IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She
  • 1 Post By WildCat


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2021, 15:53   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Duygusal Odakli Aile Terapisi (EFFT) Sureci Ve Adimlari

Ebeveynler, kardesler ve diger aile uyeleriyle iliskiler, yasam dongusu boyunca ilerledikce bazi gecitlerden ve engellerden gecer. Direncli aileler, aile sistemi icindeki degisen taleplere ve stres faktorlerine yanit vermek icin iliskilerini yeniden duzenler. Basarisiz olanlar ise kendilerini catisma ve sIkintiyla isaretlenmis tekrarlayan kaliplar icinde bulurlar ve bu da cogu kez tedavi arama ihtiyaciyla sonuclanir.
Baglanma teorisine dayanan Duygusal Odakli Aile Terapisi (EFFT), aile islevlerindeki sIkintiyi hafifletmek icin tasarlanmis pragmatik, kisa vadeli bir tedavi yaklasimidir. Bu yazida, EFFT surecine, teorik temellerine ve EFT aile terapistlerinin olumlu sonuclari tesvik etmek icin kullandiklari stratejilere genel bir bakis saglar.


Son 20 yilda, arastirma calismalari duygusal odakli cift terapisinin (EFT) ciftlerin sIkintili iliskilerini onarmalarina yardim etmede etkililigini gostermistir. EFT ciftinin tedavisinin dogal uzantisi ve daha genis uygulamasi, bir aile sisteminde calisirken ozellikle degerli ve etkili olabilir. Duygusal Odakli Cift Terapisinin temel ilkeleri, bireylerin duygulari hakkinda daha fazla farkindalik kazanmalarina yardimci olmayi, onlara duygulariyla etkili bir sekilde basa cikma, duzenleme ve donusturme stratejileri saglamayi amaclayan baglanma ve baglanma teorilerine dayanmaktadir.
Terapistin hedefler belirlemesine, temel surecleri hedeflemesine ve ciftlerin saglikli isleyisin desteklenmesini engelleyen duygusal bloklari belirleyip ortadan kaldirmasina olanak taniyan kisa vadeli, kanita dayali bir yaklasimdir ve buna hizmet eden alternatif yaklasimlar saglar. Dikkat, empati ve duygularin birbirine baglanma ve aidiyet duzeylerini artirir.


Johnson’a gore, EFFT ciftler icin duygusal odakli terapiye benzer, tek fark, ailelerin amaci “aile iliskilerini artan erisilebilirlik ve yanit verme yonunde degistirmek, boylece ailenin cocuklarin buyumesi ve ayrilmasi icin guvenli bir temel olusturmasina yardimci olmaktir.” Daha genis bir aile sistemi icinde calismak, terapistler, ozellikle ebeveyn ile cocuk arasinda var olan, zayif ve kopuk oldugunda genellikle guclu olan guclu baglar olmak uzere, uyeler arasindaki coklu, karmasIk kisilerarasi surecleri kapsayan genis aile dinamikleri manzarasinda gezinmeye calisirken ozellikle goz korkutucu olabilir tanidik sIkinti ve islev bozuklugunun koku olabilir. Bir ailenin insan deneyiminin ozu, yasam dongusundeki calkantili ve stresli zamanlarda onu surduren destekleyici baglar yaratma yeteneginde yatmaktadir.

EFFT Adimlari ve AsamalariDuygusal Odakli Aile Terapisi (EFFT) Sureci ve Adimlari

EFFT sureci uc asamaya ve dokuz tedavi asamasina ayrilmistir. Ilk dort tedavi adiminda, terapist dikkatli bir sekilde ailenin etkilesimli tarzlarini degerlendirmeye odaklanir ve ortaya cikan herhangi bir catismayi hafifletmek icin mantikli bir sekilde calisir. Tedavinin orta asamalarinda (bes, altinci ve yedinci adimlar), terapist ve aile, daha guvenli aile iliskileri kurmanin yeni yollarini bulmak icin birlikte calisirlar. Tedavinin son iki asamasinda, terapist yeni pozitif etkilesim kaliplarini vurgular ve onaylar.
Daha da onemlisi, terapist, artik birbirleri icin daha fazla empati ve anlayisla donanmis olduklarindan, gelecekteki catismalari ve sorunlari halletmek icin aile uyelerinin guvenini guclendirir. EFFT’nin asamalari ve adimlari asagida ozetlenmis ve tartisilmistir. Islem adimlari genel itibari ile su sekildedir;
• Adim 1: Bir ittifak ve aile degerlendirmesi olusturmak.


• Adim 2: Guvensiz baglanmayi surduren olumsuz etkilesim kaliplarini tanimlama.
• Adim 3: Etkilesim pozisyonlari / iliskisel bloklar hakkinda bilgi veren temel duygulara erisim.
• Adim 4: Iliskisel bloklar ve olumsuz etkilesim kaliplari isiginda sorunu yeniden cercevelendirmek.
• Adim 5: Bir cocugun kendilik ve baglanma ihtiyaclarinin reddedilmis yonlerine erisme ve bunlari derinlestirme.
• 6. Adim: Cocugun yeni deneyimini ve baglanma ile ilgili ihtiyaclarinin kabulunu tesvik etmek.
• 7. Adim: Baglanma ihtiyaclarini paylasmaya ve destekleyici bakim verme yanitlarina odaklanarak aile etkilesimlerini yeniden yapilandirma.
• 8. Adim: Daha guvenli konumlardan gecmis sorunlara yeni cozumler kesfetmek.
• 9 Adim: Yeni pozisyonlari saglamlastirmak ve olumlu kaliplari guclendirmek.
Ilk ana uc adimin acilimi su sekildedir;
Duygusal Odakli Aile Terapisi (EFFT) Sureci ve AdimlariBirinci adim
Birinci asamadaki birincil odak, terapistin baglanma guvensizliklerini besleyen davranislari ve ikincil duygulari belirlemesi ve izlemesidir. Terapist, aileyi mevcut catismalarinin icerigine odaklanmadan, ifade ettikleri zorluklarin altinda yatan sey hakkinda daha dikkatli bir farkindalik gelistirmeye yonlendirir. Terapist, bu gorevi yogun duygularin yol actigi ailesel davranislari takip ederek basarir. Terapistlerin anladigi gibi, sIkinti zamanlarinda, aile uyeleri genellikle duygulari ve kisilerarasi davranislariyla verimsiz yollarla ilgilenir.


Bazilari duygusal acilarini en aza indirmek ve dikkatini dagitmak icin tasarlanmis diger davranislari geri cekebilir, tartisabilir, itaat edebilir, aciklayabilir veya bunlarla mesgul olabilir. Bu asamada, Terapist, ailenin etkilesimli davranislarina cok dikkat eder ve olumsuz etkilesim dongusunun farkina varma cabalarinda uyumsuz veya ikincil duygusal tepkileri yeniden cerceveler. Negatif dongu, tekrarlanan ve aileyi savunmasizliktan ziyade guvensizlik etrafinda organize eden, tahmin edilebilir bir etkilesim modeli olarak tanimlanir.
Donguyu izlemek, davranisi kesintiye ugratir ve aileye ilk kez onlarin gercek temel duygularini ve mevcut davranislarinin rahatsizlik ve acidan kacinmak icin nasil koruyucu mekanizmalar olarak hizmet ettigini gosterir. Korku, incinme ve uzuntu gibi birincil duygulara erisim, aile uyeleri arasinda empati yaratir, duyarliligi kolaylastirir ve ailenin sakinlesmesine yardimci olur (Savunmasizliktan ziyade. )Negatif donguler, aile isleyisi icin yorucu ve yikicidir.
Tedavinin bu asamasinda, terapist, aile istikrarini ve saglikli isleyisi gelistirmek icin aileye hosnutsuzluklarinin altinda yatan sorunlari anlamanin ve bunlarla basa cikmanin onemini yeniden vurgulamak icin sIklikla izleme mudahalelerini kullanmaya geri doner.


Ikinci adim
Ikinci asamada, daha guvenli ve baglantili olan aile uyeleri arasindaki baglanma baglarini yeniden sekillendirmek icin odak noktasi, birincil duygulari ve karsilanmamis baglanma ihtiyaclarini derinlestirmek ve genisletmektir. Ikinci asamadaki degisim olayi, terapistin olumsuz aile dongusunu yonlendiren yeni genislemis birincil duygulara gomulu ihtiyaclara erismesini icerir; ve aile uyelerinin daha once ifade edilmemis temel baglanma ihtiyaclarinin karsilanmasi gerektigini belirlemeyi ve talep etmeyi ogrenmelerine yardimci olmak.
Terapist kasitli olarak aile uyeleri arasindaki baglanma baglarini yeniden yapilandirma islevi goren ve canlandirmalar olarak bilinen mudahaleleri yapilandirir. Tipik olarak, bu talepler dogrudan bakim, temas veya rahatlik icindir ve gecis, ebeveynlerin cocuklarinin savunmasizligina yanit verme becerisine dayanmaktadir. Bu asamada ebeveynlerin cocuklarina daha duygusal olarak bagli bir sekilde tepki verme arzusuna sahip olduklarini gozlemlemek cok yaygindir, ancak empatileri kisitlanabilir. Bu gibi durumlarda, EFFT terapisti, aile iliskilerini daha guvenli baglara kaydirarak olumsuz ve zararli etkilesim dongulerinin yerini alacak sekilde yanit verme kapasitelerini ve yeteneklerini gelistirmek icin ebeveynlerle birlikte calisacaktir.


Ucuncu adim


Duygusal Odakli Aile Terapisi (EFFT) Sureci ve AdimlariBu asama konsolidasyon asamasidir. Son olarak, EFFT’nin ucuncu asamasinda, pozitif baglanma donguleri pekistirilir ve ailenin yasamina entegre edilir. Bu asamanin sonunda aile, tartismalara katilmanin ve daha fazla guvenlige yatirim yapmanin yeni yollarini en iyi sekilde entegre edebilir. Tartismalar, aile uyeleri arasinda daha fazla aciklik, yanit verme ve katilim ile karakterize edilir. Ailenin basarisiz oturumlarin disinda baglanma girisimlerini nasil onaracagini ogrenmesi zorunludur. Terapist, sona ermeden once, ailenin artik sorunlari ve catismalarini yeni ve daha etkili yollarla inceleyip cozerek halledebilecegini onaylar. Terapist ayni zamanda ailenin vizyonunu pozitif etki, savunmasiz erisim ve baglantiya daha fazla dikkat etmeyi icerecek sekilde guclendirmeye odaklanir.
Zor durumdaki aileleri tedavi etmek, aile terapistleri icin son derece zordur. Ailelerle, ozellikle de acemilerle calisan profesyoneller, uyeler arasindaki coklu, karmasIk kisilerarasi surecleri kapsayan genis aile dinamikleri ortaminda gezinmeye calisirken genellikle guvensiz hissederler ve cesaretleri kirilir. Sonuc olarak, aile terapistleri, islev bozuklugunun temel nedeninde yatan sorunlara odaklanmak yerine, kendilerini muzakere ederken veya sorunlari ortaya koyarken cozumler sunarken bulurlar.
Ne yazik ki, kisa sure sonra kullanilan tekniklerin etkili olmadigini anlarlar ve cok gecmeden aile uyeleri basladiklari yere geri doner. Bu, terapistlerin kendilerini yetersiz ve etkisiz hissetmesine neden olur ve bu nedenle aile islerini yapmaktan cekinebilir.


Ailelerle calismak icin pratik, organize ve etkili bir modele erisim, eger uygulayicilar hizmet ettikleri insanlarin yasamlarinda anlamli farkliliklar yaratacaklarsa cok onemlidir. EFFT, EFT’de kullanilan degisim ilkelerinin aile iliskilerine uygulanabileceginin ve dolayisiyla etkilesim dongulerinin degistirilebileceginin fark edilmesinden ortaya cikti. EFFT, aile sistemi icinde olumlu degisimi degerlendirmenin ve yaratmanin guclu ve verimli bir yoludur. EFFT ozunde, aile uyelerinin baglanma ihtiyaclarini karsilayamadigi durumlarda baglanma guvensizliginin bir sonucu olarak aile sIkintisini goruyor.
Bu tur aileler, baglanma ihtiyaclarini ifade etmek icin gerekli becerilere sahip degildir ve savunmaya gecerek kendilerini koruyarak saglikli aile isleyisini ve istikrarini engelleyen olumsuz bir etkilesim dongusu baslatirlar. Altta yatan baglanma ile ilgili duygulara ve bu duygularla iliskili ihtiyaclara erismek, aileyi ihtiyaclari yeni yollarla ele almaya acar. Duzeltici duygusal deneyimler, aile iliskilerini degistiren ve buyuk olasilikla gelecek nesilleri etkileyen guvenlik yaratir. Ebeveynlerin kosulsuz sevgisinden yararlanmak gucludur; ailelere buyuk umut veriyor ve aile terapisi alanini yeniden canlandirma konusunda muazzam bir umut vaat ediyor.


ALİNTİ ~
 
Alt 20 Mart 2021, 16:02   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yine çok bilği paylaşımında bulunmuş sun @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim teşekkür ederiz.

________________

~ E & B ~
 
Alt 20 Mart 2021, 16:02   #3
Standart

emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim tsk ler

________________

No MoRe DramA
 
Alt 20 Mart 2021, 18:28   #4
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Yine çok bilği paylaşımında bulunmuş sun @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim teşekkür ederiz.
Ben tsk ederim ki &[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 20 Mart 2021, 18:29   #5
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
YouLosT Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim tsk ler
Ben tsk ederim canim

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:18.