IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2020, 19:27   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bromelain Nedir, Bilesenleri ve Yan Etkileri Nelerdir?


Bromelain, ananas meyvesinden veya sapindan ( Ananas comosus )elde edilen bir enzim ekstraktidir. Proteinleri amino asitlere sindiren proteolitik enzimler veya proteazlar acisindan zengindir. Kok ve meyve turevli bromelain farkli sekilde hazirlanir ve bu enzimlerin degisen miktarlarini icerir. Saplardan cikarilan bromelain, daha yuksek proteaz icerigine sahip oldugu icin calismalarda daha sIk kullanilmaktadir. Bromelain bir diyet takviyesi, toz veya krem seklinde kullanilir. Ananas yemenin bromelain takviyesi ile ayni saglik yararlarini saglamadigini belirtmek onemlidir.
Bromelain, ozellikle burun ve sinuslerin, dis etlerinin ve diger vucut kisimlarinin ameliyat veya yaralanma sonrasi agri ve sismesini azaltmak icin kullanilir. Ayrica saman nezlesi, sislik ve ulserleri (ulseratif kolit) iceren bir bagirsak durumunu tedavi etmek, yanik sonrasi (debridman) olu ve hasarli dokuyu cikarmak, akcigerde su birikmesini onlemek (pulmoner odem), romatoid artrit, bir cilt pityriasis lichenoides chronica, kaslari gevsetmek, tendon yaralanmalari,(tendinopati), diz agrisi, kas kasilmalarini uyarmak, pihtilasmayi yavaslatmak, antibiyotiklerin emilimini arttirmak, kanseri onlemek , emegi azaltmak, idrar yolu enfeksiyonlarini onlemek ve vucudun yagdan kurtulmasina yardimci olmak icin kullanilmaktadir.
Ayrica yogun egzersizden sonra kas agrisini onlemek icin de kullanilir. Bazi kisiler artrit (osteoartrit) icin bromelain’i tripsin (protein) ve rutin (karabugdayda bulunan bir madde) ile birlestiren belirli bir urun (Wobenzym olarak da bilinen Phlogenzym) kullanmaktadirlar.

Enzimler ve Bilesenler
Bromelainin bilesimi, saflastirma yontemine ve ananas ozutunun kaynagina bagli olmaktadir. Meyve bromelain, ultra filtrasyona tabi tutulan sogutulmus ananas suyu kullanilarak hazirlanmaktadir. Kok bromelain, ananas govdeleri santrifujlendiginde, suzuldugunde, liyofilize edildiginde ve dondurularak kurutuldugunda yapilir. Bromelain, proteinleri parcalayan farkli tiol endopeptidazlarin bir karisimidir. Ayrica fosfataz, glukozidaz, peroksidaz, selulaz ve eskaraz gibi diger enzimleri de icerir. Bromelain ayrica bazi proteaz enzimlerinin proteinleri parcalamasini onleyen proteaz inhibitorleri icermektedir.
Bromelain’in anti-enflamatuar ve anti-kan pihtilasma etkisi muhtemelen protein sindirim aktivitesinden kaynaklanmaktadir. Alternatif olarak, yaniklarin iyilesmesine ve diger mekanizmalarla tumor buyumesinin onlenmesine yardimci olabilir.Ticari olarak temin edilebilen bromelain, proteolitik aktivitesine ve anti-inflamatuar ve tumor inhibe edici aktivitesi gibi saglik uzerindeki diger etkilerine gore degerlendirilir. Bromelainin faydalari oldugu ve olmadigi yonunde iki gorus bulunmaktadir ve bu iki gurubun iddialari su sekildedir.
Faydalari oldugunu dusunenlerin iddialari:
• Osteoartriti iyilestirebilir
• Derin yaniklarin daha hizli iyilesmesine yardimci olabilir
• Cerrahi agriyi artirabilir
• Sinuziti iyilestirebilir
Faydalari olmadigini dusunenlerin iddialari:
• Cogu fayda icin yetersiz kanit bulunmaktadir.
• Sindirime ve diger olumsuz etkilere neden olabilir
• Hamile ve emziren kadinlar icin bilinmeyen guvenlik profili
• Birkac ilac ve takviyenin emilimini artirabilir


Tip Literaturunde Yeri
Guney Amerika yerlisi ve Hawaii halk tibbinin aziz bir parcasi olan ananas, bromelain enziminin dunyasindaki en zengin kaynaklardan biridir. Birkac endopeptidaz ve fosfataz, glukozidaz, peroksidaz, selulaz, eskaraz ve proteaz inhibitorleri gibi bilesIklerden olusur. Genellikle ekstrakt veya ek formda satilan bromelain, meyvenin etinden ziyade ananas saplarindan veya cekirdeklerinden ekstrakte edilen enzimleri ifade eder.
Hazimsizliktan alerjilere kadar her seyi tedavi etmek icin dogal bir ilac olarak yaygin olarak kullanilan ananas sadece bu enzimle dolmakla kalmaz, ayni zamanda C vitamini, B1 vitamini, potasyum, manganez ve bitki besleyicileri ile de doludur. Ananasin bircok faydasi olsa da, iyilestirici guclerinin gercek sirri kesinlikle bromelain bilesenidir.
Tip dunyasinda, bu buyuleyici bilesIk geleneksel olarak guclu bir anti-enflamatuar ve sisme onleyici ajan olarak kullanilmistir. Arastirmalar ayrica fibrinolitik, antiedematoz ve antitrombotik ozelliklere sahip oldugunu, yani kan pihtilarini, odem ve sismeyi onlemeye yardimci oldugunu gostermistir. Gecmiste, bu enzim ayni zamanda bir et yumusatici olarak da kullaniliyordu, cunku gerginligi, iltihapli kaslari ve bag dokusunu yatistirmaya ve rahatlatmaya yardimci oluyor. Ek olarak, son calismalar bu enzimin parcalarinda akciger metastazini durdurduguna dair kanit bulmustur, bu da bromelainin potansiyel olarak kanser de dahil olmak uzere cok cesitli hastaliklari tedavi etmek icin kullanilabilecegini dusundurmektedir.
Bromelain’in tibbi faydalarini degerlendiren 1.600’den fazla makaleyi iceren bilimsel literature bakildiginda, bunun asagidakiler de dahil olmak uzere cok cesitli saglik sorunlarini tedavi etmek icin kullanildigini gostermektedir:
• ACL gozyasi gibi bag dokusu yaralanmalari
• Burkulmus ayak bilekleri
• Tendinit
• Alerjiler
• Artrit, eklem agrisi ve osteoartrit
• Mide eksimesi veya ishal gibi sindirim sorunlari
• Kardiyovaskuler hastaliklar
• Astim
• Otoimmun hastaliklar
• Kanser
• Enflamatuar barsak hastaligi
• Bronsit ve sinuzit gibi sinus enfeksiyonlari
• Cerrahi travma ve cilt yaralarinin veya yaniklarinin yavas iyilesmesi
• Ilaclarin, ozellikle antibiyotiklerin ve ilac almaktan kaynaklanan semptomlarin zayif emilimi

Yan Etkiler ve Onlemler
Bromelain bazi insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ananas alerjisi olan insanlar bromelain takviyeleri almamalidir. Bromelain’e alerjik reaksiyonlar lateks, bugday, kereviz, papain, havuc, rezene, selvi poleni veya cim polenine alerjisi olanlarda daha yaygindir. Bromelain normal dozlarda alindiginda muhtemelen guvenlidir. En sIk gorulen yan etkiler hafiftir ve diyare, bulanti, siskinlik, bas agrisi, yorgunluk ve deri dokuntusudur. Emilimini ve aktivitesini iyilestirmek icin bromelain’i ac karnina yemeklerden uzak tutmak daha iyidir. Bununla birlikte, bu bazi insanlarda mide rahatsizligina neden olabilir. Guvenlik verilerinin eksIkligi nedeniyle, hamile veya emziren kadinlar bromelain takviyelerinden kacinmalidir.

Ilac ve Takviye Etkilesimleri
Bromelain kan pihtilasmasini azaltabilir, bazi antikoagulan ilaclarin (varfarin gibi) etkilerine katkida bulunabilir ve diger kan incelticilerinin (heparin gibi) alimini artirabilir. Bu nedenlerden dolayi, kan inceltici veya planli cerrahi proseduru olan kisiler, kanama ve morarmayi onlemek icin bromelain’den kacinmalidir. Balik yagi gibi kani inceltebilecek diger takviyelerle birlikte kullanildiginda da dikkatli olunmasi onerilir. Bromelain ayrica asagidaki ilaclarin alimini artirmaya yardimci olabilir:
• TetrasIklinler
• Penisilin
• Floresein
• Glutatyon
Dozaj
Bromelain FDA tarafindan herhangi bir durum icin onaylanmadigindan resmi bir doz yoktur. Bromelain’in davanizda tamamlayici bir yaklasim olarak faydali olup olmadigini ve hangi dozu alinmasi gerektigi doktorla gorusulmelidir. Insan osteoartrit calismalarinda, bilim adamlari 540-1890 mg/gun araliginda dozlar kullanmislardir. Dusuk dozlar her zaman iyi tolere edilirken, yuksek dozlar kullanan calismalarda celiskili sonuclar elde edilmistir. Guvenligini degerlendirmek icin daha uzun vadeli calismalara ihtiyac vardir.

Kullanici Yorumlari
Cogu kullanici cerrahi ve kronik agrinin giderilmesi icin bromelain takviyeleri aldi. Bircogu sonuclardan memnun kaldi ve daha az agri ve sislik yasadigini ve agri kesicileri kestigini bildirmektedir. Bazi insanlar sinuzit ve sindirim sorunlari icin bromelain kullandilar ve normalde iyi sonuclar da almislardir. Bir kullanici, kan pihtilarini onlemek icin bromelain aldigini ve 50 yasin uzerindeki herkes icin bir zorunluluk oldugunu dusunmustur. Ancak, birkac kullanici ekin kendileri icin calismadigindan sIkayette bulunmustur.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:17.