IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2020, 10:50   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Genetik Yapi Koronavirusu (Coronavirus) Nasil Etkiler?

Koronavirus kuresel olarak devam eden bir salgindir ve arastirmalar hizli bir sekilde devam etmektedir. Arastirmalarin hala aktif olarak surdurulmesinden dolayi yeni bilgiler elde edildikce bazi ayrintilar degisebilmektedir. Bu makale, vucudun COVID-19’a karsi etkileyebilecekgenetik faktorler uzerine bilgiler bulunmaktadir. Hastalik belirtilerini yonetmek ve onlemek icin yapilmasi gerekenler konusunda bilincli olmak sarttir. Bu bilinci saglamak icin hastalik kontrol merkezlerinin yayinlari guncel olarak surekli takip edilmesi tavsiye edilir. Ayrica supheli durumlarda saglik kurusuna basvurulmalidir.

Koronavirus Hastaligi (COVID-19)
COVID-19 olarak bilinen koronavirus salgini, SARS-CoV-2 (eski adiyla 2019-nCoV olarak bilinen) isimli bir virusun sebep oldugu bir salgindir. Genel olarak, COVID-19 vakalarinin buyuk cogunlugu hafiftir ve soguk alginligi benzeri semptomlar icerir. Bununla birlikte, Cin merkezlerinden elde edilen on verilere gore, vakalarin yaklasIk % 14’u agir kabul edilmektedir ve vakalarin % 5’i kritik hastaliklara neden olmaktadir. Dunya Saglik Orgutu, COVID-19 vakalarinin yaklasIk % 3,4’unun kuresel olcekte olumle sonuclandigini tahmin etmektedir.
Bu sayilar muhtemelen hastalik hakkinda daha fazla bilgi edinirken degisecek olsa da, COVID-19’un belirli insan gruplarini farkli sekilde etkileyebilecegi gorulmektedir. Ilk arastirmalar yas, cinsiyet, cografi konum ve altta yatan saglik kosullarinin COVID-19’un siddetini ve duyarliligini etkileyebilecegini dusundurmektedir. Ilginc olan, genetigin bu hastaligin seyir siddetinde de rol oynayabilecegine dair bazi ispatlar bulunmaktadir. Ozel olarak incelendiginde, ACE2 geni koronavirus ile mucadelede onemli etkilesimlere neden olabilir.



Koronavirus ve ACE2
Koronavirus gercekte MERS, SARS, ve SARS-CoV-2 (COVID-19’un bulundugu salginindan sorumlu tutulan virus) dahil oldugu bir grup viruse verilen isimdir. Virusler, genel olarak, vucudun kendi hucrelerini isgal ederek ve icindeki bilesenleri cogaltmaya ve yaymaya yardimci olmak icin kullanirlar. Ozellikle SARS-CoV-2 virusunun, virusun bulasmasi icin bir girme noktasi vazifesi goren ACE2 reseptorune baglandigi ve bu sekilde insan hucrelerine girebildigi tespit edilmektedir. Normal olarak, ACE2 reseptoru vucudun kan basincini ve sivi dengesini duzenlemede onemli bir rol oynar. ACE2 reseptorleri vucudun hava yollarinda bulunabilir, bu da onlari cesitli virus tipleri icin bir hedef haline getirir.

Genetik Koronavirusu Nasil Etkiler?
Yakin tarihli bir calisma genetik ile vucudun SARS-CoV-2’ye yaniti veya duyarliligi arasinda bir baglanti olabilecegini dusundurmektedir. Yapilan calismalara gore arastirmacilar, Dogu Asya populasyonlari baska siniflara nispeten daha onemli olcude daha fazla gorulen bir dizi ACE2 varyanti tespit edilmistir. Bu varyantlarin bazilari (SNP’ler olarak da bilinmektedir) rs5936011, rs4646127, rs2158082, rs4830983, rs6629110, ve rs5936029′ u icerir.
Tum bu varyantlarda, ana alel (daha yaygin varyant), Dogu Asya populasyonlarindan insanlarin% 95’inden fazlasinda mevcuttur. Buna karsilik, Avrupa ulkelerinde yasayan nufus 65’inden daha az bolumu bu ana aleli bulundurmaktadir. Tum bu varyantlardaki ana alel, arastirmacilarin COVID-19’un duyarliligini veya siddetini artirabilecegi icin teorize ettigi ACE2’nin daha fazla ekspresyonu ile iliskilidir, cunku bu genetik varyant potansiyel olarak virus icin daha fazla giris noktasi saglar. Bununla birlikte, COVID-19 ve ACE2 geni arasindaki iliskiyi dogrulamak icin daha cok arastirma calismasina ihtiyac vardir. Bu calismadaki arastirmacilar ayrica virusun vucut hucrelerine yapismasini onleyebilecek herhangi bir ACE2 gen varyantini belirlemeye calismis, ancak kanit bulunamamistir.

COVID-19 Tedavisi: Devam Eden Arastirmalar
Halen COVID-19’un onlenmesi veya tedavisi icin potansiyel ajanlarin belirlenmesi amaciyla arastirmacilar tarafindan guclu bir caba sarf edilmektedir. Ozellikle, ACE2 reseptoru bu virusun vucuda girme noktasi olma acisindan potansiyeli yuksek olmasiyla ilgi cekmistir. Arastirmacilar, viruslerin ACE2 reseptorune baglanmasini engelleyen tedavileri arastirmaktadirlar. Bir ornek, ACE2 reseptoru ve SARS-CoV-2 arasindaki baglanma islemini kolaylastiran bir enzim olan TMPRSS2’yi bloke eden tedavilerdir. TMPRSS2 inhibitorlerinin on hucre calismalari umut verici sonuclar gostermistir.
Baska potansiyel tedaviler, asilarin gelisimini bloke edebilen baska ajanlari ve ACE2 reseptorunu bulunadurmaktadir.. Bununla birlikte, bu tedavilerin hepsi arastirmanin cok erken asamalarindadir ve etkili olabilecek gorunmeyen olmaya devam etmektedir.

Koronavirus Onleme Adimlari
Gunumuzde henuz 2019 koronavirus hastaligina karsi bir asi gelistirilememistir.
Hastaliktan korunmanin en etkili yolu bu viruse maruz kalmamaya dikkat etmektir. Virusun esas olarak kisiden kisiye yayildigi dusunulmektedir. Yayilma kosullarinin su sekilde oldugu dusunulmektedir:
• Birbirleriyle yakin temas halinde olan kisiler arasinda (yaklasIk 6 fit icinde).
• Enfekte bir kisi oksurdugunde veya hapsirdiginda ortaya cikan solunum damlaciklariyla
Ortaya cikan bu solunum damlaciklari, yakinlarda bulunan kisiler tarafindan solunabilir ve bu sekilde bulasabilir. Diyabet gibi altta yatan ciddi tibbi rahatsizliklari olan kisiler COVID-19 hastaligindan daha ciddi komplikasyonlar gelistirme riski daha yuksek gibi gorunmektedir. Kisi kendisini korumak icin atabilecegi ek adimlar hakkinda saglik uzmaniniza danisilmasi tavsiye edilir.

Korumak Icin Atilacak Adimlar
Koronavirusten korunmak icin atilacak adimlar konusunda basinda pek cok haber bulunmaktadir. Fakat bu adimlar incelendiginde temel korunma tedbirleri bellidir. Bu tedbirler su sekilde siralanabilir:
Elleri sIk sIk yikamak
• Ozellikle halka acik bir yerdeyken, oksuruldukten veya hapsirdiktan sonra elleri en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yikamak.
• Sabun ve su bulunmayan ortamlarda, en az % 60 alkol iceren bir el dezenfektani kullanarak elleri temizlemek. Dezanfektani kullanirken ellerin tum yuzeylerine yayilmasi ve cildin emmesini saglamak icin kuruyana kadar eller ovusturulmalidir.
• Burun, gozler, yuz ve agiza kirli ellerle dokunmaktan kacinmak.
Yakin temastan kacinmak
• Enfekte olmus kisilerle cok yakin irtibattan kacinmak hastaliktan korunma acisindan birinci derecede onemlidir.
• COVID-19 topluluga yayiliyorsa kisilerin birbirleriyle arasinda mesafe birakilmasi onemli bir tedbirdir. Bu korunma tedbiri ozellikle hastaliga yakalanma riski daha yuksek olanlar icin cok onemlidir.



Baskalarini Korumak Icin Atilacak Adimlar
• Enfekte olan bir kisinin durumu tibbi yardim gerektirmiyorsa evinden cikmamasi hastaligi baskalarina bulasma riskini azaltmakta veya ortadan kaldirmaktadir.
• Oksururken ve hapsirirken dirsegin ic kismini veya tek seferlik mendil kullanilmasi
• Kullanilmis mendillerin cope atilmasi
• Ellerin hemen en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yikanmasi. Sabun ve su bulunmayan ortamlarda ellerin en az % 60 alkol iceren bir el dezenfektani ile temizlenmesi
• Kisi hastayken maske kullanilmasi tavsiye edilir. Hasta olan kisiler ucuncu kisilerle muatap olacagi zaman ozellikle takmasi tavsiye edilir. Enfekte olan kisinin sagligindan dolayi maske kullanma imkani yoksa (ornegin, nefes darligi yasiyorsa) o zaman hapsirirken ve oksururken agzini kapatmak icin gerekeni yapilmalidir.
• Eger kisi enfekte olmamissa surekli maske takmasi onerilmez. Cunku yuz maskeleri yetersiz olabilir ve bakicilar icin saklanmalidir. Ayrica maskelerin yanlis kullanilmasi daha buyuk saglik problemlerine neden olabilir.
• Sik sIk temeas edilen yuzeyler sIk sIk temizlenmesi ve dezenfekte edilmelidir.
• Yuzeyler kirliyse temizlenmesi ve bunun dezenfeksiyondan once deterjan veya sabun ve su kullanilarak yapilmasi

Dezanfektan Secimi ve Yapimi
En yaygin EPA kayitli ev dezenfektanlari temizlik icin etkilidir. Yuzeye uygun dezenfektanlar kullanilmalidir. Dezenfektan bulunamadiginda sunlar cozum olabilir.
• Camasir suyu ile seyreltilerek dezenfektan yapilabilir. Bunu yapmak icin 1 galon (1 galon 3,78 Lt) subasina 5 yemek kasigi (1/3 bardak) camasir suyu veya dortte bir su icin 4 cay kasigi camasir suyu kullanilmalidir. Bunu yaparken urunun son kullanma tarihinin gecmediginden emin olunmalidir. Ev tipi camasir suyu asla amonyak veya baska bir temizleyici ile karistirilmamalidir. Ev tipi camasir suyu uygun sekilde seyreltildiginde koronaviruslere karsi etkili olabilir.
• Alkol iceren dezenfektanlarda alkol orani en az % 70 oraninda olmasi gerekir.
• Diger yaygin EPA tescilli ev dezenfektanlarinda alinan urunlerin EPA onayli cikan viral patojenler pdf simgesi harici simge iddialarin virusleri oldurmek daha zor olan verilere dayanarak COVID-19’a karsi etkili olmasi beklenmektedir. Butun dezenfekte ve temizlik urunlerini kullanirken uretici talimatlarian uyulmasi tavsiye edilir. (orn. Konsantrasyon, uygulama yontemi ve temas suresi, vb.).
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:15.