IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Mart 2020, 11:13   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Koronavirus hakkindaki bilimsel gercekler ve sehir efsaneleri

Dunyadaki tum insanlar uzun suredir tum medya mecralari yoluyla yeni koronavirus hastaligi hakkinda bilgi bombardimanina tutuluyorlar. Bu bilgilerin kaynagi her ne kadar doktorlar olsa da gerek bazi doktorlarin anlatimlarinin akademik duzeyinin halkin anlayacagindan yuksek olmasi gerekse bu bilgilerin doktor olmayan kisilerce ozellikle sosyal medyada bilgilendirme amacli kullanilmasi ciddi kafa karisIkliklarina yol aciyor.
Bu anlamda Stage Doctors Yonetim Kurulu Baskani Uzm. Dr. Ozgur Aydin ve BeAesthetic Yonetim Kurulu Baskani Op. Dr. Bilgehan Aydin bir araya gelerek herkes tarafindan korona virusu ile ilgili merak edilen sorulari yanitlayarak bilgilendirmelerde bulundu ve tavsiyeler verdi.

Iki uzmanin bir araya gelerek belli basliklarda yapmis oldugu aciklamalar su sekilde;
“Ulkemizde ilk yeni korona virus vak’asinin aciklanmasina muteakip bu karisIkliklar bizde de hizla artmaya basladi. Biz de bu toplumda yasayan tum sorumluluk sahibi hekimlerimiz adina korona virus hastaligi hakkinda dunya ve ulkemizde en yetkin kurumlar olan Dunya Saglik Orgutu (DSO) ve Saglik Bakanligi Korona virus Bilim Kurulu ve dunya capinda taninan virologlarin halk icin yayinladiklari tavsiyeleri kaynak alarak yeni korona virus hastaligi hakkindaki bilimsel gercekler ve sehir efsanelerini halkin anlayacagini dusundugumuz dilde derlemeye calistik.”
“Yeni koronavirus hastaliginin baslamasindan itibaren ulkemizin bu hastaliktan korunmasi icin ivedilikle dogru kararlar alan, bu kararlari eksIksiz ve hatasiz olarak uygulayan ve bunun sonucunda binlerce vatandasimizin cok muhtemel hastalanmasi ve olumunu engelleyen basta Saglik Bakanimiz Dr. Fahrettin Koca, Saglik Bakanligi Koronavirus Bilim Kurulu uyeleri ve tum bakanlik calisanlarina Turk halki adina tesekkur ederiz.

Yeni korona virus her yasta insana bulasir mi?

“Korona virusu alma, yani bulasma konusunda cocuktan yasliya tum yas gruplari ayni riske sahiptir. Sadece sigara kullananlar virusu alma konusunda daha fazla riske sahiptirler. Ancak her virusu alan hastalanmamakta, hasta olanlar da ayni agirlikta gecirmemektedir. Ama hasta olmasa da virusu alan tum insanlar yuksek riskli hastalara virusu bulastirip onlarin hasta olmasina neden olabileceginden oturu onlemlerin herkes tarafindan alinmasi son derece onemlidir. En riskli grup 60-65 yasin uzerindeki yasli insanlardir. Bunun disinda seker hastaligi, yuksek tansiyon, kalp hastaligi, kronik akciger hastaligi, savunma sistemi zayif olanlar veya savunma sistemini zayiflatan ilac kullananlar da yuksek riske sahiptirler. Dokuz yasin altindaki cocuklarin virusu alsalar dahi hasta olma riskleri cok dusuk, olmeleri ise hemen hemen imkansizdir. Yani 9 yas altindaki cocuklarda virus olumcul degildir. Dokuz yas ile 50 yas arasindaki risk faktoru olmayan 1000 insanlardan sadece 2’sinde ciddi hastalik gorulur. Olum de cok ama cok azdir. Elli yasin uzerinde risk artar. Ozellikle 60 yas uzerindeki insanlarda hasta olma ve olum ihtimali yuksektir. Yas disindaki diger risk faktorleri olan seker, yuksek tansiyon, kalp ve kronik akciger hastaliklarinin genellikle bu yaslarda gorulmesi de agir hastalik ve olum ihtimalini daha da artirir.”

Virus insandan insana nasil bulasir?

“Bu virus oksurme veya hapsirma yoluyla buyuk damlaciklarla yayilir. Ancak hava yoluyla bulasmaz. Yani hasta insanlarin oksuruk veya hapsirikla virusu yaydigi havayi solumakla degil, oksuruk veya hapsirikla yaydigi virusun tutundugu her turlu yuzeylere sizin ellerinizle temas etmeniz ve temas ettiginiz elinizle kendi agziniz, burnunuz ve gozunuze dokunmanizla bulasir. Bir de hasta bir insan sizin acikta olan agziniz ve burnunuza yakin mesafeden dogrudan oksurur veya hapsirirsa virus agziniz ve burnunuza yapisarak size bulasabilir. Dolayisi ile hasta bir insanla ayni yerde 1 metreden daha uzak mesafede iseniz ve birkac saatten daha az sure birlikte iseniz riskiniz yok denecek kadar azdir.”


“Kendinizi yeni korona viruse karsi korumanin en etkili yolu, ellerinizi sIklikla sabun ve su ile ellerimizde sabun en az 15-20 saniye kalacak sekilde yikamak veya alkol bazli ( yuzde 60’dan fazla alkol iceren) dezenfektanlarla ellerinizi ovarak temizlemek, ellerinizi temizledikten sonra, kagit havlu veya sicak hava kurutucu kullanarak iyice kurutmaktir. Bunu yaparak ellerinize bulasmis olabilecek virusleri ortadan kaldirir ve gozlerinize, agziniza ve burnunuza dokundugunuzda olusabilecek enfeksiyonlardan kacinirsiniz.”

Maske bizi hastaliktan korur mu?

“Maske bizi direkt olarak hastaliktan korumaz. Cunku hastaligin temel bulas yolu virusle temas etmis elinizi burun, agiz veya gozunuze dokundurmanizdir. Maskenin koruyuculugu dogrudan oksuruk veya hapsirik icindeki virusun agziniza burnunuza girmesini onlemek degildir. Sadece agziniza veya burnunuza dokunmanizi onlemektir. Hepimiz bilmeden gunde 90 defa agzimiz ve burnumuza dokunuyoruz. Maske bunu engelleyebilir ama gozumuze dokunmamizi engellemez. Kendinizi korumanin en etkili yolu uygun sekilde el temizligidir. Bunu yaparak ellerinize bulasmis olabilecek virusleri ortadan kaldirir ve gozlerinize, agziniza ve burnunuza dokunarak olusabilecek enfeksiyonlardan kacinirsiniz. Hasta iseniz veya hastalik supheniz varsa ozellikle toplu yasam alanlarina giderken veya disariya cikarken mutlaka maske takin. Bunun sizden risk grubundaki insanlara hastaligin bulasmamasi icin yapilmasi gereken vicdani bir gorev oldugunu aklinizdan cikarmayin.”

Havalarin isinmasi ile hastalik ortadan kalkacak mi?

“Gunesli, kuru ve sicak havada virusun yasama ihtimali nemli ve iliman havaya gore daha dusuktur. Ama virus tum iklim kosullarinda bulasabilir. Dolayisiyla iklim ne olursa olsun yeni korona virus hastaligi bildirilen bir bolgede yasiyorsaniz veya o bolgeye seyahat ediyorsaniz koruyucu onlemler alin. Iyi haber ise havalarin isinmasi ve gunes isinlarinin artmasi ile hem virusun olecek olmasi hem de camlarin acilacak, acik havaya cikilacak, insanlarin kapali ve yakin ortamda bulunma surelerinin kisalacak olmasi ile virusun bulasma ihtimalinin azalacagi bilimsel gercegidir. Sicaklik artisinin virusu olduruyor olmasi sicak banyo yapmanin hasta olmanizi engelleyecegi anlamina gelmez cunku banyo veya dusunuzun sicakligi ne kadar yuksek olursa olsun normal vucut sicakliginiz 36.5C ila 37C arasinda kalir. Ayrica asiri sicak su ile banyo yapmak vucudunuzun yanmasina neden olabilir. El kurutma makineleri de bu yeni virusu oldurmez. Sadece elin temizlendikten sonra kurutulmasi amaciyla kullanilir.”

Soguk hava ve kar yeni virusu oldurur mu?

“Soguk havanin yeni korona virusu veya diger hastaliklari oldurebilecegine inanmak icin hicbir neden yoktur. Cunku normal insan vucut sicakligi, dis sicakliga veya hava durumuna bakilmaksizin 36.5 C ile 37 C arasindadir.”
Vucudunuzun her tarafina alkol veya klor iceren sprey sIkmak yeni korona virusunu oldurebilir mi?
“Hayir. Alkol veya klor iceren spreyleri sIkmak vucudunuza girmis olan virusleri oldurmez. Bu tur maddelerin puskurtulmesi gozunuze ve agzinizin ic yuzeyine zarar verebilir. Hem alkol hem de klor yuzeyleri dezenfekte etmek icin yararlidir. Ancak yalnizca uygun oneriler altinda kullanilmasi gerekir.”


Burnunuza duzenli olarak tuzlu su cekmek yeni korona virus enfeksiyonunu onler mi
Hayir. Yeni korona virus ve diger solunum yollari enfeksiyonlarini onledigine dair kanit gosterilememistir. Sadece insanlarin soguk alginligindan daha cabuk iyilesmesine yardimci olabilecegini gosterilmistir. Buna dair de cok az sayida kanit vardir.

Yeni korona virusun onlenmesinde ve tedavisinde antibiyotikler etkili midir?
Hayir. Antibiyotikler viruslere karsi degil, sadece bakterilere karsi calisir. Yeni koronavirus bir virustur ve bu nedenle antibiyotikler bir onleme veya tedavi araci olarak kullanilmamalidir. Bununla birlikte, yeni korona virus icin hastaneye yatirilirsaniz, antibiyotik alabilirsiniz. Cunku mevcut hastaliginiza bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon eklenebilir.

Yeni korona virus hastaligindan korunmanin ilkeleri nelerdir?

“Asiriya kacilmadan normal temizlik aliskanliklarina devam etmek. Evimiz, is yerimiz ve okullarda simdilik normal deterjanlarla temizlik yeterlidir. Ekstra dezenfektanlara gerek yok. El sIkma yapilmamalidir. Alternatif olarak yumruk yumruga vurus, basi hafifce egme veya dirsek dirsege dokunus kullanilabilir. Kontamine olma ihtimali yuksek kapilari kapali yumrugunuz veya kalcanizla acin. Mumkun degilse dezenfektan mendil kullanin. IsIk dugmeleri ve asansor dugmelerine sadece parmaginizin dis yuzeyi ile dokunun. Mumkunse hapsirirken veya oksururken kagit eldiven veya mendil kullanin ve atin. Yoksa dirsek icini kullanin. Ve son olarak en onemli korunma yontemi olarak ellerinizi sIklikla sabun ve su ile ellerinizde sabun en az 15-20 saniye kalacak sekilde yikayin veya alkol bazli (yuzde 60’dan fazla alkol iceren) dezenfektanlarla elinizi ovarak temizleyin. Ellerinizi temizledikten sonra, kagit havlu veya sicak hava kurutucu kullanarak iyice kurutun.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:52.