IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2020, 10:56   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ginkgo Biloba Nedir? Saglik Acisindan Kanitlanmis Faydalari Nelerdir?

Ginkgo Biloba yasayan en eski agac turlerinden biridir. Bu bitkinin ozleri, bilis, hafiza, kan akisi, ruh hali ve oksidatif stres uzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu yazida Ginkgo’nun ne oldugu ve saglik acisindan bilimsel olarak kanitlanmis yararlari bulunmaktadir.

Ginkgo Biloba Nedir?
Gingko veya baldirikara otu agaci olarak bilinen Ginkgo biloba, tum diger uyeleri soyu tukenmis olan Ginkgophyta bolumunun yasayan tek canli turudur. Bu nedenle yasayan fosil olarak anilmaktadir. Cin’e ozgu olan tohumlari binlerce yildir geleneksel tipta kullanilmaktadir ve bazen pisirildiginde yenmektedir. Ginkgo yapragi ekstresi, tarihsel olarak astim, bronsit ve yorgunluk gibi cesitli rahatsizliklari ve durumlari tedavi etmek icin kullanilmistir. Ayrica ginkgo ozleri cilt urunlerinde de kullanilmaktadir. EGb 761, serbest radikal temizleyici olarak antioksidan ozelliklere sahip Ginkgo biloba yapraklarinin standartlastirilmis bir ozutudur. Willmar Schwabe Pharmaceuticals tarafindan gelistirilmistir ve Avrupa’da 1990’larin basindan beri bitkisel bir ekstrakt olarak bulunmaktadir. Norvec’te, ginkgo yapragi ekstrakti urunleri kan dolasimini iyilestirmek icin Norvec Ilac Kurumu tarafindan onaylanmistir.
Ginkgo Biloba’nin avantaj ve dezavantajlari oldugunu dusunen iki arastirmaci grubu vardir ve dusunceleri su sekildedir.



Avantajlari
• Antioksidan
• Bilissel islevi gelistirir ve bilissel dususu azaltir
• Kan akisini iyilestirir ve kan pihtilarini onler
• Anksiyete, depresyon ve sizofreni ile yardimci olur
• Goz ve isitme sorunlarina yardimci olur
• Cildin gorunumunu iyilestirir
• Diyabet ve komplikasyonlarina yardimci olur

Dezavantajlari
• Cesitli faydalar icin yetersiz kanitlar bulunmaktadir
• Kanamaya neden olabilir, antikoagulan ve anti-trombosit ilaci ile etkilesime girebilir
• Hamile ve emziren kadinlar icin guvenli degildir
• Findik ve tohumlari toksIktir
Ginkgo biloba’nun Bilimsel Yeterli Kaniti Bulunan Saglik Faydalari
Ginkgo biloba bazi saglik faydalari bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:

1.Beyin fonksiyonu–beyin sisini duzeltir ve bilisi gelistirir

Saglikli bireylerde: 200’den fazla saglikli genc gonullu uzerinde yapilan 4 calismada, ginkgo ozutu, surekli dikkat (dikkat hizi degil), oruntu tanima ve cikarma gorevlerindeki performansi gelistirmistir. Ancak katilimcilarin tolerans gelistirdiklerini dusunduren sadece akut uygulamasi etkili olmustur. Ginkgo biloba ozutu (EGb 761) 500’den fazla saglikli, orta yasli gonullu uzerinde yapilan 5 klinik calismada bellegi ve yurutucu islevi gelistirmistir. 300’den fazla bilissel olarak saglam yasli insan uzerinde yapilan 3 calismada, gecikmeli serbest hatirlama, tanima bellegi, bilgi isleme hizi ve genel bilissel islevsellik gelistirmistir. Bununla birlikte, ginkgo ekstraktinin bilissel bozuklugu olmayan 200’den fazla yasli uzerinde yapilan diger 2 calismada ogrenme, hafiza, dikkat, konsantrasyon ve sozel akicilik uzerinde hicbir etkisi olmamistir.
Bilissel bozuklugu olan bireylerde: Hafif kognitif bozuklugu olan 100’den fazla kisi uzerinde yapilan 3 klinik calismada, ginkgo ekstresi kognitif esnekligi, yanit inhibisyonunu, cift gorev yuruyus performansini ve genel kognitif performansi gelistirmistir. Alzheimer veya diger bunama tiplerine (orn. Vaskuler) sahip 820 kisi uzerinde yapilan klinik calismalarda, ekstre bilissel islevi, noropsIkiyatrik semptomlari ve fonksiyonel yetenekleri gelistirmistir. Bununla birlikte, demansi ve yasa bagli hafiza bozuklugu olan 400’den fazla yasli uzerinde yapilan 2 calismada etkisiz kalmistir.
13 calismanin ve 2.300’den fazla kisinin meta-analizi, 240 mg’lik gunluk ginkgo ozu dozunun demans tedavisinde guvenli ve etkili oldugu sonucuna varmistir. Her durumda, ginkgo ozutu, 6.000’den fazla insan uzerinde yapilan 3 calismanin sonuclarina dayanarak Alzheimer veya demansi onlemede etkisiz gorunmektedir. Sicanlarda ve farelerde Ginkgo biloba ozutu, yaslanma, beyne oksijen arzinin azalmasi, glutamat reseptorlerinin tekrar uyarilmasi, florur ve aluminyum zehirlenmesi nedeniyle bilissel bozulmayi iyilestirmistir.
Ilave olarak EGb 761 ekstresi, Parkinson hastaliginin hayvan modellerinde orta beyin dopamin beyin hucrelerine verilen zarari azaltmistir. Birlikte ele alindiginda, kanitlar ginkgo ozutunun saglikli insanlarda bilissel islevi gelistirmeye yardimci olabilecegini ve Alzheimer veya diger demans turleri gibi rahatsizliklara sahip kisilerde bilissel bozulma semptomlarini azalttigini gostermektedir. Bu takviyeyi bilissel bir arttirici olarak kullanabilir veya bilissel bozuklugu olan kisiler doktor kontorolu altinda alabilmektedir.
2) Kan akisi
16 saglikli gonullu uzerinde yapilan kucuk bir calismada, Gingko biloba ozutu, genel kan basinci seviyelerini degistirmeden onkolda dolasimi arttirmistir. 70 saglikli gonullu uzerinde yapilan bir baska calismada, EGb 761 ekstresi stresin neden oldugu kan basincinin yukselmesini onlemistir. Ayrica 32 yasli insan uzerinde yapilan klinik bir calismada, cilt ve karacigerde mikrosirkulasyonu arttirmistir. Koroner arter hastaligi olan 80 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada, koroner kan akisini iyilestirmistir. Ekstrakt ayni sekilde 60 saglikli yasli insan uzerinde yapilan bir baska calismada etkili olmustur. Benzer sekilde, ginkgo ekstresi beynin kan akisini iyilestirmis, boylece ameliyat nedeniyle kan akisi zayif olan 60 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada inme riskini azaltmistir.
Ayrica 86 kisi uzerinde yapilan 3 klinik calismada gozdeki kan akisini artirmis ve glokom gibi durumlara yardimci olma potansiyelini ortaya koymustur. Ginkgo biloba, periferik arter yetmezligi olan 100’den fazla insan uzerinde yapilan 2 klinik calismada kan akisini ve yurume mesafesini iyilestirmistir. Bununla birlikte, ginkgo ozutu, bu rahatsizligi olan 22 kisi uzerinde yapilan bir baska calismada etkisiz olmustur. Tikanmis arterleri olan 24 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada, Ginkgo biloba ve parenteral tedavi kollajen kaynakli kan pihtilasmasini azaltmistir. 66 kronik periton diyalizi hastasi uzerinde yapilan bir baska calismada, kanama riskini artirmadan kan pihtilasma profilini ortaya koymustur. Ginkgo biloba ozutu, trombositlerin hem trombosit acisindan zengin hem de tam kanda topaklanmasini onlemistir. Bununla birlikte, EGb 761 ekstresinin 82 saglikli insan uzerinde yapilan 2 klinik calismada kan pihtilasmasi uzerinde hicbir etkisi olmamistir. Sonuc olarak, kanitlar ginkgo ozutunun kan akisini iyilestirebilecegini ve kan pihtilasmasini azaltabilecegini dusundurmektedir.
3) Sizofreni
150’den fazla sizofreni hastasi uzerinde yapilan bir klinik calismada, Ginkgo biloba ekstrakti EGb 761’in antioksidan aktivitesi istemsiz hareketleri (gec diskinezi) egitmistir. YaklasIk 1.500 kisi uzerinde yapilan bir arastirma, BDNF’nin genetik bir polimorfizmini bu semptomun daha iyi iyilesmesi ile iliskilendirmistir. Ayrica yaklasIk 300 kisi uzerinde yapilan 5 klinik calismada, antioksidan aktivitesi ile ginkgo ozutu, haloperidol, olanzapin ve klozapin gibi antipsIkotik ilaclarin etkinligini artirmistir. 8 klinik calismanin ve 1000’den fazla kisinin meta-analizi, ginkgo ekstresinin sizofreni semptomlarini, ozellikle geleneksel tedaviye ek olarak gelistirebilecegi sonucuna varmistir. Kanitlar, ginkgo ozutunun, ozellikle geleneksel ilaclarla birlikte alindiginda istemsiz hareketler ve psIkoz gibi sizofrenik semptomlarla hep olabilecegini dusundurmektedir. Kisi durumunda faydali olup olmadigini ogrenmesi icin doktoruyla gorusmelidir ve onerilerini her zaman dikkatli bir sekilde uygulamalidir.
4) Kaygi ve depresyon
Standart bir Ginkgo biloba ekstresi (EGb 761) , 70 genc ve saglikli gonullu uzerinde yapilan klinik bir calismada tukuruk kortizolunu ve strese karsi kan basinci yanitini azaltmistir. EGb 761, 170 kisilik bir klinik calismada kaygi bozuklugu olan yasli hastalarin tedavisinde de etkili olmustur. EGb 761, bilissel bozuklugu (demans ve hafif bilissel bozuklugu) olan 560 kisi uzerinde yapilan 2 klinik calismada kaygi, sinirlilik ve depresyon yonetilebilmistir. Bu ekstrakt ayni zamanda 200’den fazla insan uzerinde yapilan 2 klinik calismada kulak cinlamasi veya vizildamasinin neden oldugu kaygiyi azaltmistir. Sicanlarda Ginkgo biloba’dan izole edilen birkac bilesIk (ginkgolik asit konjugatlari ve ginkgolid-A gibi) bir anti-anksiyete aktivitesi sergilemistir.
Ginkgo biloba ozutu (LI 1370) 1.500’den fazla gonullu uzerinde yapilan buyuk bir calismada ruh halini ve kendini degerlendiren gorev performansini gelistirmistir. Buna karsilik, bir antidepresan ilac (sitalopram) ile birlikte EGb 761, depresyonu olan 136 yasli insan uzerinde yapilan bir baska calismada ruh halini iyilestirmis ve beyin hasarini tek basina ilactan daha iyi onlemistir. Bununla birlikte, baska bir ekstrakt (PN246), bu duruma egilimli 27 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada kis depresyonunu onleyememistir. Beyne kan akisi zayif olan (serebral yetmezlik) 60 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada, ginkgo ozutu depresif ruh halini iyilestirmistir. Birlikte ele alindiginda, kanitlar Ginkgo biloba’nin bazi endise ve depresif bozukluklara yardimci olabilecegini dusundurmektedir.
5) Antioksidan
Ginkgo biloba 60’dan fazla aktif bilesIk icermektedir, en onemlileri quercetin ve kaempfero l gibi antioksidan flavonoidlerdir. Bu bilesIkler, ginkgo ozutu alindiktan sonra idrarda saptanmaktadir. 18 genc, fiziksel olarak aktif erkek uzerinde yapilan kucuk bir calismada, 6 hafta boyunca ticari bir ginkgo ozutu (Ginkoflav) ile takviye, yorucu fiziksel egzersizden sonra antioksidan durumlarini iyilestirmistir. Kalp bypass cerrahisinden once alinan Ginkgo biloba ozu EGb 761, islem sirasinda oksidatif hasari azaltmis ve 15 kisi uzerinde yapilan bir baska calismada klinik sonucu biraz iyilestirmistir. Baska bir ginkgo ozutu , 32 yasli insan uzerinde yapilan bir calismada serbest radikal supurme kapasitesini ve kilcal kan akisini gelistirmistir. Benzer sekilde, 45 glokomu olan bir klinik calismada Ginkgo biloba ile yapilan bir antioksidan diyet takviyesi, kan damarlarina oksidatif hasari azaltmis ve bu da retinalarda kan akisinin artmasina neden olmustur.
200’den fazla sizofrenik hasta uzerinde yapilan 4 klinik calismada, antipsIkotik ilaclarina gingko ozutu eklenmesi, tedavinin etkinligini arttirmis ve birkac antioksidan enzimin ( katalaz, superoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz) aktivitesini arttirmistir. Sicanlarda Ginkgo biloba ozutu EGb 761, antioksidan enzimlerin aktivitesini gelistirmis, beyne ve retinalara oksidatif hasari azaltmistir. Bu ekstrakt G6PD’de ( glikoz -6-fosfat dehidrojenaz) eksIk kirmizi kan hucrelerinin hidrojen peroksite bagli hucresel hasarini da E vitamini ile benzer sonuclarla onlemistir. Sonuc olarak, kanitlar ginkgo ozutunun cesitli durumlarda oksidatif hasari azaltabilecek bircok antioksidan bilesIk icerdigini gostermektedir.
6) Goz sagligi
11 saglikli gonullu uzerinde yapilan bir klinik calismada, tekrarlanan Ginkgo biloba ekstresi alimi gozlerde kan akisini arttirmistir. Bu sinirlere kan akisini artirarak glokomu iyilestirmektedir. Gercekten de ginkgo ekstresi, 102 glokomlu insan uzerinde yapilan 3 calismada gorme ve kan akisini iyilestirmistir. Bununla birlikte, bu rahatsizligi olan 35 kisi uzerinde yapilan bir baska deneyde etkisiz kalmistir. Kronik glokomu olan sicanlarda, EGb 761 goz sinirlerini hucre olumune karsi korumustur. Bu ekstrakt, neredeyse 100 kisi uzerinde yapilan bir klinik deneyde yasa bagli korluk (kuru makuler dejenerasyon) icin de etkili olmustur.
15 diyabetik cocuk ve ergen uzerinde yapilan kucuk bir calismada, EGb 761 renk gorusunu korumus ve goz sinir hasarinin (diyabetik retinopati) onlenmesine yardimci olmustur. Alternatif olarak, Ginkgo biloba goz damlasi 60 kiside yapilan klinik bir calismada mevsimsel alerjik konjonktivit semptomlarini iyilestirmistir. Biraz sinirli olmasina ragmen, kanitlar ginkgo ekstraktinin, ozellikle glokom olmak uzere cesitli goz rahatsizliklarina yardimci olabilecegini dusundurmektedir.
7) Cilt gorunumu
Ginkgo biloba, rooibos ve soya fasulyesinden formule edilen bitkisel kirisIklik karsiti kozmetik, 20 kadin uzerinde yapilan klinik bir calismada puruz ve kirisIkliklari azaltirken, kin nemlendirmesini ve puruzsuzlugunu arttirmistir. Benzer sekilde, 90 gun boyunca uygulanan ginkgo ozutu, Porphyra, A, C ve E vitaminleri ile antioksidan kozmetik bir formulasyon, 45 gonullu uzerinde yapilan klinik bir calismada, cilt bariyeri fonksiyonunu ve nemlendirmesini gelistirmistir. Ginkgo biloba ve yesil cay, 48 saglikli gonullu uzerinde yapilan bir baska calismada cilt nemlendirmesini, elastikiyetini ve bariyer islevini gelistirmek icin sinerjik olarak calismistir. Ayrica ginkgo ozutu vitiligo olan 64 kisi uzerinde yapilan 2 klinik calismada cilt pigmentasyonunu iyilestirmistir. Yine kanitlar sinirlidir, ancak Ginkgo biloba’nin yaslanmasini geciktirerek ve vitiligoyu iyilestirerek cildin gorunumunu iyilestirmeye yardimci olabilecegini dusundurmektedir.
8) Diyabet ve Diyabetik Komplikasyonlar
Tip 2 diyabetli 100’den fazla insan uzerinde yapilan klinik bir calismada, ginkgo ozutu glisemik kontrolu ve psIkolojik durumu iyilestirmistir. Ekstrakt, antidiyabetik ilac metforminin bu durumdaki 60 kisi uzerinde yapilan bir baska calismada etkinligini de arttirmistir. 12 kisi uzerinde yapilan bir arastirma, ginkgo ekstraktinin insulin (beta hucreleri) ureten pankreas hucrelerinin aktivitesini arttirdigini bulmustur. Bununla birlikte, bu artmis insulin uretimi, 18 prediyabetik ve diyabetik insan uzerinde yapilan bir baska calismada insulin direncine yol acmamistir. Metabolik sendromlu 11 kisi uzerinde yapilan bir pilot calismada, EGb 761, insulin direncini, iki inflamasyon markerini ( CRP ve IL-6 ) ve mortalite riskini azaltmistir.
Ekstrakt diyabetik komplikasyonlara da yardimci olmaktadir. Tip 2 diyabetli 140 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada, ginkgo yapragi tabletlerinin baska bir bitkisel ilacla (Liuwei Dihuang haplari) kombinasyonu oksidatif hasari azaltmis, muhtemelen tikanmis arterleri ve diger kan damari komplikasyonlarini onlemistir. Benzer sekilde, ginkgo ozutu bu hastaliga sahip 19 kisinin trombositlerindeki oksidatif hasar belirtecini (MDA) azaltmistir.
Bobrek hasari olan 124 diyabet hastasi (diyabetik nefropati) uzerine yapilan 2 klinik calismada, bobrek ve kan damari islevini dogrulamistir. Benzer sekilde, ekstrakt 15 diyabetik cocuk ve ergen uzerinde yapilan kucuk bir calismada goz hasarini (diyabetik retinopati) iyilestirmistir. Diyabetik sicanlarda, ginkgo ozu kan sekerini, kan yaglarini ve oksidatif hasari azaltmanin yani sira azalmis oksijen kaynagi (iskemik yaralanma) nedeniyle kalp hasarini onlemistir. Obez sicanlarda kan sekeri ve yag seviyelerini dusurmus ve insulin duyarliligini artirmistir. Yine, kanitlar sinirlidir, ancak ginkgo ozutunun hem diyabet hem de komplikasyonlarina yardimci olabilecegini dusundurmektedir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:31.