IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Mart 2020, 10:45   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ginkgo Biloba Uzerine Yapilan Bilimsel Calismalar

Asirlara sahitlik etmis bu agacin, faydalari saymakla bitmiyor. Hafizada, kan akisina, stresten goz sagligina kadar pek cok saglik probleminde faydalari cok uzun yillardir bilinmektedir. Bunun yaninda Ginkgo bilobanin baska yararlari oldugunu biliyor muydunuz? Bu yazida Ginkgo biloba uzerine yapilan bilimsel calismalar ve kanitlari uzerine bilgiler bulunmaktadir.

1) Isitme Bozukluklari
EGb 761 ozutu, yaklasIk 250 kisi uzerinde yapilan 3 klinik calismada ani isitme kaybini ve sagirligi gelistirmistir; daha yuksek dozlar daha etkili olmustur. Kulak cinlamasi icin ginkgo ekstraktini test eden calismalarin sonuclari karistirilmaktadir. 300’den fazla kisi uzerinde yapilan 4 calisma bu durumu iyilestirdigini bulurken (bir tanesi ilacin pentoksifilin ile karsilastirilabilir oldugunu bulurken), 1000’den fazla insan uzerinde yapilan 4 calisma etkisiz bulmustur. EGb 761 ozutu ayrica sicanlarda kulak cinlamasinin davranissal semptomlarini da iyilestirmistir. Hayvan calismalarinda, Ginkgo biloba ekstresi kulaklari antibiyotik gentamisin ve antikanser ilac sisplatininin toksIk etkilerinden de korumustur. Sonuclar umut verici olsa da, isitme bozukluklarinda ginkgo ozutunun kullanimini desteklemek icin kanitlar yetersizdir. Bu potansiyel faydaya biraz isIk tutmak icin daha fazla klinik arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.



2) Yorgunluk
Standart ekstrakt EGb 761, bu durumdaki 22 kisi uzerinde yapilan kucuk bir calismada yorgunlugu ve diger multipl skleroz semptomlarini azaltmistir. Ayrica ekstrakt 66 yasli insan uzerinde yapilan bir baska calismada yorgunlugu azaltmistir. Rhodiola crenulata ve Ginkgo biloba iceren kombine bitkisel takviye, 70 saglikli erkek gonullu uzerinde yapilan klinik bir calismada dayaniklilik performansini artirmistir. Akut dag hastaligi, yuksek rakimda dusuk oksijene hizli maruz kalma nedeniyle bas agrisi, bas donmesi ve yorgunluk ile ilgili bir durumdur. 62 kisi uzerinde yapilan 2 klinik calismada, yuksek daglara tirmanmadan 1 gun once ginkgo ozutu almak bu sendromun insidansini ve siddetini azaltmistir. Yine, sonuclar umut vericidir, ancak ginkgo ozutunun yorgunlugu azalttigindan emin olmak icin yetersizdir. Bu sonuclari dogrulamak icin daha buyuk, daha saglam klinik calismalara ihtiyac duyulmaktadir.

3) Anti-enflamatuar
Metabolik sendromu olan 11 kisi uzerinde yapilan bir pilot calismada, EGb 761 ekstresi, insulin duyarliligini gelistirmis ve iki inflamasyon markerini (CRP ve IL-6) azaltmistir. Ginkgo ve cordyceps kombinasyonu, diyalize giren 65 kisi uzerinde yapilan klinik bir calismada mikro-inflamasyonu iyilestirmistir. Ginkgo biloba’nin (bilobalid) bir bileseni sicanlarda inflamatuar agriyi azaltmistir. Ginkgo’dan (ginkgolid A) baska bir bilesIk, insan gobek damari endotelyal hucrelerinin (HUVEC’ler) yuksek glikoz seviyelerine (muhtemelen STAT3 yolunun etkisiyle aracilik edilen) inflamatuar yanitini azaltmistir. Ginkgo biloba kok kabugundan izole edilen birkac bilesIk, hucrelerde TNF alfa kaynakli NF-kB gen uretim aktivitesini inhibe etmistir. Ginkgo biloba’nin anti-enflamatuar aktivitesini kanitlamak icin iki klinik calisma, bazi hayvan ve hucre tabanli arastirmalarin yeterli oldugu dusunulemez. Daha fazla klinik arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

4) Kanser
Mide kanseri olan 30 kisi uzerinde yapilan kucuk bir calismada, ginkgo meyve karbonhidratli oral kapsuller tumor boyutunu azaltmistir. Bu bilesIkler hucre bazli calismalarda tumor buyumesini azaltmis ve kanser hucresi olumunu uyarmistir. 30 Cernobil calisani uzerinde yapilan kucuk bir klinik calismada, EGb 761 almak DNA’daki mutajenik faktorleri azaltmistir. Ayrica tiroid kanseri icin radyoaktif iyot tedavisi alan 23 kisi uzerinde yapilan bir baska denemede mutasyonlari onlemistir. Bununla birlikte, 3.000’den fazla insan uzerinde yapilan gozlemsel bir calisma, bu ekstrakti daha az kanser insidansi ile duzenli olarak iliskilendirememistir. EGb 761, 15 kisilik kucuk bir calismada antikanser ilac sisplatin nedeniyle kulak toksisitesine karsi korunmustur.
Gec evre pankreas kanseri olan yaklasIk 100 kisi uzerinde yapilan 2 pilot calismada, antikanser ilaci 5-FU’ya EGb 761 ozutu eklenmesi etkinligini hafifce artirmistir. EGb 761, benzopiren (BP) kaynakli on mide kanserine ve farelerde antikanser ilaci doksorubisinin neden oldugu kalp toksisitesine karsi korunmustur. Ginkgo biloba, karaciger ve meme kanseri hucrelerine karsi antikanser aktivitesine sahiptir. Bazi klinik calismalar antikanser etkileri bulmasina ragmen, boyutlari kucuktur ve sonuclari mutevazidir. Antikanser tedavisinde Ginkgo biloba’nin potansiyel kullanimini belirlemek icin daha buyuk, daha saglam klinik calismalara ihtiyac duyulmaktadir.

5) Dikkat EksIkligi Hiperaktivite Bozuklugu
Ginkgo biloba ekstresi EGb 761 (80-240 mg/gun) 136 cocuk ve ergen uzerinde yapilan 3 klinik calismada DEHB semptomlarini ve beyin aktivitesini gelistirmistir. Ritalin daha az etkili oldugundan, bir ginkgo eklentisi bu ilac icin iyi calismaktadir. Sonuclar umut verici olsa da, DEHB olan cocuklarda ginkgo ozutunun kullanimini desteklemek icin uc kucuk deneme yetersizdir. Bu on sonuclari dogrulamak icin daha buyuk populasyonlar uzerinde daha fazla klinik arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

6) Solunum Hastaliklari
Ginkgo biloba ozutu, inflamatuar hucrelerin (eozinofiller ve lenfositler ) hava yollarina sizmasini azaltmis ve 75 astimli insan uzerinde yapilan klinik bir calismada inflamasyonu hafifletmistir. 45 kiside yapilan bir klinik calismada inflamasyonu azaltmis ve interstisyel akciger hastaligi semptomlarini iyilestirmistir. Ginkgo biloba, zencefil ve Picrorhiza kurroa’yi (AKL1) birlestiren bir ekstrakt, 20 kisilik kucuk bir denemede kronik obstruktif akciger hastaligini (KOAH) hafifce iyilestirmistir, ancak 32 kiside astimda etkili olmamistir. Ginkgodan izole edilen bilesIkler, hayvanlarda antienflamatuar aktiviteleri yoluyla astim ve alerji gibi solunum kosullarini iyilestirmistir. Yine, astim ve KOAH gibi solunum yolu hastaliklari olan kisilerde ginkgo ekstrakti kullanma potansiyelini dogrulamak icin daha buyuk populasyonlar uzerinde daha fazla klinik calismaya ihtiyac duyulmaktadir.



7) Adet Oncesi Sendromu
Ginkgo biloba ozutu, 85 kadin uzerinde yapilan klinik bir calismada PMS semptomlarinin siddetini azaltmistir. Bu on bulguyu dogrulamak icin daha fazla klinik arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.
Enfeksiyonlar
Test tuplerinde, Ginkgo biloba ozleri gida zehirlenmesine (Escherichia coli) ve antibiyotige direncli enfeksiyonlara (vankomisine direncli Enterococcus) neden olabilecek bakterileri guclu bir sekilde inhibe etmistir. Hem Ginkgo biloba ekstresi hem de ginkgolik, E. coli, Staphylococcus, aureus, Salmonella ve Listeria’ya karsi biyofilm inhibitorleri olarak gorev yapmis ve tavuktan izole edilmistir, bu da hastane kaynakli enfeksiyonlari onleme ve kumes hayvani urunlerinin kalitesini ve guvenligini koruma potansiyellerine isaret etmektedir. Ginkgo biloba yapragi ekstresi yaygin grip viruslerini (influenza A ve B) de inhibe etmistir. Bununla birlikte, bunlarin insanlarda ve hatta hayvanlarda cogaltilmamis cok on sonuclar oldugu unutulmamalidir. Ginkgo biloba’nin bu mikroplarin neden oldugu enfeksiyonlarin tedavisinde herhangi bir faydasi olup olmadigini belirlemek icin daha fazla calismaya ihtiyac duyulmaktadir.
Karaciger fonksiyonu
Alkolsuz karaciger hastaligi olan sicanlarda, Ginkgo biloba ekstresi antioksidan hasari ve dokuda karaciger skarini azaltmistir. Benzer sekilde, toksIk bir bilesIk (karbon tetraklorur) verilen sicanlarda karacigere oksidatif hasari azaltmistir. Bununla birlikte, farelerde yapilan bir calisma, asiri yuksek dozlarin karaciger kanseri insidansini arttirdigini bulmustur.

Sinerjiler, Yan Etkiler ve Dozlama
N-3 coklu doymamis yag asitleri (n-3 PUFA), likopen ve Ginkgo biloba ozutunun uzun sureli takviyesi, 41 yasli insan uzerinde yapilan bir klinik calismada bilissel islevi gelistirmistir. Ginkgo biloba ozutu ve tiklopidin ile tedavi edilen fareler akut trombozdan daha yuksek iyilesme gostermistir. Ginkgo biloba ve Codonopsis pilosula 21-60 yaslari arasindaki 60 kisinin bilissel islevini ve genel sagligini gelistirmistir.

Olasi Yan Etkiler ve Etkilesimler
Ek genellikle guvenli kabul edilse de, mide, bas agrisi, kabizlik, bas donmesi ve alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Ginkgo yapragi ekstresi (18 ay boyunca 40 mg, 3x/gun) disinda alisilmadik ilac kullanimi veya tibbi oykusu olmayan 56 yasindaki bir erkekte spontan intraserebral kanama meydana gelmistir. Ginkgo fistigi, glutamat dekarboksilazi enzimini dolayli olarak inhibe eden guclu bir norotoksin (4-O-metoksipiridoksin) icermektedir. Norotransmitter GABA duzeylerinde ortaya cikan azalma, nobet olasiligini artirmaktadir. Ginkgo biloba’nin spontan kanamaya neden oldugu ve kan sulandiricilarla etkilesime girebilecegi bildirilmistir. Ginkgo alan bir hastada laparoskopik sonrasi kanama olgusu bildirilmistir. Guvenlik calismalarinin eksIkligi nedeniyle, hamile veya emziren kadinlar Ginkgo biloba takviyelerinden kacinmalidir. Zehirli ve potansiyel olarak olumcul olduklari icin taze Ginkgo tohumlarini tuketilmemelidir.

Dozaj
Ginkgo ozutu herhangi bir durum icin FDA tarafindan onaylanmadigindan resmi bir doz yoktur. Kullanicilar ve ek ureticileri deneme yanilma yontemine dayali gayri resmi dozlar belirlemislerdir. 120 mg ile 600 mg arasindaki gunluk doz, saglikli bireylerde bir takim bilissel islevleri orta derecede artirmistir. Bir meta-analiz demans hastalarinda klinik olarak anlamli etkiler saglamak icin 240 mg’lik bir dozajin gerekli olabilecegini gostermistir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:44.