununla birlikte, bagirsak astari hasar gordugunde ve daha buyuk bosluklar ortaya ciktiginda, LPS bu sizan bagirsaktan kana gecebilir. Pankreas cerrahisi uygulanan 44 hastayi kapsayan bir calismada, sistemik LPS duzeyleri neredeyse mukemmel dogrusal bir iliskide sizintili bagirsak sendromu ile korelasyon gostermektedir.
Sizdiran bagirsak 137 kiside LPS ile iliskilendirilmistir. Ancak baska bir calismada, aspirinin neden oldugu sizdiran bagirsak’ in kanda LPS duzeylerinde artisa neden olmadigi bulunmustur. Farelerde sizdiran bagirsak artmis LPS ve sistemik inflamasyona neden olmustur. Enfeksiyonlar ve bagirsak gecirgenliginin artmasi (sizdiran bagirsak) sistemik inflamasyon ve kandaki LPS’nin iki yaygin nedenidir.

Yuksek Yagli Yemekler
20 katilimci uzerinde yapilan bir calismada, esdeger miktarda kalorili (biri yuksek yagli, biri dusuk yagli) iki ogunun tuketilmesi, daha yuksek yagli ogunun LPS’yi, reaktif oksijen turlerini ve NF-activityB aktivitesini arttirdigini gostermistir. 12 erkekten olusan bir calismada, yagdan% 33 kalori iceren karisIk bir kahvalti yemek, yemekten 2 saat sonra LPS ve inflamatuar sitokin IL-6’yi arttirmistir. 40 obez hastayi kapsayan bir calismada, 50 g yag (10 g doymus yag, 30 g tekli doymamis yag ve 10 g coklu doymamis yag) tuketiminden 3 saat sonra kan ve silomikronlarda artan LPS seviyeleri bulunmustur.
Kisa ve orta zincirli yag asitleri dogrudan portal ven tarafindan emildikleri ve silomikron olusumuna neden olmadiklari icin LPS seviyelerini yukseltmezler. Bir kisinin vucut yagi, LPS seviyelerinin yaga nasil tepki verdigini etkileyebilir. 16 erkegin bir calismasinda, sadece obez bireylerin 40 gram sut yagindan sonra normal kilolu insanlara kiyasla daha yuksek LPS seviyeleri vardi. Obez insanlarin silomikronlari LPS ile normal agirliktaki insanlardan daha doymustur.
Benzer sekilde, 54 kisiden olusan bir calismada, tip 2 diyabet, aclik glikozu ve obezite bozuklugu olan kisiler, yuksek yagli bir yemege yanit olarak LPS seviyelerini yukseltirken, yagsiz saglikli insanlar bu yaniti vermemislerdir. Tip 2 diyabet hastalarinda LPS duzeyleri % 124 artmistir.

Doymus Yag
75 metabolik sendrom hastasinin klinik calismasinda, yuksek doymus yag diyeti, yuksek tekli doymamis yag diyetine, az yagli, karmasIk karbonhidrat diyetine ve omega-3’lerle takviye edilmis az yagli, karmasIk karbonhidrat diyetine kiyasla LPS duzeylerini artirmistir. 8 yetiskin uzerinde yapilan bir calismada, bir aylik yuksek yagli (toplam kalorilerin % 40’i) ve doymus yag (toplam kalorilerin% 20’si) diyeti, dusuk yagli, yuksek lifli bir diyete kiyasla LPS seviyelerini% 71 artirmistir. LPS seviyelerinin% 31 azaldigi 48 saglikli insan uzerinde yapilan bir calismada, 300 kalori saf krema tuketimden sonra 5 saate kadar LPS seviyelerini arttirirken, esit seker, portakal suyu ve su kalorileri artmamistir.
20 saglikli yetiskin uzerinde yapilan bir calismada, 16 g hindistancevizi yagi (% 82 doymus yag) LPS’yi arttirmis, ancak omega 3 tuketimi daha dusuk bir LPS cevabi ile sonuclanmistir. Uzum cekirdegi yagindan (omega-6 yag asidi) LPS artisi yoktur. 28 kisiden olusan bir calismada , doymus yag palmitik asidi yuksek olan 3 haftalik bir diyet, LPS’nin neden oldugu kan TNF-a duzeylerini arttirmistir. Yuksek palmitik asit / oleik asit oranina sahip bir diyetin tuketimi, 12 kadin uzerinde yapilan kucuk bir calismada LPS ile uyarilan beyaz kan hucrelerinden ( lenfositler ve monositler) IL-1b salgilanmasina yol acmistir. Yuksek yagli yemekler, ozellikle obez kisilerde iltihap ve LPS seviyelerini artirabilir, ancak bu hala belirsizdir.

Emulsifiye Yag
Emulsifiye edilmis yag, suyla daha kolay karistirmak icin bir bilesige (lesitin gibi) eklenmistir. Emulgatorler mayonez ve dondurma da dahil olmak uzere bircok gidada yaygindir. Emulsifikasyon ayrica diyet yaglarinin sindirim sisteminde parcalanma yetenegini de arttirmaktadir. 16 erkek uzerinde yapilan klinik bir calismada, 40 g emulsifiye sut yagi tuketmek, 40 g emulsifiye edilmemis sut yagi tuketmeye kiyasla silomikronlara bagli LPS seviyelerini arttirmistir. Hayvanlarda, emulsifiye aycicek yagi tuketimi, yemek sonrasi LPS seviyelerini, emulsifiye olmayan aycicek yagindan daha fazla artirmistir. Emulsifikasyon yagin yuzey alanini arttirir ve yag emilimini ve silomikronlara depolanmasini kolaylastirmistir.

Yuksek Kalorili Diyetler
18 saglikli erkegin bir calismasinda 8 hafta boyunca gunde 760 kalori ile asiri beslenme, LPS seviyelerini% 160 oraninda artirmistir. LPS, IL-6 ile iliskilidir. YaklasIk 3.500 saglikli erkek uzerinde yapilan bir calismada toplam kalori alimi LPS duzeyleri ile iliskili bulunmustur.

Asiri Alkol Alimi
Akut tikinircasina icme ve kronik alkol alimi sistemik LPS duzeylerini artirir. Kronik alkol kotuye kullanimi olan 54 has- tada artmis bagirsak gecirgenligi (sizintili bagirsak) ve daha yuksek dolasimdaki LPS duzeyleri gozlenmistir. Bununla birlikte, icmeyenlere kiyasla 900’den fazla yetiskinin yaptigi bir calismada orta alkol tuketimi dusuk LPS seviyeleri ile iliskili bulunmustur.

Gut Disbiyozu
Gut disbiyozu, normal olarak baskin turlerin azaldigi ve/veya normal olarak azaltilmis turlerin (ornegin ince bagirsak bakteriyel asiri buyumesi veya SIBO ) arttigi bagirsak bakterilerinin dengesizligidir. 30 saglikli yetiskin uzerinde yapilan bir calismada, daha dusuk diski bacteroidet duzeyleri olanlarda kan LPS’si artmistir. Farelerde probiyotik bifidobakteriler bagirsak bariyeri fonksiyonunu iyilestirerek LPS seviyelerini azaltabilir. Aksine, gram-negatif bakterilerin oraninin arttirilmasi bagirsak gecirgenligini artirabilir ve daha yuksek kan LPS seviyelerine yol acabilir.

Stres
39 kadin uzerinde yapilan klinik bir calismada, elestirel bir seyirci varliginda stresli bir gorevi tamamlayanlar, LPS ile uyarilmis TNF-a uretimini gorevi izleyici olmadan gerceklestirenlerden daha fazla bulmustur. 72 kadin uzerinde yapilan bir baska calismada, sahte bir is gorusmesi ve ardindan zor bir bulmaca cozme gorevi yapilmasi LPS tarafindan uyarilan TNF-a ve IL-6 uretimini artirmistir.

Sosyal Yalitim
115 katilimci uzerinde yapilan bir calismada, sosyal baglanti kopmasina daha duyarli bireyler, LPS’ye yanit olarak artmis inflamatuar molekuller (TNF-a ve interlokin-6 ) ve coklu enflamatuar genlerin artan aktivitesi gostermistir. Iki calismada, daha fazla yalnizlik hissi yasayan kisiler, daha az yalniz olanlara kiyasla stresli bir goreve karsilik olarak LPS ile uyarilmis TNF-a, IL-6 ve IL-1 uretimine daha fazla sahiptir.

Stresli Cocukluk Ortami
Ongorulemeyen ve stresli bir cocukluk ortamina maruz kalma, 135 ergen kiz cocugu uzerinde yapilan bir calismada LPS ile uyarilmis IL-6 uretiminin artmasiyla iliskili bulunmustur.



Sigara
Tek bir tutsulenmis sigara, tutun yapraklarindaki bakteriler nedeniyle yuksek duzeyde biyolojik olarak aktif LPS icermektedir. Sigara icimi, insan solunum yolu hucrelerinde LPS ile uyarilmis bir protein (TLR4) ve LPS ile iliskili enflamatuar sitokinlerin ( NF-B, IL-8 ) uretimini arttirmistir. Sigara, agir icme, stres ve bagirsak dengesizlikleri gibi sagliga zararli faktorler, vucuttaki LPS’yi ve iltihabi artirabilir.
 
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:59.