IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2020, 12:06   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tansiyon ilaclari koronavirus olumlerini artiriyor mu?

Prof. Dr. Hamza Duygu, dunya genelinde salgin haline gelen ve maalesef ulkemizde de bildirilmeye baslanan Covid-19 icin en yuksek risk grubunu kronik kalp hastalarinin olusturdugunu, panige kapilmaksizin zamaninda alinacak tedbirlerle bu salginin kisa surede buyuk kayiplar yasanmadan atlatilabilecegini soyledi.
Prof. Dr. Hamza Duygu, son gunlerde tansiyon ilaclari ile ilgili cikan spekulasyonlarin bilimsel bir dayanaginin olmadigini vurguladi.
2002 SARS ve 2012 MERS virusleri gibi Covid-19’un da koronavirus ailesinden oldugunu ifade eden Prof. Dr. Hamza Duygu, hastaliktan %2-3 olum orani bulunan hastalikla ilgili aciklamalarina soyle devam etti; "Koronavirus, ozellikle yasli ve kalp krizi oykusu bulunan, kalp yetersizligi, seker hastaligi, yuksek tansiyon, kronik bobrek yetmezligi, kronik bronsit, astim, kanser oykusu olanlar ve immun direnci dusuk olan, kemoterapi ve sua tedavisi alan ya da kortizon kullanan kisilerde agir seyretmektedir. Dolayisiyla kronik kalp rahatsizligi olanlar en yuksek risk gruplarini olusturmaktadir.”

Dunya genelinde vaka sayisi arttikca tamamen saglikli kisilerde kalple ilgili hastalik tutumlarinin da tanimlanmaya basladigini belirten Prof. Dr. Hamza Duygu, koronavirusun olumcul kalp kasi iltihabi, kalp krizi, kalp yetersizligi tablosunda agirlasma, ritim bozukluklari, dusuk tansiyon ve ani olumlere yol acabileceginin bildirildigini soyledi.

'HASTALARIMIZA HEKIMLERINE DANISMADAN HICBIR ILACA ARA VERMEMELERI ONERIYORUZ'
Yuksek tansiyon nedeniyle sIk kullanilan ACE-I veya ARB grubu ilac kullanan hastalarda koronavirusun daha olumcul seyredebilecegi yonunde soylentiler oldugunu belirten Prof. Dr. Hamza Duygu, bu spekulasyonlarin virusun hucre icine girerken ACE2 denilen enzimi kullandigini gosteren deneysel calismalardan sonra gundeme geldigini ifade ettigi aciklamalarina soyle devam etti; “Avrupa Hipertansiyon Dernegi birkac gun once yaptigi duyuruda, bu soylemlerin hicbir bilimsel dayanagi olmadigini, bu tur ilaclar kullanan hastalarin ilaclarini kesinlikle birakmamasi, sosyal medyada dolasan haberlere de itibar etmemesi gerektigini vurgulamistir. Dolayisiyla hastalarimiza hekimlerine danismadan hicbir ilaca ara vermemelerini onermekteyiz. Aksi takdirde bu hayati tehdit eden durumlara yol acabilir. Turk Toraks Dernegi Solunum Sistemi Infeksiyonlari Calisma Grubu’nun korona virus’le ilgili yararli bilgileri isiginda da panige kapilmadan, gerekli tedbirlerin zamaninda alinmasi ile bu salginin da kisa sure icinde, buyuk kayiplar yasanmadan atlatilabilecegi inancindayiz.”

EN SIK SOLUNUM YOLU ENFEKSIYONLARINA YOL ACAN VIRUSLER HANGILERIDIR?
Ust solunum yolu enfeksiyonlari ve akut bronsitin %90-95 oraninda nedeni viruslerdir. En sIk solunum yolu enfeksiyonlarina yol acan virusler Influenza (grip), Rhinovirus, Adenovirus, Parainfluenza ve Coronavirus’tur.


ANTIBIYOTIKLER VIRUSE KARSI ETKILI MIDIR?
Genel olarak, influenza (grip) disinda, solunum yolu enfeksiyonlarina yol acan viruslere yonelik etkin bir ilac ya da asi yoktur. Dolayisiyla, influenza disindaki virus enfeksiyonlarindan genel onlemler disinda korunma olanagi ve genel saglik destegi disinda tedavi secenekleri bulunmamaktadir. Antibiyotikler yalnizca bakteri olarak adlandirilan enfeksiyon etkenlerine karsi etkilidir. Virus enfeksiyonlarinda bir yararlari yoktur. Benzer sekilde, influenza virusune etkili oseltamivir gibi sinirli sayidaki ilac, diger virus enfeksiyonlarinda herhangi bir yarar saglamamaktadir.

VIRUSUN ENFEKSIYON SIDDETININ KISIDEN KISIYE DEGISIMINDE ETKILI OLAN UNSURLAR NELERDIR?
Virus enfeksiyonlarinin siddeti iki etkene gore farklilik gosterebilir. Bunlardan birincisi, maruz kalinan virusun saldirganlik gucu (insan vucudunun savunma sistemlerini alt etme kapasitesi) ve solunum sistemine giren virus sayisidir. Basit bir mantikla, solunum yollarina giren virus sayisi arttikca, virusun savunma sistemimizi alt edip bronslar ve akcigerler gibi daha alt solunum yollarina ulasma olasiligi artacak, bronsit (brons enfeksiyonu) ve zaturre (akciger enfeksiyonu) gibi agir infeksiyonlara yol acabilecektir. Ikinci etken ise virus ile karsilasan kisinin bagisIklik sisteminin gucudur. Genel olarak, bagisIklik sistemi yaslilarda, altta yatan kronik hastaligi olanlarda, iyi beslenmeyenlerde, bedensel yada ruhsal olarak asiri yorgun olan bireylerde daha zayif olmaktadir ve bu bireylerde virus enfeksiyonlari daha agir seyretmektedir.

VIRUS SALGINLARININ DAHA COK UZAK DOGU KAYNAKLI OLMA NEDENI NEDIR?
Bazi solunum viruslerinin ana konagi cesitli hayvanlardir. Ornegin influenza virusunun ana konagi su kuslaridir. Covid-19’un ana konaginin ise yarasalar oldugu dusunulmektedir. Cin mutfaginda hem cok cesitli kara, hava ve su hayvanlari kullanilmakta, hem de bu hayvanlarin etlerinin "taze" yani olabildigince yeni kesilmis olmasi tercih edilmektedir. Bu nedenle, yaygin olarak, cok cesitli hayvanlarin bir arada oldugu, hem hayvanlarin birbirleriyle hem de insanlarin hayvanlarla cok yakin temasta bulundugu buyuk canli hayvan pazarlari kurulmaktadir. Bu pazar yerlerinde insanlar, aslinda baska hayvanlarda konaklayan, ama gecirdikleri mutasyonlar (genetik degisimler) sonucu insan hucrelerini de enfekte etme potansiyeli olan cok degisIk viruslere yogun duzeyde maruz kalmaktadir.


HAYVANDAN INSANA GECEN HER VIRUS DUNYA ICIN TEHDIR OLUSTURUR MU?
Genel olarak bir virusun birkac insana gecmesi o bireyler disinda ciddi bir sorun olusturmaz, cunku o hayvanlarla yakin temas kurulmadikca, o hayvanlarin etleri cig olarak yenmedikce enfeksiyon riski yoktur. Tehdit duzeyi, virusun insandan insana bulasma yetenegi kazanmasiyla artar. Virusler gecirdikleri bir dizi mutasyon sonucu bu yetenegi kazanabilirler. Gunumuzdeki yogun seyahat ve yakin sosyal iliskiler ortaminda insandan insana gecebilen virusler kolaylikla tum dunyaya yayilabilmektedir.

KORONAVIRUS INSANA HANGI HAYVANLARDAN GECER?
Korona virusler domuzlar, evcil ve evcil olmayan kuslar, yarasalar, kediler, kopekler ve develerde yasamaktadir. Yakin gecmiste Korona virus’ler insanlarda uc salgina neden olmustur. 2003’te SARS olarak tanimlanan, agir akut solunum hastaligina yol acan Korona virus Uzak Dogu’da bir cesit yabani kediden, 2012’de MERS olarak tanimlanan, Orta Dogu Solunum Hastaligi’na yol acan Korona virus ise Suudi Arabistan’da develerden insana gecmistir. Bu salgina neden olan Korona virus’un once yarasadan insana gectigi ve ardindan insandan insana gecmeye basladigi dusunulmektedir. Dolayisiyla, halen ulkemizdeki kus, kedi ya da kopekler saglik acisindan hicbir tehdit olusturmamaktadir.


KORONAVIRUS BELIRTILERI NELERDIR?
Kulucka donemi 2-14 gun arasinda olan Korona virus enfeksiyonu, diger solunum yolu enfeksiyonlarina benzer belirtilere neden olmakta, temel olarak ates, oksuruk ve nefes darligina yol acmaktadir. Son bir ay icinde enfeksiyonun saptandigi ulkelerde bulunan ve bu belirtileri olan bireyler, bu enfeksiyon acisindan degerlendirilmelidir. 26 Ocak itibariyle enfeksiyon saptanan soz konusu ulkeler: Cin, Macau, Taiwan, Avustralya, Fransa, Japonya, Malezya, Nepal, Singapur, Tayland, Guney Kore, A.B.D., Vietnam. Hastalarin %98’inden cogu Cin’de saptanmistir.

VIRUS NASIL BULASIR?
Tum solunum virusleri gibi, Korona virus’un de temel olarak hasta kisinin oksurmesi, hapsirmasi ya da burnunu temizlemesi sirasinda sacilan parcaciklarin solunmasi ile bulastigi bilinmektedir. Bu yolla bulas, genellikle hasta kisiyle 1 metreden daha yakin mesafeli temas sonucu gelismektedir. Ayrica, hasta bir kisinin temas ettigi kapi kolu vb. yuzeylere dokunma ve daha sonra dokunan el ile agiz, burun ya da goze temas yoluyla da bulasma riski bulunmaktadir.


NASIL KORUNMALIYIZ?
Tum solunum yolu enfeksiyonlarindan korunmada benzer onlemler gecerlidir: Eller sabunla en az 20 saniye boyunca duzenli olarak yikanmali, eger su ve sabun yoksa alkol temelli dezenfektan solusyonlar kullanilmalidir.

Her durumda, olabildigince, yikanmamis ellerle gozlere, buruna ya da agiza dokunmaktan kacinilmalidir. Enfeksiyonu olan kisilerle yakin temastan kacinilmalidir. Hastalarin mumkun oldugunca evden cikmamalari, oksururken yada hapsirirken agiz ve burunlarini tek kullanimlik mendille kapatmalari gereklidir. Kagit mendil yoksa agiz ve burunlarini kollarinin ic yuzuyle ortmeleri onerilir.

Hasta kisilerin maske takmasi da virusun sacilmasini ve bulasmayi azaltmaktadir. Hasta kisinin elle temas ettigi yuzeylerin duzenli olarak temizlenmesi onerilir. Korona virus’lere yonelik bir asi bulunmamaktadir. Ancak Cin hukumeti, salginin erken doneminde etken virusun genetik yapisini belirlemis ve dunyadaki bilim merkezleriyle paylasmistir. Dolayisiyla, bir asi gelistirme cabalari en az uc ulkede (Cin, A.B.D. ve Ingiltere) baslamistir. Ancak herhangi bir asinin en acil kosullarda insanlarin kullanimina sunulmasi en az 6 aylik bir sure gerektirmektedir.


ENFEKSIYONA YAKALANIRSAM NASIL TEDAVI OLABILIRIM?
Onceki sorularin yanitlarinda da belirtildigi gibi, influenza virusu disindaki solunum viruslerine etkili herhangi bir ilac bulunmamaktadir. Bu nedenle yalnizca yakinmalarini hafifletmeye yonelik agri kesici, ates dusurucu gibi ilaclar kullanilabilir. Atesi 48 saat icinde dusme belirtisi gostermeyen ya da solunum sIkintisi (nefes darligi) olan kisilerin bir saglik merkezine basvurmasi gereklidir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:06.