IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 19 Mart 2021, 11:44   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hipnozda Dis Hareket Mekanizmalari

Hipnoz, danisan klinisyenin onerilerine cevap verebilecek kadar yeterli teta gucune sahipse dusuncelerde, duygularda veya davranislarda degisIklik yaratmaya yonelik bazi onerilerin yapilmasi seklinde gorulebilir. Hipnotik stratejiler herhangi bir yavas salinimlari artiran stratejidir. Teta’da bir artis veya yeterli teta seviyesini gosteren davranissal isaretlerin farkinda olarak, noronlar arasindaki mevcut baglantilari gelistiren (ornegin, yararli imgelerle kendini deneyimleyen veya gelecege olumlu bir bakis acisi olan ozneyle tutarli olanlar) veya yenilerini yaratan oneriler sunar.
Bu nedenle, egzersiz sirasinda teta aktivitesinde bir artis ve buna karsilik alfa aktivitesinde veya spektral gucte kuresel bir artis (alfa ve teta bantlari dahil) oldugu not edilmelidir. Buyuleyici bir sekilde, uzman sporcularda gozleri kapali dinlendirici uyaniklik sirasinda hem alfa hem de teta aktivitesinin daha yuksek derecede olduguna dair kanitlar vardir. Dietrich ile birlikte bu kesisen dusunce hatlari hipnoz, meditasyon ve akut egzersiz arasindaki baglantiyi destekler ve bunlarin hepsi prefrontal hipoaktivasyona neden olur.Hipnozda Dis Hareket Mekanizmalari


Sonuc olarak, simdi ozel olarak yapilandirilmis vucut hareketini takiben artan teta aktivitesinin varligini ele aliyoruz ve farkli derecelerde capraz hareket iceren birkac ozel ornege odaklanilmaktadir.

Capraz Hareket
Ritmik bilateral capraz vucut hareketinin, hipnoz aracilik bulgularina benzer sekilde, yaraticilik ve bilissel esneklik gibi motor ve bilissel islevleri iyilestirdigi one surulmustur. Bununla birlikte, farkinda oldugumuz hicbir calisma, capraz vucut hareketleri sirasindaki elektrofizyolojik degisIklikleri incelememistir. Kosegen eksen, mantiksal (yani dikey) ve yaratici (yani yanal) dusuncenin bir karisimi olarak “kosegen dusunme” taniminda onerildigi gibi, dusunme bicimiyle iliskili olarak metaforik bir kural-bozucu rolune sahiptir. Capraz hareketler, tai chi gibi tum vucut hareketlerine ve asagida tartisilacak olan Quadrato Motor Egitimi gibi son paradigmalara dayanan disiplinlerde yaygin olarak kullanilmaktadir.


Orijinal EMDR taniminda, yonlendirilmis goz hareketlerinin, elektrofizyolojik olarak senkron teta dalgalari ile iliskili oldugu bilinen hizli goz hareketi uykusunun (REM) segirmelerini taklit ettigini one surmustur. Ek olarak, Stickgold, EMDR sirasinda dikkatin tekrar tekrar yonlendirilmesinin, REM uykusuna benzer bir norobiyolojik durumu indukledigini one surmustur. Ek calisma bulgulari, EMDR’nin epizodik bellegin anlamsal bellege transferini tesvik ettigi ve daha sonra REM benzeri (4-6 Hz) durumlarda pekistirilecek olan hipotezini desteklemistir.
Yukarida bahsedildigi gibi, hipnoz sirasinda ortaya cikan frontal alanlarin ve ozellikle anterior singulat aktivasyonu, odaklanmis dikkatin yogunlastirilmasi gibi hipnotik durumda meydana gelen davranissal degisIkliklerle cok iyi eslesir. Onemli olarak, anterior singulat frontal goz alani ve tamamlayici goz alani ile bilinen anatomik baglantilara sahiptir ve bu nedenle gorsel fiksasyonun surdurulmesi ve refleksif sakkadlarin baskilanmasi gibi goz hareketlerinin duzenlenmesinde onemli bir rol oynar. Ornegin, hipnoz, klasIk davranis isaretleyici, yani, hipnotik olarak induklenmis bakis, oldugugoz kirpma oraninin oldukca azalmasi ve goz hareketleri ve goz bebegi boyutundaki taklit edilemez degisIkliklerin eslik ettigi sirli bir bakistir.


Ogrenci boyutunun son zamanlarda karar verme gibi cesitli bilissel sureclerle yakindan iliskili oldugu bulunmustur . Buna karsilik, pozitif korelasyonlar sadece yuksek gama bandinda (60-100 Hz) bulundu ve hem uyanik hem de uyku kosullarinda benzerdir. Sadece birkac yeni calisma, diyagonal hareketler sirasindaki elektrofizyolojik degisIklikleri incelemistir. Nadir bir oncu calisma uzerinde calisilan tamamen dikey hareketlere kiyasla, diyagonal hareketin baslamasi sirasinda frontal teta aktivitesinin arttigini bulmustur. Artan frontal teta muhtemelen daha fazla hesaplama cabasina baglidir. Kaynak lokalizasyonu ayrica artan frontal teta aktivitesinin orta frontal kortekste uretildigini gosterdi. Ek olarak, yazarlar dikey hareketler sirasinda frontoparietal alfa beta modulasyonlarinin iki fazli bir modelini buldular.
Gercek hareket ve motor imgeleme sirasinda sensorimotor beta ve teta aktivitesinde modulasyon bildirilmektedir. Marson vd. ayrica dikey hareketlerin ikinci kismiyla ilgili alfa aktivitesinin iki fazli modulasyonunu bulmustur. (her hareket iki bolumden olusuyordu, bir ileri ve geri donus periyodu, dikey hareket sirasinda geri donus periyodundaki iki fazli tepki).Daha spesifik olarak, azalan alfa aktivitesi, geri donus doneminin baslangicindan hemen sonra gozlemlendi ve sonuc olarak, hareketin sonuna bagli ayni frekans bandinda bir artis oldu.
Ikinci hareketin bitiminden hemen sonra gozlenen azalmis alfa aktivitesi, icsellestirilmis dikkatte bir azalmayi yansitabilir, cunku azalmis alfa aktivitesi, klasIk olarak, duyusal girdiler yoluyla, ozellikle gorsel sistemdir. Rimbert ve ark. ile Marson ve ark. ayrica hareket sonrasi beta ribaund bulmustur. Ve ardisIk denemeler arasinda, yani hem diyagonal hem de dikey hareketlerde artan beta aktivitesidir.



Quadrato Motor Egitimi (QMT)
Hipnozda Dis Hareket MekanizmalariQuadrato Motor Egitimi, Sphere Bilinc Modeline dayanan dikkatli bir hareket uygulamasidir. Katilimcilardan belirli bir talimat sirasina gore bir kare (Italyanca quadrato) icinde hareket etmeleri istenir. QMT, vucut ile kuadrato uzayda bulunan uzamsal koordinatlar arasinda bolunmus yuksek duzeyde bir dikkat ve bir sonraki talimati sessizce beklemeyi gerektirir. Onceki calismalar, QMT’nin teta aktivitesini artirdigini ve bilisi gelistirdigini gostermistir Davranis duzeyinde, bu degisIklikler bilissel ve psIko-duygusal islevlerdeki gelismelerle iliskilendirilmistir saglik ve esenligin onemli yonlerini degerlendirdi.


QMT’yi diger fiziksel aktivite bicimlerinden farkli kilan sey, teta ve alfa bantlarindaki hemisferik islevsel baglanti uzerindeki etkisidir. Aktivitedeki yerel degisIkliklere odaklanan ve genellikle uzun menzilli baglantida degisIklikler bildirmeyen diger fiziksel aktivite turleriyle ilgili calismalarin tersine, QMT ile ugrasan saglikli populasyonlarla ilgili calismalar hem artmis EEG gucu hem de tutarlilik ozellikle teta ve alfa bantlarinda. Aslinda, hem tek seanslar hem de uzun QMT donemlerinin, teta ve alfa bantlarinda artmis intra- ve interhemisferik fonksiyonel baglantiya neden oldugu bulunmustur.
Artan teta ve alfa islevsel baglantisinin, beyin bolgeleri arasinda bilgi ve iletisimin daha iyi entegrasyonu nedeniyle gelismis bilissel islevleri ve daha yuksek bilinc durumlarini yansittigi dusunulmektedir. Bu nedenle, bu bulgular, QMT’nin bilissel ve psIko-duygusal refahi gelistirme kapasitesi ile ilgili ek kanitlar saglar. Ayrica, Ben-Soussan ve ark. ayrica, basit motor veya sozel egitim alan iki kontrol grubuna kiyasla, tek bir QMT seansi uygulanan gruplarda gelismis uzamsal bilis ve yansitma bulmustur. Iyilestirmelerin, teta ve alfa bantlarindaki intra- ve interhemisferik koheranstaki degisIkliklerle kanitlandigi uzere, fonksiyonel baglantidaki degisIkliklerden kaynaklandigi dusunulmustur.


Yakin zamana kadar meditatif hareket sirasinda noral modulasyonu arastiran cok az calisma vardi. Yakin tarihli bir pilot calismada, De Fano ve ark. QMT rutininin turlari olan uc “blok” ile karakterize edilen tek bir QMT seansi gerceklestiren bes gonulluyu inceledi. QMT, frontal teta aktivitesini iceren yonetici kontrolu gerektirdiginden, uc QMT blogunun sonuncusuna dogru, baslangictakine kiyasla daha yuksek frontal teta gucu beklenir. Aslinda, son iki bloga dogru artmis teta aktivitesi egilimi gozlendi, bu sadece QMT performansinin gerektirdigi bilissel kontrolu degil, ayni zamanda fazla mesai meydana gelen bilissel cabadaki artisi da yansitabilir.
Navigasyon temasina ve yukarida tartisilan, ust ve alt uzunlamasina fasIkullerle daha fazla ilgili olan dikkat ve belirgin dorsal ve ventral akimlarla baglantisina geri donuldugunde, 6 haftalik gunluk QMT’nin beyaz madde butunlugunu artirdigi bulunmustur. Ust ve alt longitudinal fasIkullerde artmis fraksiyonel anizotropinin yani sira sensorimotor ve bilissel islevlerle ilgili ek yollarda da belirtilmistir.

Tai chi ve Qigong
Hipnozda Dis Hareket MekanizmalariBaska bir meditasyon hareketi paradigmasi olan tai chi daha yogun bir sekilde incelenmistir. Cesitli elektroensefalografi EEG calismalari, tai chi’nin bilissel veya fiziksel indekslerin diger degisIklikleriyle iliskili zihinsel durumda veya elektroensefalogram modellerinde degisIklikler uretebilecegini bildirmistir. Pan ve ark. konsantreli ve konsantreli olmayan qigong durumlari arasindaki EEG teta farkini inceleyerek frontal orta hat teta ritminin konsantre qigong durumuyla iliskili oldugunu gosterdi.


Teta ritmi, zihinsel konsantrasyonda meydana gelen normal EEG modellerinden biri olarak onerildiginden, yazarlar, teta ritminin qigong sirasinda zihinsel konsantrasyonun bir gostergesi oldugu sonucuna varmislardir. Ozellikle, Field ve ark. matematik hesaplamalarindaki performansin 20 dakikalik bir tai chi / yoga egitim kursundan sonra onemli olcude arttigini ve frontal teta aktivitesinin artmasiyla iliskili oldugunu gozlemlediler. Field vd. ayrica artmis teta aktivitesi ve kisinin bildirdigi anksiyetede azalma egilimi buldular ve yazarlar bunu tai chi’nin gevseme etkilerine bagladilar. Bu artmis frontal teta aktivitesi, yetenekli kadin tai chi uygulayicilarinin bir calismasinda tekrarlandi ve tipik olarak gevseme ve dikkat durumlari sirasinda meydana gelen bir model gostermistir.
Ic hareket ve teta aktivitesiyle ilgili olasi baglantilarina paralel olarak dis hareketin onemi icin ek destek, kisinin sagligi icin hareketsiz davranis yerine sIk hareketin tercih edilmesinden ve dogru uygulandiginda hareket terapilerinin yararli olmasindan kaynaklanmaktadir. Bunlar agriyi ve ilgili semptomlari iyilestirerek kronik agri durumlari hafifletebilir. Dahasi, bildirilen faydalar yalnizca kas-iskelet sistemi veya vaskuler fonksiyonla degil, ayni zamanda iyi olusun zihinsel boyutuyla da ilgilidir. Ornegin, tai chi gibi dikkatli hareket uygulamalarinin, osteoartrit, bel agrisi ve fibromiyalji gibi durumlar icin kronik agri yonetiminde onemli olcude yardimci oldugu bulunmustur.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:48.