IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2020, 19:30   #1
Standart Yaban Marulunun Saglik Acisindan Faydalari ve Kontrendikasyonlari

Agri Giderme
Cizildiginde, yabani marul saplari ve yapraklari sutlu bir meyve suyu uretmektedir. Bu meyve suyu kurutularak sertlestirilmektedir ve bu da laktucarium veya marul afyonu olarak bilinen kahverengi, sakizli bir urune donusmektedir. Lactucarium, sinir sistemi uzerinde etkili olan iki aci bilesIk olan laktuksin ve laktukoprin icermektedir. Opioid salginin ortasinda, bazi kisiler neredeyse unutulmus dogal bir alternatif olarak yabani marullara yonelmektedir.
Tarihsel veriler agriyi azaltma ve kaygi bicimleri icin kullanimini desteklese de, hicbir klinik calisma bu iddialari desteklememektedir. Aslinda, gunumuz arastirmasi bunun etkilerini zar zor incelemistir. Sadece sinirli sayida hayvan temelli arastirma bazi ipuclari vermektedir. Yabani maruldan nispeten dusuk dozlarda (2-15 mg/kg) laktuksin ve laktukoprin farelerde, sakinligi arttirmis ve agri uyaranlarini engellemistir. 30 mg/kg yuksek dozlarda bu bilesIkler, 60 mg/kg ortak agri kesici olarak ibuprofene benzer agri giderici etkilere sahiptir. Ote yandan, lactucarium da hafif tesvik ofori ve hatta halusinasyonlara neden olmaktadir. Bu nedenle, bazi kisiler yabani marul yapraklarini yiyip, solumakta, enjekte etmekte veya sigara icmektedirler. Kotuye kullanimi tehlikeli olmaktadir ve hatta bir bagimliligi tetikleyebilmektedir.

Kaygi, Uykusuzluk ve Huzursuzluk
Yabani marul ozunde bulunan iki bilesIk olan lactucin ve lactucopicrin, farelerde sakinlik ve sedasyona neden olmustur. Ayrica, diger marul cesitlerinden elde edilen ayni maddeler farelerde uykuya neden olmustur.
Anekdot Kanitlari
Bilim adamlari, yabani marul ailesine ait papatya (Asteraceae) ailesinden birkac biyoaktif bilesige bakmislardir ve bunlara seskiterpen laktonlar denmektedir. Arastirmalar seskiterpen laktonlarin iltihabi azaltabilecegini, astim ve artrite yardimci olabilecegini ortaya koymaktadir. Ek olarak, kramplari rahatlatmakta, kaslari gevsetmekte ve oksidatif stresle mucadele edebilmektedir. Ayrica virus, bakteri ve kanserle savasan ozellikleri baska bir arastirma alanidir. Yabani marulda bulunan spesifik bilesIklerle ilgili arastirmalar sinirlidir. Ayni saglik avantajlarini saglamayabilmektedir. Yabani marul, oksidatif stresi azaltan kafeik asit icermektedir. Birkac hayvan ve hucre temelli calismaya dayanarak inflamasyon ve kanserle savasabilmektedir. Tarihi belgeler ve hayvan temelli arastirma, yabani marulun kas, eklem, ameliyat sonrasi agri ve agrili adet kanamasini hafifletebilecegini desteklemektedir. Diger tarihsel veriler yogun bir oksurugu yatistirabildigini ve solunum gucluklerini azaltabilecegini dusundurmektedir. Yabani marul tohumu yaginin, dolasimini arttirdigina ve arterlerin sertlesmesini onledigine inanilmaktadir (ateroskleroz), ancak iddialari destekleyen bir calisma bulunmamaktadir.

Arastirilmalari Tamamlanmamis Fayda Iddialari
Ticari olarak satilan yabani marul urunlerinin bircok kosula yardimci oldugu iddia edilmektedir. Iddia edilen bu kosullar asagidaki gibidir:
• Kaygi
• Uykusuzluk hastaligi
• Idrar yolu enfeksiyonlari
• Bagirsak iltihabi
• Artrit
• Astim
• Oksuruk
• Cilt iltihabi ve gunes yanigi (merhem olarak)
• Kanser
Bununla birlikte bunlarin hicbiri arastirma tarafindan yeterince desteklenmemektedir.

Yabani Marulun Tanimlanmasi
Yabani marul bienal bir bitkidir, yani cicek acmasi ve tohum vermesi 2 yili almaktadir ve Temmuz ve Agustos aylarinda cicek acmaktadir. Yabani marul nehirlerin ve atik alanlarinin yakininda bulunmakta ve 6 metreye kadar buyumektedir. Bu bitki, sepet benzeri, saricicekler ve hafif bir saptan filizlenen dikenli, parlak yesil yapraklara sahiptir. Ayrica bazen govdesinde mor lekeler olusmaktadir. Sicak bolgelerde ozgurce buyudugu icin, kisiler bu bitkiyi vahsi dogada bulmaya ve kendi ilaclarini hazirlamaya calismaktadirlar. Yine de, tanimlanmasi o kadar kolay degildir. Yabani marul ozellikle zor iki benzer gorunume sahiptir ve bunlar karahindiba ve dikenli maruldur.

Karahindiba
Bilimsel adi Taraxacum officinale olan Karahindiba genellikle 1,5 metreye kadar, oysa yabani marul 6 metreye kadar buyumektedir. Karahindiba 1,5 inc genisliginde sadece bir cicege sahipken, yabani marul sadece ¼ inc genisliginde birden fazla kucuk cicege sahiptir. Sonra, yapraklara iyi bir goz atmak onemlidir. Karahindiba, zemin seviyesinde yapraklar uretmektedir. Bunlar cicek saplari uzun ve yapraklari olmadan, bir rozet kumeleridir. Yabani marul ise sapi sonuna kadar yaprak uretmektedir.

Dikenli Marul
Bilimsel adi Lactuca serriola olan Dikenli marul yabani marulla cok benzemekte ve cicekleri neredeyse aynidir. Yabani marul yapraklari daha fazla yayilmaktadir, ayrica daha yuvarlak ve daha az bolunmustur.

Yan Etkiler ve Guvenlik
Zehirlenme riski
Yabani marul toksIk olabilmektedir. Bununla birlikte cig yabani marul yedikten sonra yan etki yasayan en az 8 vaka bildirilmistir. Yan etkiler dahil zehirlenme belirtileri asagidaki gibidir:
• Kaygi
• Ates
• Titreme veya terleme
• Karin agrisi
• Sirt ve boyun agrisi
• Bas agrisi ve bas donmesi
• Mide bulantisi ve kusma
• Bilinc kaybi
• Bulanik gorme ve/veya isiga asiri hassasiyet
• Terleme
• Halusinasyonlar
• Idrar retansiyonu
• Kalp komplikasyonlari
• Hafif karaciger komplikasyonlari
Bununla birlikte, yukaridaki 8 vakanin hepsi toksIk oldugu bilinen taze yabani marul yemeyi icermektedir. Bitki tibbi olarak kullanilmak uzere uygun sekilde hazirlanmalidir. Dahasi, bitki, muhtemelen toksisitesini artiran Temmuz veya Agustos aylarinda olagan hasat zamani yerine Mayis ayinda hasat edilmistir. Ayrica yabani marul yapraklari yemek veya sigara icmek halusinasyonlara neden olmaktadir. Yabani marul tam yikanmadiginda, sican akciger kurdu hastaligi riski tasimaktadir. Bununla birlikte yabani marul veya takviyeleri ile ilgili calismalarin eksIkligi nedeniyle, diger potansiyel yan etkiler bilinmemektedir. Tum bunlar, nitelikli uygulayicilarin rehberliginde yabani marulun dikkatli bir sekilde hazirlanmasi ve kullanilmasi gerektigini soylemektedir.

Kontrendikasyonlar
Alerji
Papatya, karahindiba, kadife cicegi ve pelin gibi papatya ( Asteraceae ) aile bitkilerine alerjisi olan kisiler yabani maruldan kacinmalidir. Bunu almak ciddi alerjik reaksiyonlara neden olmaktadir.
Hamilelik ve emzirme
Hamile ve emziren kadinlar, guvenlik verilerinin eksIkligi ve bitkinin psIkoaktif ozelliklerinden dolayi yabani maruldan kacinmalidir.

Diger Saglik Sorunlari
Saglam bilimsel kanit olmamasina ragmen, bazi kaynaklar glokomlu ve prostat buyumesi olan kisilerin yabani marul urunlerinden kacinmalari gerektigini belirtmektedir. Bunun nedeni muhtemelen yabani marulun prostat buyumesini, idrar yolu hastaliklarini ve glokomu kotulestirebilen bazi tropan alkaloidleri icermesidir.

Ilac Etkilesimleri
Takviye, bitki, besin ve ilac etkilesimleri tehlikeli olmaktadir ve nadir durumlarda bile hayati tehdit etmektedir. Yabani marul ile ilac etkilesimleri olmaktadir ve bu etkilesimler asagidaki gibidir:
Sakinlestirici ilaclar
Yabani marul sakinlestirici bir etkiye sahiptir ve uykusuzluga neden olmaktadir. Sakinlestirici ilaclarla birlikte almak asiri uyku hali veya uyusukluga neden olmaktadir. Klonazepam, lorazepam, fenobarbital ve zolpidem dahil sedatif ilaclarla yabani marul urunlerinin tuketilmesinden kacinilmasi onerilmektedir.
Opioid bagimliligi
Zaten opioid, agri kesici bagimliligi ile mucadele eden kisiler yabani marullari hafifce almamalidir. Ilaclarla tehlikeli etkilesimlerden kacinmak icin doktora danisilmalidir. Etkileri hafiftir ve opioid bagimliligi veya yoksunlugu icin arastirilmamistir. Yabani marul, dogru hasat edilirse, dogru hazirlanir ve dozlanirsa guvenli olmaktadir. Tehlikeleri onlemek icin, kullanmadan once doktorla birlikte kalifiye bir bitki uzmanina danisilmasi onerilmektedir.

Sinirlamalar ve Uyarilar
Yabani marulun faydalari hakkindaki calismalar son derece azdir. Klinik arastirmalardan ziyade hayvan verilerine veya tarihi belgelere dayanmaktadir. Ayrica yabani marulun saglik yararlari ve riskleri hakkinda daha modern bir arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:08.