IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2020, 11:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Lahana Suyunun Kullanimi, Yararlari ve Yan Etkileri

Lahana, brokoli, karnabahar ve lahana iceren Brassica bitki cinsine aittir. Gayri resmi olarak, bu grubun uyeleri turpgiller sebzeleri olarak bilinmektedir. Bu cok yonlu sebze cig veya buharda pisirilebilir, fermente edilebilir ve hatta sIkilabilmektedir. Lahana suyu, C ve K vitaminleri gibi besinler ile yuklenir ve icmek, kilo kaybi, bagirsak sagliginin iyilestirilmesi, iltihaplanmanin azalmasi, dengeli hormonlar ve vucut detoksifikasyonu gibi bircok faydaya baglidir. Bununla birlikte, bu iddialarin sadece bir kismi arastirmalarla desteklenmektedir. Bu makalede, lahana suyu hakkinda, kullanimlari, potansiyel saglik yararlari ve dezavantajlari yer almaktadir.

Lahana Suyu Icmenin Faydalari
Bircok arastirma lahana gibi tum sebzelerin saglik yararlarini desteklerken, az sayida calisma sebze tuketiminin meyve suyu formundaki etkilerini arastirmistir. Bununla birlikte, yapilan bazi arastirma calismalarina gore lahana suyu icmenin yararlari oldugunu belirlenmistir. Yine de, cogu calisma hayvanlarda yapilmistir, bu nedenle ozellikle insanlarda ek arastirmalara ihtiyac duyulmaktadir. Lahana suyu icmenin yararlari su sekildedir:
Antioksidan bakimindan zengindir
Lahana suyu, serbest radikallerin neden oldugu hucre hasarini azaltmaya yardimci olan maddeler olan antioksidanlarda yuksektir. Vucutta serbest radikallerin birikmesi iltihap ve hastaliga yol acmaktadir. Lahana, vucutta bircok onemli rol oynayan bir besin olan ozellikle C vitamini bakimindan yuksektir. C vitamini bagisIklik sagligini destekler ve ayrica guclu bir antioksidan gorevi gormektedir. Kirmizilahana antosiyaninlerle doludur. Bu bitki pigmentleri kirmizilahanaya kirmizimsi, mor rengini vermektedir ve guclu antioksidan ozelliklere sahiptir.
Antosiyanin yonunden zengin diyetler, kalp hastaligi riskini azaltmaktadir. Ayrica, lahana suyunda bulunan bazi antioksidanlar antikanser ozelliklerine sahiptir. Bir test tupu calismasi, lahana suyunun insan meme kanseri hucrelerinde hucre olumune neden oldugunu bulmustur. Bu etki, meyve suyunda indol adi verilen antioksidanlarin konsantrasyonuna baglanmistir.
Enflamasyonla mucadeleye yardimci olabilir
Lahana suyu, iltihapla mucadeleye yardimci olabilecek bircok bilesIk icermektedir. Kisa sureli inflamasyon akut strese olumlu bir cevap olsa da, uzun sureli inflamasyon zararli olmakta ve hastaliga yol acmaktadir. Bu nedenle, uzun sureli iltihabi mumkun oldugunca sinirlamak onemlidir. Lahana bircok anti-enflamatuar bilesIk icermektedir. Bunlar arasinda bircok Brassica sebzesinde bulunan sulfur bilesigi olan sulforafan ve anti-enflamatuar etkileri olan guclu bir antioksidan olan kaempferol bulunmaktadir. Bir test tupu calismasi, kirmizilahana suyunun dalak hucrelerinde anti-inflamatuar etkilere sahip oldugunu gostermistir. Bir baska calismada lahana suyu ekstraktinin cilt sagligi uzerindeki anti-inflamatuar etkileri incelenmistir. Kontakt dermatitli iltihapli bir cilt rahatsizligi, bir grup farede, topikal olarak uygulanan lahana ozu merhemi iltihabi onemli olcude azaltmistir.
Bagirsak sagligina fayda saglayabilir
Lahana suyu icmek mide ulserlerini onlemeye ve tedavi etmeye yardimci olmaktadir. Aslinda, lahana suyu mide ulserleri icin geleneksel bir ilac olarak kullanilmistir, bazi tarihli arastirmalar bunun etkili bir tedavi olabilecegi dusundurmektedir. Mevcut insan arastirmalari sinirli olmasina ragmen, son hayvan calismalari lahana suyunun mide ulserlerini iyilestirmeye yardimci olabilecegini gostermistir. Ornegin sicanlarda yapilan bir calisma, lahana ekstraktinin mide ulserlerinin iyilesmesini onemli olcude iyilestirdigini ve ulser olusumunu engelledigini bulmustur. Bununla birlikte, lahana suyunun mide ulserleri uzerindeki etkileri hakkindaki mevcut insan arastirmasi sinirlidir.
Lahana suyunun fermente edilmis versiyonlari da bagirsak sagligina fayda saglamaktadir. Bir tur fermente lahana olan lahana tursusu yapmaktan kaynaklanan meyve suyu, laktik asit bakterilerinde yuksektir. Bu probiyotikler bagirsak saglik yararlari icin kabul edilmektedir.

Diger Avantajlar
Lahana suyu icmenin diger potansiyel saglik yararlari bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Potansiyel antikanser etkileri: Lahana suyu belirli kanserlere karsi korunmaya yardimci olmaktadir. Aslinda, haftada 5 veya daha fazla turpgiller sebzesi tuketmek, kadinlarda % 33 azalmis lenfoma riskine baglanmistir.
• Kalp sagligina faydali olabilir: Bir calismada, lahana iceren meyve suyu tuketen kisiler, kontrol grubuna gore daha dusuk kolesterole sahip olmustur. Diger calismalar, turpgillerden sebze alimini azalmis kalp hastaligi riskine baglamistir.
• Bazi besin maddeleri emmeye yardimci olabilir: Lahana, A vitamininin oncusu olan beta karoten icermektedir. Calismalar, lahana suyunun icilmesinin, butun yemeye kiyasla beta karoten daha iyi emilimiyle sonuclandigini gostermektedir.
• Cig lahanadan daha uygun olabilir: Hacimdeki farktan dolayi, cig olarak yemeye kiyasla, meyve suyu formunda cok fazla lahana tuketmek daha kolaydir. Ayrica, meyve sulari hareket halindeyken basittir.
Bununla birlikte lahana suyu antioksidan, antienflamatuar ve bagirsak sagligini gelistirici ozellikler sunmaktadir. Saglik yararlarini daha iyi anlamak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

Potansiyel Yan Etkiler
Lahana suyu icmek muhtemelen birkac fayda saglasa da, dikkate alinmasi gereken bazi dezavantajlari bulunmaktadir. Bu yan etkiler asagidaki gibidir:
Yuksek miktarlar tiroidi etkileyebilir
Bazi kanitlar yuksek miktarda lahana tuketmenin tiroidi etkileyebilecegini dusundurmektedir. Lahanada guatrenler denilen maddeler, normal tiroid fonksiyonu icin gerekli bir surec olan tiroide iyot tasinmasini engellemektedir. Aslinda birkac calisma, turpgillerden sebze alimi ile tiroid kanseri riski arasinda bir iliski oldugunu kaydetmesine ragmen, sonuclar biraz sonucsuz kalmistir. Ayrica, guatrenler ham lahanada daha yuksek miktarlarda bulunmaktadir, bu nedenle hipotiroidizm gibi tiroid rahatsizliklari olanlar lahana suyu tuketiminden kacinmalidir. Bununla birlikte, tursu sebzeler ve hastaligin onlenmesi hakkinda onemli miktarda arastirma, faydalarin potansiyel risklerden daha agir basabilecegini dusundurmektedir.
Bazi besinler ilaclarla etkilesime girebilir
Lahana suyundaki bazi besin maddelerinin bazi ilaclarla etkilesime girdigi gosterilmistir. Lahana, K vitamini bakimindan yuksektir, bu da warfarin gibi kan incelticilerin kan pihtilarini onleme yetenegini etkilemektedir. Genellikle ilac kullanirken tutarli bir K vitamini alimi surdurulmesi onerilmektedir. Kan inceltici kullaniliyorsa, diyete lahana suyu eklemekten kacinmak en iyisidir. Bununla birlikte, lahana suyu eklemeden once uzman bir saglik uzmanina danisilmalidir.
Lahana sIkmak lifin cogunu geride birakir
Sebzelerin sIkilmasi, lif iceriginin cogunu ortadan kaldirmaktadir. Lif dolgunluk hissini arttirir, bagirsak sagligi korur, kan sekerini stabilize etmeye yardimci olur ve kolesterolu azaltmaktadir. Lahana gibi turpgiller buyuk oranda yuksek lif icerigi nedeniyle, bagirsak bakterilerini olumlu bir sekilde degistirebildikleri icin kabul edilmistir.
Bazi kisilerde mide rahatsizligina neden olabilir
Bazi bireyler, lahana suyu icmekten mide rahatsizligi yasamaktadirlar. Lahana, gaz ureten yaygin bir sebzedir. Ayrica, irritabl bagirsak sendromu (IBS) olan bireylerin sindirimi zor olan bir tur karbonhidrat olan fruktanlarda da yuksektir. IBS’li kisiler dusuk lahana aliminda bile, siskinlik, mide agrisi ve ishal gibi semptomlar yasamaktadirlar. Kisacasi lahana suyu icmek tiroidi etkiler ve bazi ilaclarla etkilesime girmektedir. Ayrica bazi kisiler icin lahana suyu icmek mide rahatsizligina neden olmaktadir.
Lahana suyu, diger yesil meyve sulari ile birlikte cesitli saglik yararlari saglamaktadir. Meyve suyu sIkmak, tuketilmesi kolay bir formda yuksek dozda besin ve antioksidan elde etmenin harika bir yoludur. Bununla birlikte, IBS’li ve belirli ilaclari alan kisiler, diyetlerine lahana suyu eklemeden once saglik uzmanlarina danismalidir. Kisi lahana suyu icmeyi secerse, makul bir sekilde kullanmalidir. Sade lahana suyunun guclu bir tadi oldugundan, aciyi azaltmak ve daha lezzetli hale getirmek icin elma veya havuc gibi diger meyve sulari ile birlestirilmektedir.
 
Alt 21 Mart 2020, 12:15   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Lahana diyetlerde zayıflamak için çok tercih ediliyor ama mide için ilk defa duydum paylaşım için teşekkürler ;b6

________________

~ E & B ~
 
Alt 21 Mart 2020, 14:23   #3
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Lahana diyetlerde zayıflamak için çok tercih ediliyor ama mide için ilk defa duydum paylaşım için teşekkürler ;b6
Rica Ederim : )

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:59.