IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Mart 2020, 10:57   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Helikobakter Pilori ve Oto-BagisIklik Sistemi Hastaliklari ile Iliskisi

Idiyopatik Trombositopenik Purpura
Idiyopatik trombositopenik purpura (ITP), morarmaya yol acan trombositlerin (trombositler) otoimmun yikimi ile karakterizedir. Bazi ITP vakalarinda Helikobakter Pilori ‘nin nedensel bir ajan oldugunu gosteren onemli kanitlar bulunmaktadir. ITP’li hastalarda Helikobakter Pilori enfeksiyonu prevalansi saglikli bireylere gore daha yuksektir. Helikobakter Pilori eradikasyonunu takiben ITP hastalarinda trombosit sayisinda anlamli bir artis bulunmustur ve bu etki birkac raporda dogrulanmistir.
Helikobakter Pilori ile iliskili ITP’nin uzun sureli prognozu olumludur. Sekiz yillik bir takip calismasinda basarili bir sekilde eradikasyondan sonra nuks gorulmemistir. Ayrica mevcut Amerikan Hematoloji Dernegi, Helikobakter Pilori ile enfekte olan ITP hastalarinda eradikasyon tedavisi onermistir.

Otoimmun Tiroid Hastaligi
Helikobakter Pilori enfeksiyonu Grave hastaligi riskini onemli olcude artirmaktadir, ancak bu Hashimoto tiroiditi icin gecerli degildir. Tiroid nodulu olan normal tiroid fonksiyonu olan hastalarin (tiroidin olagandisi buyumesi), tiroid nodulu olmayan hastalardan Helikobakter Pilori ile enfekte olma olasiligi daha yuksektir. Tiroid peroksidaz (TPO) ve tiroglobuline karsi otoantikorlar eradikasyon tedavisini kabul eden Helikobakter Pilori pozitif hastalarda anlamli olarak dusmustur, ancak tedavi edilmeyi reddedenlerde dusmemistir. Ek olarak, Helikobakter Pilori enfeksiyonu hipotiroidizmli hastalarda tiroksin tedavisinin etkinligini azaltmaktadir.

Romatoid Artrit
B hucreleri (bir tur beyaz kan hucresi) Helikobakter Pilori tarafindan uretilen ureaz ile kronik olarak uyarildiginda, IgM romatoid faktor antikorlari dahil otoantikorlar uretme potansiyeli kazanabilmektedir. Romatoid artrit hastalarinin peptik ulser gelisimi icin artmis bir riski bulunmaktadir, ancak bunun dogrudan Helikobakter Pilori enfeksiyonu prevalansinin artmasiyla mi yoksa steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaclarin (NSAID’ler) bol miktarda kullanimindan mi kaynaklandigi acik degildir ve ayrica ulsere yol acabilmektedir.
Helikobakter Pilori eradikasyonundan sonra, bazi calismalar iyilesme bulurken, bazilari artrit semptomlarinda degisIklik olmadigini bildirmislerdir. Gunumuzde veriler celiskilidir ve bu Helikobakter Pilori ile romatoid artrit arasindaki baglantinin zayif oldugu gorulmektedir.

Diger Otoimmun Hastaliklar
Birkac kucuk calisma Guillain-Barré sendromlu hastalarda daha yuksek Helikobakter Pilori bakteri yuku bulunmustur. Akut inflamatuar demiyelinizan poliradikulonoropati (AIDP) tipi Guillain-Barré sendromu olan hastalarda dernekler ozellikle gucludur. Sistemik skleroz hastalarinda Helikobakter Pilori enfeksiyonunun varligi daha kotu gastrointestinal, deri ve eklem semptomlari ile iliskilidir, bu da iliskinin onemli olabilecegini dusundurmektedir. Bazi arastirmalar Helikobakter Pilori’nin Sistemik Lupus Eritematozustan (SLE) koruyabilecegini one surerken, diger calismalar bu kosullar arasinda bir iliski bulamamistir. Helikobakter Pilori enfeksiyonu, anti-aquaporin 4 (AQP4) antikor pozitif Noromiyelit optica’nin gelisimi icin risk faktorlerinden biri gibi gorunmektedir ve Helikobakter Pilori’nin ortadan kaldirilmasi bu hastalikta olasi bir ek tedavi olabilmektedir.

Metabolik Saglik
Kan sekeri ve kolesterol: Helikobakter Pilori enfeksiyonu yuksek kolesterol, yuksek HbA1c ve daha yuksek BMI ile iliskilidir. Bununla birlikte, diger calismalar boyle bir iliski bulamamistir ve Helikobakter Pilori’nin bu etkileri hala tartisma konusudur. Basarili Helikobakter Pilori eradikasyonu bazi calismalarda aclik insulin, HbA1c ve HOMA-IR seviyelerini onemli olcude azaltmistir. Bununla birlikte, Helikobakter Pilori eradikasyonunun ortalama HOMA-IR ve CRP seviyeleri veya HbA1c seviyeleri uzerinde hicbir etkisi olmadigini gosteren raporlar da bulunmaktadir. Helikobakter Pilori’nin BMI ve obezite uzerindeki etkileri belirsizdir.
Yapilan bir calisma, Helikobakter Pilori’li yetiskinlerin daha yuksek BMI duzeylerine sahip oldugunu gostermistir, bir baska calisma ise Helikobakter Pilori’nin eradikasyonunun peptik ulser hastaligi olan hastalarda BMI ve obezite insidansini arttirdigini gostermistir. Yine baska bir calisma grubu bu enfeksiyonu ile BMI arasinda bir iliski olmadigini gostermistir. Bununla birlikte Helikobakter Pilori ile obezite arasinda anlamli bir nedensellik iliskisi olmasi muhtemel degildir.
Karaciger yaglanmasi: Helikobakter Pilori enfeksiyonu, alkolsuz karaciger yaglanmasi hastaligi, alkolsuz steatohepatit, karaciger fibrozu ve siroz gelisimine katkida bulunmaktadir. Farkli kokenlerden kaynaklanan karaciger iltihabinin kotulesmesi, Helikobakter Pilori enfeksiyonu sirasinda da ortaya cikmaktadir. Ayrica bazi calismalar Helikobakter Pilori enfeksiyonunun karaciger ve safra yollarinda otoimmun hastaliklara neden oldugunu gostermistir.
Diyabet: Tip 2 diyabetli hastalar Helikobakter Pilori enfeksiyonuna daha yatkindir. Bu iliskiyi aciklayabilecek cesitli faktorler bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Diyabetin neden oldugu bagisIklik bozuklugu, bireyin Helikobakter Pilori enfeksiyonuna duyarliligini artirmaktadir
• Diyabetin neden oldugu gastrointestinal motilite ve asit sekresyonunun azaltilmasi, patojen kolonizasyonunu ve bagirsakta enfeksiyonu tesvik etmektedir
• Degistirilmis glikoz metabolizmasi mide zarinda Helikobakter Pilori’yi tesvik eden kimyasal degisIklikler uretebilir kolonizasyonunu
• Diyabetli bireyler, duzenli olarak hastane ortamlarina katildiklari icin, saglikli meslektaslarina gore patojenlere daha sIk maruz kalma
Ayrica diyabetli hastalar yaygin anti- Helikobakter Pilori tedavisine karsi daha direnclidir ve tekrarlayan enfeksiyon riski daha yuksektir. Ote yandan, Helikobakter Pilori insulin direncine ve diyabet komplikasyonlarina katkida bulunmaktadir. Helikobakter Pilori, oksidatif stresi artirarak ve kanin toplam antioksidan kapasitesini azaltarak diyabeti siddetlendirmektedir. Helikobakter Pilori ayrica kronik inflamasyonu indukleyerek ve insulini duzenleyen gastrointestinal hormonlari etkileyerek insulin direncini artirmaktadir. Hastane tabanli bir calismada, Helikobakter Pilori enfeksiyonu, 45 yasin altindaki katilimcilarda azalmis insulin sekresyonu ve azalmis duyarlilik ile iliskili oldugu bulunmustur. Japon hastalari uzerinde yapilan genis bir calisma, Helikobakter Pilori enfeksiyonu ile diyabetin oncusu olan metabolik sendrom arasinda anlamli bir iliski oldugunu ortaya koymustur. Calismalar, Helikobakter Pilori pozitif diyabetiklerde nefropati, noropati ve retinopati gibi daha yuksek bir komplikasyon oraninin oldugunu gostermektedir. Ayrica Koroner kalp hastaligi da Helikobakter Pilori pozitif diyabetiklerde daha sIktir. Bununla birlikte, tip 2 ve tip 1 diyabetiklerde Helikobakter Pilori eradikasyonu glisemik kontrolu gelistirmemektedir. Son olarak, tip 2 diyabetliler eradikasyon basarisizligi icin daha yuksek risk altindadir. Bu nedenle, bazi calismalar, diyabetik hastalarda Helikobakter Pilori enfeksiyonunun tedavisini, enfeksiyonun kotulesmesini onlemek icin caydirmaktadir.
Kardiyovaskuler hastalik: Kardiyovaskuler hastaligi olan hastalarin Helikobakter Pilori icin test edilip edilmeyecegi ve tedavi edilip edilmeyecegi halen tartisma konusudur. Helikobakter Pilori enfeksiyonunun kardiyovaskuler hastalik ile iliskili olduguna dair bir belirti bulunmaktadir, ancak calismalar dernegin nedenini ve mekanizmasini cevrelemektedir. Bircok calisma Helikobakter Pilori enfeksiyonunu kolesterol duzeylerindeki degisIkliklerle iliskilendirmistir. Calismalar, artmis LDL kolesterolun gastrik inflamasyonun derecesi ile iliskili oldugunu ve eradikasyonunun kolesterol seviyelerini normallestirdigini gostermektedir.
Helikobakter Pilori enfeksiyonu da arterlerin sertlesmesi ile iliskilidir ve bazi calismalarda periferik arter hastaligi riskini arttirmaktadir. Helikobakter Pilori ile iliskili peptik ulser hastaligi uzun zamandir kardiyovaskuler hastalik riskinde artis ile iliskilendirilmektedir. Enfeksiyonu ile hiperhomosisteinemi (kanda anormal derecede yuksek homosistein duzeyi) adi verilen B12 vitamini eksIkligi ile iliskili bir durumla da bir iliski bulunmustur. Helikobakter Pilori prevalansi daha yuksek Genc akut miyokard enfarktusu (AMI) magdurlarinda ve AMI’den olen hastalarda enfeksiyonu bulunmustur. Helikobakter Pilori enfeksiyonu da yuksek inme insidansi ile iliskili bulunmustur. Bazi calismalarda premature koroner arter hastaligi ile iliskilidir, ancak digerlerinde gorulmemektedir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:41.