IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mart 2020, 10:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Helikobakter Pilori (Helicobacter Pylori) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Genellikle H. pylori adi verilen Helikobakter pilori, mideyi ve ince bagirsagi enfekte eden bir bakteri turudur. 1982’de peptik ulser hastaligina neden oldugunu tespit eden iki Avustralyali arastirmaci tarafindan kesfedilmistir. Bazi tahminlere gore, nufusun yarisindan fazlasi Helikobakter Pilori enfeksiyonuna sahiptir. Bu enfeksiyona karsi cogu kisi, hicbir belirti gostermezken, bazilarinda bu bakteri, bir dizi baska kosulla birlikte kronik mide iltihabi ve ulserle yol acmaktadir. Bu yazida Helikobakte pilori enfeksiyonun semptomlari ve potansiyel saglik komplikasyonlari hakkinda bilgiler yer almaktadir.

Helikobakter Pilori Enfeksiyonu Belirtileri
Tipik belirtiler: Helikobakter Pilori ile enfekte hastalarin cogu (yaklasIk % 80) semptom gelismemektedir. Bununla birlikte, hemen hemen tum enfekte kisilerde, enfeksiyon midenin astarinda ilerleyici hasara neden olmaktadir. Hasta enfeksiyonu temizleyemediginde, mide asidi uretiminin artmasina, mide dokusu hasarina ve omur boyu kronik inflamasyona neden olmaktadir. Bu bakterinin bazi belirtileri bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Mide eksimesi
• Gegirme ve siskinlik
• Kusma
• Ishal veya kabizlik
• Ust veya orta karin cevresinde agri
Uzun vadeli komplikasyonlar: Helikobakter Pilori enfeksiyonu olanlarin yaklasIk % 20’si Helikobakter Pilori ile iliskili bir hastalik yasamaktadir. Bu hastaliklar gastrit ve hastalarin % 15-20’sinde gastrik veya duodenum ulserlerini icermektedir. Enfeksiyonun neden olabilecegi veya siddetlenebilecegi diger komplikasyonlar arasinda demir eksIkligi anemisi, idiyopatik trombositopenik purpura (kolay morarma) ve B12 Vitamini eksIkligi bulunmaktadir. Bu sorunlar muhtemelen enfeksiyon sirasinda midede belirli vitaminleri metabolize etme yeteneginin azalmasindan kaynaklanmaktadir. H. pylori (vaskuler sertlik) ayrica ateroskleroz, iskemik kalp hastaligi (kalbe kan akisinin azalmasi) ve inme gibi gastrointestinal bozukluklarda bir risk faktoru olarak rol oynamaktadir. Bu iliskilerin onemini ve nedenini belirlemek icin daha fazla bilgiye ihtiyac duyulmaktadir. Cogu kiside Helikobakter Pilori enfeksiyonu fark edilmemesine ragmen, bazi kisiler mide rahatsizligi, agri, mide eksimesi ve siskinlik yasamaktadirlar. Bununla birlikte uzun sureli Helikobakter Pilori, B12 vitamini eksIkligi olasiligini artirmaktadir.
Cocuklarda enfeksiyon:Helikobakter Pilori enfeksiyonu oncelikle bebeklik doneminde gorulmektedir ve agirlikli olarak aile bireylerinden bulasmaktadir. Ayrica enfekte anneler ve kardesler Helikobakter Pilori’nin en yaygin ailesel kaynagidir. Enfekte cocuklarin cogunda herhangi bir komplikasyon gelismemektedir. Cocukluk Helikobakter Pilori enfeksiyonu eriskinlerden daha az mide iltihabi ve ulserasyonuna neden olmaktadir. Bununla birlikte, bazi cocuklar midede yanma hissi, bulanti, kusma ve istahsizlik gibi semptomlar gelistirmektedirler. Yetiskinlerde, Helikobakter Pilori enfeksiyonu yuksek Th1/Th17 yanitlari ile iliskilidir. Ancak cocuklarda enfeksiyon, daha yuksek Treg ve daha dusuk Th1/Th17 yaniti ile iliskilidir. Cocuklarda Helikobakter Pilori enfeksiyonu, ozellikle gida alimi yetersiz oldugunda yetersiz beslenme, demir eksIkligi anemisi, ishal, buyume, kilo ve bilissel islevlerde bozulma ile iliskilendirilmistir.

Helikobakter Pilori’nin Saglik Uzerindeki Etkileri
Helikobakter Pilori mideyi enfekte etse de, sindirim sisteminin icinde ve disinda saglik etkileri bulunmaktadir. Bu saglik uzerindeki etkileri asagidaki gibidir:

Gastrit ve hazimsizlik: Helikobakter Pilori ile enfekte hastalarin cogunda semptom gelismese de, enfeksiyon midenin astarinda geri donusumsuz olabilen ilerleyici hasara neden olmaktadir. Helikobakter Pilori enfeksiyonu, kronik gastritin (midenin astarinin iltihaplanmasi veya tahrisi) baskin nedenidir. Dispepsi olarak da bilinen hazimsizlik, ust gastrointestinal sistem ile ilgili bir grup semptomdur. Tek basina bir hastalik degildir, ancak genis bir hastalik yelpazesi ile iliskilidir. Her yil dispepsi yasayan bati populasyonlarinin yaklasIk % 25’i ile dispepsi, gastrointestinal sIkayet icin doktora danismanin en yaygin nedenlerinden biridir. Dispeptik hastalarin yaklasIk % 10 ila % 12’sinde bir azinlik Helikobakter Pilori eradikasyonundan sonra belirgin bir iyilesme elde etmektedir ve rahatlama, eradikasyondan sonraki bir yila kadar birkac ay gecikmektedir.
Mide ulseri: ABD merkezli bir calisma, peptik (mide) ulserlerin yaklasIk yarisinin Helikobakter Pilori enfeksiyonundan ve yarisinin da steroid olmayan anti-inflamatuar ilaclardan (NSAID) kaynaklandigini dusundurmektedir. ABD’de Helikobakter Pilori ile enfekte olan hastalarda, peptik ulser hastaligi gelisme riski 3,5 kat daha fazladir. Helikobakter Pilori ile enfekte olmus kisilerin yaklasIk % 15-20’si peptik ulser gelistirmektedir. Ayrica artmis inflamasyon, yuksek gastrin seviyeleri ve artmis hidroklorik asit sekresyonu ile iliskilidir. Enfeksiyondan kaynaklanan ulserler mide veya duodenal (bagirsaklarda) olmaktadir. Helikobakter Pilori olan hastalar enfeksiyonu basarili bir sekilde tedavi edilen duodenal veya gastrik ulser nuksu anlamli derecede dusuktur.
Mide kanseri: Dunya Saglik Orgutu (WHO) Helikobakter Pilori ‘yi sinif I kanserojen olarak belirlemistir. Mide kanseri dunya capinda, ozellikle Dogu Asya toplumlarinda onde gelen kanser turlerinden biridir. Mide kanserinden olum sadece erkeklerde akciger kanserinden sonra ikinci siradadir ve bu nedenle yilda tum kanser olumlerinin yaklasIk % 10’una kapsamaktadir. Helikobakter Pilori enfeksiyonu mide kanseri icin onemli bir risk faktoru olarak belirlenmistir. Genellikle on yillara dayanan Helikobakter Pilori ile kronik enfeksiyon, gastrik adenokarsinom vakalarinin buyuk cogunlugu ile iliskilidir. Bununla birlikte, dunya nufusunun % 50’sinden fazlasinin bu bakteri ile enfekte olmasina ragmen, % 1-2’den daha azi mide kanseri gelismektedir.
Bazi calismalar, ozellikle yuksek riskli populasyonlarda Helikobakter Pilori taramasi ve eradikasyonu yoluyla kanserin onlenmesi olasiligini gostermistir. Alti klinik calisma, epitikasyon tedavisinden sonra asemptomatik eriskinlerde gastrik kanser insidansinda % 2,4’ten % 1,6’ya dustugunu gostermistir. Bununla birlikte, mide kanseri bazen Helikobakter Pilori’nin yok edilmesinden sonra bile gelisebilmektedir. Devam eden Helikobakter Pilori enfeksiyonu olmamasina ragmen, Helikobakter Pilori -spesifik Th17 hucreleri kanda ve gastrik astarda kalmaktadir ve bu kalici iltihaplanma Helikobakter Pilori’nin yok edilmesine ragmen surekli artan mide kanserine neden olmaktadir.
MALT lenfoma: Kalici Helikobakter Pilori kolonizasyonu ayni zamanda mukozaya bagli lenfoid doku (MALT) lenfoma icin en guclu risk faktorudur ve vakalarin % 90’indan fazlasinda mevcuttur. Eradikasyonu Helikobakter Pilori erken evre gastrik MALT lenfomasi olan hastalarin yaklasIk % 80 kalici remisyonu gosterilmistir.

Beslenme Yetersizligi
Cocuklarda yetersiz beslenme: Helikobakter Pilori cocukluk caginda, gelismekte olan ulkelerde oldugu gibi, cok erken yasta elde edilirse, ozellikle gida alimi veya cesitliligi yetersiz oldugunda yetersiz beslenme ve buyume geriligine yol acmaktadir. Cocuklarda Helikobakter Pilori enfeksiyonu demir eksIkligi anemisi, ishal, buyume ve bilissel islev bozukluklari ile iliskilendirilmistir. Helikobakter Pilori enfeksiyonu, hem yetiskinlerde hem de cocuklarda ana mide asitlerinden biri olan hidroklorik asit salgisinin azalmasi ile iliskilidir. Dusuk hidroklorik asit, cesitli besin maddelerinin emilimini bozmaktadir ve zararli mikroorganizmalarin bagirsak enfeksiyonlarina duyarliligini artirmaktadir. Ayrica mikroorganizmalardan korunma eksIkligi, cocuklarda yetersiz beslenme oranlarini artirirken buyumeyi azaltmaktadir.
Demir eksIkligi anemisi: Helikobakter Pilori demir eksIkligi anemisinin yaygin bir nedenidir. Bircok calisma, Helikobakter Pilori enfeksiyonu olan demir eksIkligi anemisinin (IDA) oldugunu gostermektedir. Helikobakter Pilori prevalansi dusuk olan ulkelerde bile, daha fazla IDA neden olmaktadir ve Colyak hastaligi ile daha baska kosul IDA onemli bir nedenidir. Bu enfeksiyonu ve demir eksIkligi anemisi yetiskinlerden daha cok cocuklarda gorulmektedir. Helikobakter Pilori cesitli mekanizmalarla IDA’ya neden olmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Gastrit, peptik ulser hastaligi veya mide kanserinden kaynaklanan kanama nedeniyle artan demir kaybi,
• Inflamasyon nedeniyle mide asidi ve askorbik asit sekresyonunun azalmasi,
• Demirden dolayi Helikobakter Pilori icin onemli bir buyume faktorudur, demir emilimi icin konakci ile rekabet etmektedir.
Demir eksIkligi anemisi ve Helikobakter Pilori enfeksiyonu arasindaki iliski o kadar gucludur ki, Avrupa’da aciklanamayan IDA olan tum hastalarda bu enfeksiyon icin bir test ve tedavi stratejisi siddetle onerilmektedir. Sadece oral demir takviyesi ile karsilastirildiginda, demir takviyesi ile uygulanan Helikobakter Pilori eradikasyon tedavisi demir, ferritin ve hemoglobin duzeylerini onemli olcude artirmistir. Helikobakter Pilori’nin ortadan kaldirilmasi da hatta demir takviyesi tedavisi almayan hastalarda demir eksIkligi anemisinin semptomlarini iyilestirdigi gozlemlenmistir.
B12 vitamini eksIkligi: Helikobakter Pilori enfeksiyonu ile B12 vitamini eksIkligi arasinda bir iliski bulunmaktadir. Bu iliski Helikobakter Pilori enfeksiyonu, B12 vitamininin gidalardan emilimini bozarak pernisiyoz anemiye yol acmaktadir. Ayrica Helikobakter Pilori eradikasyonunun B12 vitamini emilimini arttirdigi gosterilmistir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:08.