IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2020, 10:54   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Holobiont Nedir?

Holobiont, basitce tanimlamak gerekirse konakci bir organizmadir. Tipik olarak bir okaryotla birlikte, yakininda veya icinde yasayan ve onunla birlikte ekolojik bir birim olusturan baska turler icin kolektif bir terimdir. Bir kisiye bakildiginda, tek bir turden ureyen bireysel bir organizma olarak gorulmektedir, ancak birkac milyon kez yakinlastirildiginda, her insanin icinde yasayan bircok baska tur oldugunu gormek mumkundur. Sadece ciltte ki sagligi etkileyebilecek tam bir mikrobiyota ve 500’den fazla farkli tip bakteriler bulunmaktadir. Vucudun ic kisminda, bagirsakta hem akut hem de asemptomatik (virome olarak bilinen) bircok virusle birlikte 500-1.000 den fazla baska bakteri turleri bulunmaktadir. Ayrica vucutta, cogunlukla ayaklarda ve ayak parmak aralarinda bulunan tahmini 80 farkli mantar turu bulunmaktadir. Acikcasi bir insan, bazilari tehlikeli olabilen baska mikroskobik turlerle yakindan baglantilidir, baska turler ise kisiyi saglikli tutmak ve mikrobiyomu dengelemek icin gereklidir. Insanlarla (ev sahibi olarak) birlikte onlarin vucutlarinda yasayan bircok mikroskobik tur vardir (biyont) ve onlar holobiont olarak adlandirilmaktadir.

Holobiont Nedir?
Insanlar en cok uzerinde yasanilan holobiont olabilmektedir, ancak bu kesinlikle tek ornek degildir. Bir holobiont, her biri bir butun olarak birlikte islev goren bir konakci, mikrobiyom, virome ve diger ilgili organizmalarin herhangi bir yigilmasidir. Otuz yil once hic kimse bir holobiont terimini duymamisti cunku terim 1991’e kadar bilinmemekteydi. Bu terim ilk olarak evrim teorisyeni Lynn Margulis tarafindan ortaya cikarilmistir. Baslangicta bu kavrami liken kapli kayalarda ve diger yaygin simbiyotik iliskilerde bir araya gelen cesitli mantarlar ve algler gibi sinirli ortakliklara uygularken, daha sonralari mercan resifleri gibi cok daha karmasIk ekolojik birimlere uygulanmistir.
Bir resif, mercanin kendisini, mercan uzerinde buyuyen ve islev goren alg simgeleri ile hayatta kalmak ve gelismek icin diger organizmalara dayanan tum bakteriyel ve mikrobik biyontlari icermektedir. Bir holobiont fikri, bir hologenom kavramina da ilham vermistir, yani bir holobiont’un tum yonlerinin kolektif genetik karakteridir. Hologenom evrim teorisi organizmalari topluluklar olarak ve genetik kodlarini karsilikli etkilesen ve gelisen bir genom olarak gormektedir. Bazi durumlarda, simbiyotik iliskiler genellikle birlikte evrime yol actigindan ve boyle bir ilerleme olacagindan dolayi belirli konakci- ciftlerinde mevcut olabileceginden, bazi holobiyonlar, hepsi farkli sekillerde etkilesen yuzlerce farkli mikroorganizma ve tur icermektedir. Acikca tanimlanmasi icin bir holojenom sunlari icerir:
• Tek basina veya birlikte bir holobiont genomunu etkileyen konakci ve simbiyont genleri
• Holobiont fenotipini etkileyen birlikte evrilmis konakci ve simbiyont genleri
• Holobiont fenotipini etkilemeyen konakci ve simbiyont genleri
Her simbiyt ve biont, parazitikten mutualist olana kadar ev sahibi ile biraz farkli bir etkilesim yontemine sahiptir ve ayni zamanda cok farkli ortak baglilik duzeylerine de sahip olmaktadir. Bunlar birlikte yasama icin cok guclu olmalidirlar. Bu iliskilerin bazilari gecici veya antagonistik olabilmektedir veya cok farkli sekillerde kurulabilmektedir. Butun bu genomlarin bir holobiont birimi olarak surekli olarak evrimlesecegi dusuncesi dusuktur; baska bir deyisle, dogal seleksiyon holobiont’un kurucu uyeleri icin farkli seviyelerde ve farkli oranlarda calismaktadir. Holobiontlarin en yaygin olarak incelenen orneklerinden bazilari insan ve mercan resifleridir, ancak aslinda tum hayvanlar ve bitkiler holobiyonttur. Cunku bilinen her tur bir cesit mikrobiyom ve diger mikroorganizmalarla sIki sIkiya bagli iliskiler surdurmektedir. Son yirmi yilda, holobiontlari ve bu tur karmasIk duzenlemelerin zindelik, hastalik, secim ve hayatta kalma uzerindeki etkilerini incelemek icin onemli miktarda arastirma dikkati degismistir.



Holobiont, Symbiote, Microbiota ve Superorganism
Holobiont’un biyolojide nispeten yeni bir kavram oldugu dusunuldugunde, bazi insanlarin onu diger ilgili kavramlarla karistirmasi veya karistirmasi dogaldir. Ornegin, bir mikrobiyom, bir organizmanin icinde veya yakininda, patojenik, telafi edici ve simbiyotik ortaklar da dahil olmak uzere yasayan ekolojik topluluklar icin kolektif bir isimdir. Bu nedenle bu terim, tipik olarak bir okaryotik organizma olan konakcinin kendisini icermemektedir.
Iki uye tek bir ortak yasamdan ortaklik yaparak yararlanabilecegi bir simbiyotik bir iliskinin uyesidir. Bir holobiont simbiyotik iliskiler icermektedir, fakat ayni zamanda duzinelerce veya yuzlerce kurucu uye arasindaki parazitik, firsatci, karsiliklilik ve komensal ortakliklari da icermektedir. Holobiyontlar sIklikla superoorganizmalarla da karistirilmaktadir, ancak aralarinda cok acik bir fark bulunmaktadir. Bir superorganizm, karinca kolonisi veya ari kovani gibi bircok bireysel uyeden olusmaktadir. Bu bireyler, geleneksel organizmanin hucreleri gibi, farkli islevler yerine getiren farkli tiplerle birlikte calismaktadirlar. Tipik olarak, cok kucuk bir yuzde uremeden sorumludur ve bir alanin basarisizligi/superorganizmin uzmanlasmasi, muhtemelen tek bir organizmada yayilan bir kansere benzer sekilde, geri kalaninin basarisizligina neden olacaktir.
Holobiyont kavrami, biyoloji anlayisinin zaman icinde nasil gelismeye devam ettiginin mukemmel bir ornegidir. Bu tur ic ice iliskiler milyarlarca yildir var olmasina ragmen, bu etkilesimlerin onemi sadece gunumuzde arastirilmaktadir. Superorganizmlerle, mikrobiyomlarla veya temel simbiyotik iliskilerle karistirilmamasi icin bir holobiont, okaryotik konakci ve neredeyse sinirsiz sayida mikrobiyotik uyeyi iceren birbirine bagli uyelerin ekolojik bir toplulugudur.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:54.