IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Mart 2020, 11:10   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Panik, koronavirusun yayilmasini kolaylastirir

Sivas Cumhuriyet Universitesi (SCU) Tip Fakultesi, Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Aynur Engin, koronavirusun herkeste ayni etkiyi yapmadigini belirterek, ''Viruse 'su iyi gelir', 'su virusun dusmani' gibi diyecegimiz seyler yok. Panik, hastaligin daha cok yayilmasina neden oluyor" dedi.
SCU Tip Fakultesi Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Aynur Engin, yaptigi aciklamada koronavirusun onceden de var oldugunu ancak su anki virusun yeni tip oldugunu anlatti.

'ELLER EN AZ 20 SANIYE YIKANMALI'
Prof. Dr. Engin, "Yeni koronavirusten korunma anlaminda en onemli seylerden biri 1 metreden daha yakin temas kurulmamasi. Oksuren, atesi olan ve hastalik suphesi olanlarla temas etmemek onemlidir. Ikincisi el hijyeni gercekten cok onemli. Elin su ve sabunla guzelce yikanmasi lazim. Bazen bakiyorum eller cok kisa yikaniyor. Bunu kesinlikle onermiyoruz. En az 20 saniye icinizden sayarak su ve sabunla yikayin diyoruz. Diyelim ki disaridasiniz lavabo yok ya da suyun oldugu bir yerde degilseniz, elinizde toz ya da camur gibi gozle gorulur bir kirlenme yoksa o zaman alkol bazli el dezenfektanlari var. Tabi bunlarda da dezenfektanin icerisindeki alkol derecesinin yuzde 60'in uzerinde olmasi gerekiyor. Bunlarin da kullanilmasini oneririm. Su siralar tabi hapsirma ve oksurmeler de baskalarinin agzindan virusler girebilecegi gibi bir de ortama virus saciliyor. Su donemlerde gercekten de kalabalik ortamlara girilmemeli ve tokalasmalara da bir sure ara verilmekte fayda var."

'HERKESIN MASKE TAKMASINI ONERMIYORUZ'
Su anda Turkiye'de koronavirusun insandan insana bulasmaya dair fazla bir olgu olmadigini belirten Prof. Dr. Engin, soyle konustu:


"Su anda bizim toplumumuzda koronavirus goruldu ama sayi cok fazla degil. Dolayisiyla herkese maske takmasini onermiyoruz. Kimler takacak? Kendisi zaten oksuruyorsa, atesi varsa maskesini takip hemen hastaneye basvurmasi lazim. Onun disinda evlerde koronavirus supheli hastaya bakim verenler ya da disariya cikmak zorunda olan insanlar takabilir. Onun disinda herkesin maske takmasini onermiyoruz. Kaldi ki maskeyi takarken de eger disini ellerseniz, islandigi halde uzun sure kullanirsaniz, maskeye guvenip ellerinizi yikamazsaniz onlarin da baska handikaplari var. O yuzden maskeyi rutinde onermiyoruz. El hijyenini saglamada tabi ki alkol bazli el dezenfektanlarinin yeri vardir. Ama bu su demek degildir. Su anda asiri derecede bir panik hali var. Bu virus yeni. Bir takim seyleri izleyerek gorecegiz. Bazi seylerde cok net kestirimler yapamiyoruz. Ama bugun itibariyle soyleyecegim o kadar panik yapacak bir sey yok. Sadece gripte nasil korunuyorsak ayni sekilde korunabiliriz. Cok benzeyen yanlari var. Oradaki gibi dikkat etmekte fayda var. Iki de bir ellerini yikamalarini da onermiyoruz, o zaman da yara oluyor ve baska enfeksiyonlar ortaya cikiyor. Burada onemli nokta ellerimizi agzimiza, burnumuza, gozumuze goturmemeliyiz. Cunku ben eger dokunursam buralardan virusu alirim. Burada kontrolsuz her an 20 kez 30 kez degil de mumkun oldugu kadar elinizi yuzunuze gozunuze degdirmeyin ve kirlendigini dusundugunuz olaylardan sonra muhakkak yikayin ya da alkol bazli dezenfektan ile temizleyin diyoruz."

'KORONAVIRUS HASTALIGI OLAN HERKES OLMUYOR'
Viruse yakalanan herkesin olmedigini belirten Engin, "Yeni koronavirus ile ilgili biraz daha agir seyreden hasta grubumuz, 60 yasin uzeri ya da altta yatan hastaligi olanlardir. Altta yatan hastaliktan kastimiz seker hastaligi, tansiyon yuksekligi, uzun sure kronik karaciger hastaligi, akciger hastaligi olanlarda daha agir seyrediyor. Ama sunu ozellikle soylemek istiyorum. Koronavirus hastaligi olan herkes olmuyor. Ortalama yuzde 20'si hastaneye yatsa bunlarin da yuzde 5'i yogun bakim sartlarinda yatiyor ve yuzde 1 ila 2 civarinda olum oranindan bahsediyoruz. Kisi ortalama 3-4 kisiye bulastirabilir. Tabi sunu da unutmamak lazim. Semptomu olmayan kisiler de olabilir. Bu acidan da dikkatli olmakta fayda var" dedi.
'SU VIRUSUN DUSMANIDIR' DIYECEGIMIZ SEYLER YOK'
Halk arasinda cok fazla yanlis bilginin oldugu soyleyen Engin, "Yeni koronaviruse 'su iyi gelir', 'su virusun dusmani' gibi diyecegimiz seyler yoktur. Burada onemli nokta iyi uyumak, duzenli beslenmektir. Zaten her seyden duzenli miktarda alirsaniz disaridan takviyeye gerek kalmaz. Streste bagisIklik sistemimiz acisindan bu konuda cok onemlidir. Sakin olmak ve kesinlikle ciddiye almak gerekiyor. Asla da kucumsememek gerekiyor. Gereksiz panik yapmamiz lazim. Cunku panik hatalari beraberinde getiriyor ve hastaligin ulkemizde yayilmasina neden oluyor. Bakanligin ve uzmanlarin onerilerine uymalarini tavsiye ederim" ifadelerini kullandi.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:12.