IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 01 Nisan 2020, 19:25   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Apigenin Nedir, Faydalari Nelerdir?


Apigenin, sebze ve meyvelerin bir cogunda bulunan bulunan dogal bir bilesIktir. Insanlarda tam etkileri neredeyse anlasilamamasina ragmen, apigenin sinirleri yatistirmaya, antioksidan etkiler saglamaya ve hatta kanserle savasmaya yardimci olabilecegine dair bazi on kanitlar vardir. Bu yazida apigenin ve faydalari uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Apigenin Nedir?
Apigenin, bitkilerde dogal olarak bulunan bir antioksidan bilesIktir. Maydanoz, sogan, portakal, cay, papatya, bugday filizi ve bazi baharatlar gibi meyve ve sebzelerde bulunur . Biyolojik etkilerinin disinda, tipik olarak giysilerin boyanmasinda kullanilan sari bir kristaldir. Bu maddeyi test eden az sayida insan calismasi varken, hayvanlar uzerindeki etkileri kapsamli bir sekilde incelenmistir. Bununla birlikte, apigenin uzerine yapilan on arastirmalarda potansiyel anti-enflamatuar, antioksidan ve antikanser ozellikleri gozlemlenmistir.


Apigenin’in Faydalari
Kaygi ve depresyon
Genel anksiyete bozuklugu olan 57 kisi uzerinde yapilan bir klinik calismada, % 1,2 apigenin standardize edilmis bir Alman papatya ozutu anksiyete semptomlarini azaltmistir. Ayni populasyon uzerinde yapilan bir baska calismada, ekstrakt tum hastalarda depresyonu da iyilestirmistir. Apigenin farelerde kortizol tedavilerinin neden oldugu depresyonu iyilestirmistir. Seviyeleri stres hormonu kortizol maruz kalan insan adrenal hucrelerinde dusmustur. Yuksek dozlarda apigenin, kortizol ureten enzim CYP11 B1’i bloke etmektedir.
Ayni populasyonda apigenin iceren bir ekstrakti test eden iki klinik calisma ve bazi hayvan ve hucre temelli arastirmalar, daha fazla klinik arastirma yapilana kadar apigenin anksiyete ve depresyon icin kullanimini desteklemek icin yetersizdir.
Cilt sagligi
40 kadin uzerinde yapilan klinik bir calismada, apigenin kremi kirisIklik uzunlugunu azaltirken cilt yogunlugunu ve elastikiyetini arttirmistir. Hucrelerde UV radyasyonunun neden oldugu hasari azaltmistir. Farelerde topikal apigenin, cilt hucresi buyumesini ve yag molekulleri ve antimikrobiyal proteinlerin uretimini tesvik ederek cilt gecirgenligi bariyer fonksiyonunu gelistirmistir. Bu, atopik dermatit gibi gecirgenlik bariyeri disfonksiyonu ile karakterize edilen durumlara yardimci olabilecegini dusundurmektedir.
Sadece bir klinik calisma ve bazi hayvan ve hucre temelli arastirmalar, bu potansiyel apigenin kullanimini desteklemektedir. On sonuclarini dogrulamak icin daha fazla klinik arastirma gereklidir.
Kilo kaybi
16 kisi uzerinde yapilan kucuk bir calismada, karabiber bazli bir icecek istahi azaltti, ancak kan sekeri ve tiroid hormonu seviyeleri uzerinde hicbir etkisi olmadi. Kimyasal bir analiz, aktif bilesIkleri arasinda birkac apigenin turevini ortaya cikarmistir. Yuksek yagli bir diyetle beslenen obez farelerde, bir apigenin takviyesi, yag asitlerini, toplam kolesterolu ve diger obezite gostergelerini dusurmustur.
Yuksek NAD+seviyesine sahip farelerin obeziteye karsi daha iyi korunmasi, dusuk NAD+ seviyesine sahip farelerin obez olma olasiligi daha yuksektir. Apigenin, obez farelerde NAD+ seviyelerini artirmis ve glikoz ve yag regulasyonundan faydalanmistir. Apigenin iceren bir icecegi test eden kucuk bir deneme ve farelerde yapilan 2 calisma, apigenin’in kilo kaybina yardimci oldugunu iddia etmek icin yeterli kanit olarak kabul edilemez. Bu bilesigi tek basina test eden daha buyuk, daha saglam klinik arastirmalara ihtiyac vardir.
Enflamasyon ve agri
Aurasiz migrenden mustarip olan 72 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada, 0.233 mg/g apigenin iceren bir papatya yagi jeli agriyi ve diger migren semptomlarini (isIk ve seslerin neden oldugu bulanti ve rahatsizlik) azaltmistir. Enfeksiyona (sepsis) karsi siddetli reaksiyon yasayan sicanlar, apigenin ile tedavi edildiginde inflamatuar yanitlari azaltmislardir. Olumcul bir bakteriyel lipopolisakkarit dozu verilen farelerde, apigenin hucre olumunu azaltmis ve etkilenen bolgelerdeki enflamatuar bagisIklik yanitini kontrol etmistir. Apigenin, pro-enflamatuar yollari bloke ederek farelerde IBD ve akciger iltihabini ve skarlasmayi onlemistir.
Apigenin, kalp hucrelerinde enfeksiyoz kalp iltihabina (endokardit) neden olan hucresel surecleri bloke etmistir. Apigenin iltihabi azaltabilecegi mekanizmalar sunlari icerir:
• Akcigerlerde azalmis NF- activityB aktivitesi
• JAK 2 ve STAT3’un ekspresyonunda ve sinyalinde azalma
• Pro-enflamatuar habercilerin (nitrik oksit ve PGE2 ) ve sitokinlerin ( TNF, IFN, IL-2 , Th1 sitokinleri) azalmis salimi
• Anti-inflamatuar sitokinlerin artan salimi (Th2 sitokinleri , IL-4 ve IL-10)
• Bastirilmis interlokin-1 uretimi ve NLRP3 inflamatom aktivasyonu
Hayvan ve hucre temelli arastirma umut verici olsa da, sadece bir klinik calisma apigenin (papatya jelinin bir bileseni olarak) agri ve inflamasyon yonetimindeki rolunu degerlendirmistir. Bu on bulgulari dogrulamak icin sadece apigenin testi yapilan daha fazla klinik calismaya ihtiyac vardir.
Kanserin onlenmesi
Kolon tumorlerinin veya poliplerin cerrahi olarak cikarildigi 87 kisi uzerinde yapilan bir klinik calismada, 20 mg apigenin ve 20 mg epigallokatesin gallat ile bir flavonoid karisimi, kolorektal tumorlerin daha dusuk gelisimi ile iliskili bulunmustur. Bununla birlikte, 70.000’den fazla uzerinde yapilan 2 calisma, apigenin ve diger flavonoidlerin alimini kanser insidansi ile iliskilendirememistir. Apigenin muhtemelen, tumor gelismesini bloke etmistir. Hucre temelli calismalarda apigenin, GLUT-1, FAK ve ERK gibi tumorlerle iliskili enzimlerin uretimini bloke etmistir.
Ayrica asagidaki kanser hucresi tiplerinin buyumesini, istilasini ve gocunu oldurmus ve azaltmistir.
• Karaciger
• Brest
• Kolorektal
• Rahim
• Cilt
Apigenin, test tuplerinde androjen ureten enzimleri inhibe ederek prostat kanserini tedavi etmek icin potansiyel kullanimini onermektedir. Birlikte ele alindiginda, apigenin kanserin onlenmesine yardimci oldugu sonucuna varmak icin kanitlar yetersizdir. Insan calismalari esas olarak olumsuz sonuclara sahiptir ve antikanser aktivitesi gosterenler cogunlukla hucrelerde yapilmistir.
Camasir suyu gibi dupeduz toksIk kimyasallar da dahil olmak uzere bircok maddenin hucrelerde antikanser etkileri vardir. Bu onlarin tibbi degeri oldugu anlamina gelmez. Kanser hucrelerinde arastirmasi yapilan bir cok dogal ve sentetik madde, etkinlik veya guvenlik veya sebebiyle baska klinik veya hayvan calismalarini gecemez.
Beyin Fonksiyonu
Apigenin ile tedavi edilen fareler, beyin hucresi-dogum BDNF yolunun hafizasini, ogrenmesini ve aktivitesini arttirmistir. Inmeden iyilesen fare ve sicanlarda, apigenin glukopiranosid (bir apigenin alt tipi) norolojik sonuclari iyilestirmis ve beyin hucresi olumunu azaltmistir.

Kan sekeri seviyelerinin azaltilmasi

Apigenin, diyabetik sicanlarda insulin seviyelerini ve insulin direncini dusurerek kan sekerinin dusmesine neden olmustur. Apigenin ayrica kan yaglarini dusurdu, kan damari ve karaciger fonksiyonlarini iyilestirmistir. Apigenin (Saturin) iceren bir bitkisel ekstrakt ayrica sicanlarda kan sekeri seviyelerini dusurmus ve hicbir olumsuz etkiye neden olmamistir.
Kemik iyilesmesi
Apigenin kopeklerde kemik dokusunun iyilesmesini hizlandirmistir.
Kalbi koruma
Yuksek tansiyon nedeniyle genislemis bir kalbe sahip sicanlarda, apigenin kan basincini, kalp agirligini, kalp agirlik endeksini ve serbest yag asidi seviyelerini dusurmustur.
Uyku
Apigenin farelerde toplam uyku suresini ve uyku hizini arttirmistir.

Yan Etkiler ve Toksisite
Iyi tasarlanmis klinik calismalarin olmamasi nedeniyle apigenin guvenlik profilinin nispeten bilinmedigini unutmayin. Bu yan etkiler net degildir, olasi ilac veya takviye etkilesimlerine ve saglik kosullarina bagli olarak baska yan etkileri hakkinda doktora danisilmasi onerilir. Klinik calismalarda yan etkiler nadir ve hafifti. Sindirim rahatsizligi (oral papatya ozutu) ve cilt reaksiyonlarini (topikal papatya jeli) icermektedir. Denemeler saf apigenin kullanmadigi icin, bu etkilere baska herhangi bir papatya bilesimi neden olmus olabilir.
Onemlisi, apigenin ostrojenik aktiviteye sahiptir. Ostrojene duyarli kanser oykusu olan veya hormon replasman tedavisi alan kadinlar, ozellikle apigenin ile temkinli olmali ve bu flavonoid ile takviye edilmeden once doktora danisilmalidir. Insanlarda hicbir toksisite calismasi yapilmamasina ragmen,
zararsiz oldugu dusulmektedir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:28.